ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολομέτωπη νυχτερινή επίθεση στο Χάρκοβο - Σώμα με σώμα οι μάχες στους δρόμους (βίντεο-φωτ.)

Χτυπήθηκε ο πομπός της κρατικής τηλεόρασης - Οι Ουκρανοί προειδοποιούν τους πολίτες για όξυνση της ρωσικής προπαγάνδας

 01/03/2022 07:05

Πόλεμος στην Ουκρανία:  Ολομέτωπη νυχτερινή επίθεση στο Χάρκοβο - Σώμα με σώμα οι μάχες στους δρόμους (βίντεο-φωτ.)

Μάχες σώμα με σώμα εντός και εκτός πόλης καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στο Χάρκοβο, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν ολομέτωπη επίθεση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας από την ξηρά και τον αέρα. 

Παράλληλα, λίγο μετά τις 22:30 ώρα Ελλάδος καταγράφηκαν τέσσερις εκρήξεις στα περίχωρα του Κιέβου, με τους κατοίκους να παραμένουν στα καταφύγια και στα υπόγεια.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές υπηρεσίες από τους δορυφόρους που έχουν στρέψει προς την Ουκρανία και τα δίκτυα πληροφόρησης που διαθέτουν, οι Ρώσοι πολιορκούν με σφοδρότητα το Χάρκοβο, προκειμένου να εκδιώξουν τις ουκρανικές δυνάμεις, να το καταλάβουν και να ασφαλίσουν το βασικό πέρασμα των δυνάμεών τους προς το Κίεβο και την ενδοχώρα. Όπως αναφέρει στέλεχος του Aμερικανού υπουργείου Άμυνας, η κατάσταση στο Χάρκοβο είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς καταγράφονται «βαριές μάχες σώμα με σώμα και με όλα τα μέσα, τόσο εκτός όσο και εντός της πόλης».

Στο στόχαστρο οι επικοινωνίες του Κιέβου

Ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε έναν τηλεοπτικό πύργο στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να καταγραφούν και νεκροί, ενώ διακόπηκε και το σήμα του πύργου, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο Άντον Χερασένκο, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς επίσης και ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες, πέντε άτομα σκοτώθηκαν στη ρωσική επίθεση στον τηλεοπτικό πύργο του Κιέβου.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα πως ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τηλεοπτικό πύργο στο Κίεβο, προκαλώντας τη διακοπή της εκπομπής καναλιών.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε την Ρωσία βάρβαρη για την επίθεση στον πύργο που βρίσκεται κοντά σε μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ, τόπος μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές Εβραίων κατά τη διάρκεια του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

"Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στον πύργο της τηλεόρασης, κοντά στο μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ ανέφερε στο Twitter. "Οι Ρώσοι εγκληματίες δεν σταματούν σε τίποτα, συνεχίζοντας τη βαρβαρότητά τους. Ρωσία = βάρβαροι".

Θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης, ανέφερε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο 1+1.

Ειδικότερα, ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τηλεοπτικό πύργο στο Κίεβο, προκαλώντας τη διακοπή της εκπομπής καναλιών, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το πλήγμα, το οποίο έρχεται την έκτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, «χτύπησε» εξοπλισμό στον πύργο, ο οποίος βρίσκεται κοντά σε ένα μεγάλο μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, είπε το υπουργείο.

«Τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν θα λειτουργούν για λίγο», αλλά τα «εφεδρικά» συστήματα θα επιτρέψουν σε ορισμένες τηλεοράσεις να αποκαταστήσουν σύντομα τη μετάδοση, πρόσθεσε το υπουργείο.

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε από το υπουργείο Εσωτερικών δείχνει τον πύργο τυλιγμένο σε πυκνό γκρίζο καπνό. Η κύρια δομή του κτιρίου, ωστόσο, παρέμενε όρθια.

Ο πύργος της τηλεόρασης βρίσκεται στην ίδια γειτονιά με την τοποθεσία Μπάμπι Γιαρ, μια χαράδρα όπου οι Ναζί σκότωσαν περισσότερους από 30.000 Εβραίους σε δύο ημέρες το 1941. Η τοποθεσία είναι ένας σημαντικός τόπος μνήμης.

«Αυτοί οι βάρβαροι σφαγιάζουν τα θύματα του Ολοκαυτώματος για δεύτερη φορά», κατήγγειλε στο Twitter ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, Αντρέι Γερμάκ.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση των ουκρανικών αρχών χτυπήθηκε από ρωσικά πυρά ένα τετραώροφο κτίριο στο οποίο έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία. «Ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης δυο άγνωστων οπλικών συστημάτων ένα 4όροφο κτίριο διοίκησης την 1η Μαρτίου στις 17.18 το συντονιστικό κέντρο έλαβε ενημέρωση ότι σημειώθηκε έκρηξη από εχθρικά πυρά. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη φωτιά και εκκενώνουν το κτίριο. Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί πέντε άτομα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, το OPEN μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας στέλνει μηνύματα στους πολίτες στα οποία αναφέρει ότι τις επόμενες ώρες η Ρωσία θα προπαγανδίζει ότι έπεσε η κυβέρνηση, ενώ ίσως εκπέμψει και εικόνες στις οποίες υποτίθεται θα απεικονίζεται νεκρός ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να ωθήσει τους πολίτες σε παράδοση.

Επιπροσθέτως, ο Ουκρανός πρόεδρος διόρισε στρατιωτικό διοικητή στο Κίεβο. Πρόκειται για άνθρωπο με εμπειρία σε πολεμικές συρράξεις, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το OPEN.

Πιο πριν σήμερα, ο ρωσικός στρατός θα βομβαρδίσει υποδομές των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας στο Κίεβο και κάλεσε νωρίτερα τους αμάχους που ζουν κοντά να φύγουν από αυτές τις τοποθεσίες. Ο βομβαρδισμός φαίνεται πως έχει ξεκινήσει.

"Για τον τερματισμό των κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ρωσίας, θα πραγματοποιηθούν πλήγματα με όπλα υψηλής ακρίβειας κατά τεχνολογικών υποδομών της SBU (υπηρεσία ασφαλείας) και του κύριου κέντρου της Μονάδας Ψυχολογικών Επιχειρήσεων στο Κίεβο. Καλούμε τους κατοίκους του Κιέβου που ζουν κοντά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κανασένκοφ.

Ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε έναν πύργο τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο, διακόπτοντας πιθανώς το σήμα του, δήλωσε ένας σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο Άντον Χερασένκο, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης, ανέφερε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο 1+1.

Εξοντώθηκαν οι Τσετσένοι που σκόπευαν να σκοτώσουν τον Ζελένσκι

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ντανίλοφ δήλωσε σήμερα ότι εξοντώθηκαν τα μέλη της επίλεκτης ομάδας των Τσετσένων, οι οποίοι είχαν σταλεί για να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Η ειδική επιχείρηση την οποία έπρεπε να φέρουν σε πέρας οι Τσετσένοι του Καντίροφ (πρόεδρος της Τσετσενίας-σ.σ.), ήταν γνωστή σ' εμάς. Λάβαμε πληροφορίες από εκπροσώπους της FSB οι οποίοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν σ’ αυτόν τον αιματηρό πόλεμο. Εξοντώθηκε αμέσως εκείνη η ομάδα του Καντίροφ, η οποία στάλθηκε συγκεκριμένα για να δολοφονήσει τον πρόεδρο μας», δήλωσε ο Ντανίλοφ.

Ο Ντανίλοφ δήλωσε ότι η επίλεκτη αυτή ομάδα, χωρίστηκε σε δύο ομάδες. «Τους παρακολουθούσαμε. Η μία εξοντώθηκε άμεσα στον Γκοστομέλ και η άλλη, ας πούμε, βρίσκεται στο στόχαστρο μας».

«Δεν θα παραδώσουμε σε κανέναν, ούτε τον πρόεδρο μας , ούτε την χώρα μας. Αυτή είναι η γη μας, φύγετε από εδώ», πρόσεθσε ο Ντανίλοφ.

«Πρέπει να σταματήσουμε τον Ρώσο επιτιθέμενο το «συντομότερο δυνατόν», δηλώνει ο Ζελένσκι στον Μπάιντεν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα να «σταματήσουμε τον Ρώσο επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

«Μόλις συνομίλησα με τον Αμερικανό πρόεδρο (...) Πρέπει να σταματήσουμε τον επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό», έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι μετά από αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία, την έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του.

Κατά τη συνομιλία τους, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν κυρίως για τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες στην Ουκρανία σε θέματα άμυνας, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτών.


Δεύτερος γύρος συνομιλιών

Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 2 Μαρτίου, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το οποίο επικαλείται δική του πηγή.

Μετά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων που έλαβε χώρα χθες Δευτέρα και δεν απέφερε απτά αποτελέσματα.

Οι πλευρές δήλωσαν ότι θα συναντηθούν ξανά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σφυροκοπείται το Χάρκοβο

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σήμερα σε αεροπορικό βομβαρδισμό σε μια κατοικημένη ζώνη του Χαρκίβ (Χάρκοβο), στην ανατολική Ουκρανία, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ανέφερε στο Facebook ότι «οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, έξι τραυματίστηκαν και 38 διασώθηκαν» μετά το πλήγμα που δέχτηκε ένα κτίριο διαμερισμάτων. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται οι διασώστες να εργάζονται σε ένα κτίριο, εμφανώς κατεστραμμένο.

Το πρωί, στον βομβαρδισμό της κεντρικής πλατείας του Χαρκίβ έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Στις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η υπηρεσία, οι διασώστες ανασύρουν θύματα από τα συντρίμμια της έδρας της τοπικής διοίκησης. Άλλοι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Δευτέρα στην ίδια πόλη.

xarkobo.webp
Φωτογραφία από το Χάρκοβο - Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP


Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ο βομβαρδισμός του Χαρκίβ του θυμίζει τις επιθέσεις των Σέρβων στο Σαράγεβο, τη δεκαετία του 1990, προσθέτοντας ότι τέτοιες επιθέσεις ενώνουν τον κόσμο εναντίον της Ρωσίας.

«Μου θυμίζει, αν θυμάστε, τον βομβαρδισμό της αγοράς του Σαράγεβο από τους Σέρβους, τον βομβαρδισμό αθώων ανθρώπων στη Βοσνία, μου δίνει αυτήν την αίσθηση μιας ωμότητας που διαπράττεται σκόπιμα εναντίον ενός αστικού κέντρου», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Εσθονία.

«Πιστεύω ότι ο κόσμος αηδιάζει με όσα συμβαίνουν και βλέπει ότι είναι αναγκαίο να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα και να στηρίξει τους Ουκρανούς», πρόσθεσε.

Α. Μπλίνκεν: Τα «εγκλήματα» της Ρωσίας αυξάνονται κάθε ώρα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι τα «εγκλήματα» της Ρωσίας στην Ουκρανία «αυξάνονται κάθε ώρα», με πλήγματα εναντίον νοσοκομείων, σχολείων και κατοικιών.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο στη Γενεύη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι το όργανο αυτό θα πρέπει να στείλει «ένα αποφασιστικό και ενιαίο μήνυμα ότι ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν πρέπει να σταματήσει, άνευ όρων» τον πόλεμο. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποβληθεί από το Συμβούλιο. «Μπορούμε δικαίως να αναρωτηθούμε αν σε μια χώρα μέλος του ΟΗΕ που επιχειρεί να καταλάβει μια άλλη χώρα μέλος του ΟΗΕ, διαπράττοντας φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προκαλώντας τεράστια ανθρωπιστική οδύνη θα πρέπει να της επιτραπεί να παραμείνει στους κόλπους του Συμβουλίου», είπε.

Αν ο Πούτιν καταφέρει τον στόχο του και ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας η ανθρωπιστική κρίση και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ενταθούν, προειδοποίησε εξάλλου ο Μπλίνκεν.

Αναφερόμενος στην Κίνα, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι «συνεχίζει να διαπράττει γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» σε βάρος των μουσουλμάνων Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ.

Η ουκρανική κυβέρνηση λέει ότι γνώριζε τα κατακτητικά σχέδια της Ρωσίας

Η ουκρανική κυβέρνηση από καιρό είχε αντιληφθεί τα κατακτητικά σχέδια της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία και ήταν έτοιμη για μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ντανίλοφ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Συνειδητοποιούσαμε σαφώς, ότι οι Ρώσοι θα κάνουν κάτι τέτοιο. Αντιλαμβανόμασταν το τι γινόταν. Το είχαμε αντιληφθεί εδώ και καιρό, ετοιμαζόμασταν για μια τέτοια εξέλιξη. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν για μας κάτι το απρόσμενο. Μπορώ όμως να πω ότι, στις 5 η ώρα το πρωί όταν άρχισε ο πόλεμος , στις 5.15 βρισκόμασταν ήδη στον πρόεδρο, όλοι οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, επειδή ήμασταν έτοιμοι, είχαμε πληροφορίες, ότι αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή δεν πιστεύαμε, ότι αυτό μπορεί να προέλθει από την Λευκορωσία. Δυστυχώς αυτό συνέβη» δήλωσε ο Ντανίλοφ.

Ο Ντανίλοφ διαβεβαίωσε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι ισχυρός και έτοιμος να υπερασπισθεί το κράτος, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία δραστηριοποιείται και όλοι όσοι εκπροσωπούν τους τομείς ασφαλείας και άμυνας βρίσκονται στις θέσεις τους.

Επιθέσεις στο Χάρκοβο από το βράδυ της Δευτέρας

Οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην πόλη Χαρκίβ, στην ανατολική Ουκρανία, και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στη Χαρκίβ, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Παράλληλα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να κινούνται προς την πρωτεύουσα και η κατάσταση παραμένει τεταμένη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο μέσω Facebook.

Νωρίτερα σήμερα, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες εναντίον του κέντρου της Χαρκίβ, δήλωσε ο Αντόν Χεραστσένκο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Τα ερείπια καθαρίζονται και θα υπάρξουν και άλλα θύματα και τραυματίες", πρόσθεσε.

Νέα σφοδρή επίθεση στο Χάρκοβο - Στόχος κυβερνητικό κτίριο

Νέα επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις έλαβε χώρα στο Χάρκοβο το πρωί της Τρίτης. Η επίθεση φαίνεται να στοχεύει κυβερνητικά γραφεία στην Πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης.

Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, της Χαρκίβ (Χάρκοβο), δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής αυτής Όλεγκ Σινεγκούμποφ, σημειώνοντας ότι επλήγησαν κατοικημένες περιοχές και το διοικητικό κτίριο της πόλης, καθώς η ρωσική εισβολή στη χώρα εισέρχεται στην έκτη ημέρα της.

Ο Σινεγκούμποφ σημείωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε GRAD και πυραύλους κρουζ στην Χαρκίβ και ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου. Η άμυνα της πόλης αντέχει, τόνισε.

Πλάνα τοπικής τηλεόρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα κτίριο, που σύμφωνα με το Kyiv Independent, πρόκειται για τη βάση της περιφερειακής κυβέρνησης, να πλήττεται πιθανότατα από πύραυλο. Το πλήγμα προκαλεί μια τεράστια έκρηξη που ανατινάζει τα παράθυρα και τα κοντινά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το BBC, η έκρηξη σημειώθηκε στις 08:00 τοπική ώρα και δεν έχουν αναφερθεί ακόμη τραυματισμοί ή θύματα.

Νέο βίντεο δείχνει τι ακολούθησε μετά την έκρηξη, με καμένα αυτοκίνητα και συντρίμμια στην πλατεία της πόλης.

Στο Χάρκοβο- που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με 1,6 εκατ. πληθυσμό- σημειώνονται τις τελευταίες μέρες σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί.


Ο ΟΗΕ

Τουλάχιστον 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, και 400 τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα υπηρεσία του ΟΗΕ.

"Ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος", σημείωσε η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι 253 από τις απώλειες μεταξύ αμάχων καταγράφηκαν στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) των Ηνωμένων Εθνών ενισχύει τις δραστηριότητες στην Ουκρανία ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει έως και 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπoς του WFP Τόμσον Φίρι, προσθέτοντας: "Τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται".


Η κυβέρνηση έκανε λόγο επίσης περί ρωσικής επίθεσης στη Χερσώνα, στον νότο.

«Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο εχθρός προωθείται από το αεροδρόμιο προς τη λεωφόρο Νικολάεφ» ανέφεραν ουκρανικές υπηρεσίες μέσω Telegram. Την ίδια εικόνα περιέγραψε και η περιφερειακή διοίκηση της Χερσώνας αναφέροντας ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη από ρωσικά στρατεύματα χωρίς, όμως, να έχει καταληφθεί.

Σε δικό του μήνυμα ο δήμαρχος της Χερσώνας ανέφερε ότι οι Ρώσοι έχουν στήσει σημεία ελέγχου στις εισόδους της πόλης προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς πώς θα εξελιχθεί στη συνέχεια η κατάσταση» και καλώντας τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν ήρεμοι και σώφρονες. «Μην εμπλακείτε επιθετικά με οποιονδήποτε, μην προκαλείτε τον εχθρό σε εμπλοκή» πρόσθεσε ο δήμαρχος της Χερσώνας.

Ο ρωσικός στρατός έφθασε προ των πυλών της ουκρανικής πόλης της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, βόρεια της Κριμαίας, δήλωσε ο δήμαρχός της τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα

Ο ρωσικός στρατός έφθασε προ των πυλών της ουκρανικής πόλης της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, βόρεια της Κριμαίας, δήλωσε ο δήμαρχός της τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Στις εισόδους της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε σημεία ελέγχου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε μέσω Facebook ο Ιγκόρ Κολιχάγεφ, ο δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας ότι «η Χερσώνα είναι και θα παραμείνει ουκρανική (...) η Χερσώνα αντιστέκεται!».

«Βρίσκομαι στο γραφείο μου για να συντονίσω τις δημοτικές υπηρεσίες ώστε να ξυπνήσετε σε μια πόλη σχετικά ειρηνική», πρόσθεσε, παροτρύνοντας τους κατοίκους να παραμείνουν «ήρεμοι και προσεκτικοί» και να μη βγουν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

«Μην κάνετε επιθετικά διαπραγματεύσεις με κανέναν και μην προκαλείτε συγκρούσεις με αντιπάλους σας (...) Δεν πρόκειται για μάχη, πρόκειται για πόλεμο. Και ο πόλεμος κερδίζεται με λογικές ενέργειες και με ψυχραιμία», συμπλήρωσε.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μεταφορτώθηκαν βίντεο που τράβηξαν τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Χερσώνα που δείχνουν ρωσικές δυνάμεις να μπαίνουν στην πόλη των 290.000 κατοίκων.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την Πέμπτη, μετά την αναγνώριση τη Δευτέρα από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της ανεξαρτησίας των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς, της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν μεταξύ άλλων από την Κριμαία, ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Το σαββατοκύριακο η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περικύκλωσε τη Χερσώνα και ότι κατέλαβε την πόλη Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα.

Την Παρασκευή, ο ρωσικός στρατός ανέφερε πως έθεσε υπό τον έλεγχό του υποδομή από την οποία εξαρτάται η ύδρευση της περιοχής της Βόρειας Κριμαίας, στην περιφέρεια της Χερσώνας.

Την ίδια ώρα Αμερικανοί βουλευτές που έλαβαν απόρρητες ενημερώσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία από υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής αντικατασκοπείας δήλωσαν ότι «τα χειρότερα ως προς τα στρατιωτικά έρχονται». Στην ενημέρωση, σύμφωνα με το CNN, τους παρουσιάστηκαν πιθανές ώρες και ημέρες για την πτώση του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων.

Περικυκλώνεται η Μαριούπολη

Ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι οι δυνάμεις του στοχεύουν να περικυκλώσουν το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Η αποστολή για σήμερα είναι να περικυκλώσουμε απευθείας τη Μαριούπολη», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι η Μαριούπολη είναι στόχος συνεχών βομβαρδισμών.

Βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη - Μπλακ άουτ στην πόλη

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η πόλη αυτή στο νότιο τμήμα της χώρας που βρέχεται από την Αζοφική θάλασσα είναι στόχος συνεχών βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι και έχουν πληγεί υποδομές, καθώς η Ρωσία συνεχίζει για έκτη ημέρα την εισβολή στη χώρα.

"Κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται επί πέντε ημέρες. Μας χτυπούν με το πυροβολικό, μας βομβαρδίζουν με πυραύλους GRAD, μας πλήττουν με τις αεροπορικές τους δυνάμεις", δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊσένκο μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

"Έχουν υποστεί ζημιές πολιτικές υποδομές-- σχολεία, σπίτια. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Γυναίκες, παιδιά έχουν σκοτωθεί", πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, επεσήμανε στοπ Facebook ότι στη Μαριούπολη υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης σήμερα έπειτα από έναν βομβαρδισμό.

"Η Μαριούπολη και η Βολνοβάχα είναι δικές μας! Οι δυο πόλεις υφίστανται την πίεση του εχθρού, αλλά ανθίστανται. Στη Μαριούπολη (...) η πόλη είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα", πρόσθεσε.

Οι δύο αυτές πόλεις βρίσκονται στον δρόμο των ρωσικών δυνάμεων που εισβάλλουν στην Ουκρανία μέσω της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Πάνω από 70 ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό βάσης στην πόλη Οχτίρκα από το ρωσικό πυροβολικό

Τουλάχιστον εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε βάση στην πόλη Οχτίρκα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, χθες Δευτέρα, ενημέρωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, μέσω Facebook.

Ο ηγέτης της Τσετσενίας ανακοινώνει τις πρώτες απώλειες - Δύο νεκροί τσετσένοι και έξι τραυματίες

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της δημοκρατίας της Τσετσενίας και στενός σύμμαχος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα μέσω Telegram ότι δύο τσετσένοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι έξι έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία, όπου ο ρωσικός στρατός προχώρησε σε εισβολή την Πέμπτη.

«Δυστυχώς, έχουμε ήδη απώλειες μεταξύ των πολιτών της τσετσενικής δημοκρατίας. Δύο είναι νεκροί (ο θεός ας συγχωρέσει τις αμαρτίες τους), άλλοι έξι είναι τραυματίες και η κατάστασή τους είναι διαφόρων βαθμών σοβαρότητας», ανακοίνωσε ο αυταρχικός τσετσένος ηγέτης.

Η Μόσχα παραδέχεται ότι ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι. Η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι δεν βάζει στο στόχαστρο περιοχές όπου ζουν άμαχοι, ωστόσο κατοικημένες περιοχές έχουν βομβαρδιστεί.

Το Κίεβο από τη δική του πλευρά καταγγέλλει ότι 350 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την περασμένη Πέμπτη, όταν ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, που κυβερνά την Τσετσενία με σιδηρά πυγμή, θεωρείται απόλυτα πιστός στο Κρεμλίνο.

Επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα του Κρεμλίνου, διαβεβαίωσε ότι «ο ρωσικός στρατός δεν επιτίθεται» και ότι «θέλει οι Ουκρανοί να μπορέσουν να καθορίσουν το δικό τους μέλλον».

Κατηγορώντας τις ουκρανικές αρχές πως είναι ναζί και «τρομοκράτες», κάλεσε τους «ειρηνικούς πολίτες της Ουκρανίας» και τις «δυνάμεις του στρατού της Ουκρανίας» να «απελευθερώσουν (μαζί)» τη χώρα «από τους προδότες και τους κλέφτες».

Στην Τσετσενία, ο Ραμζάν Καντίροφ επιβάλλει καταπιεστικό καθεστώς, με τους «καντιρότσκι», μονάδες παραστρατιωτικών, να σπέρνουν τρόμο καταδιώκοντας τους εχθρούς του.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που δείχνουν πλατεία στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, γεμάτη στρατιώτες που λένε πως σίγουρα αναχωρούν για την Ουκρανία.

Οι δυνάμεις υπό τον έλεγχο του κ. Καντίροφ έχουν κατηγορηθεί για πολλές ωμότητες στην Τσετσενία.

11 νεκροί άμαχοι χθες στο Χάρκοβο από ρωσικές επιθέσεις

Χθες στις ρωσικές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι στη Χαρκίβ και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, κατά τις τοπικές αρχές, οι οποίες έκαναν λόγο για 87 κατεστραμμένα οικήματα.

«Είχαμε μια πολύ δύσκολη μέρα. Φάνηκε ότι δεν είναι απλώς πόλεμος, αλλά πρόκειται για σφαγή του ουκρανικού λαού», είπε στον λογαριασμό του στο Telegram, ο κ. Τερέχοφ.

«Οι πύραυλοι έπληξαν κτίρια κατοικιών, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας ειρηνικούς πολίτες. Το Χάρκοβο δεν έχει δει τέτοιες ζημιές για πολύ καιρό. Αυτό είναι φρικτό», είπε.

Μάλιστα, ο Τερέχοφ δήλωσε ότι 4 άτομα βγήκαν από το καταφύγιο για να πάρουν λίγο νερό και σκοτώθηκαν από τις ρωσικές επιθέσεις, ενώ μία οικογένεια με δύο γονείς και τρία παιδιά κάηκαν ζωντανοί στο αυτοκίνητό τους, είπε.

Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε ο δήμος του Χάρκοβο, οι τραυματίες ανήλθαν στους 37.

xarkovo-charkiv-ukraine.jpg

Πέντε μαχητικά κι ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας καταρρίφθηκαν, λένε οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας καθώς η εισβολή έχει πλέον μπει στην έκτη της ημέρα.

Πέντε ρωσικά μαχητικά κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν χθες, σύμφωνα με την Ukrayinska Pravda και την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Τα αεροσκάφη φέρονται να καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στις πόλεις Βασίλκιβ και Μπρόβαρι, στην περιοχή γύρω από το Κίεβο. Ένας πύραυλος Κρουζ κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν κοντά στο Κίεβο, κατά τις ίδιες πηγές.

Από τη δική τους πλευρά, ουκρανικά αεροσκάφη προχώρησαν στην εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφανείας και στη ρίψη βομβών εναντίον ρωσικών αρμάτων μάχης και πεζικάριων κοντά στο Κίεβο και κοντά στην πόλη Ζιτομίρ. Βόμβες ερρίφθησαν επίσης στη βόρεια περιοχή Τσερνιγκίβ και στην νότια πόλη Μπερντιάνσκ, η οποία καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη. Οι αρχές στο Κίεβο μιλούν για πάνω από 150 άμαχους νεκρούς.

Αναφορές ότι ηχούν σειρήνες της αεράμυνας σε πολλές πόλεις

Η έκτη μέρα πολιορκίας της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή ξημερώνει με σειρήνες της αεράμυνας σε πολλές ουκρανικές πόλεις.

Υπάρχουν αναφορές για σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας το πρωί της Τρίτης, όπως μεταδίδει ο Guardian, επικαλούμενος το πρακτορείο Kyiv Independent.

Σύμφωνα με τις εν λόγω αναφορές, οι σειρήνες ηχούν στο Ριβν δυτικά του Κιέβου, όπως και στο Τέρνοπιλ, στη Βινίτσια και στο Βολίν.

Γιγαντιαία ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου

Εικόνες από δορυφόρους που τραβήχτηκαν χθες Δευτέρα κατέγραψαν ότι πελώρια ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου, βασικού στόχου των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας μετά την εισβολή της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα -όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.-, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και έχει κατεύθυνση προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Εκτείνεται από τα περίχωρα του αεροδρομίου Αντόνοφ (περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου) στον νότο, ως τα περίχωρα του Πριμπίρσκ» στον βορρά, ανέφερε η Maxar.

oximatopompi-rosson-ukraine4.jpg

oximatopompi-rosson-ukraine1.jpg
oximatopompi-rosson-ukraine3.jpg
oximatopompi-rosson-ukraine5.jpg

Το αεροδρόμιο μετατράπηκε, από την έναρξη της εισβολής, σε θέατρο σφοδρών μαχών, καθώς ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να κυριεύσει αυτή τη στρατιωτική υποδομή καίριας σημασίας ενόψει της επιχείρησης για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στην οχηματοπομπή, όπως καταγράφηκε από τους δορυφόρους, «ορισμένα οχήματα είναι ενίοτε πολύ απομακρυσμένα το ένα από το άλλο», ενώ «σε άλλα τμήματά της τα οχήματα είναι τοποθετημένα ανά δυάδες ή τριάδες το ένα πλάι στο άλλο», πρόσθεσε η Maxar.

Στις εικόνες βλέπει κανείς εκατοντάδες οχήματα, το ένα πίσω από το άλλο, σε δρόμους της ουκρανικής επαρχίας και, ενίοτε, καπνό σε μικρή απόσταση, που προέρχεται από φλεγόμενα κτίρια, κατά την εταιρεία.

Η Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που καταγράφουν νέες συγκεντρώσεις ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, οχημάτων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, σε απόσταση μικρότερη των 30 χλμ. από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την Πέμπτη, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προς το παρόν καταφέρει να υπερασπιστούν τις προσβάσεις στο κέντρο του Κιέβου και η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων «επιβραδύνθηκε» την πέμπτη ημέρα της εισβολής, καθώς συγκεντρώνονται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Κατά δύο πηγές που ερωτήθηκαν χθες από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια διπλωματική και μια προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα έφοδο στο Κίεβο.

Η κύρια ρωσική δύναμη που κινείται προς την ουκρανική πρωτεύουσα «προέλασε περίπου πέντε χιλιόμετρα» και βρίσκεται «περίπου 25 χλμ.» από την πόλη, εκτίμησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας νωρίτερα.

Ζελένσκι: Να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε «όλα τα λιμάνια» και σε όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου» σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος» της Ρωσίας «σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις διώρυγες και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου», είπε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να «εξετάσει τον πλήρη αεροπορικό αποκλεισμό» του εναέριου χώρου της Ουκρανίας «για τους πυραύλους, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα» της Ρωσίας, κάτι πάντως που η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε χθες.

«Αυτό το κακό (...) πρέπει να σταματήσει αμέσως. Και να καταστραφεί οικονομικά, για να φανεί ότι η ανθρωπότητα είναι ικανή να αμυνθεί», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Ο κ. Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χθες, την ώρα που αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου συναντώνταν για πρώτη φορά στη Λευκορωσία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη.

«Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας (...). Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας «μην χάνετε τον χρόνο σας».

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, το Κίεβο «δεν έλαβε το αποτέλεσμα που ήθελε» στον πρώτο γύρο των συνομιλιών χθες Δευτέρα, όμως αναφέρθηκε σε «αντιπροτάσεις» στις ρωσικές προτάσεις προκειμένου «να τερματιστεί ο πόλεμος».

Οι αντιπροσωπείες επέστρεψαν για «διαβουλεύσεις στις πρωτεύουσές τους» προτού διεξαχθεί «δεύτερος γύρος» των συνομιλιών.

ΗΠΑ: Έρχεται δεύτερη μεγάλη ρωσική εισβολή – Προβλέπουν σφαγή στο Κίεβο

Νέο δεύτερο κύμα εισβολής με μεγάλους αριθμούς στρατιωτικών δυνάμεων προβλέπουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ ότι πιθανότητα θα καταφέρει να κάμψει την αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων ενώ εκφράζουν φόβους για τραγικές αστικές μάχες στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης προειδοποίησαν τους Κοινοβουλευτικούς των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια απόρρητων ενημερώσεων χθες Δευτέρα ότι δεύτερο κύμα ρωσικών στρατευμάτων σε μεγάλους αριθμούς πιθανότατα θα εδραιώσει τις θέσεις της χώρας εντός της Ουκρανίας και θα μπορέσει να ξεπεράσει την ουκρανική αντίσταση, σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν γνώση των ενημερώσεων.

Μάχες σώμα με σώμα εντός και εκτός πόλης καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στο Χάρκοβο, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν ολομέτωπη επίθεση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας από την ξηρά και τον αέρα. 

Παράλληλα, λίγο μετά τις 22:30 ώρα Ελλάδος καταγράφηκαν τέσσερις εκρήξεις στα περίχωρα του Κιέβου, με τους κατοίκους να παραμένουν στα καταφύγια και στα υπόγεια.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές υπηρεσίες από τους δορυφόρους που έχουν στρέψει προς την Ουκρανία και τα δίκτυα πληροφόρησης που διαθέτουν, οι Ρώσοι πολιορκούν με σφοδρότητα το Χάρκοβο, προκειμένου να εκδιώξουν τις ουκρανικές δυνάμεις, να το καταλάβουν και να ασφαλίσουν το βασικό πέρασμα των δυνάμεών τους προς το Κίεβο και την ενδοχώρα. Όπως αναφέρει στέλεχος του Aμερικανού υπουργείου Άμυνας, η κατάσταση στο Χάρκοβο είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς καταγράφονται «βαριές μάχες σώμα με σώμα και με όλα τα μέσα, τόσο εκτός όσο και εντός της πόλης».

Στο στόχαστρο οι επικοινωνίες του Κιέβου

Ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε έναν τηλεοπτικό πύργο στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να καταγραφούν και νεκροί, ενώ διακόπηκε και το σήμα του πύργου, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο Άντον Χερασένκο, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς επίσης και ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες, πέντε άτομα σκοτώθηκαν στη ρωσική επίθεση στον τηλεοπτικό πύργο του Κιέβου.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα πως ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τηλεοπτικό πύργο στο Κίεβο, προκαλώντας τη διακοπή της εκπομπής καναλιών.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε την Ρωσία βάρβαρη για την επίθεση στον πύργο που βρίσκεται κοντά σε μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ, τόπος μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές Εβραίων κατά τη διάρκεια του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

"Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στον πύργο της τηλεόρασης, κοντά στο μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ ανέφερε στο Twitter. "Οι Ρώσοι εγκληματίες δεν σταματούν σε τίποτα, συνεχίζοντας τη βαρβαρότητά τους. Ρωσία = βάρβαροι".

Θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης, ανέφερε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο 1+1.

Ειδικότερα, ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τηλεοπτικό πύργο στο Κίεβο, προκαλώντας τη διακοπή της εκπομπής καναλιών, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το πλήγμα, το οποίο έρχεται την έκτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, «χτύπησε» εξοπλισμό στον πύργο, ο οποίος βρίσκεται κοντά σε ένα μεγάλο μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, είπε το υπουργείο.

«Τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν θα λειτουργούν για λίγο», αλλά τα «εφεδρικά» συστήματα θα επιτρέψουν σε ορισμένες τηλεοράσεις να αποκαταστήσουν σύντομα τη μετάδοση, πρόσθεσε το υπουργείο.

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε από το υπουργείο Εσωτερικών δείχνει τον πύργο τυλιγμένο σε πυκνό γκρίζο καπνό. Η κύρια δομή του κτιρίου, ωστόσο, παρέμενε όρθια.

Ο πύργος της τηλεόρασης βρίσκεται στην ίδια γειτονιά με την τοποθεσία Μπάμπι Γιαρ, μια χαράδρα όπου οι Ναζί σκότωσαν περισσότερους από 30.000 Εβραίους σε δύο ημέρες το 1941. Η τοποθεσία είναι ένας σημαντικός τόπος μνήμης.

«Αυτοί οι βάρβαροι σφαγιάζουν τα θύματα του Ολοκαυτώματος για δεύτερη φορά», κατήγγειλε στο Twitter ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, Αντρέι Γερμάκ.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση των ουκρανικών αρχών χτυπήθηκε από ρωσικά πυρά ένα τετραώροφο κτίριο στο οποίο έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία. «Ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης δυο άγνωστων οπλικών συστημάτων ένα 4όροφο κτίριο διοίκησης την 1η Μαρτίου στις 17.18 το συντονιστικό κέντρο έλαβε ενημέρωση ότι σημειώθηκε έκρηξη από εχθρικά πυρά. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη φωτιά και εκκενώνουν το κτίριο. Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί πέντε άτομα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, το OPEN μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας στέλνει μηνύματα στους πολίτες στα οποία αναφέρει ότι τις επόμενες ώρες η Ρωσία θα προπαγανδίζει ότι έπεσε η κυβέρνηση, ενώ ίσως εκπέμψει και εικόνες στις οποίες υποτίθεται θα απεικονίζεται νεκρός ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να ωθήσει τους πολίτες σε παράδοση.

Επιπροσθέτως, ο Ουκρανός πρόεδρος διόρισε στρατιωτικό διοικητή στο Κίεβο. Πρόκειται για άνθρωπο με εμπειρία σε πολεμικές συρράξεις, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το OPEN.

Πιο πριν σήμερα, ο ρωσικός στρατός θα βομβαρδίσει υποδομές των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας στο Κίεβο και κάλεσε νωρίτερα τους αμάχους που ζουν κοντά να φύγουν από αυτές τις τοποθεσίες. Ο βομβαρδισμός φαίνεται πως έχει ξεκινήσει.

"Για τον τερματισμό των κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ρωσίας, θα πραγματοποιηθούν πλήγματα με όπλα υψηλής ακρίβειας κατά τεχνολογικών υποδομών της SBU (υπηρεσία ασφαλείας) και του κύριου κέντρου της Μονάδας Ψυχολογικών Επιχειρήσεων στο Κίεβο. Καλούμε τους κατοίκους του Κιέβου που ζουν κοντά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κανασένκοφ.

Ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε έναν πύργο τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο, διακόπτοντας πιθανώς το σήμα του, δήλωσε ένας σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο Άντον Χερασένκο, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης, ανέφερε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο 1+1.

Εξοντώθηκαν οι Τσετσένοι που σκόπευαν να σκοτώσουν τον Ζελένσκι

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ντανίλοφ δήλωσε σήμερα ότι εξοντώθηκαν τα μέλη της επίλεκτης ομάδας των Τσετσένων, οι οποίοι είχαν σταλεί για να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Η ειδική επιχείρηση την οποία έπρεπε να φέρουν σε πέρας οι Τσετσένοι του Καντίροφ (πρόεδρος της Τσετσενίας-σ.σ.), ήταν γνωστή σ' εμάς. Λάβαμε πληροφορίες από εκπροσώπους της FSB οι οποίοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν σ’ αυτόν τον αιματηρό πόλεμο. Εξοντώθηκε αμέσως εκείνη η ομάδα του Καντίροφ, η οποία στάλθηκε συγκεκριμένα για να δολοφονήσει τον πρόεδρο μας», δήλωσε ο Ντανίλοφ.

Ο Ντανίλοφ δήλωσε ότι η επίλεκτη αυτή ομάδα, χωρίστηκε σε δύο ομάδες. «Τους παρακολουθούσαμε. Η μία εξοντώθηκε άμεσα στον Γκοστομέλ και η άλλη, ας πούμε, βρίσκεται στο στόχαστρο μας».

«Δεν θα παραδώσουμε σε κανέναν, ούτε τον πρόεδρο μας , ούτε την χώρα μας. Αυτή είναι η γη μας, φύγετε από εδώ», πρόσεθσε ο Ντανίλοφ.

«Πρέπει να σταματήσουμε τον Ρώσο επιτιθέμενο το «συντομότερο δυνατόν», δηλώνει ο Ζελένσκι στον Μπάιντεν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα να «σταματήσουμε τον Ρώσο επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

«Μόλις συνομίλησα με τον Αμερικανό πρόεδρο (...) Πρέπει να σταματήσουμε τον επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό», έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι μετά από αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία, την έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του.

Κατά τη συνομιλία τους, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν κυρίως για τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες στην Ουκρανία σε θέματα άμυνας, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτών.


Δεύτερος γύρος συνομιλιών

Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 2 Μαρτίου, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το οποίο επικαλείται δική του πηγή.

Μετά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων που έλαβε χώρα χθες Δευτέρα και δεν απέφερε απτά αποτελέσματα.

Οι πλευρές δήλωσαν ότι θα συναντηθούν ξανά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σφυροκοπείται το Χάρκοβο

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σήμερα σε αεροπορικό βομβαρδισμό σε μια κατοικημένη ζώνη του Χαρκίβ (Χάρκοβο), στην ανατολική Ουκρανία, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ανέφερε στο Facebook ότι «οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, έξι τραυματίστηκαν και 38 διασώθηκαν» μετά το πλήγμα που δέχτηκε ένα κτίριο διαμερισμάτων. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται οι διασώστες να εργάζονται σε ένα κτίριο, εμφανώς κατεστραμμένο.

Το πρωί, στον βομβαρδισμό της κεντρικής πλατείας του Χαρκίβ έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Στις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η υπηρεσία, οι διασώστες ανασύρουν θύματα από τα συντρίμμια της έδρας της τοπικής διοίκησης. Άλλοι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Δευτέρα στην ίδια πόλη.

xarkobo.webp
Φωτογραφία από το Χάρκοβο - Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP


Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ο βομβαρδισμός του Χαρκίβ του θυμίζει τις επιθέσεις των Σέρβων στο Σαράγεβο, τη δεκαετία του 1990, προσθέτοντας ότι τέτοιες επιθέσεις ενώνουν τον κόσμο εναντίον της Ρωσίας.

«Μου θυμίζει, αν θυμάστε, τον βομβαρδισμό της αγοράς του Σαράγεβο από τους Σέρβους, τον βομβαρδισμό αθώων ανθρώπων στη Βοσνία, μου δίνει αυτήν την αίσθηση μιας ωμότητας που διαπράττεται σκόπιμα εναντίον ενός αστικού κέντρου», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Εσθονία.

«Πιστεύω ότι ο κόσμος αηδιάζει με όσα συμβαίνουν και βλέπει ότι είναι αναγκαίο να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα και να στηρίξει τους Ουκρανούς», πρόσθεσε.

Α. Μπλίνκεν: Τα «εγκλήματα» της Ρωσίας αυξάνονται κάθε ώρα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι τα «εγκλήματα» της Ρωσίας στην Ουκρανία «αυξάνονται κάθε ώρα», με πλήγματα εναντίον νοσοκομείων, σχολείων και κατοικιών.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο στη Γενεύη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι το όργανο αυτό θα πρέπει να στείλει «ένα αποφασιστικό και ενιαίο μήνυμα ότι ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν πρέπει να σταματήσει, άνευ όρων» τον πόλεμο. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποβληθεί από το Συμβούλιο. «Μπορούμε δικαίως να αναρωτηθούμε αν σε μια χώρα μέλος του ΟΗΕ που επιχειρεί να καταλάβει μια άλλη χώρα μέλος του ΟΗΕ, διαπράττοντας φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προκαλώντας τεράστια ανθρωπιστική οδύνη θα πρέπει να της επιτραπεί να παραμείνει στους κόλπους του Συμβουλίου», είπε.

Αν ο Πούτιν καταφέρει τον στόχο του και ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας η ανθρωπιστική κρίση και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ενταθούν, προειδοποίησε εξάλλου ο Μπλίνκεν.

Αναφερόμενος στην Κίνα, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι «συνεχίζει να διαπράττει γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» σε βάρος των μουσουλμάνων Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ.

Η ουκρανική κυβέρνηση λέει ότι γνώριζε τα κατακτητικά σχέδια της Ρωσίας

Η ουκρανική κυβέρνηση από καιρό είχε αντιληφθεί τα κατακτητικά σχέδια της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία και ήταν έτοιμη για μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ντανίλοφ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Συνειδητοποιούσαμε σαφώς, ότι οι Ρώσοι θα κάνουν κάτι τέτοιο. Αντιλαμβανόμασταν το τι γινόταν. Το είχαμε αντιληφθεί εδώ και καιρό, ετοιμαζόμασταν για μια τέτοια εξέλιξη. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν για μας κάτι το απρόσμενο. Μπορώ όμως να πω ότι, στις 5 η ώρα το πρωί όταν άρχισε ο πόλεμος , στις 5.15 βρισκόμασταν ήδη στον πρόεδρο, όλοι οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, επειδή ήμασταν έτοιμοι, είχαμε πληροφορίες, ότι αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή δεν πιστεύαμε, ότι αυτό μπορεί να προέλθει από την Λευκορωσία. Δυστυχώς αυτό συνέβη» δήλωσε ο Ντανίλοφ.

Ο Ντανίλοφ διαβεβαίωσε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι ισχυρός και έτοιμος να υπερασπισθεί το κράτος, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία δραστηριοποιείται και όλοι όσοι εκπροσωπούν τους τομείς ασφαλείας και άμυνας βρίσκονται στις θέσεις τους.

Επιθέσεις στο Χάρκοβο από το βράδυ της Δευτέρας

Οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην πόλη Χαρκίβ, στην ανατολική Ουκρανία, και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στη Χαρκίβ, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Παράλληλα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να κινούνται προς την πρωτεύουσα και η κατάσταση παραμένει τεταμένη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο μέσω Facebook.

Νωρίτερα σήμερα, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες εναντίον του κέντρου της Χαρκίβ, δήλωσε ο Αντόν Χεραστσένκο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Τα ερείπια καθαρίζονται και θα υπάρξουν και άλλα θύματα και τραυματίες", πρόσθεσε.

Νέα σφοδρή επίθεση στο Χάρκοβο - Στόχος κυβερνητικό κτίριο

Νέα επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις έλαβε χώρα στο Χάρκοβο το πρωί της Τρίτης. Η επίθεση φαίνεται να στοχεύει κυβερνητικά γραφεία στην Πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης.

Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, της Χαρκίβ (Χάρκοβο), δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής αυτής Όλεγκ Σινεγκούμποφ, σημειώνοντας ότι επλήγησαν κατοικημένες περιοχές και το διοικητικό κτίριο της πόλης, καθώς η ρωσική εισβολή στη χώρα εισέρχεται στην έκτη ημέρα της.

Ο Σινεγκούμποφ σημείωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε GRAD και πυραύλους κρουζ στην Χαρκίβ και ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου. Η άμυνα της πόλης αντέχει, τόνισε.

Πλάνα τοπικής τηλεόρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα κτίριο, που σύμφωνα με το Kyiv Independent, πρόκειται για τη βάση της περιφερειακής κυβέρνησης, να πλήττεται πιθανότατα από πύραυλο. Το πλήγμα προκαλεί μια τεράστια έκρηξη που ανατινάζει τα παράθυρα και τα κοντινά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το BBC, η έκρηξη σημειώθηκε στις 08:00 τοπική ώρα και δεν έχουν αναφερθεί ακόμη τραυματισμοί ή θύματα.

Νέο βίντεο δείχνει τι ακολούθησε μετά την έκρηξη, με καμένα αυτοκίνητα και συντρίμμια στην πλατεία της πόλης.

Στο Χάρκοβο- που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με 1,6 εκατ. πληθυσμό- σημειώνονται τις τελευταίες μέρες σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί.


Ο ΟΗΕ

Τουλάχιστον 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, και 400 τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα υπηρεσία του ΟΗΕ.

"Ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος", σημείωσε η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι 253 από τις απώλειες μεταξύ αμάχων καταγράφηκαν στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) των Ηνωμένων Εθνών ενισχύει τις δραστηριότητες στην Ουκρανία ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει έως και 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπoς του WFP Τόμσον Φίρι, προσθέτοντας: "Τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται".


Η κυβέρνηση έκανε λόγο επίσης περί ρωσικής επίθεσης στη Χερσώνα, στον νότο.

«Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο εχθρός προωθείται από το αεροδρόμιο προς τη λεωφόρο Νικολάεφ» ανέφεραν ουκρανικές υπηρεσίες μέσω Telegram. Την ίδια εικόνα περιέγραψε και η περιφερειακή διοίκηση της Χερσώνας αναφέροντας ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη από ρωσικά στρατεύματα χωρίς, όμως, να έχει καταληφθεί.

Σε δικό του μήνυμα ο δήμαρχος της Χερσώνας ανέφερε ότι οι Ρώσοι έχουν στήσει σημεία ελέγχου στις εισόδους της πόλης προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς πώς θα εξελιχθεί στη συνέχεια η κατάσταση» και καλώντας τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν ήρεμοι και σώφρονες. «Μην εμπλακείτε επιθετικά με οποιονδήποτε, μην προκαλείτε τον εχθρό σε εμπλοκή» πρόσθεσε ο δήμαρχος της Χερσώνας.

Ο ρωσικός στρατός έφθασε προ των πυλών της ουκρανικής πόλης της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, βόρεια της Κριμαίας, δήλωσε ο δήμαρχός της τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα

Ο ρωσικός στρατός έφθασε προ των πυλών της ουκρανικής πόλης της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, βόρεια της Κριμαίας, δήλωσε ο δήμαρχός της τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Στις εισόδους της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε σημεία ελέγχου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε μέσω Facebook ο Ιγκόρ Κολιχάγεφ, ο δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας ότι «η Χερσώνα είναι και θα παραμείνει ουκρανική (...) η Χερσώνα αντιστέκεται!».

«Βρίσκομαι στο γραφείο μου για να συντονίσω τις δημοτικές υπηρεσίες ώστε να ξυπνήσετε σε μια πόλη σχετικά ειρηνική», πρόσθεσε, παροτρύνοντας τους κατοίκους να παραμείνουν «ήρεμοι και προσεκτικοί» και να μη βγουν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

«Μην κάνετε επιθετικά διαπραγματεύσεις με κανέναν και μην προκαλείτε συγκρούσεις με αντιπάλους σας (...) Δεν πρόκειται για μάχη, πρόκειται για πόλεμο. Και ο πόλεμος κερδίζεται με λογικές ενέργειες και με ψυχραιμία», συμπλήρωσε.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μεταφορτώθηκαν βίντεο που τράβηξαν τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Χερσώνα που δείχνουν ρωσικές δυνάμεις να μπαίνουν στην πόλη των 290.000 κατοίκων.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την Πέμπτη, μετά την αναγνώριση τη Δευτέρα από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της ανεξαρτησίας των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς, της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν μεταξύ άλλων από την Κριμαία, ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Το σαββατοκύριακο η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περικύκλωσε τη Χερσώνα και ότι κατέλαβε την πόλη Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα.

Την Παρασκευή, ο ρωσικός στρατός ανέφερε πως έθεσε υπό τον έλεγχό του υποδομή από την οποία εξαρτάται η ύδρευση της περιοχής της Βόρειας Κριμαίας, στην περιφέρεια της Χερσώνας.

Την ίδια ώρα Αμερικανοί βουλευτές που έλαβαν απόρρητες ενημερώσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία από υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής αντικατασκοπείας δήλωσαν ότι «τα χειρότερα ως προς τα στρατιωτικά έρχονται». Στην ενημέρωση, σύμφωνα με το CNN, τους παρουσιάστηκαν πιθανές ώρες και ημέρες για την πτώση του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων.

Περικυκλώνεται η Μαριούπολη

Ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι οι δυνάμεις του στοχεύουν να περικυκλώσουν το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Η αποστολή για σήμερα είναι να περικυκλώσουμε απευθείας τη Μαριούπολη», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι η Μαριούπολη είναι στόχος συνεχών βομβαρδισμών.

Βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη - Μπλακ άουτ στην πόλη

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η πόλη αυτή στο νότιο τμήμα της χώρας που βρέχεται από την Αζοφική θάλασσα είναι στόχος συνεχών βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι και έχουν πληγεί υποδομές, καθώς η Ρωσία συνεχίζει για έκτη ημέρα την εισβολή στη χώρα.

"Κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται επί πέντε ημέρες. Μας χτυπούν με το πυροβολικό, μας βομβαρδίζουν με πυραύλους GRAD, μας πλήττουν με τις αεροπορικές τους δυνάμεις", δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊσένκο μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

"Έχουν υποστεί ζημιές πολιτικές υποδομές-- σχολεία, σπίτια. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Γυναίκες, παιδιά έχουν σκοτωθεί", πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, επεσήμανε στοπ Facebook ότι στη Μαριούπολη υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης σήμερα έπειτα από έναν βομβαρδισμό.

"Η Μαριούπολη και η Βολνοβάχα είναι δικές μας! Οι δυο πόλεις υφίστανται την πίεση του εχθρού, αλλά ανθίστανται. Στη Μαριούπολη (...) η πόλη είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα", πρόσθεσε.

Οι δύο αυτές πόλεις βρίσκονται στον δρόμο των ρωσικών δυνάμεων που εισβάλλουν στην Ουκρανία μέσω της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Πάνω από 70 ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό βάσης στην πόλη Οχτίρκα από το ρωσικό πυροβολικό

Τουλάχιστον εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε βάση στην πόλη Οχτίρκα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, χθες Δευτέρα, ενημέρωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, μέσω Facebook.

Ο ηγέτης της Τσετσενίας ανακοινώνει τις πρώτες απώλειες - Δύο νεκροί τσετσένοι και έξι τραυματίες

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της δημοκρατίας της Τσετσενίας και στενός σύμμαχος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα μέσω Telegram ότι δύο τσετσένοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι έξι έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία, όπου ο ρωσικός στρατός προχώρησε σε εισβολή την Πέμπτη.

«Δυστυχώς, έχουμε ήδη απώλειες μεταξύ των πολιτών της τσετσενικής δημοκρατίας. Δύο είναι νεκροί (ο θεός ας συγχωρέσει τις αμαρτίες τους), άλλοι έξι είναι τραυματίες και η κατάστασή τους είναι διαφόρων βαθμών σοβαρότητας», ανακοίνωσε ο αυταρχικός τσετσένος ηγέτης.

Η Μόσχα παραδέχεται ότι ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι. Η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι δεν βάζει στο στόχαστρο περιοχές όπου ζουν άμαχοι, ωστόσο κατοικημένες περιοχές έχουν βομβαρδιστεί.

Το Κίεβο από τη δική του πλευρά καταγγέλλει ότι 350 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την περασμένη Πέμπτη, όταν ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, που κυβερνά την Τσετσενία με σιδηρά πυγμή, θεωρείται απόλυτα πιστός στο Κρεμλίνο.

Επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα του Κρεμλίνου, διαβεβαίωσε ότι «ο ρωσικός στρατός δεν επιτίθεται» και ότι «θέλει οι Ουκρανοί να μπορέσουν να καθορίσουν το δικό τους μέλλον».

Κατηγορώντας τις ουκρανικές αρχές πως είναι ναζί και «τρομοκράτες», κάλεσε τους «ειρηνικούς πολίτες της Ουκρανίας» και τις «δυνάμεις του στρατού της Ουκρανίας» να «απελευθερώσουν (μαζί)» τη χώρα «από τους προδότες και τους κλέφτες».

Στην Τσετσενία, ο Ραμζάν Καντίροφ επιβάλλει καταπιεστικό καθεστώς, με τους «καντιρότσκι», μονάδες παραστρατιωτικών, να σπέρνουν τρόμο καταδιώκοντας τους εχθρούς του.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που δείχνουν πλατεία στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, γεμάτη στρατιώτες που λένε πως σίγουρα αναχωρούν για την Ουκρανία.

Οι δυνάμεις υπό τον έλεγχο του κ. Καντίροφ έχουν κατηγορηθεί για πολλές ωμότητες στην Τσετσενία.

11 νεκροί άμαχοι χθες στο Χάρκοβο από ρωσικές επιθέσεις

Χθες στις ρωσικές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι στη Χαρκίβ και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, κατά τις τοπικές αρχές, οι οποίες έκαναν λόγο για 87 κατεστραμμένα οικήματα.

«Είχαμε μια πολύ δύσκολη μέρα. Φάνηκε ότι δεν είναι απλώς πόλεμος, αλλά πρόκειται για σφαγή του ουκρανικού λαού», είπε στον λογαριασμό του στο Telegram, ο κ. Τερέχοφ.

«Οι πύραυλοι έπληξαν κτίρια κατοικιών, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας ειρηνικούς πολίτες. Το Χάρκοβο δεν έχει δει τέτοιες ζημιές για πολύ καιρό. Αυτό είναι φρικτό», είπε.

Μάλιστα, ο Τερέχοφ δήλωσε ότι 4 άτομα βγήκαν από το καταφύγιο για να πάρουν λίγο νερό και σκοτώθηκαν από τις ρωσικές επιθέσεις, ενώ μία οικογένεια με δύο γονείς και τρία παιδιά κάηκαν ζωντανοί στο αυτοκίνητό τους, είπε.

Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε ο δήμος του Χάρκοβο, οι τραυματίες ανήλθαν στους 37.

xarkovo-charkiv-ukraine.jpg

Πέντε μαχητικά κι ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας καταρρίφθηκαν, λένε οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας καθώς η εισβολή έχει πλέον μπει στην έκτη της ημέρα.

Πέντε ρωσικά μαχητικά κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν χθες, σύμφωνα με την Ukrayinska Pravda και την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Τα αεροσκάφη φέρονται να καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στις πόλεις Βασίλκιβ και Μπρόβαρι, στην περιοχή γύρω από το Κίεβο. Ένας πύραυλος Κρουζ κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν κοντά στο Κίεβο, κατά τις ίδιες πηγές.

Από τη δική τους πλευρά, ουκρανικά αεροσκάφη προχώρησαν στην εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφανείας και στη ρίψη βομβών εναντίον ρωσικών αρμάτων μάχης και πεζικάριων κοντά στο Κίεβο και κοντά στην πόλη Ζιτομίρ. Βόμβες ερρίφθησαν επίσης στη βόρεια περιοχή Τσερνιγκίβ και στην νότια πόλη Μπερντιάνσκ, η οποία καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη. Οι αρχές στο Κίεβο μιλούν για πάνω από 150 άμαχους νεκρούς.

Αναφορές ότι ηχούν σειρήνες της αεράμυνας σε πολλές πόλεις

Η έκτη μέρα πολιορκίας της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή ξημερώνει με σειρήνες της αεράμυνας σε πολλές ουκρανικές πόλεις.

Υπάρχουν αναφορές για σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας το πρωί της Τρίτης, όπως μεταδίδει ο Guardian, επικαλούμενος το πρακτορείο Kyiv Independent.

Σύμφωνα με τις εν λόγω αναφορές, οι σειρήνες ηχούν στο Ριβν δυτικά του Κιέβου, όπως και στο Τέρνοπιλ, στη Βινίτσια και στο Βολίν.

Γιγαντιαία ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου

Εικόνες από δορυφόρους που τραβήχτηκαν χθες Δευτέρα κατέγραψαν ότι πελώρια ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου, βασικού στόχου των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας μετά την εισβολή της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα -όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.-, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και έχει κατεύθυνση προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Εκτείνεται από τα περίχωρα του αεροδρομίου Αντόνοφ (περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου) στον νότο, ως τα περίχωρα του Πριμπίρσκ» στον βορρά, ανέφερε η Maxar.

oximatopompi-rosson-ukraine4.jpg

oximatopompi-rosson-ukraine1.jpg
oximatopompi-rosson-ukraine3.jpg
oximatopompi-rosson-ukraine5.jpg

Το αεροδρόμιο μετατράπηκε, από την έναρξη της εισβολής, σε θέατρο σφοδρών μαχών, καθώς ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να κυριεύσει αυτή τη στρατιωτική υποδομή καίριας σημασίας ενόψει της επιχείρησης για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στην οχηματοπομπή, όπως καταγράφηκε από τους δορυφόρους, «ορισμένα οχήματα είναι ενίοτε πολύ απομακρυσμένα το ένα από το άλλο», ενώ «σε άλλα τμήματά της τα οχήματα είναι τοποθετημένα ανά δυάδες ή τριάδες το ένα πλάι στο άλλο», πρόσθεσε η Maxar.

Στις εικόνες βλέπει κανείς εκατοντάδες οχήματα, το ένα πίσω από το άλλο, σε δρόμους της ουκρανικής επαρχίας και, ενίοτε, καπνό σε μικρή απόσταση, που προέρχεται από φλεγόμενα κτίρια, κατά την εταιρεία.

Η Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που καταγράφουν νέες συγκεντρώσεις ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, οχημάτων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, σε απόσταση μικρότερη των 30 χλμ. από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την Πέμπτη, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προς το παρόν καταφέρει να υπερασπιστούν τις προσβάσεις στο κέντρο του Κιέβου και η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων «επιβραδύνθηκε» την πέμπτη ημέρα της εισβολής, καθώς συγκεντρώνονται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Κατά δύο πηγές που ερωτήθηκαν χθες από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια διπλωματική και μια προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα έφοδο στο Κίεβο.

Η κύρια ρωσική δύναμη που κινείται προς την ουκρανική πρωτεύουσα «προέλασε περίπου πέντε χιλιόμετρα» και βρίσκεται «περίπου 25 χλμ.» από την πόλη, εκτίμησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας νωρίτερα.

Ζελένσκι: Να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε «όλα τα λιμάνια» και σε όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου» σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος» της Ρωσίας «σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις διώρυγες και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου», είπε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να «εξετάσει τον πλήρη αεροπορικό αποκλεισμό» του εναέριου χώρου της Ουκρανίας «για τους πυραύλους, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα» της Ρωσίας, κάτι πάντως που η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε χθες.

«Αυτό το κακό (...) πρέπει να σταματήσει αμέσως. Και να καταστραφεί οικονομικά, για να φανεί ότι η ανθρωπότητα είναι ικανή να αμυνθεί», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Ο κ. Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χθες, την ώρα που αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου συναντώνταν για πρώτη φορά στη Λευκορωσία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη.

«Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας (...). Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας «μην χάνετε τον χρόνο σας».

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, το Κίεβο «δεν έλαβε το αποτέλεσμα που ήθελε» στον πρώτο γύρο των συνομιλιών χθες Δευτέρα, όμως αναφέρθηκε σε «αντιπροτάσεις» στις ρωσικές προτάσεις προκειμένου «να τερματιστεί ο πόλεμος».

Οι αντιπροσωπείες επέστρεψαν για «διαβουλεύσεις στις πρωτεύουσές τους» προτού διεξαχθεί «δεύτερος γύρος» των συνομιλιών.

ΗΠΑ: Έρχεται δεύτερη μεγάλη ρωσική εισβολή – Προβλέπουν σφαγή στο Κίεβο

Νέο δεύτερο κύμα εισβολής με μεγάλους αριθμούς στρατιωτικών δυνάμεων προβλέπουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ ότι πιθανότητα θα καταφέρει να κάμψει την αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων ενώ εκφράζουν φόβους για τραγικές αστικές μάχες στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης προειδοποίησαν τους Κοινοβουλευτικούς των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια απόρρητων ενημερώσεων χθες Δευτέρα ότι δεύτερο κύμα ρωσικών στρατευμάτων σε μεγάλους αριθμούς πιθανότατα θα εδραιώσει τις θέσεις της χώρας εντός της Ουκρανίας και θα μπορέσει να ξεπεράσει την ουκρανική αντίσταση, σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν γνώση των ενημερώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία