ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιος θα μπορέσει να ενώσει πάλι τον ελληνικό λαό;

 24/12/2018 11:00

Όποιος άκουσε την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στο συνέδριο του κόμματός του και τα όσα είπε στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ίσως δεν χρειάζεται να ακούσει και άλλα έως τις εκλογές. 

Τα είπε όλα ο κ. Μητσοτάκης, κωδικοποιώντας τις γνωστές του εκσυγχρονιστικές θέσεις, αλλά προχωρώντας και σε εξαγγελίες για ένα καλύτερο αύριο και σε προτάσεις βελτίωσης των δομών του κράτους. Όποιος επίσης άκουσε όσα είπε ο πρωθυπουργός στο «Αλεξάνδρειο» και τα όσα υποστήριξε στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ίσως θα πρέπει να περιμένει για να παρακολουθήσει και άλλες του ομιλίες. 

Αν βεβαίως θέλει να μάθει τουλάχιστον τις «λεπτομέρειες» της συμφωνίας των Πρεσπών, για τις οποίες ο κ. Τσίπρας είχε κυρίως οργανώσει την «κομματική» συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και το επόμενο κυβερνητικό του πρόγραμμα. 

Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε αυτά τα θέματα «με κάθε λεπτομέρεια» και ούτε μίλησε για το «αύριο». Περιορίστηκε να βγάλει από το μανίκι του εμφύλιο και ξερονήσια, Γκοτζαμάνηδες και τρίκυκλα, για να «διευρύνει» την πόλωση και να ενισχύσει το διχασμό. Και είναι εμφανές πια ότι η πόλωση και το διχαστικό κλίμα θα κυριαρχήσουν στο δρόμο προς τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο «Αλεξάνδρειο», λίγα λεπτά μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 12ο συνέδριο του κόμματός του, έμεινε πιο πολύ στο παρελθόν. Ελάχιστες οι αναφορές του στο σήμερα και το αύριο. 

Κι αυτές είχαν σχέση με τους διορισμούς που πρόκειται να γίνουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα «εντός του 2019» και στα επιδόματα που μοιράζει στους οικονομικά ασθενέστερους. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε μιλήσει κυρίως για το αύριο, δίνοντας κάποια ελπίδα για κάτι καλύτερο και είχε απευθυνθεί σε αυτούς που (τα) πληρώνουν (πρώην μεσαία τάξη) και σε ένα δημόσιο που θα πρέπει να εκσυγχρονισθεί. Δεν απέφυγε βέβαια και ο ίδιος τη σκληρή και σε οξείς τόνους κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας όμως ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει την «προκλητική τακτική», το διχαστικό λόγο του πρωθυπουργού. 

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα σήμερα όμως και ενώ η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, που μας έχουν φτωχοποιήσει αλλά και μας έχουν διχάσει, μία από τις δυσκολότερες προκλήσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι να ενώσει πάλι τον ελληνικό λαό. Ποιος από τους δύο επικρατέστερους διεκδικητές της εξουσίας μπορεί να το κάνει; Να ενώσει τους Έλληνες και να αποκαταστήσει τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας;

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Δεκεμβρίου 2018

Δημοφιλείς Απόψεις