ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιο το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

 27/06/2019 15:01

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαΐου σήμανε όχι μόνο την ήττα του τρόπου που ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε, αλλά έδειξε ότι και αυτοί που βρίσκονταν έως προσφάτως εκτός της νομής της εξουσίας δεν ήταν καλύτεροι από τους προκατόχους τους.

Το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών της 7ης Ιουλίου αναμένεται να αποστείλει το μήνυμα πως η επόμενη κυβέρνηση δεν θα μπορεί να βασιστεί σε ψέματα, σε ρουσφέτια, στη χειραγώγηση των θεσμών, στην πόλωση, στην ανοχή σε μικρές ομάδες, που δρουν εις βάρος του συνόλου. 

Αυτές οι μέθοδοι αποδείχθηκαν επιτυχημένες στο παρελθόν και ίσως να επικρατήσουν και στο μέλλον. Σήμερα, όμως, οι Έλληνες έχουν επιτέλους ανάγκη από λύσεις. Από σταθερότητα στην πολιτική και στην οικονομία, απ’ ό,τι θα συμβάλει στην ανάπτυξη και στις προοπτικές της χώρας.

Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το πρώτο κόμμα που αναρριχήθηκε στην εξουσία με ψεύτικες υποσχέσεις και διατηρήθηκε εκεί με παροχές, με τη χειραγώγηση των θεσμών, με την κατάχρηση των κρατικών μέσων ενημέρωσης, με την καλλιέργεια διχασμού. Ίσως, όμως, το πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία αφήσει κάτι πολύτιμο: την απόδειξη ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα κυβερνάται εδώ και καιρό έχει χρεοκοπήσει.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου λίγο πολύ γνωστό. Η Νέα Δημοκρατία, με αυτοδυναμία κατά πάσα πιθανότητα, θα σχηματίσει κυβέρνηση. Και θα είναι μεγάλη ευθύνη και υποχρέωσή της επερχόμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη να εκμεταλλευθεί το κλίμα και την ατμόσφαιρα αισιοδοξίας που μεταφέρουν οι πάντες.

Πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνησή του πρέπει με κινήσεις και πολιτικές, που θα ξεπερνούν όσα κατά τρόπο ιδεοληπτικό αρνιόταν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, να δράσει γρήγορα και οργανωμένα, ώστε να δώσει χωρίς περισπασμούς και επιφυλάξεις τα κατάλληλα σήματα εντός και εκτός της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει επενδύσει στο να προτείνει λύσεις που βασίζονται σε μεταρρυθμίσεις, στη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Αυτός ήταν πάντα ο δύσκολος δρόμος στην ελληνική πολιτική και είναι μεγάλο το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιμείνει ώς το τέλος και να πετύχει. 

Η απεμπλοκή εμβληματικών επενδύσεων, όπως αυτές του Ελληνικού, του αεροδρομίου στο Καστέλι του Ηρακλείου της Κρήτης, του Ελληνικού Χρυσού στη Χαλκιδική και της Εθνικής Ασφαλιστικής, από τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας και των πολιτικών αναστολών μπορεί να μεταβάλει εξαρχής το ναρκοθετημένο σήμερα επενδυτικό κλίμα.

Ακολούθως έχουν εξαιρετική σημασία η επιτάχυνση εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, η τοποθέτηση ικανών διαχειριστικών στελεχών στη ΔΕΗ, ο γρήγορος εξορθολογισμός της ενεργειακής αγοράς, η ταχεία διαμόρφωση πλαισίου κινήτρων για τις ιδιωτικές επενδύσεις και βεβαίως συγκεκριμένα σήματα που θα επιβεβαιώνουν τη διάθεση αναμόρφωσης του φορολογικού καθεστώτος.

Είναι στο χέρι του κ. Μητσοτάκη και του κόμματός του να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία και την αδημονία των αγορών για μια φιλελεύθερη ελληνική οικονομική άνοιξη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Ιουνίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις