ΑΠΟΨΕΙΣ

Πολιτική ΔΕΘ 2022

 07/08/2022 21:30

Οι ανακοινώσεις για τα οικονομικά μέτρα θα είναι το «κλου» της φετινή επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Τα μέτρα που θα ανακοινώσει είναι υπό ζήτηση, αλλά μία πρώτη γεύση μας έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που προανήγγειλε ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Τα ευχάριστα είναι ότι τα έσοδα πηγαίνουν καλά τόσο από τις εισπράξεις φόρων όσο και από τον τουρισμό που όπως όλοι προβλέπουν θα πάει φέτος για ρεκόρ επισκεπτών ξεπερνώντας και το 2019. Με αυτά και με αυτά όλα φαίνονται πιο αισιόδοξα απ’ ό,τι έλεγαν όλοι οι αναλυτές για τον βαρύ φετινό χειμώνα. Εκτός αν η απαισιοδοξία τους ήταν φτιαχτή. Ή η αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου είναι για την ψυχολογία.

Η επίσκεψη του Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ θα είναι σημαντική. Βλέπετε ότι και να συμβεί θεωρείται προεκλογική καθώς όπως ήρθαν τα πράγματα άλλη άνοδος του σημερινού πρωθυπουργού πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές δε θα υπάρξει. Συνεπώς θα παρουσιάσει κάποια από τα «όπλα» της κυβέρνησης ενόψει της επερχόμενης εκλογικής μάχης.

Εκπλήξεις κατά την περιοδεία δεν αναμένονται τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τον προγραμματισμό που υπάρχει μέχρι στιγμής. Εξάλλου έχει γίνει πλέον παράδοση το πρωθυπουργικό διήμερο της ΔΕΘ να μην είναι πια τόσο βαρύ. Παλιά ξεκινούσε από την Παρασκευή το βράδυ με τον ομιλία του εκάστοτε πρωθυπουργού προς τους εκπροσώπους των φορέων της Θεσσαλονίκης, όπου παρουσίαζε τα βασικά σημεία της κυβερνητικής ατζέντας για την πόλη. Το βράδυ είχαμε κάποιο ανοικτό δείπνο με τη συμμετοχή κόσμου και κοσμάκη και την επομένη την περίφημη σύσκεψη φορέων όπου ο κάθε εκπρόσωπος έλεγε το «μακρύ του και το κοντό του». Το βράδυ είχαμε την κεντρική ομιλία με την γραμμή της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική του επόμενου διαστήματος και την Κυριακή τη συνέντευξη Τύπου.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής κόπηκε επί Κώστα Καραμανλή ενώ επί Αντώνη Σαμαρά είχαμε την πιο μικρή παραμονή πρωθυπουργού στην Έκθεση. Ήρθε κατά τις 11 το πρωί του Σαββάτου και αποχώρησε κατά τις 3 της ίδιας ημέρας καθώς έτρεχε μία δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ούτε συνέντευξη Τύπου δεν είχε δώσει. Ο Τσίπρας ξανάνοιξε το πρόγραμμα: ερχόταν ήδη από την Παρασκευή, έκανε κάποιες συναντήσεις και κινήσεις ενώ τα υπόλοιπα έτρεχαν ως είχαν. Ο Μητσοτάκης συνήθως έρχεται από την Παρασκευή, όταν και συνήθως επιλέγει να κάνει κάποια επίσκεψη το απόγευμα και κάτι πιο χαλαρό το βράδυ.

Φέτος λόγω και της ιδιαίτερης προ-προεκλογικής συγκυρίας θα έχουμε πολλές πρόδρομες επισκέψεις υπουργών, θεματικές εκδηλώσεις του κόμματος πριν και μετά τη ΔΕΘ και την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναμένεται πάντως πολύς κόσμος. Θα είναι η πρώτη ΔΕΘ που θα είναι πιο χαλαρή από άποψη μέτρων για την πανδημία, ενώ και οι μνηστήρες για τις λίστες θα δώσουν τα ρέστα τους. Ετοιμαστείτε…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.08.2022

Δημοφιλείς Απόψεις