ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσο κάνει η πεζοδρόμηση;

 23/07/2019 15:00

Οι πεζοδρομήσεις είναι μία εξαιρετικά καλή ιδέα. Τουλάχιστον στις σοβαρές πόλεις στον κόσμο, όπου οι πεζόδρομοι είναι για τους πεζούς και όχι για τα αυτοκίνητα. Και όπου την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων δεν παραβιάζει η αστυνομία, η οποία πρέπει να τον ελέγχει, όπως γίνεται στη Θεσσαλονίκη, στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους.

Ας υποτεθεί ότι η πεζοδρόμηση του τμήματος της Αγίας Σοφίας κάτω από την Τσιμισκή είναι πιο νόμιμη από την πεζοδρόμηση του τμήματος πάνω από την Τσιμισκή, η οποία «κέρδισε» τη νομιμότητά της με πολλές προσπάθειες και πολλές... πιέσεις και ακόμη περισσότερα «στραβά μάτια».

Το ζήτημα με τις πεζοδρομήσεις όμως είναι κατά πόσο είναι οργανωμένες. Για παράδειγμα όταν έγινε η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος διαβεβαίωσε ότι τις κυκλοφοριακές επιβαρύνσεις της Παύλου Μελά θα τις.... καταμετρούσαν κάτι πενταμηνίτες υπάλληλοι, που θα... έπαιρνε ο δήμος 2-3 μήνες αργότερα.

Η ανοργανωσιά μάλλον δυσχεραίνει την αποδοχή των πεζοδρομήσεων παρά την κάνει πιο αποδεκτή.

Μία παρόμοια προχειρότητα διαφαίνεται και στην πεζοδρόμηση του κάτω τμήματος της Αγίας Σοφίας, το οποίο λογικά θα προκαλέσει -και αυτό- περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη που θα επιφέρει.

Υπάρχει όμως και ακόμη μία παράμετρος, που πρέπει υποχρεωτικά να έχει μελετηθεί πριν από την πεζοδρόμηση.

Η επίδραση στην αγορά ακινήτων της περιοχής, η οποία αυξάνεται τόσο στην αγορά της γης όσο και τη χρήση της. Όσοι είχαν παλαιότερα συμβόλαια, κέρδισαν. Πώς να... ξέρουν άλλωστε ότι ο δρόμος στον οποίο νοίκιασαν θα πεζοδρομηθεί; Αν το ήξεραν, θα μπορούσαν και να επενδύσουν σε αυτούς που θα το κάνουν...

Κι επειδή η σύζυγος του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται, είναι απαραίτητο αυτοί που ψηφίζουν μία απόφαση, να μην έχουν ίδιο όφελος από την εφαρμογή της. Δηλαδή ιδιοκτησίες.

Τίποτε από τα δύο δεν έχει προβλεφθεί.

Όπως δεν έχει προβλεφθεί και η αστυνόμευσή της, το οποίο είναι κάτι που δεν εμπεριέχεται στις αρμοδιότητες του Χρυσοχοΐδη.

Αρκεί να θυμηθούμε ότι εξαιτίας ενός παρκαρισμένου οχήματος σε έναν πεζόδρομο, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, επειδή δεν μπορούσε να περάσει η πυροσβεστική.

Κατά τα άλλα, καλά κάνουμε και κάνουμε πεζοδρομήσεις...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Ιουλίου 2019