ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσοι εμπρηστές είναι στη φυλακή;

 27/07/2022 17:25

Η αγωνιώδης προσπάθεια των ηθοποιών του ΣΕΗ να αναδείξουν το έγκλημα του βιασμού στα θέατρα και να καταγγέλλουν τους βιαστές στα αρχαία θέατρα, είναι πραγματικά μια αξιέπαινη προσπάθεια, η οποία μπορεί να βρει μιμητές.

Αν για παράδειγμα ο βιαστής σκηνοθέτης πρέπει να διαπομπεύεται στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο θέατρο Δάσους που δεν είναι αρχαίο και είναι ανάμεσα σε χιλιάδες δέντρα, μπορεί να διαπομπεύεται ο εμπρηστής.

Ένα τεράστιο πανό που θα γράφει «Εμπρηστής είναι» θα σηκωθεί ξαφνικά και νεαροί δασολόγοι θα αναγιγνώσκουν ένα κείμενο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου που θα καταγγέλλει τον εμπρησμό.

Διότι φωτιά στην Ελλάδα που να μην έχει καταγγελθεί ως εμπρησμός από ιδιοτελή συμφέροντα, οικοπεδοφάγων κλπ δεν υπάρχει. Προσωπικά στο σύντομο σε σχέση με την αιωνιότητα βίο μου, δεν θυμάμαι πολλούς.

Τουλάχιστον, ο Μητσοτάκης στην Πεντέλη, σε σχέση με διάφορους παλαιότερους ομολόγους του, ήταν soft.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο. Το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά, η ώρα που ξεκίνησε η φωτιά γεννά εύλογα ερωτήματα».

Δηλαδή δύο περιπτώσεις υπάρχουν: ή να ήταν εμπρησμός ή να μην ήταν.

Όπως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μία φωτιά να είναι εμπρησμός, έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να μην είναι.

Πολύ soft καταγγελία. Ίσως γιατί ο Μητσοτάκης το έχει πάρει από φόβο.

Ο Νίκος Παππάς στο Μάτι μέχρι δορυφόρους είχε επιτάξει για να πείσει ότι έφταιγε η κλιματική αλλαγή. Για την οποία ο καπιταλισμός, είναι ανάλγητος και δεν παίρνει μέτρα.

Για αυτό η πυροσβεστική δύο πράγματα έχει που γοητεύουν το κοινό: τα 4χ4 πυροσβεστικά που διασχίζουν τα δάση με ταχύτητα και το γραφείο διερεύνησης πυρκαγιών το οποίο ψάχνει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Διότι ο εμπρησμός είναι ποινικό αδίκημα, δεν είναι άλλοθι και δικαιολογία γιατί δεν έχει σβήσει μια φωτιά.

Δεν είναι το άλλοθι της αποτυχίας στην κατάσβεση. Η πυροσβεστική είναι για να σβήνει φωτιές. Όλες τις φωτιές αλλά κυρίως να μας προστατεύει από τους εμπρηστές.

Δεν είχαν πυροσβεστική στην αρχαία Ελλάδα και ο Ηρόστρατος έκαψε τον ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο.

Τον συνέλαβαν οι Εφέσιοι, τον βασάνισαν και ομολόγησε ότι το έκανε για να μείνει στην ιστορία.

Και μετά τον εκτέλεσαν. Εμείς βέβαια, στις σύγχρονες κοινωνίες, είμαστε πολιτισμένοι και δεν προβλέπεται θανατική ποινή για τους άκτορες των κακών.

Αλλά με όλα αυτά, μένει μια απορία:

Πόσοι εμπρηστές είναι στη φυλακή;

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 24.07.2022