ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιοι και γιατί επιτίθενται στο ΚΙΝΑΛ;

 01/06/2020 16:00

Εδώ και λίγες ημέρες είδαμε να ξεδιπλώνεται μια μεθοδευμένη επίθεση κατά του ΚΙΝΑΛ. Το κύριο βάρος αυτής της επίθεσης το έφεραν οι εφημερίδες που στηρίζουν την Δεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησαν στην συνέχεια, διακριτικά, και τα έντυπα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το αντικείμενο αυτών των υπονομευτικών δημοσιευμάτων αφορούσε δήθεν προσχωρήσεις βουλευτών του ΚΙΝΑΛ στην Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, με πρωτοσέλιδα κατονομάζονταν αυτοί οι βουλευτές οι οποίοι διακρίνονται για τις επιθετικές δηλώσεις τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο προσχωρήσεων;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ανόητος είναι ούτε ανιστόρητος για να προβεί σε αρπαγή βουλευτών από το ΚΙΝΑΛ. Αρχικά, δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει. Διαθέτει μιαν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε να μην έχει ουσιαστικό λόγο για να διαταράξει τις σχέσεις της κυβέρνησης με το ΚΙΝΑΛ.

Επιπροσθέτως, γνωρίζει πως η υποκινούμενη αποστασία έχει ιστορικά στιγματισθεί. Γιατί να εμπλακεί, άνευ λόγου και αιτίας, σε μια φθοροποιό αντιπαλότητα με όλο το πολιτικό σύστημα;

Όλα αυτά δεν τα γνωρίζουν οι ενορχηστρωτές αυτής της επίθεσης κατά του ΚΙΝΑΛ; Φυσικά και τα γνωρίζουν. Όμως ο στόχος τους είναι, με προβοκατόρικα δημοσιεύματα, να στρέψουν τα στελέχη και την βάση του ΚΙΝΑΛ εναντίον της Νέας Δημοκρατίας.

Προσπαθούν δηλαδή να την απομονώσουν πολιτικά. Αν διαρραγούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων, τότε θα είναι πιο εύκολη η σταδιακή σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ. Συγχρόνως, στοχοποιώντας τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που τηρούν σταθερά μιαν αντι-ΣΥΡΙΖΑ στάση, τούς ασκούν πίεση να διαψεύσουν εμπράκτως αυτά τα δημοσιεύματα, επιτιθέμενοι πλέον στην Νέα Δημοκρατία.

Και αυτός ο στόχος πέτυχε. Είδαμε τους συγκεκριμένους βουλευτές, από την ημέρα που είδαν τις φωτογραφίες τους στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, να παύουν να ασχολούνται με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ και να εκφέρουν έναν επιθετικό λόγο απέναντι στην Νέα Δημοκρατία.

Μια άλλη, εξίσου σοβαρή παράμετρος αυτής της επίθεσης κατά του ΚΙΝΑΛ, αφορά την σκευωρία Novartis. Στην Προανακριτική Επιτροπή η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ -ως θύματα αυτής της σκευωρίας—συμπορεύονται, ώστε να αναδειχθεί όλο το βάθος των όσων διαδραματίσθηκαν τόσο στα εισαγγελικά όσο και στα υπουργικά γραφεία. Είναι δε γνωστό πως τον βασικό, μέχρι στιγμής, κατηγορούμενο τον προστατεύει το εκδοτικό συγκρότημα της Δεξιάς συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν λοιπόν με αυτά τα δημοσιεύματα και τα άλλα που θα ακολουθήσουν, διαρραγεί η συμμαχία Νέας Δημοκρατίας –ΚΙΝΑΛ στην Προανακριτική, τότε θα περάσει στο επικοινωνιακό επίπεδο, με μεγαλύτερη ευκολία, η θέση πως όλα γίνονται για ρεβανσιστικούς λόγους από την «ακραία» πτέρυγας τής Νέας Δημοκρατίας.

Βέβαια, τις περισσότερες φορές η ζωή αποδεικνύεται πολύ πιο πολύπλοκη και ανατρέπει τις ασκήσεις επί χάρτου. Το ΚΙΝΑΛ οφείλει να ασφαλίσει τα όρια του τόσο απέναντι στην Νέα Δημοκρατία όσο και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί που επιδιώκουν την συρρίκνωση και την σταδιακή εξαφάνιση του, αγνοούν πως το συγκεκριμένο κόμμα άντεξε στην απότομη καθοδική πορεία του και μπόρεσε και κράτησε τελικά ένα ποσοστό που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να το καταστήσει ρυθμιστή των εξελίξεων. Με άλλα λόγια, μια ισχυρή, αυτόνομη παρουσία του ΚΙΝΑΛ συμβάλλει στην ευστάθεια του πολιτικού μας συστήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι ήταν να πάρει από αυτόν τον χώρο, το πήρε. Αλλά αποδεικνύεται πως δεν ήταν αρκετό για να τον κρατήσει στην εξουσία. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του Α. Τσίπρα.

Δεν υπάρχει γι΄αυτόν δεξαμενή νέων ψήφων.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31 Μαΐου 2020

Δημοφιλείς Απόψεις