ΑΠΟΨΕΙΣ

Πώς μπορεί να αναστηθεί ένα κόμμα σε μία πόλη;

 22/02/2021 12:00

Το ΠΑΣΟΚ (ή ΚΙΝΑΛ) βρίσκεται εδώ και καιρό σε ένα ιδιότυπο τέλμα. Θέλει αλλά δεν μπορεί, μπορεί αλλά δεν θέλει -μικρή σημασία έχει. Είναι πασιφανές ότι ως έχουν τα πράγματα δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψει καθώς δεν κινείται. Στην εκκωφαντική ανημποριά του ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί, το ΠΑΣΟΚ απαντά με ακόμα πιο εκκωφαντική απουσία από το γήπεδο. Οι αντίπαλοι είναι αδύναμοι ή έχουν τρωτά σημεία αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν κατεβαίνει να παίξει στον αγώνα.

Αναφέρομαι κυρίως σε τοπικό επίπεδο -απολύτως ενδεικτικό όμως αναλογιών πανελλαδικά. Όταν στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα πλέον του 1 εκατ. κατοίκων δεν έχει απολύτως καμία παρέμβαση, τί να περιμένει κανείς για άλλες πρωτεύουσες νομών και περιοχές. Αναφέρομαι στη Θεσσαλονίκη διότι είναι μία περίπτωση με ειδική αξία και βαρύτητα. Δεν είναι η πρωτεύουσα αλλά δεν είναι και επαρχία. Είναι ένα αστικό κέντρο με συγκεκριμένες προκλήσεις, προβλήματα, είναι μία περιοχή όπου υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης και κάλυψης του παραγωγικού χάσματος και ταυτόχρονα περιοχή που υστερεί.

Και είναι σημαντικό για το ΠΑΣΟΚ να έχει μία παρουσία στη Θεσσαλονίκη καθώς οφείλει να στραφεί και στους πληθυσμούς των αστικών κέντρων και στις παραγωγικές ηλικίες εάν δεν θέλει να εξελιχθεί σε κόμμα γερόντων και περιφέρειας. Είναι σημαντικό να μπορέσει μέσα από πολιτικές διεργασίες να αναδείξει νέα στελέχη, να εντρυφήσει στην ατζέντα θεμάτων της περιοχής, να διαμορφώσει ένα πρόπλασμα προγραμματικού λόγου με κάποιες λύσεις βασισμένες σε αρχές και δομημένες γύρω από έναν αξιακό πυρήνα.

Το τρίτο κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου, με θεσμική μνήμη και κυβερνητική πορεία 25 ετών κατά την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία εμφανίζεται εδώ και χρόνια σαν ένα κόμμα -παρέα που στην καλύτερη περίπτωση κόβει ετήσιες βασιλόπιτες. Αδυνατεί να βγάλει ένα δελτίο Τύπου για τα 5-7 βασικά ζητήματα της πόλης. Απουσιάζει από κάθε ενεργό μέτωπο και όχι μόνο δεν διατυπώνει άποψη-πρόταση-λύση αλλά ο καλόπιστος παρατηρητής αναρωτιέται εάν πλέον γνωρίζει τα θέματα. Και από θέματα η Θεσσαλονίκη είναι πλήρης -υποδομές, συγκοινωνίες, κράτος πρόνοιας, πανεπιστήμια, βιομηχανικές περιοχές, περιβαλλοντικά ζητήματα, ανεργία- εισοδήματα κ.ο.κ.

Οι λόγοι αυτής της πολιτικής κατάπτωσης είναι πολλοί και σύνθετοι. Εν πολλοίς, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αυτή ήταν η πορεία του κόμματος πανελλαδικά. Ειδικά όμως στη Θεσσαλονίκη το πρόβλημα είναι ακόμα πιο οξύ καθώς εσωτερικοί συσχετισμοί της προ κρίσης εποχής συντέλεσαν την παντελή αποδιάρθρωση των κομματικών δυνάμεων μετά την έλευσή της. Βουλευτικοί ανταγωνισμοί, φατριασμοί και ανακωχές μηδενικού αθροίσματος αποδυνάμωσαν κάθε ενεργό κύτταρο.

Στο ερώτημα «τι μπορεί να κάνει σήμερα» υπάρχουν πολλά να ειπωθούν. Πρακτικά και συμβολικά ζητήματα οργάνωσης, πολιτικές διαδικασίες και επικοινωνιακή ανασυγκρότηση βρίσκονται στην προμετωπίδα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει μέσα από πολιτικές διαδικασίες να αναδείξει μία σειρά νέων προσώπων που θα διεκδικήσουν το χώρο και το χρόνο που αναλογεί στο τρίτο σε μέγεθος κόμμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Στελέχη που θα επαναλαμβάνουν με εκνευριστική συχνότητα την ίδια δέσμη προτάσεων του κόμματος για τα 4-5 πιο σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να αλλάξει γραφεία και να νοικιάσει έναν νέο χώρο, αξιοπρεπή, καθαρό, πιο φτηνό, προσβάσιμο και εμφανή. Εκεί να τα στελεχώσει με υπαλλήλους και άρτιες υποδομές. Να δημιουργήσει τοπικό γραφείο Τύπου και να αναλάβει την αυτοδέσμευση έκδοσης Δελτίων Τύπου, εβδομαδιαίως, για κάθε ζήτημα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Προοδευτική πολιτική για τους πολλούς, πραγματική πολιτική για πραγματικούς ανθρώπους -αυτή είναι η κεντρική ιδέα. Λιγότερα κείμενα για τη σοσιαλδημοκρατία και τον ευρωκομουνισμό και περισσότερες θέσεις για τις συγκοινωνίες, τον ΟΑΣΘ και το Μετρό. Λιγότερη εσωκομματική πρεμούρα και περισσότερη εδαφικοποιημένη παρουσία σε σημεία αιχμής -στα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, στην αποστεωμένη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, στα χαλάσματα βιομηχανικών κτιρίων, έξω από τις υποδομές του ΕΣΥ που υποδέχεται ασθενείς. Εκεί είναι η πραγματική ζωή και τα πραγματικά προβλήματα -εκεί οφείλει ένα κόμμα προοδευτικό να βρίσκεται. Όχι στη βάση ενός άκριτου ακτιβισμού ούτε με προτάσεις τύπου «καλύτερα πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και άρρωστος» -με προτάσεις ρεαλιστικές, κοστολογημένες και εφαρμόσιμες.

Ακόμη και σήμερα, ακόμη και τώρα, το ΠΑΣΟΚ υπερτερεί σε στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και τώρα εάν αποφασίσει να καλέσει ανοιχτά και αυθεντικά τον κόσμο που ιδιωτεύει για μία σοβαρή πολιτική προσπάθεια, μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Φεβρουαρίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις