ΑΠΟΨΕΙΣ

Πολιτικά βογγητά

 16/05/2021 21:30

Από την Παρασκευή 14 Μαΐου η Ελλάδα ξεκίνησε να περνά σε μία νέα φάση. Σε μία φάση που να αρχίζει να θυμάται πως ήταν η ζωή πριν. Πολλοί σκέφτονται ότι οι μεταβατικές περίοδοι είναι τέτοιες που δίνουν τη δυνατότητα ενός απολογισμού της προηγούμενης φάσης, αλλά δεν είναι έτσι. Τουλάχιστον δεν είναι πάντα έτσι. Η αλλαγή της φάσης είναι σαν το ταξίδι σε έναν αυτοκινητόδρομο που αντικατέστησε τον παλιό δρόμο με τις νταλίκες και τα λεωφορεία σε μονή σειρά. Ποιος θυμάται μετά πως ήταν το ταξίδι στον κατσικόδρομο;

Δυστυχώς ο απολογισμός δεν δείχνει πολύ πιθανός. Δεν έγινε και πουθενά. Ο Κόντε στην Ιταλία είχε το Μπέργκαμο, αλλά δεν έπεσε από αυτό. Ο Τζόνσον στη Βρετανία απείλησε να τους οδηγήσει στην καταστροφή, αλλά θριάμβευσε στις τοπικές εκλογές μόλις άρχισε το άνοιγμα. Στις ΗΠΑ δεν θυμάται κανένας τι (δεν) έκανε ο Τραμπ για τον κορονοΐό. Στην Ελλάδα δεν ήλθε το Μπέργκαμο, το οποίο προφήτευσε πολλές φορές η αντιπολίτευση. Δεν ήλθε η καταστροφή. Δεν έπεσε η κυβέρνηση.

Η αντιπολίτευση πόνταρε σε διάφορα θέματα τα οποία προσπάθησε να μας πείσει ότι είναι πιο σοβαρά από την πανδημία. Π.χ. το δικαίωμα του κ. Κουφοντινα ως προς την αγαπημένη του φυλακή, ή το δικαίωμα των φοιτητών να δέρνουν τον πρύτανη τους. Δεν τα κατάφερε να δημιουργήσει την κρίση που θα ήθελε. Σωστά επιχείρησε τότε. Διότι τότε θα είχε σημασία η κρίση. Αλλά απέτυχε και πλέον είναι απίθανο να έχει οποιοσδήποτε σημασία τώρα πια.

Μπορεί η επιλογή να ήταν πολλά υποσχόμενη, αλλά απεδείχθη απρόσφορη. Συμβαίνει και σε πολλούς προπονητές που μπαίνουν με έπαρση στον αγωνιστικό χώρο και βγαίνουν έχοντας χάσει 5-0 και μετά κατανοούν ότι το θέμα δεν είναι απλώς θέμα καλών προθέσεων. Αν έχεις φάει πέντε, όσο καλές κι αν ήταν οι προθέσεις, οι κριτές του αποτελέσματος είναι αμείλικτοι. «Γιώργο, χάσαμε» που έλεγε εκείνο το ανέκδοτο που ο Γεράσιμος Αρσένης είπε για να ελαφρύνει το κλίμα, όταν έχασε από τον Σημίτη, τον Ιανουάριο του 1996. Αλλά το είπε για να διασκεδάσει, όχι για να διαγράψει την ήττα.

Αυτοί που οδήγησαν μια παράταξη σε πολιτικά βογγητά, νομίζουν ότι δεν το κατάλαβε κανένας;

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Μαΐου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις