ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιον ωφελεί η «τακτική της λάσπης» κατά πολιτικών αντιπάλων

 28/11/2018 12:58

Όλα δείχνουν πως όσες προεκλογικές υποσχέσεις και αν κάνει η κυβέρνηση, όσα «κόλπα» και αν σκαρφιστεί το Μαξίμου, η δυναμική των πραγμάτων δεν φαίνεται να αλλάζει. Ο κ. Τσίπρας, όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν θα μπορέσει να αποφύγει την εκλογική ήττα, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει τις κάλπες. 

Είναι δε εξαιρετικά πιθανόν, πάντα κατά τις δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο να κερδίσει αλλά να πετύχει και αυτοδυναμία. Αυτός είναι και ο φόβος της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τότε θ αρχίσουν οι γκρίνιες και η κριτική ότι με την πολιτική και την τακτική του ο κ. Τσίπρας, αυτός και μόνο αυτός, θα έχει φέρει ξανά αυτοδύναμη τη ΝΔ στην εξουσία, ύστερα από δέκα χρόνια.

Ένας δεύτερος φόβος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναδείξει η κάλπη συνδυασμό, στον οποίο η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής θα έχουν αθροιστικά 180 βουλευτές, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν και να επιβάλουν στον ηττημένο κ. Τσίπρα το μεταμνημονιακό πολιτικό σύστημα. 

Υπό αυτές τις συνθήκες διαμορφώνεται η δυνατότητα να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και άρα ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα απομονωθεί ή θα συμβιβαστεί με τη νέα πολιτική πραγματικότητα. Και αν μάλιστα βρεθεί κοινός τόπος ώστε ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής να συνεννοηθούν και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τότε οι συνθήκες θα είναι περιοριστικές για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Μπροστά σε αυτά τα ενδεχόμενα, τι απομένει στον κ. Τσίπρα; Να επιτεθεί μετωπικά κατά των πολιτικών του αντιπάλων, επιδιώκοντας να εμφανίσει τον Μητσοτάκη ότι μετατοπίζει τη ΝΔ δεξιότερα της δεξιάς και να σπιλώσει το Κίνημα Αλλαγής με πυρά κατά του Κώστα Σημίτη, αλλά και της Φώφης Γεννηματά, που… δεν παίρνει θέση. Σκοπός του, με την τακτική αυτή της λάσπης, όπως έχει κατηγορηθεί, να συγκρατήσει τις απώλειες ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (πρώην του ΠΑΣΟΚ) και να εμποδίσει την άλωση του αντιδεξιού χώρου από την κεντροαριστερά.

Μόνο που η τακτική αυτή, η τακτική της λάσπης, φέρνει, εμφανώς, σε δύσκολη θέση ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (πρώην ΠΑΣΟΚ) και κινδυνεύει να κόψει τις γέφυρες με τις δυνάμεις του κέντρου και της κεντροαριστεράς, τις οποίες σπρώχνει δεξιότερα, προς τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και το μόνο κέρδος τους θα είναι να μείνουν «με τη λάσπη στα χέρια», κατά πως είπε και η Φώφη Γεννηματά.


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Νοεμβρίου 2018

Δημοφιλείς Απόψεις