ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική Ατζέντα Τριημέρου

Θέατρο, σινεμά, μουσική περιλαμβάνουν οι προτάσεις του makthes.gr

 11/10/2019 10:00

Πολιτιστική Ατζέντα Τριημέρου

Βιολέτα Φωτιάδη

Θέατρο

Faux Dario

Το θέατρο Άρατος συστήνει στο κοινό του το έργο «Faux Dario» του Βαγγέλη Δουκουτσέλη. Πρόκειται για μία κωμωδία όπου το έργο «Ελεύθερο ζευγάρι» του Ντάριο Φο αποτελεί το «μήλο της έριδος» για ένα νέο, θεατρόφιλο ζευγάρι βγάζοντας στην επιφάνεια τον κρυμμένο τους εαυτό. Η αρχική τους διαφωνία εξελίσσεται σε μάχη εδραίωσης των προσωπικών αντιλήψεων του καθενός, αποκαλύπτοντας μυστικά και ψέματα που κάνουν το τέλος της σχέσης να φαντάζει βέβαιο. Η παράσταση, που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Βασίλη Τσικάρα, παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου Άρατος (Μοσκώφ 12 – Φράγκων. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 312 487 ) από Παρασκευή 11 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 13/10, από 18/10 - 20/10 και τέλος από 25/10 – 27/10, στις 21:30. Παίζουν: Γιάννης Λαζαρίδης, Ευτυχία Ψωμά, Guest: Βασίλης Τσικάρας, Φωνή μητέρας: Κική Σπύρου.

faux-dario.jpg

«Ο Βαφτιστικός της Κυρίας»

Το έργο των Ενεκέν, Βεμπέρ και ντε Γκορς κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Αριστοτέλειο (Εθνικής Αμύνης 2. Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 262051) την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και ώρα 21:00 και θα παραμείνει στην σκηνή του θεάτρου για 12 μόνο παραστάσεις. «Ο Βαφτιστικός της Κυρίας» είναι μία γαλλική φάρσα και παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη σε μετάφραση και ελεύθερη διασκευή-σκηνοθεσία του Χάρη Ρώμα. Με φόντο τους Βαλκανικούς Πολέμους, ένας νεαρός ερωτεύεται τη νονά του που έχει να συναντήσει από την… κολυμπήθρα, μέσα από μία φωτογραφία. Το ερώτημα που απασχολεί είναι κατά πόσο η ταυτότητα του νεαρού είναι αληθινή ή πρόκειται για έναν συμπολεμιστή του πραγματικού βαφτισιμιού που αποσκοπεί στα χρήματα της πολύ σαγηνευτικής αλλά ακόμα πιο πολύ παντρεμένης γυναίκας. Παίζουν : Χάρης Ρώμας, Σωτήρης Καλυβάτσης, Θεοφανία Παπαθωμά, Κατερίνα Τσάβαλου, Βαγγέλης Δουκουτσέλης, Αντώνης Καλομοιράκης και η Εύη Κολιούλη. Στο ρόλο του Βαφτιστικού ο Όθων Μεταξάς.

«Θυμέλη»

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει την 5η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θεατρικών Σχημάτων «Θυμέλη» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1) . Από Πέμπτη 10/10 έως Δευτέρα 14.10.2019 και ώρα 20:00, οι καλύτερες ερασιτεχνικές ομάδες της περιφέρειας, με αστείρευτη αγάπη για το θέατρο και τον εθελοντισμό, θα παρουσιάσουν στο Πολιτιστικό Κέντρο τις εξής παραστάσεις:

Παρασκευή 11/10 – «Πέντε κινήσεις για μία σιωπή» του Νίκου Λυγερού

Σάββατο 12/10 – «Μάντεψε ποιος» της Μαριάνας Αλεξανδρή

Κυριακή 12/10 – «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός», των Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου

Δευτέρα 14/10 – «Ένα βότσαλο στη λίμνη» των Α.Σακελλάριου και Χ. Γιαννακόπουλου

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και αντί χρημάτων θα συλλέγονται: τρόφιμα μακράς διαρκείας, χαρτικά – απορρυπαντικά – είδη προσωπικής υγιεινής- υπέρ της «Αρωγής» Θεσσαλονίκης & Συλλόγου Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης «Η Μέριμνα».

«Γράμμα στον πατέρα» του Φραντς Κάφκα

H ομάδα Θέατρο Πρόταση παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αριστουργηματικό έργο του Φραντς Κάφκα, «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή. Λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ο γερμανόφωνος συγγραφέας απευθύνεται για ύστατη φορά στον πατέρα του με μία επιστολή. Στις σελίδες της ζωντανεύουν όλοι οι φόβοι και οι ανασφάλειες των παιδικών του χρόνων και συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του πατέρα του. Ένα παιδί ηλικίας 33 ετών στέκεται απέναντι στο μεγαλύτερο φόβο του, που τον στοιχειώνει μέχρι και εκείνη τη στιγμή, και του εξηγεί γιατί έχει αυτή τη θέση στη ζωή του, γιατί αποζητά την αποδοχή που ποτέ δεν έλαβε και τελικά γιατί ποτέ δεν κατάφερε να του ξεφύγει. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στις 21:30 και θα παρουσιάζεται στο Μπενσουσάν Χαν (Εδέσσης 6), Τηλέφωνο κρατήσεων: 6970623600 (10:00- 14:00), 6979629198 (17:00- 21:00) μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

* Η παράσταση είναι για περιορισμένο αριθμό θέσεων και πρέπει να γίνεται κράτηση θέσεων εγκαίρως.

«Η μεγάλη Πλατεία» του Νίκου Μπακόλα

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμά τον Νίκο Μπακόλα και ανεβάζει το εμβληματικό του κείμενο «Η μεγάλη Πλατεία» με τον Άκη Δήμου να υπογράφει τη θεατρική διασκευή και την Ελένη Ευθυμίου τη σκηνοθεσία. Σημείο αναφοράς στην ιστορία που μας αφηγείται ο Μπακόλας, η ίδια η Θεσσαλονίκη, σε μία πλατεία της οποίας βρίσκουν χώρο να ανθίσουν οι προσωπικές ιστορίες και οι πράξεις των ανθρώπων, ενώ η πόλη σκιαγραφείται μέσα από τις αναμνήσεις και τα βιώματα των χαρακτήρων.

Η Ελένη Ευθυμίου εγκαινιάζει με αυτό το έργο - πρόκληση τη συνεργασία της με το ΚΘΒΕ. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, Κολοκοτρώνη 25, Σταυρούπολη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315200200). Παίζουν: Γιάννης Μαστρογιάννης (Φώτης), Nίκος Καπέλιος (Χρίστος), Κατερίνα Σισίννι (Αγγέλα), Χρήστος Παπαδημητρίου (Γιάννης), Χρήστος Παπαδόπουλος (Στρατής), Νίκος Μήλιας (Άγγελος), Μαρία Χατζηιωαννίδου (Μυρσίνη), Ελένη Θυμιοπούλου (Αμαλία), Νίκος Κουσούλης (Δημήτρης), Μελίνα Κοτσέλου (Αλκμήνη), Χριστίνα Σωτηριάδου (Αντιγόνη), Θεόδωρος Σκούρτας (Ευγένιος), Φωτεινή Τιμοθέου (Δόμνα), Μάρα Τσικάρα (Ευθαλία), Δημήτρης Σακατζής (Παυλάκης), Βικτώρια Φώτα (Μπετίνη), Εύη Σαρμή (Ελένη), Δημήτρης Μορφακίδης (Ηλίας), Βασίλης Τρυφουλτσάνης (Χάρης), Γιάννης Καραμφίλης (Ευριπίδης)

h-megalh-plateia.JPG

«Ύψωμα 731»

Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος των φετινών Δημητρίων, παρουσιάζεται στο θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 136, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 231 023 0013), το Σάββατο 12 (στις 12:10 και στις 21:00) και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου (στις 13:10 και στις 19:00) το έργο του Άρη Μπινιάρη «Ύψωμα 731». Πρόκειται για μία μουσικοθεατρική παράσταση που πραγματεύεται την αξία της ελευθερίας. Με αφορμή τη νίκη του ελληνικού στρατού έναντι του ιταλικού στο ύψωμα 731, δημιουργείται ένας παραλληλισμός με τον ανθρώπινο ψυχισμό, στο πεδίο όπου το παράδοξο υπερτερεί της κοινής αντίληψης, της κανονικότητας και της λογικής. Παίζουν: Άρης Μπινιάρης, Κωνσταντίνος Σεβδαλής.

ypsoma.jpg

Κινηματογράφος

«Το τραγούδι της θάλασσας / Song of the sea» (για παιδιά άνω των 8 ετών)

Στο πλαίσιο της ενότητας kids love cinema του Τhessaloniki Iternational Film Festival, προβάλλεται στο Ολύμπιον (Πλατεία Αριστοτέλους 10) την Κυριακή 13 Οκτωβρίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι, η ιρλανδική ταινία κινουμένων σχεδίων «Το τραγούδι της θάλασσας». Ένα νησί, ο φραουλοφύλακας πατέρας, Η Μπεν και η Σάουορς και ένα μαγεμένο κοχύλι. Ποια είναι η Σέλκι που αποκαλύπτεται με το κοχύλι; Είναι αληθινό το πλάσμα που είναι μισό φώκια και μισό γυναίκα; Και τέλος ποιος θα σώσει τον παράδεισο των νεραϊδών; Όλα αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα πρόκειται να απαντηθούν μπροστά στα μάτια των μικρών θεατών με ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της Ιρλανδικής μυθολογίας.

Παιδικό θέατρο

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου»

Το γνωστό σε μικρούς και μεγάλους έργο της Άλκης Ζέη επιστρέφει για ακόμα μία χρονιά στη σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε διασκευή των Σάββα Κυριακίδη και Τάκη Τζαμαργιά, με τον τελευταίο να υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Στο Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 200 200 ) το κοινό θα δει επί σκηνής την Αθήνα της κατοχής, όπως την έβλεπε όμως ο μικρός Πέτρος. Σε αυτό τον περίπατο, τα συναισθήματα, η αγωνία για την επιβίωση και η σκληρή πραγματικότητα είναι μόνο μερικά από τα εμπόδια που συναντούν οι περιπατητές. Μια παράσταση για όλη την οικογένεια που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι και που θα μας κρατήσει συντροφιά ως τις γιορτές. Πρεμιέρα: Κυριακή 13/10 και ώρα 11:30 το πρωί. Παίζουν: Αγγελάκης Λευτέρης (Αχιλλέας), Αϊβάζογλου Ιορδάνης (Γιαούρτερ - Ψηλέας - Αγαρηνός), Βαρβαρέσος Ιωάννης (Γιάννης), Γκρέζιος Γιάννης (Πέτρος), Καρτόκης Δημήτρης (Θείος Άγγελος - Ιταλός στρατιώτης), Κατσίκη Αίγλη (Δροσούλα - Κουκλοπαίκτης), Κολοβός Δημήτρης (Παππούς), Κυριακίδου Άννα Π. (Μητέρα), Μπιμπλή Παναγιώτα (Ρίτα), Παπαδόπουλος Βασίλης (Σωτήρης), Πλεξίδα Κατερίνα (Αντιγόνη - Κουκλοπαίκτης), Σπυροπούλου Πολυξένη (Κυρία Λεβέντη), Σωφρονίδου Ευανθία (Νιούρα - Κυρία του Ερυθρού Σταυρού - Κοπέλα), Τζαφέρης Στέργιος (Πατέρας), Τσεσμελής Δημήτρης (Κύριος Λουκάτος - Μάικλ Κουκλοπαίκτης - Διερμηνέας), Φουντούλης Μανώλης (Διερμηνέας - Σούρα)

«ΝΙ ΠΙ, Ο τελευταίος πειρατής»

Η Ελλάδα είναι ελεύθερη από τον Τουρκικό ζυγό και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Τα νησιά του Αιγαίου όμως μαστίζονται από τους πειρατές για αυτό η Ελλάδα ζητά βοήθεια από τη Γαλλία και την Αγγλία για την πάταξη του μυθικού Μπαρμπαρόσα και της παρέας του! Ο τότε μοίραρχος Αντώνιος Κριεζής με τη στήριξη του Γάλλου Ναυάρχου Ιππόλυτου Μπυσσόν ρίχνονται στον αγώνα αλλά δεν υπολόγισαν τον παμπόνηρο πειρατή που ακούει στο όνομα….Νι Πι! Στόχος του πολυμήχανου κλέφτη των θαλασσών, ο θησαυρός του "Γάντζου του Σούσουρα" του οποίου το χάρτη κατέχει κατ’ αποκλειστικότητα! Το κυνήγι του θησαυρού ξεκινά και φέρνει στην επιφάνεια παιχνίδια εξουσίας, διαφθοράς, χιούμορ και ατελείωτη δράση! Συνολικά 9 ηθοποιοί επί σκηνής εμψυχώνουν όλους τους παραπάνω ρόλους και μας ταξιδεύουν στην Ελλάδα του 1828. Η παράσταση του Βασίλη Ισσόπουλου, που θα ξεσηκώσει μικρά και μεγάλα παιδιά θα βρίσκεται στη σκηνή του θεάτρου Αθήναιον (Βασιλίσσης Όλγας 35, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2107234567) από την Κυριακή 13/10 έως 10/11στις 11:30 για λίγες μόνο παραστάσεις!

Μουσική

«Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης συναντά τους Natassa Mare Quintet»

Το ελληνικό ηχόχρωμα ενώνεται με τη σύγχρονη μουσική και δημιουργεί έναν παραδοσιακό-μεταμοντέρνο ήχο. Η σύμπραξη ελληνικού και γερμανικού σχήματος αποτελεί μία μοναδική διαπολιτισμική συνάντηση ενώ με τη χρήση ελεύθερων αυτοσχεδιασμών, τζαζ ήχων αλλά και διεθνών επιρροών, επικοινωνούν στο κοινό αυτό το πολυπολιτισμικό τέκνο της σύγχρονης μουσικής, πάντα με όχημα τη φωνή της Νατάσσας Μάρε. Η εκδήλωση, που αποτελεί μέρος του προγράμματος των 54ων Δημητρίων, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου 1, Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 231 3317777) και ώρα 20:30.

The Souljazz Orchestra, LIVE στον πολυχώρο WE

To εξαμελές συγκρότημα από τον Καναδά, έρχεται στον πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου & Γρ.Λαμπράκη, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 231 028 4700) το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 21:00, για μία βραδιά γεμάτη soul, jazz και tropical ήχους! Συνδυάζοντας το πρωτοποριακό αισθητικό τους ρεύμα με κρουστά, πλήκτρα κόρνες, προσκαλούν τους Θεσσαλονικείς σε μία συναυλία που θα ταράξει τα νερά της μουσικής σκηνής!

«Συναυλία ιταλικής μουσικής με τον Giovanni Floreani»

Ο πολιτιστικός σύλλογος Furclap, από το Ούντινε της Ιταλίας, παρουσιάζει μία ανοιχτή συναυλία παραδοσιακής ιταλικής μουσικής στο πλαίσιο των 54ων Δημητρίων. Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ «Canto Spontaneo» Giovanni Floreani. Την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου και ώρα 13:00, η Πλατεία Άθωνος θα πλημμυρίσει με νότες των Βαλκανίων, κέλτικες μελωδίες και τραγούδια της παράδοσης του Φρίουλι ενώ στο ρεπερτόριο συμπεριλαμβάνεται και ένα αφιέρωμα στην οικοδέσποινα χώρα, την Ελλάδα.

«Μια μέρα στη φάρμα»

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ζωντανεύει για χάρη των μικρών μουσικόφιλων, μία ολόκληρη φάρμα! Τα ζώα εγκατέλειψαν τη ζούγκλα και ήρθαν για να συναντήσουν όποιον θέλει να τα γνωρίσει! Εικόνες, χρώματα και ήχοι σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης κιναισθητικών δεξιοτήτων για βρέφη 0-3 ετών, που συμμετέχουν, μαζί με τους γονείς τους, στο χτίσιμο της ιστορίας. Πρόκειται για μουσική δωματίου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13/10 και για λίγες ακόμα παραστάσεις, στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ «Σόλων Μιχαηλίδης» (Λεωφόρος Νίκης 73, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 257900) στις 12:00 το μεσημέρι. Συμμετέχουν: Ειρήνη Τοπούρια (βιολί), Λίλα Μανώλα (βιολοντσέλο). Παρουσίαση: Δημήτρης Καπετάνιος.

Εικαστικά

7Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης

Ο καλλιτεχνικός θεσμός, που φέτος συμπληρώνει 12 χρόνια εικαστικής παρουσίας, έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στο Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – ΜΟΜus, στις 12 Οκτωβρίου, υπό τον τίτλο «ΣΤΑΣΗ». Πρόκειται για μία ανοιχτή πρόσκληση προς το φιλότεχνο κοινό να δει και να σκεφτεί τη ζωή υπό το πρίσμα της τέχνης, μέσα από δημιουργίες και πρόσωπα. Η «ΣΤΑΣΗ» σημαίνει αναστοχασμός, εναλλακτικός τρόπος θέασης της πραγματικότητας και αναπροσαρμογή μέσα από τη φαντασία, τον ενθουσιασμό, την ποιητικότητα και όχι μόνο. Το 4μηνο που θα διαρκέσει η διοργάνωση, θα πραγματοποιηθούν ημερίδες και ομιλίες με θέμα τη «ΣΤΑΣΗ» αλλά και το καθιερωμένο Φεστιβάλ Περφόρμανς (17 - 24.10) και τα πρότζεκτς που πλαισιώνουν τη διοργάνωση. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 12 Οκτωβρίου στις 8μμ στο MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγκαταστάσεις ΔΕΘ-Helexpo).

biennale-afisa.gif

“A comet to bury lovers”

H νέα δουλειά των visual artists Μarjano και Denis Kapurani, εγκαινιάζεται στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 231 085 7978), την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και ώρα 20:00, στο πλαίσιο της διοργάνωσης των 54ων Δημητρίων. Η θεματική τη έκθεσης κινείται γύρω από τον προβληματισμό για το μέλλον της ανθρωπότητας και την εναλλακτική φύση του ανθρώπου και εκφράζεται με το υποτιθέμενο σενάριο του αποικισμού του Άρη. Στη νέα Εδέμ, μεταφέρεται ένας Αδάμ και μια Εύα που εξυπηρετούν το πλάνο του Human 2.0. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και θα παρουσιάζεται στο Γενί Τζαμί έως τις 16 Νοεμβρίου. Ημέρες και ώρες κοινού: κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο από τις 10:00 έως τις 16:00 και κάθε Πέμπτη από τις 10:00 έως τις 18:00.

Φεστιβάλ 

«Thessaloniki Animation Festival»
Για 5 η συνεχόμενη χρονιά, ο θεσμός που αγαπήθηκε από τους φίλους των κινουμένων σχεδίων, και
όχι μόνο, επιστρέφει στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι, από την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου μέχρι και την
Κυριακή 13/10. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν μία σειρά από προβολές, ομιλίες και αφιερώματα
ποικίλης ύλης, με κεντρικό θέμα την τέχνη του animation. Γυναίκες animators, εκπρόσωποι festival
από όλο τον κόσμο και πολλοί ακόμα ενδιαφέροντες καλεσμένοι, προσκαλούν το κοινό της
Θεσσαλονίκης σε ένα μοναδικό τετραήμερο γεμάτο δημιουργία και τέχνη με ελεύθερη είσοδο!



Βιολέτα Φωτιάδη

Θέατρο

Faux Dario

Το θέατρο Άρατος συστήνει στο κοινό του το έργο «Faux Dario» του Βαγγέλη Δουκουτσέλη. Πρόκειται για μία κωμωδία όπου το έργο «Ελεύθερο ζευγάρι» του Ντάριο Φο αποτελεί το «μήλο της έριδος» για ένα νέο, θεατρόφιλο ζευγάρι βγάζοντας στην επιφάνεια τον κρυμμένο τους εαυτό. Η αρχική τους διαφωνία εξελίσσεται σε μάχη εδραίωσης των προσωπικών αντιλήψεων του καθενός, αποκαλύπτοντας μυστικά και ψέματα που κάνουν το τέλος της σχέσης να φαντάζει βέβαιο. Η παράσταση, που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Βασίλη Τσικάρα, παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου Άρατος (Μοσκώφ 12 – Φράγκων. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 312 487 ) από Παρασκευή 11 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 13/10, από 18/10 - 20/10 και τέλος από 25/10 – 27/10, στις 21:30. Παίζουν: Γιάννης Λαζαρίδης, Ευτυχία Ψωμά, Guest: Βασίλης Τσικάρας, Φωνή μητέρας: Κική Σπύρου.

faux-dario.jpg

«Ο Βαφτιστικός της Κυρίας»

Το έργο των Ενεκέν, Βεμπέρ και ντε Γκορς κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Αριστοτέλειο (Εθνικής Αμύνης 2. Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 262051) την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και ώρα 21:00 και θα παραμείνει στην σκηνή του θεάτρου για 12 μόνο παραστάσεις. «Ο Βαφτιστικός της Κυρίας» είναι μία γαλλική φάρσα και παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη σε μετάφραση και ελεύθερη διασκευή-σκηνοθεσία του Χάρη Ρώμα. Με φόντο τους Βαλκανικούς Πολέμους, ένας νεαρός ερωτεύεται τη νονά του που έχει να συναντήσει από την… κολυμπήθρα, μέσα από μία φωτογραφία. Το ερώτημα που απασχολεί είναι κατά πόσο η ταυτότητα του νεαρού είναι αληθινή ή πρόκειται για έναν συμπολεμιστή του πραγματικού βαφτισιμιού που αποσκοπεί στα χρήματα της πολύ σαγηνευτικής αλλά ακόμα πιο πολύ παντρεμένης γυναίκας. Παίζουν : Χάρης Ρώμας, Σωτήρης Καλυβάτσης, Θεοφανία Παπαθωμά, Κατερίνα Τσάβαλου, Βαγγέλης Δουκουτσέλης, Αντώνης Καλομοιράκης και η Εύη Κολιούλη. Στο ρόλο του Βαφτιστικού ο Όθων Μεταξάς.

«Θυμέλη»

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει την 5η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θεατρικών Σχημάτων «Θυμέλη» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1) . Από Πέμπτη 10/10 έως Δευτέρα 14.10.2019 και ώρα 20:00, οι καλύτερες ερασιτεχνικές ομάδες της περιφέρειας, με αστείρευτη αγάπη για το θέατρο και τον εθελοντισμό, θα παρουσιάσουν στο Πολιτιστικό Κέντρο τις εξής παραστάσεις:

Παρασκευή 11/10 – «Πέντε κινήσεις για μία σιωπή» του Νίκου Λυγερού

Σάββατο 12/10 – «Μάντεψε ποιος» της Μαριάνας Αλεξανδρή

Κυριακή 12/10 – «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός», των Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου

Δευτέρα 14/10 – «Ένα βότσαλο στη λίμνη» των Α.Σακελλάριου και Χ. Γιαννακόπουλου

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και αντί χρημάτων θα συλλέγονται: τρόφιμα μακράς διαρκείας, χαρτικά – απορρυπαντικά – είδη προσωπικής υγιεινής- υπέρ της «Αρωγής» Θεσσαλονίκης & Συλλόγου Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης «Η Μέριμνα».

«Γράμμα στον πατέρα» του Φραντς Κάφκα

H ομάδα Θέατρο Πρόταση παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αριστουργηματικό έργο του Φραντς Κάφκα, «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή. Λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ο γερμανόφωνος συγγραφέας απευθύνεται για ύστατη φορά στον πατέρα του με μία επιστολή. Στις σελίδες της ζωντανεύουν όλοι οι φόβοι και οι ανασφάλειες των παιδικών του χρόνων και συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του πατέρα του. Ένα παιδί ηλικίας 33 ετών στέκεται απέναντι στο μεγαλύτερο φόβο του, που τον στοιχειώνει μέχρι και εκείνη τη στιγμή, και του εξηγεί γιατί έχει αυτή τη θέση στη ζωή του, γιατί αποζητά την αποδοχή που ποτέ δεν έλαβε και τελικά γιατί ποτέ δεν κατάφερε να του ξεφύγει. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στις 21:30 και θα παρουσιάζεται στο Μπενσουσάν Χαν (Εδέσσης 6), Τηλέφωνο κρατήσεων: 6970623600 (10:00- 14:00), 6979629198 (17:00- 21:00) μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

* Η παράσταση είναι για περιορισμένο αριθμό θέσεων και πρέπει να γίνεται κράτηση θέσεων εγκαίρως.

«Η μεγάλη Πλατεία» του Νίκου Μπακόλα

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμά τον Νίκο Μπακόλα και ανεβάζει το εμβληματικό του κείμενο «Η μεγάλη Πλατεία» με τον Άκη Δήμου να υπογράφει τη θεατρική διασκευή και την Ελένη Ευθυμίου τη σκηνοθεσία. Σημείο αναφοράς στην ιστορία που μας αφηγείται ο Μπακόλας, η ίδια η Θεσσαλονίκη, σε μία πλατεία της οποίας βρίσκουν χώρο να ανθίσουν οι προσωπικές ιστορίες και οι πράξεις των ανθρώπων, ενώ η πόλη σκιαγραφείται μέσα από τις αναμνήσεις και τα βιώματα των χαρακτήρων.

Η Ελένη Ευθυμίου εγκαινιάζει με αυτό το έργο - πρόκληση τη συνεργασία της με το ΚΘΒΕ. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, Κολοκοτρώνη 25, Σταυρούπολη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315200200). Παίζουν: Γιάννης Μαστρογιάννης (Φώτης), Nίκος Καπέλιος (Χρίστος), Κατερίνα Σισίννι (Αγγέλα), Χρήστος Παπαδημητρίου (Γιάννης), Χρήστος Παπαδόπουλος (Στρατής), Νίκος Μήλιας (Άγγελος), Μαρία Χατζηιωαννίδου (Μυρσίνη), Ελένη Θυμιοπούλου (Αμαλία), Νίκος Κουσούλης (Δημήτρης), Μελίνα Κοτσέλου (Αλκμήνη), Χριστίνα Σωτηριάδου (Αντιγόνη), Θεόδωρος Σκούρτας (Ευγένιος), Φωτεινή Τιμοθέου (Δόμνα), Μάρα Τσικάρα (Ευθαλία), Δημήτρης Σακατζής (Παυλάκης), Βικτώρια Φώτα (Μπετίνη), Εύη Σαρμή (Ελένη), Δημήτρης Μορφακίδης (Ηλίας), Βασίλης Τρυφουλτσάνης (Χάρης), Γιάννης Καραμφίλης (Ευριπίδης)

h-megalh-plateia.JPG

«Ύψωμα 731»

Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος των φετινών Δημητρίων, παρουσιάζεται στο θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 136, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 231 023 0013), το Σάββατο 12 (στις 12:10 και στις 21:00) και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου (στις 13:10 και στις 19:00) το έργο του Άρη Μπινιάρη «Ύψωμα 731». Πρόκειται για μία μουσικοθεατρική παράσταση που πραγματεύεται την αξία της ελευθερίας. Με αφορμή τη νίκη του ελληνικού στρατού έναντι του ιταλικού στο ύψωμα 731, δημιουργείται ένας παραλληλισμός με τον ανθρώπινο ψυχισμό, στο πεδίο όπου το παράδοξο υπερτερεί της κοινής αντίληψης, της κανονικότητας και της λογικής. Παίζουν: Άρης Μπινιάρης, Κωνσταντίνος Σεβδαλής.

ypsoma.jpg

Κινηματογράφος

«Το τραγούδι της θάλασσας / Song of the sea» (για παιδιά άνω των 8 ετών)

Στο πλαίσιο της ενότητας kids love cinema του Τhessaloniki Iternational Film Festival, προβάλλεται στο Ολύμπιον (Πλατεία Αριστοτέλους 10) την Κυριακή 13 Οκτωβρίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι, η ιρλανδική ταινία κινουμένων σχεδίων «Το τραγούδι της θάλασσας». Ένα νησί, ο φραουλοφύλακας πατέρας, Η Μπεν και η Σάουορς και ένα μαγεμένο κοχύλι. Ποια είναι η Σέλκι που αποκαλύπτεται με το κοχύλι; Είναι αληθινό το πλάσμα που είναι μισό φώκια και μισό γυναίκα; Και τέλος ποιος θα σώσει τον παράδεισο των νεραϊδών; Όλα αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα πρόκειται να απαντηθούν μπροστά στα μάτια των μικρών θεατών με ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της Ιρλανδικής μυθολογίας.

Παιδικό θέατρο

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου»

Το γνωστό σε μικρούς και μεγάλους έργο της Άλκης Ζέη επιστρέφει για ακόμα μία χρονιά στη σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε διασκευή των Σάββα Κυριακίδη και Τάκη Τζαμαργιά, με τον τελευταίο να υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Στο Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 200 200 ) το κοινό θα δει επί σκηνής την Αθήνα της κατοχής, όπως την έβλεπε όμως ο μικρός Πέτρος. Σε αυτό τον περίπατο, τα συναισθήματα, η αγωνία για την επιβίωση και η σκληρή πραγματικότητα είναι μόνο μερικά από τα εμπόδια που συναντούν οι περιπατητές. Μια παράσταση για όλη την οικογένεια που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι και που θα μας κρατήσει συντροφιά ως τις γιορτές. Πρεμιέρα: Κυριακή 13/10 και ώρα 11:30 το πρωί. Παίζουν: Αγγελάκης Λευτέρης (Αχιλλέας), Αϊβάζογλου Ιορδάνης (Γιαούρτερ - Ψηλέας - Αγαρηνός), Βαρβαρέσος Ιωάννης (Γιάννης), Γκρέζιος Γιάννης (Πέτρος), Καρτόκης Δημήτρης (Θείος Άγγελος - Ιταλός στρατιώτης), Κατσίκη Αίγλη (Δροσούλα - Κουκλοπαίκτης), Κολοβός Δημήτρης (Παππούς), Κυριακίδου Άννα Π. (Μητέρα), Μπιμπλή Παναγιώτα (Ρίτα), Παπαδόπουλος Βασίλης (Σωτήρης), Πλεξίδα Κατερίνα (Αντιγόνη - Κουκλοπαίκτης), Σπυροπούλου Πολυξένη (Κυρία Λεβέντη), Σωφρονίδου Ευανθία (Νιούρα - Κυρία του Ερυθρού Σταυρού - Κοπέλα), Τζαφέρης Στέργιος (Πατέρας), Τσεσμελής Δημήτρης (Κύριος Λουκάτος - Μάικλ Κουκλοπαίκτης - Διερμηνέας), Φουντούλης Μανώλης (Διερμηνέας - Σούρα)

«ΝΙ ΠΙ, Ο τελευταίος πειρατής»

Η Ελλάδα είναι ελεύθερη από τον Τουρκικό ζυγό και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Τα νησιά του Αιγαίου όμως μαστίζονται από τους πειρατές για αυτό η Ελλάδα ζητά βοήθεια από τη Γαλλία και την Αγγλία για την πάταξη του μυθικού Μπαρμπαρόσα και της παρέας του! Ο τότε μοίραρχος Αντώνιος Κριεζής με τη στήριξη του Γάλλου Ναυάρχου Ιππόλυτου Μπυσσόν ρίχνονται στον αγώνα αλλά δεν υπολόγισαν τον παμπόνηρο πειρατή που ακούει στο όνομα….Νι Πι! Στόχος του πολυμήχανου κλέφτη των θαλασσών, ο θησαυρός του "Γάντζου του Σούσουρα" του οποίου το χάρτη κατέχει κατ’ αποκλειστικότητα! Το κυνήγι του θησαυρού ξεκινά και φέρνει στην επιφάνεια παιχνίδια εξουσίας, διαφθοράς, χιούμορ και ατελείωτη δράση! Συνολικά 9 ηθοποιοί επί σκηνής εμψυχώνουν όλους τους παραπάνω ρόλους και μας ταξιδεύουν στην Ελλάδα του 1828. Η παράσταση του Βασίλη Ισσόπουλου, που θα ξεσηκώσει μικρά και μεγάλα παιδιά θα βρίσκεται στη σκηνή του θεάτρου Αθήναιον (Βασιλίσσης Όλγας 35, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2107234567) από την Κυριακή 13/10 έως 10/11στις 11:30 για λίγες μόνο παραστάσεις!

Μουσική

«Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης συναντά τους Natassa Mare Quintet»

Το ελληνικό ηχόχρωμα ενώνεται με τη σύγχρονη μουσική και δημιουργεί έναν παραδοσιακό-μεταμοντέρνο ήχο. Η σύμπραξη ελληνικού και γερμανικού σχήματος αποτελεί μία μοναδική διαπολιτισμική συνάντηση ενώ με τη χρήση ελεύθερων αυτοσχεδιασμών, τζαζ ήχων αλλά και διεθνών επιρροών, επικοινωνούν στο κοινό αυτό το πολυπολιτισμικό τέκνο της σύγχρονης μουσικής, πάντα με όχημα τη φωνή της Νατάσσας Μάρε. Η εκδήλωση, που αποτελεί μέρος του προγράμματος των 54ων Δημητρίων, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου 1, Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 231 3317777) και ώρα 20:30.

The Souljazz Orchestra, LIVE στον πολυχώρο WE

To εξαμελές συγκρότημα από τον Καναδά, έρχεται στον πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου & Γρ.Λαμπράκη, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 231 028 4700) το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 21:00, για μία βραδιά γεμάτη soul, jazz και tropical ήχους! Συνδυάζοντας το πρωτοποριακό αισθητικό τους ρεύμα με κρουστά, πλήκτρα κόρνες, προσκαλούν τους Θεσσαλονικείς σε μία συναυλία που θα ταράξει τα νερά της μουσικής σκηνής!

«Συναυλία ιταλικής μουσικής με τον Giovanni Floreani»

Ο πολιτιστικός σύλλογος Furclap, από το Ούντινε της Ιταλίας, παρουσιάζει μία ανοιχτή συναυλία παραδοσιακής ιταλικής μουσικής στο πλαίσιο των 54ων Δημητρίων. Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ «Canto Spontaneo» Giovanni Floreani. Την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου και ώρα 13:00, η Πλατεία Άθωνος θα πλημμυρίσει με νότες των Βαλκανίων, κέλτικες μελωδίες και τραγούδια της παράδοσης του Φρίουλι ενώ στο ρεπερτόριο συμπεριλαμβάνεται και ένα αφιέρωμα στην οικοδέσποινα χώρα, την Ελλάδα.

«Μια μέρα στη φάρμα»

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ζωντανεύει για χάρη των μικρών μουσικόφιλων, μία ολόκληρη φάρμα! Τα ζώα εγκατέλειψαν τη ζούγκλα και ήρθαν για να συναντήσουν όποιον θέλει να τα γνωρίσει! Εικόνες, χρώματα και ήχοι σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης κιναισθητικών δεξιοτήτων για βρέφη 0-3 ετών, που συμμετέχουν, μαζί με τους γονείς τους, στο χτίσιμο της ιστορίας. Πρόκειται για μουσική δωματίου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13/10 και για λίγες ακόμα παραστάσεις, στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ «Σόλων Μιχαηλίδης» (Λεωφόρος Νίκης 73, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 257900) στις 12:00 το μεσημέρι. Συμμετέχουν: Ειρήνη Τοπούρια (βιολί), Λίλα Μανώλα (βιολοντσέλο). Παρουσίαση: Δημήτρης Καπετάνιος.

Εικαστικά

7Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης

Ο καλλιτεχνικός θεσμός, που φέτος συμπληρώνει 12 χρόνια εικαστικής παρουσίας, έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στο Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – ΜΟΜus, στις 12 Οκτωβρίου, υπό τον τίτλο «ΣΤΑΣΗ». Πρόκειται για μία ανοιχτή πρόσκληση προς το φιλότεχνο κοινό να δει και να σκεφτεί τη ζωή υπό το πρίσμα της τέχνης, μέσα από δημιουργίες και πρόσωπα. Η «ΣΤΑΣΗ» σημαίνει αναστοχασμός, εναλλακτικός τρόπος θέασης της πραγματικότητας και αναπροσαρμογή μέσα από τη φαντασία, τον ενθουσιασμό, την ποιητικότητα και όχι μόνο. Το 4μηνο που θα διαρκέσει η διοργάνωση, θα πραγματοποιηθούν ημερίδες και ομιλίες με θέμα τη «ΣΤΑΣΗ» αλλά και το καθιερωμένο Φεστιβάλ Περφόρμανς (17 - 24.10) και τα πρότζεκτς που πλαισιώνουν τη διοργάνωση. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 12 Οκτωβρίου στις 8μμ στο MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγκαταστάσεις ΔΕΘ-Helexpo).

biennale-afisa.gif

“A comet to bury lovers”

H νέα δουλειά των visual artists Μarjano και Denis Kapurani, εγκαινιάζεται στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 231 085 7978), την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και ώρα 20:00, στο πλαίσιο της διοργάνωσης των 54ων Δημητρίων. Η θεματική τη έκθεσης κινείται γύρω από τον προβληματισμό για το μέλλον της ανθρωπότητας και την εναλλακτική φύση του ανθρώπου και εκφράζεται με το υποτιθέμενο σενάριο του αποικισμού του Άρη. Στη νέα Εδέμ, μεταφέρεται ένας Αδάμ και μια Εύα που εξυπηρετούν το πλάνο του Human 2.0. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και θα παρουσιάζεται στο Γενί Τζαμί έως τις 16 Νοεμβρίου. Ημέρες και ώρες κοινού: κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο από τις 10:00 έως τις 16:00 και κάθε Πέμπτη από τις 10:00 έως τις 18:00.

Φεστιβάλ 

«Thessaloniki Animation Festival»
Για 5 η συνεχόμενη χρονιά, ο θεσμός που αγαπήθηκε από τους φίλους των κινουμένων σχεδίων, και
όχι μόνο, επιστρέφει στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι, από την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου μέχρι και την
Κυριακή 13/10. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν μία σειρά από προβολές, ομιλίες και αφιερώματα
ποικίλης ύλης, με κεντρικό θέμα την τέχνη του animation. Γυναίκες animators, εκπρόσωποι festival
από όλο τον κόσμο και πολλοί ακόμα ενδιαφέροντες καλεσμένοι, προσκαλούν το κοινό της
Θεσσαλονίκης σε ένα μοναδικό τετραήμερο γεμάτο δημιουργία και τέχνη με ελεύθερη είσοδο!



ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία