ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποια είναι τελικά η μεγάλη εικόνα;

 23/11/2020 18:00

Τα θλιβερά έκτροπα που έγιναν στις 17 Νοεμβρίου κυρίως στην Αθήνα μας γεμίζουν με μαύρες σκέψεις για την πορεία της πατρίδας μας. Και όμως υπάρχει και μία άλλη οπτική, καθώς αυτά τα γεγονότα αφορούν τον μικρόκοσμο της ελληνικής πολιτικής ζωής. Γρήγορα θα ξεχαστούν για να επαναληφθούν αργότερα. Έτσι διαμορφώνεται η μικρή εικόνα που αποτελεί και την φτηνή καθημερινότητα. Που δεν γράφει Ιστορία.

Πάντα θα πρέπει να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα, όπως αυτή διαμορφώνεται στην γειτονιά μας, αλλά και σε στρατηγικής σημασίας περιφέρειες του πλανήτη μας.

Τα κράτη φεύγουν μπροστά και προοδεύουν όταν απαντούν στα μεγάλα ερωτήματα. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μπορούν να τα ανιχνεύσουν. Οι πολιτικές τους ηγεσίες θα πρέπει να μπορούν να βλέπουν και να αναλύουν με ευκρίνεια την μεγάλη εικόνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέφτηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Οικουμενικό Πατριάρχη, χωρίς να συναντηθεί με κανένα Τούρκο αξιωματούχο. Πριν από λίγες ημέρες επισκέφτηκε την πατρίδα μας χωρίς στην συνέχεια να επισκεφτεί -όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα- την Τουρκία.

Αυτά τα γεγονότα είναι ψηφίδες μιας μεγάλης εικόνας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την σύσφιγξη των σχέσεων των δύο κρατών. Δεν πρόκειται για μία επίσκεψη ρουτίνας που θα ξεχαστεί. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπέγραψε την διακήρυξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης και την συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Αυτήν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΗΑΕ δεν μπορούμε να την δούμε ξεκομμένα από τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται στη Μ. Ανατολή, καθώς αραβικά κράτη συνάπτουν πολυποίκιλες σχέσεις με τον παλιό εχθρό τους, το κράτος του Ισραήλ. Η καθοριστικότερη αιτία αυτών των σημαντικών αλλαγών είναι ο τουρκικός αναθεωρητισμός και το νέο-οθωμανικό όραμα του Ερντογάν, που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια όλων αυτών των κρατών.

Άλλη μία ψηφίδα στη μεγάλη εικόνα.

Βορειότερα, στη γειτονιά μας έγινε ένας πόλεμος. Οι Αζέροι με τους Αρμένιους. Πέραν όλων των άλλων αυτό που μας ενδιαφέρει, και θα πρέπει να το αναλύσουμε για ευνόητους λόγους, είναι η εμπλοκή της Τουρκίας και κυρίως το είδος της στρατιωτικής βοήθειας που προσέφερε στους Αζέρους. Να μελετήσουμε προσεκτικά τις κινήσεις όλων των βασικών παικτών και να εξάγουμε τα συμπεράσματα μας.

Ας προσθέσουμε και αυτήν τη ψηφίδα στη μεγάλη εικόνα.

Είναι κρίμα, ενώ συμβαίνουν τόσο σημαντικά γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή μας, εμείς να ασχολούμαστε με τον Κουτσούμπα και τον Παφίλη. Είναι κρίμα να καταναλώνουμε φαιά ουσία για να προσπαθήσουμε να δούμε πού το πάει ο Βαρουφάκης.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι ιστορικά απολιθώματα που επιβιώνουν πολιτικά χάρη στον νόμο της αδράνειας. Η πατρίδα μας έφυγε μπροστά όταν οι ηγέτες δεν χάθηκαν μέσα στα δέντρα του δάσους, αλλά μπορούσαν να κοιτάξουν εποπτικά όλο το δάσος. Να δουν την μεγάλη εικόνα και αναλόγως να κινηθούν.

Έτσι λειτουργούν οι πολιτικοί με όραμα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22 Νοεμβρίου 2020