ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική Ατζέντα Τριημέρου

Θέατρο, μουσική, εικαστικά περιλαμβάνουν οι προτάσεις του makthes.gr

 08/11/2019 10:00

Πολιτιστική Ατζέντα Τριημέρου

Επιμέλεια: Βιολέτα Φωτιάδη

Θέατρο

Σημάδια στην Ομίχλη: 

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Στίβεν Σακς, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τους Ράνια Σχίζα και Νίκο Παντελίδη, στο θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71, Τηλ. Κρατήσεων: 2310842509, 6934115555) από την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 10/11, στις 21:00. Μία άνεργη barwoman και ένας εκτιμητής έργων τέχνης συναντιούνται σε ένα σπίτι-κοντέινερ στην Καλιφόρνια για την αξιολόγηση ενός πίνακα που καταλήγει να είναι ένα ζωγραφικό αριστούργημα του διάσημου ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ. Η συνάντηση αυτών των δύο φαινομενικά εντελώς διαφορετικών ανθρώπων θα γεννήσει μία σειρά από εκπλήξεις και θα φέρει στο φως αποκαλύψεις και ερωτήματα για τη φύση της τέχνης, την αλήθεια και το ψέμα.

To ΣEΞ αρχίζει στα 40: 

Λίγο πριν τα 41, η Λόρα αποφασίζει να χωρίσει. Λίγο η δουλειά, λίγο η ρουτίνα, λίγο που ο άντρας της ο Τζακ δεν έχει κανένα ενδιαφέρον… πολύ θέλει; Αυτή της η απόφαση ανατρέπει τα πάντα. Ο Τζακ βιώνει την προδοσία σε όλο της το μεγαλείο, οι γείτονες νιώθουν άβολα (δεν είχε δώσει και δικαίωμα στη γειτονιά) και μία barwoman κάνει guest στη ζωή τους από το πουθενά. Η κωμωδία του Βασίλη Τσικάρα, έρχεται από την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στις 21:30 στο θέατρο Άρατος (Μοσκώφ 12 & Φράγκων, τηλ. 2315 312 487) για να προβληματίσει με το εξής ερώτημα: «Για ποιον αρχίζει το σεξ στα 40;»

to-sex-arxizei-sta-40.jpg

Οι «Τρεις Αδελφές»: 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το αριστούργημα του Αν. Τσέχωφ οι «Τρεις Αδελφές», 40 χρόνια μετά το πρώτο τους ανέβασμα στο ΚΘΒΕ. Από το Σάββατο 9/11, στις 20:30 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, η Όλγα, η Ιρίνα και η Μάσσα θα βρίσκονται στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2315 200200) και θα ονειρεύονται τη λαμπερή ζωή μακριά από τη Μόσχα, έχοντας προσδοκίες που συνεχώς ματαιώνονται. Το έργο φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Λιθουανού Cezaris Graužinis.

treis-adelfes.jpg

Όπερα

Giacomo Puccini: 

Μαντάμα Μπατερφλάυ: Η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης ανεβάζει το αριστούργημα του οπερατικού ρεπετρορίου Μαντάμα Μπατερφλάυ του Ιταλού συνθέτη Giacomo Puccini και το μεταδίδει μαγνητοσκοπημένο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου & Παραλία, τηλ. 2310 895 800) το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στις 19:55. Η τραγική ιστορία της πιστής γκέισας Τσο Τσο Σαν που ερωτεύεται, επαναστατεί και προδίδεται από τον Αμερικανό αξιωματικό του ναυτικού Πίνκερτον και τελικά αυτοκτονεί ζωντανεύει σε σκηνοθεσία του Anthony Minghella και με την Carolyn Choa να επιμελείται τη χορογραφία.

madame-baterfly.jpg

Μουσική

Τα 10 Μπουζούκια της Δόμνας: 

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, «Τα Δέκα Μπουζούκια της Δόμνας» συναντούν τον Δημήτρη Μυστακίδη για ένα μελωδικό ραντεβού στη μουσική σκηνή «ξέΦωτο» (Λυκούργου 5, Λαδάδικα, τηλέφωνο κρατήσεων: 6931091534) στις 22:00. Με το σχήμα να συμπληρώνει ένα χρόνο ζωής, ο Δημήτρης Μυστακίδης εμφανίζεται με φιλική συμμετοχή για μία παράσταση αφιερωμένη στα «λαϊκά» όργανα του 20ου αιώνα: το μπουζούκι και την κιθάρα. Θα θυμηθούμε σημαντικές στιγμές του ελληνικού ρεπερτορίου όπου τα παραπάνω μουσικά όργανα βασιλεύουν, με τον ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο του καταξιωμένου κιθαρίστα και δασκάλου λαϊκής μουσικής. Ακόμα μία σημαντική συνεργασία που θα δώσει άλλη λάμψη στη βραδιά είναι εκείνη με τον τραγουδιστή Βαγγέλη Αντωνίου για ένα αφιέρωμα ύμνος στα λαϊκά τραγούδια. Το σχήμα αποτελείται από τους: Μπουζούκι: Γεωργάς Κώστας, Ρουμελιώτης Γιώργος, Καντιώτης Σπύρος, Καρασάββας Γιάννης μουσική επιμέλεια, Ζαχαρίου Μανώλης, Ζαχαρής Τόλης, Κλέοντας Γιάννης, Καραβίτης Χρήστος, Καμαριώτης Μάριος, Κουτσός Χρήστος, Μπάσης Μανώλης.Κιθάρα - τραγούδι: Βαρτσάκης Γιώργος. Κοντραμπάσο: Αποστολάκης Δημήτρης. Κρουστά: Δημητρίου Νίκος. Τραγούδι: Ηλιάδου Σίσσυ, Μιχάλης Παπαζήσης.

Η προπώληση εισιτηρίου δεν εξασφαλίζει θέση καθήμενου επομένως οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πραγματοποιήσουν τηλεφωνική κράτηση ενώ το κοινό μπορεί να προμηθευτεί τα εισιτήρια είτε από την είσοδο του μαγαζιού είτε σε ένα από τα εξής επιλεγμένα σημεία: ΣΑΡΩΘΡΟΝ (Λαδάδικα, Κατούνη 17 - 2310.538282)

ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ (Πλατεία Ναυαρίνου 14 - 2310.278515)

ΔΙΩΡΟΦΟΝ (Καλαμαριά, Κερασούντος 81 - 2310.453998)

ΛΥΚΙΣΚΟΣ (Ανω Ηλιουπολη, Μαυρομιχάλη 9 & Δαβάκη 65 - 6980127359)

ta-deka-boyzoykia.jpg

«ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ»: 

Μετά από σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων, ανεξαρτήτως εποχής, το αχτύπητο dueto της μουσικής σκηνής Γιάννης Κότσιρας & Ελευθερία Αρβανιτάκη, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στο Stage Live (26ης Οκτωβρίου) κάθε Σάββατο από τις 9 Νοεμβρίου στις 22:30 (για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων), και υπόσχεται βραδιές με το ίδιο κέφι, την ίδια ένταση, το ίδιο «Δυνατά» όπως «Κάθε φορά», κάθε βραδιά.

Ρεσιτάλ του Τίτου Γουβέλη: 

Στον προγραμματισμό του 8ου Φεστιβάλ Πιάνου, ο βραβευμένος δάσκαλος μουσικής Τίτος Γουβέλης, με ρεπερτόριο που αγκαλιάζει το Μπαρόκ και εκτείνεται έως τον 21ο αιώνα, θα δώσει ένα ρεσιτάλ πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Φράγκων 15, τηλ: 2310 510551) την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, στις 12 μμ. Στο πρόγραμμα του Γουβέλη κυριαρχεί το εμβληματικό έργο «Εικόνες από μία έκθεση» του Ρώσου συνθέτη Modest Mussorgsky. Το πιάνο μετατρέπεται από συμβατικό όργανο μουσικής σε ένα μέσο μεταφοράς γνωστών έργων ζωγραφικής σε αφηρημένο ήχο.

recital-pianoy.jpg

Μπλε & Georges Perin live στο Μύλος Club: 

Τα τραγούδια των Μπλε θα αντηχήσουν στο club του Μύλου (Αν. Γεωργίου 56, τηλ:2310 510081, 6949950530), την Παρασκευή 08/11 στις 22:30, για μία ακόμα εκρηκτική συναυλία. Στη σκηνή, μαζί με τους Μπλε εμφανίζεται και ο καταξιωμένος Ελληνο- Γάλλος soul Funk Performer Georges Perin ενώ το opening act αναλαμβάνουν ο Γιώργος Φωκάς μαζί με τους «the Folks».

ble.jpg

Ο μουσικός traveller Γιώργος Περρής στο Μέγαρο Μουσικής: 

Ο μουσικός Γιώργος Περρής, έχοντας κατακτήσει επάξια τον τίτλο του ταξιδευτή, έρχεται με την παράσταση Traveller, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία, τηλ. Κρατήσεων: 2310 895800) την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου και ώρα 21:00, για μία διαδραστική μουσική εκδήλωση με βίντεο επί σκηνής και διάχυτο ηλεκτρονικό ήχο στις ενορχηστρώσεις του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου. Την επιμέλεια της πρωτοποριακής παράστασης υπογράφει η Λίνα Νικολακοπούλου και το εικαστικό περιβάλλον οι Fly Theatre.

perrhs.jpg

KOΘ: 

« Θέα από τον Όλυμπο» του Τζον Ψαθάς: 

Το έργο του Έλληνα συνθέτη Τζον Ψαθάς, «Θέα από τον Όλυμπο, παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής (25ης Μαρτίου και Παραλία, τηλ. Κρατήσεων: 2310 236990) την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στις 21:00. Ένα έργο που ολοκληρώθηκε από το συνθέτη το 2001, κατά τη διάρκεια των διακοπών του στο πατρικό του σπίτι στη Νέα Μηχανιώνα. Συμπληρωματικά, το πρόγραμμα βραδιάς περιλαμβάνει και δύο ακόμα έργα του Σοστακόβιτς: τη ρυθμική και πολύχρωμη Εορταστική Εισαγωγή και τη Συμφωνία αρ. 6, ένας ύμνος στη νεότητα και τη ζωή!

Η Φωτεινή Βελεσιώτου στο Ξέφωτο: 

Η γυναίκα με τη χαρακτηριστική φωνή που αναγνωρίζεις από την πρώτη κιόλας νότα, έρχεται για δύο Σάββατα (09/11 και 16/11) στο ξέΦωτο (Λυκούργου 5, Λαδάδικα) με την ανερχόμενη τραγουδοποιό Κωνσταντίνα Πάλλα, για μία αναδρομή στους ήχους εκείνους που μας μάγεψαν όπως οι «Μέλισσες» και τα «Διόδια», αλλά και νέα κομμάτια όπως το «Πόσο πονάει η καρδιά» που ήδη γνώρισε την αγάπη του κόσμου.

*Προπώληση εισιτηρίων στα Σάρωθρον, Ηλιοτρόπιο, Διώροφων, Λυκίσκος και Bocca

belesiotoy.jpg

OLDSCHOOL REDNEX & The Reverend Beasts: 

Το συγκρότημα που ξεκίνησε από ένα γκαράζ στην Ημαθία και έφτασε να γίνει θεσμός τους είδους του, περιμένει κάθε φίλο της πανκ ροκ μουσικής, το Σάββατο 09/11 στο 8ball (Πίνδου 1, Λαδάδικα) στις 21:00 για να θυμηθούμε τα παλιά και να μάθουμε τα καινούρια, μιας και αυτή την περίοδο ηχογραφούν το νέο τους δίσκο!

oldschool-rendex-1.jpg

Παιδικό Θέατρο

Πλούτος του Αριστοφάνη: 

Η θεατρική ομάδα «Διά Βίου Θέατρον Σκηνή» παρουσιάζει την παιδική θεατρική παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Κωνσταντίνου Καγλάτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1, τηλ. 231 028 7724) την Παρασκευή 8/11, στις 18:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η περιπέτεια του χρεοκοπημένου γερο- Χρεμύλου, ξεκινά όταν η σε μία απελπισμένη προσπάθεια να σωθεί από τους δανειστές εμπιστεύεται την Πυθία που τον συμβουλεύει να ανοίξει το σπίτι του για τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσει με το που βγει από το Μαντείο των Δελφών. Το μόνο που δεν ξέρει ο Χρεμύλος είναι πως ο ρακένδυτος τυφλός άνδρας που φιλοξενεί είναι ο θεός Πλούτος. Μία παράσταση για την άδικη κατανομή του πλούτου στην κοινωνία, διά στόματος Αριστοφάνη, περιμένει κάθε μικρό και μεγάλο φιλότεχνο να την παρακολουθήσει. Αντί εισιτηρίου θα συγκεντρωθούν τρόφιμα μακράς διαρκείας, υπέρ του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων «ΚΕΘΕΑ-ΙΘΑΚΗ» και γραφική ύλη (ξυλομπογιές, διάφορα μπλοκ κλπ) υπέρ του Συλλόγου Φίλων ΑμεΑ «ΑΝΑΤΟΛΗ».

ploytos.jpg

Κρυφά όνειρα: 

Η Ανθή Θάνου αφηγείται το λαϊκό παραμύθι «Κρυφά Όνειρα», το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στις 19.00, στο Χορόδεντρο (Καθολικών 4, 6 ος όροφος –περιοχή πλατείας Χρηματιστηρίου, τηλ: 2310 544 379). Ένα ταξίδι ζωής για τα παιδιά που ακολουθούν τον ήρωα, για να γνωρίσουν τις ηθικές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον αληθινό κόσμο μέσα από τις διηγήσεις του λαού μας. Τη μουσική της εκδήλωσης αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Μακρής.

kryfa-oneira.jpg

Εικαστικά

Γιώργος Ξένος: 

Ο Έλληνας καλλιτέχνης Γιώργος Ξένος έρχεται στη Θεσσαλονίκη με τρεις διαφορετικές δράσεις κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Από 7/11 έως 6/12, η Γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 56, τηλ. 2310 240416) θα φιλοξενήσει έκθεση με τα ζωγραφικά και κεραμικά έργα του καθώς και κάποια σχέδιά του. Από 21/11 έως 24/11 θα συμμετέχει στην έκθεση Art Thessaloniki, στην ίδια gallery ενώ από τις 26/11 έως τις 24/01 θα πραγματοποιήσει εικαστική εγκατάσταση στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30, τηλ. 231 085 7978). Τη διοργάνωση της τελευταίας δράσης έχει αναλάβει η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.

giorgos-xenos.jpg

Masterclass με τον φωτογράφο Γιώργο Δεπόλλα: 

Ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους των τελευταίων δεκαετιών, παραδίδει ένα μοναδικό masterclass στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Ά, Λιμάνι) στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Στάση», την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 στις 19:00. Η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από το καλλιτεχνικό έργο του Δεπόλλα, τις ιδέες και τις αντιλήψεις που καθόρισαν τη δουλειά του, τη ρήξη με το με το κατεστημένο αλλά και την πορεία της Νέας Ελληνικής Φωτογραφίας από τη μεταπολίτευση μέχρι την εποχή των κοινωνικών δικτύων. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Λόγω πιθανής αυξημένης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

giorgos-depollas.jpg

Stand up comedy

Θάψε τον Συνάδελφο 3 (Roast Battles): Για Τρίτη συνεχή χρονιά, 8 κωμικοί κονταροχτυπιούνται στο Django Barokafene (Φιλίππου 16, τηλ. 6972114851), την Κυριακή 10 Νοεμβρίου μέχρι κάποιος να γελάσει και κάποιος άλλος να κλάψει! Ένας αγώνας χιούμορ, καυστικού σχολιασμού και ατάκας μέχρι ο αντίπαλος να μην αντέχει άλλο! Γέλιο μέχρι δακρύων… του αντιπάλου!

Ομιλία

H Γενεαλογία του Κακού: Κοινωνικές, Ψυχολογικές και Πολιτικές Προσεγγίσεις της Ακρότητας στον κινηματογράφο και στην Τέχνη: Με αφορμή την ταινία Joker, ο ΣΕΚΒΕ, η ΕΛΒΕ και η ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, τιμώντας τα 60 χρόνια του Φ.Κ.Θ διοργανώνουν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου εκδήλωση – παρέμβαση για το πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται το καλό και το κακό στη τέχνη, πάντα με υπερβολικές μορφές που καμία σχέση δεν έχουν με τον μέσο άνθρωπο ο οποίος είναι «πολιτισμένος». Δημιουργώντας και διαιωνίζοντας μία τέτοια αντίληψη αποποίησης ευθυνών, οι κοινωνίες παραδίδονται ευκολότερα σε «επίδοξους» σωτήρες τύπου Τραμπ. Όλα αυτά μας κάνουν να ξεχνάμε ή και να αγνοούμε πως η ακρότητα καμουφλάρεται από κανονικότητα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Μουσικής ( Ναυάρχου Κουντουριώτου 17), στις 17:30, με τους εξής συντελεστές – ομιλιτές:

Εισήγηση και Video-Performance: Γιάννης Μήτρου, ψυχαναλυτής, performer, διδάσκων στην Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Έμφυλο, Ακρότητα και Τέχνη, Ιδρυτής του Διεθνούς Εργαστηρίου Παραστατικών Τεχνών Alma Kalma

Γιώργος, Τανασκίδης Δημοσιογράφος, Αρθρογράφος, μέλος των AEJ-Belgium (The Association of European Journalists - Belgium) και μέλος Νεολαίας Human Rights Watch. Η ακρότητα στον δημοσιογραφικό λόγο

Νίκη Δρούγκα, Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών ΑΠΘ Η διαπραγμάτευση της κοινωνικής ακρότητας στο Κινηματογράφο: Το παράδειγμα των "Joker" (2019), Taxi driver (1976), die Welle (2008) και Irrationαl Man (2015).

Μιχάλης Τρεμόπουλος, Νομικός, Οικόπολις, Κλιματική ακρότητα και κινηματογράφος

Εισήγηση/Συντονισμός: Ελένη Καρασαββίδου, δοκιμιογράφος, λογοτέχνης, μέλος του International Cultural Research Network, διδάσκουσα στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Τέχνη και Ακρότητα: Καταγράφοντας την εποχή των Τεράτων

h-genealogia-toy-kakoy.png

Επιμέλεια: Βιολέτα Φωτιάδη

Θέατρο

Σημάδια στην Ομίχλη: 

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Στίβεν Σακς, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τους Ράνια Σχίζα και Νίκο Παντελίδη, στο θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71, Τηλ. Κρατήσεων: 2310842509, 6934115555) από την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 10/11, στις 21:00. Μία άνεργη barwoman και ένας εκτιμητής έργων τέχνης συναντιούνται σε ένα σπίτι-κοντέινερ στην Καλιφόρνια για την αξιολόγηση ενός πίνακα που καταλήγει να είναι ένα ζωγραφικό αριστούργημα του διάσημου ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ. Η συνάντηση αυτών των δύο φαινομενικά εντελώς διαφορετικών ανθρώπων θα γεννήσει μία σειρά από εκπλήξεις και θα φέρει στο φως αποκαλύψεις και ερωτήματα για τη φύση της τέχνης, την αλήθεια και το ψέμα.

To ΣEΞ αρχίζει στα 40: 

Λίγο πριν τα 41, η Λόρα αποφασίζει να χωρίσει. Λίγο η δουλειά, λίγο η ρουτίνα, λίγο που ο άντρας της ο Τζακ δεν έχει κανένα ενδιαφέρον… πολύ θέλει; Αυτή της η απόφαση ανατρέπει τα πάντα. Ο Τζακ βιώνει την προδοσία σε όλο της το μεγαλείο, οι γείτονες νιώθουν άβολα (δεν είχε δώσει και δικαίωμα στη γειτονιά) και μία barwoman κάνει guest στη ζωή τους από το πουθενά. Η κωμωδία του Βασίλη Τσικάρα, έρχεται από την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στις 21:30 στο θέατρο Άρατος (Μοσκώφ 12 & Φράγκων, τηλ. 2315 312 487) για να προβληματίσει με το εξής ερώτημα: «Για ποιον αρχίζει το σεξ στα 40;»

to-sex-arxizei-sta-40.jpg

Οι «Τρεις Αδελφές»: 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το αριστούργημα του Αν. Τσέχωφ οι «Τρεις Αδελφές», 40 χρόνια μετά το πρώτο τους ανέβασμα στο ΚΘΒΕ. Από το Σάββατο 9/11, στις 20:30 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, η Όλγα, η Ιρίνα και η Μάσσα θα βρίσκονται στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2315 200200) και θα ονειρεύονται τη λαμπερή ζωή μακριά από τη Μόσχα, έχοντας προσδοκίες που συνεχώς ματαιώνονται. Το έργο φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Λιθουανού Cezaris Graužinis.

treis-adelfes.jpg

Όπερα

Giacomo Puccini: 

Μαντάμα Μπατερφλάυ: Η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης ανεβάζει το αριστούργημα του οπερατικού ρεπετρορίου Μαντάμα Μπατερφλάυ του Ιταλού συνθέτη Giacomo Puccini και το μεταδίδει μαγνητοσκοπημένο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου & Παραλία, τηλ. 2310 895 800) το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στις 19:55. Η τραγική ιστορία της πιστής γκέισας Τσο Τσο Σαν που ερωτεύεται, επαναστατεί και προδίδεται από τον Αμερικανό αξιωματικό του ναυτικού Πίνκερτον και τελικά αυτοκτονεί ζωντανεύει σε σκηνοθεσία του Anthony Minghella και με την Carolyn Choa να επιμελείται τη χορογραφία.

madame-baterfly.jpg

Μουσική

Τα 10 Μπουζούκια της Δόμνας: 

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, «Τα Δέκα Μπουζούκια της Δόμνας» συναντούν τον Δημήτρη Μυστακίδη για ένα μελωδικό ραντεβού στη μουσική σκηνή «ξέΦωτο» (Λυκούργου 5, Λαδάδικα, τηλέφωνο κρατήσεων: 6931091534) στις 22:00. Με το σχήμα να συμπληρώνει ένα χρόνο ζωής, ο Δημήτρης Μυστακίδης εμφανίζεται με φιλική συμμετοχή για μία παράσταση αφιερωμένη στα «λαϊκά» όργανα του 20ου αιώνα: το μπουζούκι και την κιθάρα. Θα θυμηθούμε σημαντικές στιγμές του ελληνικού ρεπερτορίου όπου τα παραπάνω μουσικά όργανα βασιλεύουν, με τον ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο του καταξιωμένου κιθαρίστα και δασκάλου λαϊκής μουσικής. Ακόμα μία σημαντική συνεργασία που θα δώσει άλλη λάμψη στη βραδιά είναι εκείνη με τον τραγουδιστή Βαγγέλη Αντωνίου για ένα αφιέρωμα ύμνος στα λαϊκά τραγούδια. Το σχήμα αποτελείται από τους: Μπουζούκι: Γεωργάς Κώστας, Ρουμελιώτης Γιώργος, Καντιώτης Σπύρος, Καρασάββας Γιάννης μουσική επιμέλεια, Ζαχαρίου Μανώλης, Ζαχαρής Τόλης, Κλέοντας Γιάννης, Καραβίτης Χρήστος, Καμαριώτης Μάριος, Κουτσός Χρήστος, Μπάσης Μανώλης.Κιθάρα - τραγούδι: Βαρτσάκης Γιώργος. Κοντραμπάσο: Αποστολάκης Δημήτρης. Κρουστά: Δημητρίου Νίκος. Τραγούδι: Ηλιάδου Σίσσυ, Μιχάλης Παπαζήσης.

Η προπώληση εισιτηρίου δεν εξασφαλίζει θέση καθήμενου επομένως οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πραγματοποιήσουν τηλεφωνική κράτηση ενώ το κοινό μπορεί να προμηθευτεί τα εισιτήρια είτε από την είσοδο του μαγαζιού είτε σε ένα από τα εξής επιλεγμένα σημεία: ΣΑΡΩΘΡΟΝ (Λαδάδικα, Κατούνη 17 - 2310.538282)

ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ (Πλατεία Ναυαρίνου 14 - 2310.278515)

ΔΙΩΡΟΦΟΝ (Καλαμαριά, Κερασούντος 81 - 2310.453998)

ΛΥΚΙΣΚΟΣ (Ανω Ηλιουπολη, Μαυρομιχάλη 9 & Δαβάκη 65 - 6980127359)

ta-deka-boyzoykia.jpg

«ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ»: 

Μετά από σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων, ανεξαρτήτως εποχής, το αχτύπητο dueto της μουσικής σκηνής Γιάννης Κότσιρας & Ελευθερία Αρβανιτάκη, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στο Stage Live (26ης Οκτωβρίου) κάθε Σάββατο από τις 9 Νοεμβρίου στις 22:30 (για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων), και υπόσχεται βραδιές με το ίδιο κέφι, την ίδια ένταση, το ίδιο «Δυνατά» όπως «Κάθε φορά», κάθε βραδιά.

Ρεσιτάλ του Τίτου Γουβέλη: 

Στον προγραμματισμό του 8ου Φεστιβάλ Πιάνου, ο βραβευμένος δάσκαλος μουσικής Τίτος Γουβέλης, με ρεπερτόριο που αγκαλιάζει το Μπαρόκ και εκτείνεται έως τον 21ο αιώνα, θα δώσει ένα ρεσιτάλ πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Φράγκων 15, τηλ: 2310 510551) την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, στις 12 μμ. Στο πρόγραμμα του Γουβέλη κυριαρχεί το εμβληματικό έργο «Εικόνες από μία έκθεση» του Ρώσου συνθέτη Modest Mussorgsky. Το πιάνο μετατρέπεται από συμβατικό όργανο μουσικής σε ένα μέσο μεταφοράς γνωστών έργων ζωγραφικής σε αφηρημένο ήχο.

recital-pianoy.jpg

Μπλε & Georges Perin live στο Μύλος Club: 

Τα τραγούδια των Μπλε θα αντηχήσουν στο club του Μύλου (Αν. Γεωργίου 56, τηλ:2310 510081, 6949950530), την Παρασκευή 08/11 στις 22:30, για μία ακόμα εκρηκτική συναυλία. Στη σκηνή, μαζί με τους Μπλε εμφανίζεται και ο καταξιωμένος Ελληνο- Γάλλος soul Funk Performer Georges Perin ενώ το opening act αναλαμβάνουν ο Γιώργος Φωκάς μαζί με τους «the Folks».

ble.jpg

Ο μουσικός traveller Γιώργος Περρής στο Μέγαρο Μουσικής: 

Ο μουσικός Γιώργος Περρής, έχοντας κατακτήσει επάξια τον τίτλο του ταξιδευτή, έρχεται με την παράσταση Traveller, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία, τηλ. Κρατήσεων: 2310 895800) την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου και ώρα 21:00, για μία διαδραστική μουσική εκδήλωση με βίντεο επί σκηνής και διάχυτο ηλεκτρονικό ήχο στις ενορχηστρώσεις του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου. Την επιμέλεια της πρωτοποριακής παράστασης υπογράφει η Λίνα Νικολακοπούλου και το εικαστικό περιβάλλον οι Fly Theatre.

perrhs.jpg

KOΘ: 

« Θέα από τον Όλυμπο» του Τζον Ψαθάς: 

Το έργο του Έλληνα συνθέτη Τζον Ψαθάς, «Θέα από τον Όλυμπο, παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής (25ης Μαρτίου και Παραλία, τηλ. Κρατήσεων: 2310 236990) την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στις 21:00. Ένα έργο που ολοκληρώθηκε από το συνθέτη το 2001, κατά τη διάρκεια των διακοπών του στο πατρικό του σπίτι στη Νέα Μηχανιώνα. Συμπληρωματικά, το πρόγραμμα βραδιάς περιλαμβάνει και δύο ακόμα έργα του Σοστακόβιτς: τη ρυθμική και πολύχρωμη Εορταστική Εισαγωγή και τη Συμφωνία αρ. 6, ένας ύμνος στη νεότητα και τη ζωή!

Η Φωτεινή Βελεσιώτου στο Ξέφωτο: 

Η γυναίκα με τη χαρακτηριστική φωνή που αναγνωρίζεις από την πρώτη κιόλας νότα, έρχεται για δύο Σάββατα (09/11 και 16/11) στο ξέΦωτο (Λυκούργου 5, Λαδάδικα) με την ανερχόμενη τραγουδοποιό Κωνσταντίνα Πάλλα, για μία αναδρομή στους ήχους εκείνους που μας μάγεψαν όπως οι «Μέλισσες» και τα «Διόδια», αλλά και νέα κομμάτια όπως το «Πόσο πονάει η καρδιά» που ήδη γνώρισε την αγάπη του κόσμου.

*Προπώληση εισιτηρίων στα Σάρωθρον, Ηλιοτρόπιο, Διώροφων, Λυκίσκος και Bocca

belesiotoy.jpg

OLDSCHOOL REDNEX & The Reverend Beasts: 

Το συγκρότημα που ξεκίνησε από ένα γκαράζ στην Ημαθία και έφτασε να γίνει θεσμός τους είδους του, περιμένει κάθε φίλο της πανκ ροκ μουσικής, το Σάββατο 09/11 στο 8ball (Πίνδου 1, Λαδάδικα) στις 21:00 για να θυμηθούμε τα παλιά και να μάθουμε τα καινούρια, μιας και αυτή την περίοδο ηχογραφούν το νέο τους δίσκο!

oldschool-rendex-1.jpg

Παιδικό Θέατρο

Πλούτος του Αριστοφάνη: 

Η θεατρική ομάδα «Διά Βίου Θέατρον Σκηνή» παρουσιάζει την παιδική θεατρική παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Κωνσταντίνου Καγλάτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1, τηλ. 231 028 7724) την Παρασκευή 8/11, στις 18:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η περιπέτεια του χρεοκοπημένου γερο- Χρεμύλου, ξεκινά όταν η σε μία απελπισμένη προσπάθεια να σωθεί από τους δανειστές εμπιστεύεται την Πυθία που τον συμβουλεύει να ανοίξει το σπίτι του για τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσει με το που βγει από το Μαντείο των Δελφών. Το μόνο που δεν ξέρει ο Χρεμύλος είναι πως ο ρακένδυτος τυφλός άνδρας που φιλοξενεί είναι ο θεός Πλούτος. Μία παράσταση για την άδικη κατανομή του πλούτου στην κοινωνία, διά στόματος Αριστοφάνη, περιμένει κάθε μικρό και μεγάλο φιλότεχνο να την παρακολουθήσει. Αντί εισιτηρίου θα συγκεντρωθούν τρόφιμα μακράς διαρκείας, υπέρ του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων «ΚΕΘΕΑ-ΙΘΑΚΗ» και γραφική ύλη (ξυλομπογιές, διάφορα μπλοκ κλπ) υπέρ του Συλλόγου Φίλων ΑμεΑ «ΑΝΑΤΟΛΗ».

ploytos.jpg

Κρυφά όνειρα: 

Η Ανθή Θάνου αφηγείται το λαϊκό παραμύθι «Κρυφά Όνειρα», το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στις 19.00, στο Χορόδεντρο (Καθολικών 4, 6 ος όροφος –περιοχή πλατείας Χρηματιστηρίου, τηλ: 2310 544 379). Ένα ταξίδι ζωής για τα παιδιά που ακολουθούν τον ήρωα, για να γνωρίσουν τις ηθικές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον αληθινό κόσμο μέσα από τις διηγήσεις του λαού μας. Τη μουσική της εκδήλωσης αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Μακρής.

kryfa-oneira.jpg

Εικαστικά

Γιώργος Ξένος: 

Ο Έλληνας καλλιτέχνης Γιώργος Ξένος έρχεται στη Θεσσαλονίκη με τρεις διαφορετικές δράσεις κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Από 7/11 έως 6/12, η Γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 56, τηλ. 2310 240416) θα φιλοξενήσει έκθεση με τα ζωγραφικά και κεραμικά έργα του καθώς και κάποια σχέδιά του. Από 21/11 έως 24/11 θα συμμετέχει στην έκθεση Art Thessaloniki, στην ίδια gallery ενώ από τις 26/11 έως τις 24/01 θα πραγματοποιήσει εικαστική εγκατάσταση στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30, τηλ. 231 085 7978). Τη διοργάνωση της τελευταίας δράσης έχει αναλάβει η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.

giorgos-xenos.jpg

Masterclass με τον φωτογράφο Γιώργο Δεπόλλα: 

Ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους των τελευταίων δεκαετιών, παραδίδει ένα μοναδικό masterclass στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Ά, Λιμάνι) στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Στάση», την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 στις 19:00. Η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από το καλλιτεχνικό έργο του Δεπόλλα, τις ιδέες και τις αντιλήψεις που καθόρισαν τη δουλειά του, τη ρήξη με το με το κατεστημένο αλλά και την πορεία της Νέας Ελληνικής Φωτογραφίας από τη μεταπολίτευση μέχρι την εποχή των κοινωνικών δικτύων. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Λόγω πιθανής αυξημένης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

giorgos-depollas.jpg

Stand up comedy

Θάψε τον Συνάδελφο 3 (Roast Battles): Για Τρίτη συνεχή χρονιά, 8 κωμικοί κονταροχτυπιούνται στο Django Barokafene (Φιλίππου 16, τηλ. 6972114851), την Κυριακή 10 Νοεμβρίου μέχρι κάποιος να γελάσει και κάποιος άλλος να κλάψει! Ένας αγώνας χιούμορ, καυστικού σχολιασμού και ατάκας μέχρι ο αντίπαλος να μην αντέχει άλλο! Γέλιο μέχρι δακρύων… του αντιπάλου!

Ομιλία

H Γενεαλογία του Κακού: Κοινωνικές, Ψυχολογικές και Πολιτικές Προσεγγίσεις της Ακρότητας στον κινηματογράφο και στην Τέχνη: Με αφορμή την ταινία Joker, ο ΣΕΚΒΕ, η ΕΛΒΕ και η ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, τιμώντας τα 60 χρόνια του Φ.Κ.Θ διοργανώνουν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου εκδήλωση – παρέμβαση για το πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται το καλό και το κακό στη τέχνη, πάντα με υπερβολικές μορφές που καμία σχέση δεν έχουν με τον μέσο άνθρωπο ο οποίος είναι «πολιτισμένος». Δημιουργώντας και διαιωνίζοντας μία τέτοια αντίληψη αποποίησης ευθυνών, οι κοινωνίες παραδίδονται ευκολότερα σε «επίδοξους» σωτήρες τύπου Τραμπ. Όλα αυτά μας κάνουν να ξεχνάμε ή και να αγνοούμε πως η ακρότητα καμουφλάρεται από κανονικότητα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Μουσικής ( Ναυάρχου Κουντουριώτου 17), στις 17:30, με τους εξής συντελεστές – ομιλιτές:

Εισήγηση και Video-Performance: Γιάννης Μήτρου, ψυχαναλυτής, performer, διδάσκων στην Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Έμφυλο, Ακρότητα και Τέχνη, Ιδρυτής του Διεθνούς Εργαστηρίου Παραστατικών Τεχνών Alma Kalma

Γιώργος, Τανασκίδης Δημοσιογράφος, Αρθρογράφος, μέλος των AEJ-Belgium (The Association of European Journalists - Belgium) και μέλος Νεολαίας Human Rights Watch. Η ακρότητα στον δημοσιογραφικό λόγο

Νίκη Δρούγκα, Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών ΑΠΘ Η διαπραγμάτευση της κοινωνικής ακρότητας στο Κινηματογράφο: Το παράδειγμα των "Joker" (2019), Taxi driver (1976), die Welle (2008) και Irrationαl Man (2015).

Μιχάλης Τρεμόπουλος, Νομικός, Οικόπολις, Κλιματική ακρότητα και κινηματογράφος

Εισήγηση/Συντονισμός: Ελένη Καρασαββίδου, δοκιμιογράφος, λογοτέχνης, μέλος του International Cultural Research Network, διδάσκουσα στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Τέχνη και Ακρότητα: Καταγράφοντας την εποχή των Τεράτων

h-genealogia-toy-kakoy.png

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία