ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πώς ψηφίζουν στη δυτική Θεσσαλονίκη - Τι δείχνει έρευνα για λογαριασμό της «ΜτΚ»

Αρκετές οι αλλαγές σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019 - Η γνώμη των πολιτών της περιοχής για το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 03/07/2022 18:00

Πώς ψηφίζουν στη δυτική Θεσσαλονίκη - Τι δείχνει έρευνα για λογαριασμό της «ΜτΚ»

Επιμέλεια - παρουσίαση Νίκος Ηλιάδης

Αρκετές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019 καταγράφεται στη δημοσκόπηση της PALMOS ANALYSIS η οποία έγινε για λογαριασμό της «Μακεδονίας της Κυριακής».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 30 Μαΐου έως 9 Ιουνίου, σε δείγμα 1.066 ατόμων, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 17 ετών, που ζουν στους δήμους Νεάπολης-Συκεών (26% του δείγματος), Κορδελιού-Ευόσμου (23%), Παύλου Μελά (23%), Αμπελοκήπων-Μενεμένης (14%) και στις Δημοτικές Ενότητες Εχεδώρου (8%) και Ωραιοκάστρου (6%).

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά αυτού του νέου σκηνικού είναι οι σημαντικές απώλειες τις οποίες καταγράφουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα σε σχέση με τα ποσοστά τα οποία είχαν λάβει στις εκλογές του Ιουλίου 2019. Αυτό είναι απόρροια των πολύ χαμηλών συσπειρώσεων των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων, στις εκλογές του 2019. Μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εμφανίζεται στη δημοσκόπηση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στις εκλογές είχε καταφέρει να βγει πρώτος στη δυτική Θεσσαλονίκη, παρότι την πρώτη εκλογική περιφέρεια την πρωτιά είχε κατακτήσει η ΝΔ.

Μέρος των απωλειών των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων καρπώνονται κάποια από τα μικρότερα κόμματα με το μεγαλύτερο μερίδιο να εισπράττεται από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το οποίο καταγράφει σημαντική άνοδο.

Από τη δημοσκόπηση αντλούνται συμπεράσματα και για το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενόψει και των περιφερειακών εκλογών οι οποίες θα γίνουν σε περίπου 16 μήνες.

pita1.jpg

Απώλειες αλλά και πρωτιά για τη ΝΔ

Στις εκλογές του Ιουλίου 2019 η ΝΔ είχε έρθει πρώτη στην Α’ Θεσσαλονίκης με σημαντική μάλιστα διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εντούτοις, στη δυτική Θεσσαλονίκη την πρωτιά είχε κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στην Α’ η ΝΔ είχε λάβει 30,63%, έναντι 21,70 του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, στη δυτική Θεσσαλονίκη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει πρώτος με 32,6% ενώ η ΝΔ είχε πάρει 31,4%.

Στη δημοσκόπηση της PALMOS ANALYSIS και στο ερώτημα: «Αν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές, ποιο από τα παρακάτω κόμματα μάλλον θα ψηφίζατε;» η ΝΔ συγκεντρώνει 21%, χάνοντας σχεδόν δέκα μονάδες, ο δε ΣΥΡΙΖΑ 19% χάνοντας 13,5 μονάδες.

Μεγάλος κερδισμένος εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το οποίο συγκεντρώνει 10% όταν στις εκλογές σ’ αυτήν την περιοχή είχε 6,4% στην δε Α’ Θεσσαλονίκης 5,77%. Η Ελληνική Λύση εμφανίζει μικρή υποχώρηση (6% στη δημοσκόπηση έναντι 6,7% στις εκλογές), ενώ το ΚΚΕ εμφανίζει άνοδο (6% στη δημοσκόπηση έναντι 5,4% στις εκλογές). Αρκετή είναι η υποχώρηση του ΜεΡΑ25 το οποίο από το 4,6% των εκλογών, στη δημοσκόπηση φαίνεται να συγκεντρώνει μόλις 3%.

Η συσπείρωση της ΝΔ είναι στο 58%, σε σχέση με τους ψηφοφόρους του 2019. Οι απώλειές της είναι προς ΣΥΡΙΖΑ (5%), ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (3%) και αδιευκρίνιστη ψήφο (4%). Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ του οποίου η συσπείρωση είναι στο 49%, σημειώνει απώλειες σχεδόν προς κάθε κατεύθυνση, προς ΝΔ (3%), ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (11%), ΚΚΕ (7%), Ελληνική Λύση (5%) και ΜέΡΑ25 (10%).

Οι συσπειρώσεις των υπολοίπων κομμάτων είναι: ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 60% (με τις μεγαλύτερες απώλειες προς ΣΥΡΙΖΑ-10%), ΚΚΕ 75% (με απώλειες 4% προς ΣΥΡΙΖΑ), Ελληνική Λύση 47% (με 8% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο) και ΜέΡΑ25 37% (με 6% προς την Ελληνική Λύση).

Η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα της τάξης του 27%. Με βάση τη δεξαμενή των ψηφοφόρων οι οποίοι έχουν μετακινηθεί προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 29% (από 26,3% έως 31,7%), ο ΣΥΡΙΖΑ 28% (25,3%-30,7%), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12% (10,1%-13,9%), η Ελληνική Λύση 8% (6,4%-9,6%), το ΚΚΕ 7% (5,5%-8,5%) και το ΜέΡΑ25 5% (3,7%-6,3%). Ποσοστό 12% (10,1%-13,9%), αθροίζουν οι επιλογές για τα υπόλοιπα κόμματα και σχήματα τα οποία δεν εκπροσωπούνται σήμερα στο Κοινοβούλιο.

pita2-QrsB1.jpg

Η ακτινογραφία της ψήφου

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μέτρησης. Ειδικότερα, όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες η ΝΔ καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά της στους άνω των 65 (33%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στους 17-34 και 55-64 (23%). Η καλύτερη ηλικιακή ομάδα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι οι άνω των 65 (14%), για το ΚΚΕ η 35-44 (12%), για την Ελληνική Λύση η 45-54 (10%) και για το ΜέΡΑ25 επίσης η 45-54 (5%).

Η ΝΔ φαίνεται να υπερτερεί στους συνταξιούχους, τους φοιτητές και όσους/ες ασχολούνται με τα οικιακά καθώς και στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο δε ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους και τους άνεργους. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του στους συνταξιούχους, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και η Ελληνική Λύση στους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Όσον αφορά την κατάταξη της ψήφου με βάσει το οικογενειακό εισόδημα η ΝΔ καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό της (32%) σε εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ (23%) στους 501-1.000 ευρώ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζει ισορροπία με 10% σχεδόν σε όλες τις εισοδηματικές κλίμακες πλην της πλέον χαμηλότερης (έως 500 ευρώ), το ΚΚΕ (9%) στους 1.501-2.000, η Ελληνική Λύση (8%) στους 501-1000 και το ΜέΡΑ25 (4%) στους 501-1.500.

Η ΝΔ εμφανίζει μια σχετική ισορροπία και στους τέσσερις δήμους, από 18% έως 22%, με το υψηλότερο ποσοστό της να καταγράφεται στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης (22%). Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες διακυμάνσεις, από 14% στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης έως το 25% στο δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό του στο δήμο Παύλου Μελά (12%), το ΚΚΕ στο δήμο Νεάπολης Συκεών (11%), η Ελληνική Λύση στο δήμο Παύλου Μελά (10%) και το ΜέΡΑ25 στους δήμους Νεάπολης-Συκεών και Αμπελοκήπων-Μενεμένης (5%).

Η γνώμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Οριακά θετικό είναι το ισοζύγιο όσον αφορά το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα: «Είστε ικανοποιημένος/η από το έργο της Διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;» το 44% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι» έναντι του 42% που δηλώνει «όχι» και «μάλλον όχι».

Το υψηλότερο ποσοστό ικανοποίησης (53%) εμφανίζεται στο δήμο Παύλου Μελά, ενδεχομένως και εξαιτίας της υλοποίησης του μητροπολιτικού πάρκου στο πρώην στρατόπεδο, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω της Περιφέρειας. Το χαμηλότερο ποσοστό θετικής γνώμης (39%), καταγράφεται στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου και το υψηλότερο ποσοστό αρνητικής γνώμης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών (45%).

Σε ό,τι αφορά την κομματική προέλευση, ικανοποίηση από το έργο της Περιφέρειας δηλώνει το 62% των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και σχεδόν ένας στους δύο (49%) των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

pita2.jpg


«Ντέρμπι» στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ενισχυμένοι ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μικρά κόμματα


Του Πασχάλη - Αλέξανδρου Τεμεκενίδη

Διευθυντή Ερευνών Palmos Analysis

temekenidis@palmosanalysis.gr

temekenidis-1.jpg

Η δημοκοπική καταγραφή των δυνάμεων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη δυτική Θεσσαλονίκη, δείχνει προς την κατεύθυνση του ντέρμπι που βιώσαμε και το 2019 στην ίδια περιοχή, με απώλειες, ωστόσο, και για τα δύο κόμματα. Παράλληλα, σημαντική ενίσχυση φαίνεται να καταγράφει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φτάνοντας σε διψήφιο ποσοστό, ενώ σε τροχιά ενίσχυσης φαίνεται να βρίσκονται Ελληνική Λύση και ΚΚΕ. Όμως, το κύριο στοιχείο που αναδεικνύεται μέσα από την έρευνα είναι η ρευστότητα, καθώς το 27% των ερωτηθέντων δεν επιλέγουν αυτή τη στιγμή κάποιο κόμμα και δηλώνουν, είτε αναποφάσιστοι, είτε πρόθεση αποχής ή άκυρης/λευκής ψήφου, κάτι που σημαίνει ότι κάθε αποτέλεσμα είναι ανοικτό και κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

Η Νέα Δημοκρατία συσπειρώνει λιγότερους από 6 στους 10 ψηφοφόρους της του 2019, ενώ περίπου 1 στους 4 ψηφοφόροι της είναι σήμερα μετέωροι. Στο ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση είναι ακόμα χαμηλότερη (49%), αλλά το κόμμα ελπίζει στη μεγάλη εφεδρεία της γκρίζας ζώνης των ψηφοφόρων του 2019: το 30% δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι ή τοποθετούνται στο άκυρο/λευκό και την αποχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εισπράττει το 6% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019 και το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η διείσδυση των κομμάτων, με βάση τον άξονα Αριστερά-Δεξιά: η Νέα Δημοκρατία επικρατεί με ποσοστά 45-50% στο χώρο της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς, ενώ το αντίστοιχο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς είναι μικρότερο, καθώς στο χώρο της Αριστεράς αντιμετωπίζει σοβαρό ανταγωνισμό από το ΚΚΕ (37% ΣΥΡΙΖΑ - 28% ΚΚΕ) και στο χώρο της Κεντροαριστεράς από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ (45% ΣΥΡΙΖΑ - 21% ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ). Στον κρίσιμο χώρο του κέντρου, η μάχη είναι σκληρή με τη ΝΔ να διατηρεί μικρό προβάδισμα, έναντι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ (20% ΝΔ, έναντι 14% για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και το 33% των ψηφοφόρων να βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη. Άλλο ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας, το υψηλό ποσοστό που συγκεντρώνουν τα δεξιά και ακροδεξιά εκτός Βουλής κόμματα, ειδικά οι «Έλληνες για την Πατρίδα» του φυλακισμένου πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, που δείχνει να φλερτάρει με πολλές πιθανότητες με το όριο του 3%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εισοδηματική ανάλυση της ψήφου: ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το προβάδισμα στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα (νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 1.000 ευρώ), ενώ η Νέα Δημοκρατία υπερισχύει, με πολύ μεγάλη διαφορά, σε νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα άνω των 2.000 ευρώ. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μεταξύ των εργαζομένων πλήρους ή μερικής απασχόλησης και μεταξύ των ανέργων, ενώ η Νέα Δημοκρατία δια­τηρεί μεγάλο προβάδισμα μεταξύ των συνταξιούχων και των ασχολούμενων με τα οικοκυρικά και σεμνότερο προβάδισμα μεταξύ των ελευθέρων επαγγελματιών και εμπόρων/επιχειρηματιών. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει καθαρό προβάδισμα μεταξύ των νέων ηλικία 17 - 34 ετών, ενώ η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

*Σημείωση: Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διακυμάνσεις της πρόθεσης ψήφου κατά τόπους στους Δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά, καθώς η έρευνα σχεδιάστηκε για το σύνολο της δυτικής Θεσσαλονίκης και όχι σε επίπεδο Δήμων.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.07.2022

Επιμέλεια - παρουσίαση Νίκος Ηλιάδης

Αρκετές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019 καταγράφεται στη δημοσκόπηση της PALMOS ANALYSIS η οποία έγινε για λογαριασμό της «Μακεδονίας της Κυριακής».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 30 Μαΐου έως 9 Ιουνίου, σε δείγμα 1.066 ατόμων, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 17 ετών, που ζουν στους δήμους Νεάπολης-Συκεών (26% του δείγματος), Κορδελιού-Ευόσμου (23%), Παύλου Μελά (23%), Αμπελοκήπων-Μενεμένης (14%) και στις Δημοτικές Ενότητες Εχεδώρου (8%) και Ωραιοκάστρου (6%).

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά αυτού του νέου σκηνικού είναι οι σημαντικές απώλειες τις οποίες καταγράφουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα σε σχέση με τα ποσοστά τα οποία είχαν λάβει στις εκλογές του Ιουλίου 2019. Αυτό είναι απόρροια των πολύ χαμηλών συσπειρώσεων των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων, στις εκλογές του 2019. Μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εμφανίζεται στη δημοσκόπηση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στις εκλογές είχε καταφέρει να βγει πρώτος στη δυτική Θεσσαλονίκη, παρότι την πρώτη εκλογική περιφέρεια την πρωτιά είχε κατακτήσει η ΝΔ.

Μέρος των απωλειών των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων καρπώνονται κάποια από τα μικρότερα κόμματα με το μεγαλύτερο μερίδιο να εισπράττεται από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το οποίο καταγράφει σημαντική άνοδο.

Από τη δημοσκόπηση αντλούνται συμπεράσματα και για το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενόψει και των περιφερειακών εκλογών οι οποίες θα γίνουν σε περίπου 16 μήνες.

pita1.jpg

Απώλειες αλλά και πρωτιά για τη ΝΔ

Στις εκλογές του Ιουλίου 2019 η ΝΔ είχε έρθει πρώτη στην Α’ Θεσσαλονίκης με σημαντική μάλιστα διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εντούτοις, στη δυτική Θεσσαλονίκη την πρωτιά είχε κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στην Α’ η ΝΔ είχε λάβει 30,63%, έναντι 21,70 του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, στη δυτική Θεσσαλονίκη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει πρώτος με 32,6% ενώ η ΝΔ είχε πάρει 31,4%.

Στη δημοσκόπηση της PALMOS ANALYSIS και στο ερώτημα: «Αν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές, ποιο από τα παρακάτω κόμματα μάλλον θα ψηφίζατε;» η ΝΔ συγκεντρώνει 21%, χάνοντας σχεδόν δέκα μονάδες, ο δε ΣΥΡΙΖΑ 19% χάνοντας 13,5 μονάδες.

Μεγάλος κερδισμένος εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το οποίο συγκεντρώνει 10% όταν στις εκλογές σ’ αυτήν την περιοχή είχε 6,4% στην δε Α’ Θεσσαλονίκης 5,77%. Η Ελληνική Λύση εμφανίζει μικρή υποχώρηση (6% στη δημοσκόπηση έναντι 6,7% στις εκλογές), ενώ το ΚΚΕ εμφανίζει άνοδο (6% στη δημοσκόπηση έναντι 5,4% στις εκλογές). Αρκετή είναι η υποχώρηση του ΜεΡΑ25 το οποίο από το 4,6% των εκλογών, στη δημοσκόπηση φαίνεται να συγκεντρώνει μόλις 3%.

Η συσπείρωση της ΝΔ είναι στο 58%, σε σχέση με τους ψηφοφόρους του 2019. Οι απώλειές της είναι προς ΣΥΡΙΖΑ (5%), ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (3%) και αδιευκρίνιστη ψήφο (4%). Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ του οποίου η συσπείρωση είναι στο 49%, σημειώνει απώλειες σχεδόν προς κάθε κατεύθυνση, προς ΝΔ (3%), ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (11%), ΚΚΕ (7%), Ελληνική Λύση (5%) και ΜέΡΑ25 (10%).

Οι συσπειρώσεις των υπολοίπων κομμάτων είναι: ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 60% (με τις μεγαλύτερες απώλειες προς ΣΥΡΙΖΑ-10%), ΚΚΕ 75% (με απώλειες 4% προς ΣΥΡΙΖΑ), Ελληνική Λύση 47% (με 8% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο) και ΜέΡΑ25 37% (με 6% προς την Ελληνική Λύση).

Η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα της τάξης του 27%. Με βάση τη δεξαμενή των ψηφοφόρων οι οποίοι έχουν μετακινηθεί προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 29% (από 26,3% έως 31,7%), ο ΣΥΡΙΖΑ 28% (25,3%-30,7%), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12% (10,1%-13,9%), η Ελληνική Λύση 8% (6,4%-9,6%), το ΚΚΕ 7% (5,5%-8,5%) και το ΜέΡΑ25 5% (3,7%-6,3%). Ποσοστό 12% (10,1%-13,9%), αθροίζουν οι επιλογές για τα υπόλοιπα κόμματα και σχήματα τα οποία δεν εκπροσωπούνται σήμερα στο Κοινοβούλιο.

pita2-QrsB1.jpg

Η ακτινογραφία της ψήφου

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μέτρησης. Ειδικότερα, όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες η ΝΔ καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά της στους άνω των 65 (33%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στους 17-34 και 55-64 (23%). Η καλύτερη ηλικιακή ομάδα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι οι άνω των 65 (14%), για το ΚΚΕ η 35-44 (12%), για την Ελληνική Λύση η 45-54 (10%) και για το ΜέΡΑ25 επίσης η 45-54 (5%).

Η ΝΔ φαίνεται να υπερτερεί στους συνταξιούχους, τους φοιτητές και όσους/ες ασχολούνται με τα οικιακά καθώς και στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο δε ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους και τους άνεργους. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του στους συνταξιούχους, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και η Ελληνική Λύση στους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Όσον αφορά την κατάταξη της ψήφου με βάσει το οικογενειακό εισόδημα η ΝΔ καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό της (32%) σε εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ (23%) στους 501-1.000 ευρώ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζει ισορροπία με 10% σχεδόν σε όλες τις εισοδηματικές κλίμακες πλην της πλέον χαμηλότερης (έως 500 ευρώ), το ΚΚΕ (9%) στους 1.501-2.000, η Ελληνική Λύση (8%) στους 501-1000 και το ΜέΡΑ25 (4%) στους 501-1.500.

Η ΝΔ εμφανίζει μια σχετική ισορροπία και στους τέσσερις δήμους, από 18% έως 22%, με το υψηλότερο ποσοστό της να καταγράφεται στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης (22%). Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες διακυμάνσεις, από 14% στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης έως το 25% στο δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό του στο δήμο Παύλου Μελά (12%), το ΚΚΕ στο δήμο Νεάπολης Συκεών (11%), η Ελληνική Λύση στο δήμο Παύλου Μελά (10%) και το ΜέΡΑ25 στους δήμους Νεάπολης-Συκεών και Αμπελοκήπων-Μενεμένης (5%).

Η γνώμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Οριακά θετικό είναι το ισοζύγιο όσον αφορά το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα: «Είστε ικανοποιημένος/η από το έργο της Διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;» το 44% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι» έναντι του 42% που δηλώνει «όχι» και «μάλλον όχι».

Το υψηλότερο ποσοστό ικανοποίησης (53%) εμφανίζεται στο δήμο Παύλου Μελά, ενδεχομένως και εξαιτίας της υλοποίησης του μητροπολιτικού πάρκου στο πρώην στρατόπεδο, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω της Περιφέρειας. Το χαμηλότερο ποσοστό θετικής γνώμης (39%), καταγράφεται στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου και το υψηλότερο ποσοστό αρνητικής γνώμης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών (45%).

Σε ό,τι αφορά την κομματική προέλευση, ικανοποίηση από το έργο της Περιφέρειας δηλώνει το 62% των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και σχεδόν ένας στους δύο (49%) των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

pita2.jpg


«Ντέρμπι» στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ενισχυμένοι ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μικρά κόμματα


Του Πασχάλη - Αλέξανδρου Τεμεκενίδη

Διευθυντή Ερευνών Palmos Analysis

temekenidis@palmosanalysis.gr

temekenidis-1.jpg

Η δημοκοπική καταγραφή των δυνάμεων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη δυτική Θεσσαλονίκη, δείχνει προς την κατεύθυνση του ντέρμπι που βιώσαμε και το 2019 στην ίδια περιοχή, με απώλειες, ωστόσο, και για τα δύο κόμματα. Παράλληλα, σημαντική ενίσχυση φαίνεται να καταγράφει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φτάνοντας σε διψήφιο ποσοστό, ενώ σε τροχιά ενίσχυσης φαίνεται να βρίσκονται Ελληνική Λύση και ΚΚΕ. Όμως, το κύριο στοιχείο που αναδεικνύεται μέσα από την έρευνα είναι η ρευστότητα, καθώς το 27% των ερωτηθέντων δεν επιλέγουν αυτή τη στιγμή κάποιο κόμμα και δηλώνουν, είτε αναποφάσιστοι, είτε πρόθεση αποχής ή άκυρης/λευκής ψήφου, κάτι που σημαίνει ότι κάθε αποτέλεσμα είναι ανοικτό και κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

Η Νέα Δημοκρατία συσπειρώνει λιγότερους από 6 στους 10 ψηφοφόρους της του 2019, ενώ περίπου 1 στους 4 ψηφοφόροι της είναι σήμερα μετέωροι. Στο ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση είναι ακόμα χαμηλότερη (49%), αλλά το κόμμα ελπίζει στη μεγάλη εφεδρεία της γκρίζας ζώνης των ψηφοφόρων του 2019: το 30% δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι ή τοποθετούνται στο άκυρο/λευκό και την αποχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εισπράττει το 6% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019 και το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η διείσδυση των κομμάτων, με βάση τον άξονα Αριστερά-Δεξιά: η Νέα Δημοκρατία επικρατεί με ποσοστά 45-50% στο χώρο της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς, ενώ το αντίστοιχο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς είναι μικρότερο, καθώς στο χώρο της Αριστεράς αντιμετωπίζει σοβαρό ανταγωνισμό από το ΚΚΕ (37% ΣΥΡΙΖΑ - 28% ΚΚΕ) και στο χώρο της Κεντροαριστεράς από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ (45% ΣΥΡΙΖΑ - 21% ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ). Στον κρίσιμο χώρο του κέντρου, η μάχη είναι σκληρή με τη ΝΔ να διατηρεί μικρό προβάδισμα, έναντι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ (20% ΝΔ, έναντι 14% για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και το 33% των ψηφοφόρων να βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη. Άλλο ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας, το υψηλό ποσοστό που συγκεντρώνουν τα δεξιά και ακροδεξιά εκτός Βουλής κόμματα, ειδικά οι «Έλληνες για την Πατρίδα» του φυλακισμένου πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, που δείχνει να φλερτάρει με πολλές πιθανότητες με το όριο του 3%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εισοδηματική ανάλυση της ψήφου: ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το προβάδισμα στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα (νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 1.000 ευρώ), ενώ η Νέα Δημοκρατία υπερισχύει, με πολύ μεγάλη διαφορά, σε νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα άνω των 2.000 ευρώ. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μεταξύ των εργαζομένων πλήρους ή μερικής απασχόλησης και μεταξύ των ανέργων, ενώ η Νέα Δημοκρατία δια­τηρεί μεγάλο προβάδισμα μεταξύ των συνταξιούχων και των ασχολούμενων με τα οικοκυρικά και σεμνότερο προβάδισμα μεταξύ των ελευθέρων επαγγελματιών και εμπόρων/επιχειρηματιών. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει καθαρό προβάδισμα μεταξύ των νέων ηλικία 17 - 34 ετών, ενώ η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

*Σημείωση: Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διακυμάνσεις της πρόθεσης ψήφου κατά τόπους στους Δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά, καθώς η έρευνα σχεδιάστηκε για το σύνολο της δυτικής Θεσσαλονίκης και όχι σε επίπεδο Δήμων.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.07.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία