ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πώς ψηφίζει η Θεσσαλονίκη - Στο 9,3% η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Θετική η εκτίμηση για την κυβερνητική αντίδραση στην πανδημία και τα ελληνοτουρκικά - Δυσαρέσκεια για το πολιτικό προσωπικό της πόλης

 13/09/2020 21:00

Πώς ψηφίζει η Θεσσαλονίκη - Στο 9,3% η διαφορά  της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Επιμέλεια: Βαγγέλης Στολάκης

Διαφορά 9,3 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας «to the point» για λογαριασμό της «ΜτΚ» που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 31 Αυγούστου - 7 Σεπτεμβρίου 2020, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του Thessaloniki Helexpo Forum αντί της ματαιωθείσας λόγω κορονοϊού 85ης ΔΕΘ και λίγα εικοσιτετράωρα πριν βρεθεί στην πόλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από το βήμα του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης» απαντήσει στα ερωτήματα των Θεσσαλονικέων για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την πόλη.

Σήμερα η «ΜτΚ» δημοσιεύει την άποψη των πολιτών (Α’ εκλογική περιφέρεια) απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης σε ζητήματα που απασχολούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, τα ελληνοτουρκικά και το άνοιγμα των σχολείων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα σε ό,τι αφορά την άποψη των πολιτών για τους βουλευτές της πόλης.

Πρόθεση ψήφου

Αναλυτικότερα, στο ερώτημα «εάν είχαμε βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» το 30,7% απαντά ΝΔ, το 21,4% ΣΥΡΙΖΑ και το 5,4% ΚΙΝΑΛ. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 5% και ακολουθούν: Ελληνική Λύση με 4,9%, ΜέΡΑ25 με 4,8%, «άλλο» απαντά το 8,4% και «άκυρο-λευκό» το 3,8%.

Υψηλά είναι τα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου (15,6%). Ειδικότερα «αναποφάσιστο» δηλώνει το 10% των ερωτηθέντων, ενώ το 5,6% «Δεν απαντά». Είναι χαρακτηριστικό πως όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, σύμφωνα με τη μέτρηση, βρίσκονται πάνω από το 3%, που είναι το όριο για την είσοδο στη Βουλή (εικόνα 1).

1.jpg

Στην έρευνα αποτυπώνεται η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων από την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της πόλης της Θεσσαλονίκης από τους βουλευτές. Συγκεκριμένα, το 62,1% δηλώνει «λίγο-καθόλου» ικανοποιημένο από τους βουλευτές της ΝΔ και το 20,5% δηλώνει ικανοποιημένο. «Λίγο- καθόλου» δηλώνει το 68,7% για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με το 11,7% να δηλώνει «ικανοποιημένο». Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ το 69,9% των ερωτηθέντων απαντά «λίγο-καθόλου», ενώ το 9,2% δηλώνει «πολύ-αρκετά» ικανοποιημένο. Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του ΚΚΕ το 71,2% των ερωτηθέντων δηλώνει «λίγο-καθόλου» ικανοποιημένο, ενώ το 8,8% δηλώνει «πολύ-αρκετά» ικανοποιημένο. Το 74,5% των ερωτηθέντων δηλώνει «λίγο-καθόλου» ικανοποιημένο από τους βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης» με το 7,2% να δηλώνει «πολύ-αρκετά» ικανοποιημένο, ενώ για τους βουλευτές του «ΜέΡΑ25» το 74,3% δηλώνει «λίγο-καθόλου» ικανοποιημένο και μόλις το 5,7% δηλώνει «πολύ-αρκετά» (εικόνα 2).

2.jpg

Αντιμετώπιση πανδημίας

Ένας στους δυο πολίτες αξιολογεί συνολικά θετικά τη δράση της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα το 50,7% απαντά «θετικά», ενώ αρνητικά την κρίνει ένας στους τέσσερις πολίτες, δηλαδή το 24,5% των ερωτηθέντων. Στο 22,6% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που κρατούν ουδέτερη στάση απαντώντας πως δεν κρίνουν τη συνολική δράση «ούτε θετικά-ούτε αρνητικά». Το ποσοστό εκείνων που «δεν ξέρουν-δεν απαντούν» ανέρχεται σε 2,2%. Ειδικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ψήφισαν Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 80,6% έχει «θετική» άποψη για τη συνολική δράση της κυβέρνησης, ενώ ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (49,3%) κρίνει «αρνητικά» τη δράση. Σε ποσοστό 62,5% οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ αξιολογούν «θετικά» τη συνολική δράση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού (εικόνα 3).

3.jpg


Κορονοϊός: Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα, οι πολίτες σε ποσοστό 54,2% κρίνουν «θετικά» και «μάλλον θετικά» τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, σχετικά με την οικονομική στήριξη των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται από τον κορονοϊό. Πιο συγκεκριμένα, το 27,5% κρίνει πως τα μέτρα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, το 26,7% τα χαρακτηρίζει «μάλλον θετικά», το 21,8% τα αξιολογεί ως «αρνητικά» και το 14,9% απαντά «μάλλον αρνητικά». Οι πολίτες σε ποσοστό 7,7% θεωρούν πως τα μέτρα δεν είναι «ούτε θετικά», «ούτε «αρνητικά», ενώ 1,4% «Δεν ξέρει - δεν απαντά». Από όσους κρίνουν πως τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση το 52,7% των ερωτηθέντων στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ενώ ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως ψήφισε μόλις το 5,7%.

Ενδιαφέρον στοιχείο όπως προκύπτει από την έρευνα είναι και το γεγονός ότι το 46,7% όσων ψήφισαν ΚΙΝΑΛ στις εκλογές του 2019 θεωρεί πως τα μέτρα είναι «μάλλον θετικά», ενώ το 48,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τα μέτρα «μάλλον αρνητικά» (εικόνα 4).

4.jpg

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, σχετικά με την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία οι απόψεις διίστανται. Το 25,9% κρίνει τα μέτρα «αρνητικά» και το 22,6% «θετικά». Το 24,3% απαντά πως τα μέτρα είναι «μάλλον θετικά», ενώ το 15,3% «μάλλον αρνητικά». Το 7,6% κρατά ουδέτερη στάση, κρίνοντάς τα ούτε ως θετικά, ούτε ως αρνητικά ενώ το 4,4% «Δεν ξέρει - Δεν απαντά». Από το σύνολο των ερωτηθέντων το 38,9% που κρίνει τα μέτρα ως «μάλλον θετικά» στις τελευταίες εθνικές εκλογές ψήφισε ΝΔ, και το 33,3% ΚΙΝΑΛ, ενώ σχεδόν τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ κρίνουν τα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων ως «μάλλον αρνητικά» (εικόνα 5).

5.jpg


Άνοιγμα σχολείων

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου το 64,3% συμφωνεί, το 16,1% διαφωνεί, ενώ το 19,6% «δεν απαντά» (εικόνα 6).

6.jpg


Σε ποσοστό 61% οι ερωτηθέντες θεωρούν πως η ελληνική πλευρά αντέδρασε «σωστά» μετά την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας. Το 27,6% θεωρεί πως αντέδρασε «λάθος», ενώ το 11,3% «δεν ξέρει-δεν απαντά». Μάλιστα, ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 50% θεωρεί σωστή την αντίδραση της κυβέρνησης (εικόνα 7).

7.jpg


Σημειώνεται πως το 57,9% των ερωτηθέντων είναι γυναίκες και το 42,1% είναι άνδρες. Το 50,8% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, το 41% απόφοιτοι γυμνασίου-λυκείου και το 8,2% απόφοιτοι δημοτικού (εικόνα 8).

8-oaEZA.jpg

Ταυτότητα Έρευνας

Τύπος έρευνας: Ποσοτική τηλεφωνική έρευνα με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και την υποστήριξη Η/Υ. Η παρούσα έρευνα της εταιρείας «to the point» αποτελεί το δωδέκατο κύμα (που είχε πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το Μάιο του ‘09 και διεξάγεται πάντοτε πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ) και έχει συνδρομητή την εφημερίδα «Μακεδονία».

Περιοχή έρευνας: Πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Μέθοδος δειγματοληψίας: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία στους ψηφοφόρους των δήμων της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Μέγεθος δείγματος: 970 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, κάτοικοι και ψηφοφόροι της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Μέγιστο σφάλμα: 3%.

Χρόνος διεξαγωγής: 31 Αυγούστου-7 Σεπτεμβρίου 2020.

Σταθμίσεις: Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο και ως προς την ψήφο στις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές (Ιούλιος 2019) (εικόνα 9).

9.jpg

Συνοπτική αναφορά - Πολιτικό Κλίμα

katsantonis.jpg

Του Δημήτρη Κατσαντώνη,

Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας ερευνών και επικοινωνίας «to the point»

Ως έγκριση στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τα πολλαπλά μέτωπα κρίσης (πανδημία, ελληνοτουρκικά, οικονομία) αλλά με περιορισμό των πολύ υψηλών ποσοστών που είχαν καταγραφεί προ τριμήνου, θα μπορούσε να εκληφθεί το μήνυμα από τα ευρήματα της συνδρομητικής έρευνας Τ- ΡΟΙΝΤ στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Η συνολική εκτίμηση των Θεσσαλονικέων για την κυβερνητική αντίδραση στην πανδημία είναι θετική: Για κάθε ερωτώμενο με αρνητική κρίση αντιστοιχούν δύο με θετική αξιολόγηση (με τις γυναίκες και τους έχοντες ηλικία άνω των 55 ετών να δίνουν πολύ έντονα τη θετική τους κρίση).

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην εκτίμηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας: τα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων συγκεντρώνουν σημαντική αποδοχή (54%, με αρνητική κρίση στο 37% περίπου), ενώ τα ανάλογα μέτρα για τις επιχειρήσεις εγκρίνονται μεν, αλλά χωρίς ενθουσιασμό (47% θετικά/ 31% αρνητικά). Και στις δύο περιπτώσεις οι άνδρες, οι ηλικίες 25-44 ετών και οι ψηφοφόροι των αντιπολιτευόμενων κομμάτων (εκτός ΚΙΝΑΛ) εμφανίζονται πιο απορριπτικοί έναντι των κυβερνητικών μέτρων.

Στο θέμα όμως της αντιμετώπισης της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας φαίνεται να υπάρχει κοινωνικό υπόστρωμα εθνικής συνεννόησης. Δεν είναι μόνο το γενικό ποσοστό (61%) που θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά αντιδρά σωστά στις προκλήσεις της Τουρκίας αλλά και το ότι σχεδόν όλες οι κοινωνικές και ηλικιακές κατηγορίες και, επίσης, οι ψηφοφόροι των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ εμφανίζουν σύγκλιση στις εκτιμήσεις τους, σε μία περίοδο μάλιστα που αναζωπυρώνονται οι πολιτικές αντιπαραθέσεις (χαρακτηριστικό: στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει κατά 6 μονάδες η εκτίμηση ότι αντιδρούμε σωστά έναντι της εκτίμησης ότι αντιδρούμε λάθος, ενώ στο ΚΙΝΑΛ αυτή διαφορά είναι 55 μονάδες).

Αυτό, κατά την εκτίμηση μας, δε σημαίνει ότι κατατίθεται μία συνολική και εν λευκώ αποδοχή των κυβερνητικών χειρισμών αλλά ότι διαμορφώνονται όροι αυθόρμητης συσπείρωσης ενός έθνους που θεωρεί ότι προκαλείται έντονα από την άλλη πλευρά και πως αδικείται κατάφωρα.

Όλα τα παραπάνω, φαίνεται να βρίσκουν τη συνισταμένη τους στην πρόθεση ψήφου όπου η ΝΔ διευρύνει (σχεδόν διπλασιάζει σε σχέση με τον Ιούλιο του ’19) τη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος όμως στερεώνει στην πόλη μία βάση περίπου του 70% των ψηφοφόρων του ’19. Θα λέγαμε επίσης ότι, μετά την κινητικότητα της τριετίας αρχές ’17-αρχές ’20, οι εκλογικές βάσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στεγανοποιούνται, δεδομένου ότι οι όποιες μετακινήσεις ψηφοφόρων των δύο αυτών κομμάτων δεν συμβαίνουν πια μεταξύ τους αλλά προς όμορους, μικρότερους πολιτικούς χώρους ή προς τη στάση «αναποφάσιστος/η», όπου η σχέση ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ είναι 1:2.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" 12-13 Σεπτεμβρίου 2020


Επιμέλεια: Βαγγέλης Στολάκης

Διαφορά 9,3 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας «to the point» για λογαριασμό της «ΜτΚ» που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 31 Αυγούστου - 7 Σεπτεμβρίου 2020, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του Thessaloniki Helexpo Forum αντί της ματαιωθείσας λόγω κορονοϊού 85ης ΔΕΘ και λίγα εικοσιτετράωρα πριν βρεθεί στην πόλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από το βήμα του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης» απαντήσει στα ερωτήματα των Θεσσαλονικέων για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την πόλη.

Σήμερα η «ΜτΚ» δημοσιεύει την άποψη των πολιτών (Α’ εκλογική περιφέρεια) απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης σε ζητήματα που απασχολούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, τα ελληνοτουρκικά και το άνοιγμα των σχολείων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα σε ό,τι αφορά την άποψη των πολιτών για τους βουλευτές της πόλης.

Πρόθεση ψήφου

Αναλυτικότερα, στο ερώτημα «εάν είχαμε βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» το 30,7% απαντά ΝΔ, το 21,4% ΣΥΡΙΖΑ και το 5,4% ΚΙΝΑΛ. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 5% και ακολουθούν: Ελληνική Λύση με 4,9%, ΜέΡΑ25 με 4,8%, «άλλο» απαντά το 8,4% και «άκυρο-λευκό» το 3,8%.

Υψηλά είναι τα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου (15,6%). Ειδικότερα «αναποφάσιστο» δηλώνει το 10% των ερωτηθέντων, ενώ το 5,6% «Δεν απαντά». Είναι χαρακτηριστικό πως όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, σύμφωνα με τη μέτρηση, βρίσκονται πάνω από το 3%, που είναι το όριο για την είσοδο στη Βουλή (εικόνα 1).

1.jpg

Στην έρευνα αποτυπώνεται η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων από την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της πόλης της Θεσσαλονίκης από τους βουλευτές. Συγκεκριμένα, το 62,1% δηλώνει «λίγο-καθόλου» ικανοποιημένο από τους βουλευτές της ΝΔ και το 20,5% δηλώνει ικανοποιημένο. «Λίγο- καθόλου» δηλώνει το 68,7% για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με το 11,7% να δηλώνει «ικανοποιημένο». Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ το 69,9% των ερωτηθέντων απαντά «λίγο-καθόλου», ενώ το 9,2% δηλώνει «πολύ-αρκετά» ικανοποιημένο. Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του ΚΚΕ το 71,2% των ερωτηθέντων δηλώνει «λίγο-καθόλου» ικανοποιημένο, ενώ το 8,8% δηλώνει «πολύ-αρκετά» ικανοποιημένο. Το 74,5% των ερωτηθέντων δηλώνει «λίγο-καθόλου» ικανοποιημένο από τους βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης» με το 7,2% να δηλώνει «πολύ-αρκετά» ικανοποιημένο, ενώ για τους βουλευτές του «ΜέΡΑ25» το 74,3% δηλώνει «λίγο-καθόλου» ικανοποιημένο και μόλις το 5,7% δηλώνει «πολύ-αρκετά» (εικόνα 2).

2.jpg

Αντιμετώπιση πανδημίας

Ένας στους δυο πολίτες αξιολογεί συνολικά θετικά τη δράση της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα το 50,7% απαντά «θετικά», ενώ αρνητικά την κρίνει ένας στους τέσσερις πολίτες, δηλαδή το 24,5% των ερωτηθέντων. Στο 22,6% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που κρατούν ουδέτερη στάση απαντώντας πως δεν κρίνουν τη συνολική δράση «ούτε θετικά-ούτε αρνητικά». Το ποσοστό εκείνων που «δεν ξέρουν-δεν απαντούν» ανέρχεται σε 2,2%. Ειδικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ψήφισαν Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 80,6% έχει «θετική» άποψη για τη συνολική δράση της κυβέρνησης, ενώ ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (49,3%) κρίνει «αρνητικά» τη δράση. Σε ποσοστό 62,5% οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ αξιολογούν «θετικά» τη συνολική δράση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού (εικόνα 3).

3.jpg


Κορονοϊός: Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα, οι πολίτες σε ποσοστό 54,2% κρίνουν «θετικά» και «μάλλον θετικά» τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, σχετικά με την οικονομική στήριξη των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται από τον κορονοϊό. Πιο συγκεκριμένα, το 27,5% κρίνει πως τα μέτρα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, το 26,7% τα χαρακτηρίζει «μάλλον θετικά», το 21,8% τα αξιολογεί ως «αρνητικά» και το 14,9% απαντά «μάλλον αρνητικά». Οι πολίτες σε ποσοστό 7,7% θεωρούν πως τα μέτρα δεν είναι «ούτε θετικά», «ούτε «αρνητικά», ενώ 1,4% «Δεν ξέρει - δεν απαντά». Από όσους κρίνουν πως τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση το 52,7% των ερωτηθέντων στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ενώ ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως ψήφισε μόλις το 5,7%.

Ενδιαφέρον στοιχείο όπως προκύπτει από την έρευνα είναι και το γεγονός ότι το 46,7% όσων ψήφισαν ΚΙΝΑΛ στις εκλογές του 2019 θεωρεί πως τα μέτρα είναι «μάλλον θετικά», ενώ το 48,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τα μέτρα «μάλλον αρνητικά» (εικόνα 4).

4.jpg

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, σχετικά με την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία οι απόψεις διίστανται. Το 25,9% κρίνει τα μέτρα «αρνητικά» και το 22,6% «θετικά». Το 24,3% απαντά πως τα μέτρα είναι «μάλλον θετικά», ενώ το 15,3% «μάλλον αρνητικά». Το 7,6% κρατά ουδέτερη στάση, κρίνοντάς τα ούτε ως θετικά, ούτε ως αρνητικά ενώ το 4,4% «Δεν ξέρει - Δεν απαντά». Από το σύνολο των ερωτηθέντων το 38,9% που κρίνει τα μέτρα ως «μάλλον θετικά» στις τελευταίες εθνικές εκλογές ψήφισε ΝΔ, και το 33,3% ΚΙΝΑΛ, ενώ σχεδόν τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ κρίνουν τα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων ως «μάλλον αρνητικά» (εικόνα 5).

5.jpg


Άνοιγμα σχολείων

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου το 64,3% συμφωνεί, το 16,1% διαφωνεί, ενώ το 19,6% «δεν απαντά» (εικόνα 6).

6.jpg


Σε ποσοστό 61% οι ερωτηθέντες θεωρούν πως η ελληνική πλευρά αντέδρασε «σωστά» μετά την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας. Το 27,6% θεωρεί πως αντέδρασε «λάθος», ενώ το 11,3% «δεν ξέρει-δεν απαντά». Μάλιστα, ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 50% θεωρεί σωστή την αντίδραση της κυβέρνησης (εικόνα 7).

7.jpg


Σημειώνεται πως το 57,9% των ερωτηθέντων είναι γυναίκες και το 42,1% είναι άνδρες. Το 50,8% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, το 41% απόφοιτοι γυμνασίου-λυκείου και το 8,2% απόφοιτοι δημοτικού (εικόνα 8).

8-oaEZA.jpg

Ταυτότητα Έρευνας

Τύπος έρευνας: Ποσοτική τηλεφωνική έρευνα με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και την υποστήριξη Η/Υ. Η παρούσα έρευνα της εταιρείας «to the point» αποτελεί το δωδέκατο κύμα (που είχε πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το Μάιο του ‘09 και διεξάγεται πάντοτε πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ) και έχει συνδρομητή την εφημερίδα «Μακεδονία».

Περιοχή έρευνας: Πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Μέθοδος δειγματοληψίας: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία στους ψηφοφόρους των δήμων της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Μέγεθος δείγματος: 970 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, κάτοικοι και ψηφοφόροι της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Μέγιστο σφάλμα: 3%.

Χρόνος διεξαγωγής: 31 Αυγούστου-7 Σεπτεμβρίου 2020.

Σταθμίσεις: Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο και ως προς την ψήφο στις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές (Ιούλιος 2019) (εικόνα 9).

9.jpg

Συνοπτική αναφορά - Πολιτικό Κλίμα

katsantonis.jpg

Του Δημήτρη Κατσαντώνη,

Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας ερευνών και επικοινωνίας «to the point»

Ως έγκριση στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τα πολλαπλά μέτωπα κρίσης (πανδημία, ελληνοτουρκικά, οικονομία) αλλά με περιορισμό των πολύ υψηλών ποσοστών που είχαν καταγραφεί προ τριμήνου, θα μπορούσε να εκληφθεί το μήνυμα από τα ευρήματα της συνδρομητικής έρευνας Τ- ΡΟΙΝΤ στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Η συνολική εκτίμηση των Θεσσαλονικέων για την κυβερνητική αντίδραση στην πανδημία είναι θετική: Για κάθε ερωτώμενο με αρνητική κρίση αντιστοιχούν δύο με θετική αξιολόγηση (με τις γυναίκες και τους έχοντες ηλικία άνω των 55 ετών να δίνουν πολύ έντονα τη θετική τους κρίση).

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην εκτίμηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας: τα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων συγκεντρώνουν σημαντική αποδοχή (54%, με αρνητική κρίση στο 37% περίπου), ενώ τα ανάλογα μέτρα για τις επιχειρήσεις εγκρίνονται μεν, αλλά χωρίς ενθουσιασμό (47% θετικά/ 31% αρνητικά). Και στις δύο περιπτώσεις οι άνδρες, οι ηλικίες 25-44 ετών και οι ψηφοφόροι των αντιπολιτευόμενων κομμάτων (εκτός ΚΙΝΑΛ) εμφανίζονται πιο απορριπτικοί έναντι των κυβερνητικών μέτρων.

Στο θέμα όμως της αντιμετώπισης της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας φαίνεται να υπάρχει κοινωνικό υπόστρωμα εθνικής συνεννόησης. Δεν είναι μόνο το γενικό ποσοστό (61%) που θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά αντιδρά σωστά στις προκλήσεις της Τουρκίας αλλά και το ότι σχεδόν όλες οι κοινωνικές και ηλικιακές κατηγορίες και, επίσης, οι ψηφοφόροι των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ εμφανίζουν σύγκλιση στις εκτιμήσεις τους, σε μία περίοδο μάλιστα που αναζωπυρώνονται οι πολιτικές αντιπαραθέσεις (χαρακτηριστικό: στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει κατά 6 μονάδες η εκτίμηση ότι αντιδρούμε σωστά έναντι της εκτίμησης ότι αντιδρούμε λάθος, ενώ στο ΚΙΝΑΛ αυτή διαφορά είναι 55 μονάδες).

Αυτό, κατά την εκτίμηση μας, δε σημαίνει ότι κατατίθεται μία συνολική και εν λευκώ αποδοχή των κυβερνητικών χειρισμών αλλά ότι διαμορφώνονται όροι αυθόρμητης συσπείρωσης ενός έθνους που θεωρεί ότι προκαλείται έντονα από την άλλη πλευρά και πως αδικείται κατάφωρα.

Όλα τα παραπάνω, φαίνεται να βρίσκουν τη συνισταμένη τους στην πρόθεση ψήφου όπου η ΝΔ διευρύνει (σχεδόν διπλασιάζει σε σχέση με τον Ιούλιο του ’19) τη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος όμως στερεώνει στην πόλη μία βάση περίπου του 70% των ψηφοφόρων του ’19. Θα λέγαμε επίσης ότι, μετά την κινητικότητα της τριετίας αρχές ’17-αρχές ’20, οι εκλογικές βάσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στεγανοποιούνται, δεδομένου ότι οι όποιες μετακινήσεις ψηφοφόρων των δύο αυτών κομμάτων δεν συμβαίνουν πια μεταξύ τους αλλά προς όμορους, μικρότερους πολιτικούς χώρους ή προς τη στάση «αναποφάσιστος/η», όπου η σχέση ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ είναι 1:2.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" 12-13 Σεπτεμβρίου 2020


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία