ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσο έτοιμοι είμαστε;

 26/02/2019 23:00

Οι προσδοκίες των Θεσσαλονικέων για το αύριο είναι μεγάλες. Ζητάμε μια πόλη με περισσότερα και καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς, φιλοδοξούμε να γίνουμε πόλος έλξης επισκεπτών και τουριστών, θέλουμε μια πόλη εκπαιδευτικό κέντρο ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σήμερα φαίνεται πως είμαστε πια κοντά στο να γίνουν πράξη πολλά από τα διαχρονικά μας αιτήματα. Οι αγωνίες των πολιτών και οι προσπάθειες του τοπικού πολιτικού προσωπικού, έστω κι αν κρατάνε χρόνια με το ίδιο λίγο πολύ διακύβευμα, φαίνεται πως αρχίζουν να πιάνουν τόπο.

Η λειτουργία του μετρό, πέρα από φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, φαίνεται πως πλησιάζει. Το τουριστικό ρεύμα προς την πόλη, που η διοίκηση του δήμου πιστώνει στις δικές της δράσεις, βαίνει αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο και η δεσπόζουσα θέση που κατέχουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης στην ευρύτερη περιοχή προσελκύουν ολοένα και περισσότερο νέους ανθρώπους από άλλες χώρες, για να σπουδάσουν και να ασχοληθούν με την έρευνα εδώ.

Πόσο έχουμε προετοιμαστεί όμως, ώστε να ενσωματώσουμε τα νέα δεδομένα στην καθημερινή λειτουργία της πόλης, χωρίς να τη διαταράξει; Υπάρχει κοινός ή έστω επιμέρους σχεδιασμός από την πολιτεία, την αυτοδιοίκηση, τους φορείς;

Ποια θα είναι η νέα αρχιτεκτονική των συγκοινωνιών, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του μετρό; Πώς θα προσαρμοστεί συνολικά το κυκλοφοριακό; Τι διαφορετικό θα προσφέρουμε στον επισκέπτη της πόλης σε διασκέδαση, πολιτισμό, εστίαση, ελεύθερο χρόνο, έχοντας κλειστή την αγορά, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους τα Σαββατοκύριακα; Πώς θα συνδεθεί όλος αυτός ο πλούτος της νέας γνώσης των ερευνητικών και εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων με την πραγματική ζωή, τις επιχειρήσεις, την παραγωγή;

Πόσο έτοιμοι είμαστε τελικά, ώστε να υποδεχτούμε αυτές τις αλλαγές;

Η χρονιά, ως προεκλογική, προσφέρεται για τέτοιου είδους αναζητήσεις από τους πολίτες, αλλά κυρίως για προτάσεις από τους υποψηφίους, τα κόμματα και τις παρατάξεις.

Δεν αρκούν μόνο τα «θέλω». Πρέπει να αποδείξουμε και τα «μπορώ» μας!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ στις 24 Φεβρουαρίου 2019