ΔΙΕΘΝΗ

Ποια είναι τελικά η πιο δύσκολη γλώσσα στον κόσμο; Η ανακάλυψη που ανατρέπει τα πάντα για τη δυσλεξία

Η πιο συχνή μαθησιακή δυσκολία του σύγχρονου κόσμου φέρεται να εξαρτάται και από τη γλώσσα που διδάσκεται κάποιος

 14/03/2023 14:00

Ποια είναι τελικά η πιο δύσκολη γλώσσα στον κόσμο; Η ανακάλυψη που ανατρέπει τα πάντα για τη δυσλεξία

Δήμητρα Τσαμποδήμου

Το 2016 στη διάρκεια του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δυσλεξίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, οι επιστήμονες ανέφεραν πως δυσλεξία παρατηρείται στο 10%-15% των παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (συχνότερα στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια, σε αναλογία τέσσερα προς ένα).

Η δυσλεξία είναι μορφή μαθησιακής δυσκολίας, κατά την οποία το άτομο, μικρής ή μεγάλης ηλικίας, παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάλυση των λέξεων σε ακουστικές μονάδες συλλαβικής βάσης και στη σύνθεση συλλαβικών ακουστικών μονάδων σε λεκτικά σύνολα με εννοιακό περιεχόμενο. Και φυσικά, πλέον αντιμετωπίζεται με σύγχρονες μεθόδους, ενώ ευτυχώς εκλείπει και το φαινόμενο του κοινωνικού στιγματισμού των παιδιών.

Όμως, ένα ρεπορτάζ του BBC έρχεται να βάλει νέους παράγοντες στο παιχνίδι...

To βρετανικό δίκτυο αφηγείται την ιστορία του Άλεξ, ενός 13χρονου που αγαπά τα βιβλία, αλλά και τις ξένες γλώσσες. Οι Βρετανοί γονείς του έχουν τα αγγλικά ως μητρική γλώσσα και καθώς η οικογένεια ζούσε στην Ιαπωνία, ο μικρός μιλούσε στο σπίτι αγγλικά και στο σχολείο ιαπωνικά. μαθήματα κατ’ οίκον.

english-language-learners.jpg


Σε ηλικία 13 ετών, ωστόσο, ο Άλεξ διαγνώστηκε με δυσλεξία, μια μαθησιακή δυσκολία που επηρεάζει την ανάγνωση και τη γραφή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, το επίπεδο ανάγνωσης των Αγγλικών ήταν αυτό ενός εξάχρονου.

Τα αποτελέσματα ήταν ένα σοκ για την οικογένεια. «Νόμιζα ότι τα πήγαινα καλά. Ναι, δυσκολευόμουν, αλλά υπέθεσα ότι όλοι οι άλλοι δυσκολεύονταν. Στην πραγματικότητα, οι αριθμοί που βγήκαν ήταν αρκετά καταστροφικοί από τη δική μου οπτική γωνία» θυμάται ο Άλεξ.

Για τους ερευνητές, η ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η απόδοσή του στην άλλη γλώσσα που χρησιμοποιούσε. Όταν δοκιμάστηκε στα ιαπωνικά σε ηλικία 16 ετών, ο γραμματισμός του δεν ήταν απλώς καλός. Ήταν εξαιρετικός.

«Συγκρίναμε τα αποτελέσματα των ιαπωνικών τεστ του με αυτά 20χρονων φοιτητών», λέει ο Taeko Wydell, καθηγητής γνωσιακής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου και ένας από τους ερευνητές που μελέτησαν την περίπτωση του Άλεξ στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. «Συχνά ήταν ισοδύναμος, και μερικές φορές καλύτερος, από εκείνους τους φοιτητές του πανεπιστημίου. Άρα ήταν πολύ ικανός αναγνώστης στα Ιαπωνικά. Η γραφή του ήταν επίσης πολύ καλή» δήλωσε ο καθηγητής.

Ο Άλεξ δεν εξεπλάγη ιδιαίτερα από τα αποτελέσματα των τεστ. Του άρεσε να διαβάζει και διάβαζε πολύ. Αυτό που τον μπέρδεψε περισσότερο ήταν η πάλη του με τα αγγλικά. Όπως έδειξε το τεστ, «μιλούσα πολύ καλά και το λεξιλόγιό μου ήταν μεγάλο, αλλά δεν μπορούσα να γράψω ακόμα και εάν η ζωή μου εξαρτιόταν απ’ αυτό» λέει στο BBC.

Πώς ήταν δυνατή αυτή η δραματική αντίθεση, δεδομένου ότι η δυσλεξία θεωρείται συνήθως ως μια έμφυτη, δια βίου πάθηση;

Η απάντηση βρίσκεται στο πώς ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τη γραφή. Και πώς γράφονται οι διαφορετικές γλώσσες.

Για όσους διαβάζουν αβίαστα, μπορεί να εκπλήσσει το πόσο σκληρά πρέπει να εργαστεί ο εγκέφαλός μας για να κατανοήσει τα σημάδια σε μια σελίδα. Η ανάγνωση απαιτεί καλή λεκτική μνήμη, για παράδειγμα. Στα αγγλικά, οι αναγνώστες πρέπει επίσης να γνωρίζουν ποιους ήχους αντιπροσωπεύουν τα διαφορετικά γράμματα και πώς αυτοί οι ήχοι συνθέτουν λέξεις - μια δεξιότητα γνωστή ως φωνολογική επίγνωση.

Τα παιδιά με δυσλεξία συνήθως παλεύουν με αυτό. Μέχρι σήμερα, ο Άλεξ (ο οποίος προτιμά να μην δώσει το πλήρες όνομά του για λόγους απορρήτου) λέει ότι δυσκολεύεται να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ παρόμοιων λέξεων όπως «spear» (δόρυ) και «spear» (ρεζέρβα). Βρίσκει επίσης ιδιαίτερα δύσκολο να διαβάζει δυνατά, καθώς περιλαμβάνει ένα επιπλέον στρώμα φωνολογικής επεξεργασίας.

Αυτή η φωνολογική δυσκολία είναι λιγότερο πρόβλημα σε σενάρια με περισσότερους χαρακτήρες που βασίζονται σε εικόνες, όπως η ιαπωνική γραφή.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Για αρχή, τα ιαπωνικά έχουν και λέξεις που είναι γραμμένες. Και όμως, η ορθογραφία αυτών των λέξεων είναι ακόμα πιο εύκολη από ό,τι στα αγγλικά. Και όχι μόνο για τον Άλεξ. Αυτό συμβαίνει επειδή η ιστορία του Alex είναι ένα δραματικό παράδειγμα ενός πολύ ευρύτερου φαινομένου, που επηρεάζει άτομα όλων των ικανοτήτων: το πόσο καλά διαβάζετε και γράφετε μπορεί να εξαρτάται από τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε.

Τα παιδιά που μιλούν γλώσσες τόσο διαφορετικές όπως ουαλικά, ισπανικά, τσέχικα, φινλανδικά και πολλά άλλα, μαθαίνουν να διαβάζουν πιο γρήγορα από τα αγγλόφωνα.

japan.jpg


Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πόσο χρόνο χρειάζονται τα παιδιά για να μάθουν να διαβάζουν σε διαφορετικές γλώσσες, ή πιο συγκεκριμένα, σε διαφορετικές ορθογραφίες (συστήματα ορθογραφίας).

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η εκμάθηση της ανάγνωσης στα αγγλικά διαρκεί περισσότερο, επειδή είναι πιο δύσκολη από άλλες ορθογραφίες», λέει η Karin Landerl, καθηγήτρια αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας.

Τα παιδιά της Ουαλίας μπορούν να διαβάσουν περισσότερες λέξεις στα ουαλικά από ό,τι οι Άγγλοι της ίδιας ηλικίας στα αγγλικά. Στη Φινλανδία, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να διαβάσουν μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη του σχολείου, ενώ τα αγγλόφωνα παιδιά χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο.

Μία μελέτη που συνέκρινε παιδιά που μαθαίνουν να διαβάζουν στα αγγλικά, τα ισπανικά και τα τσέχικα διαπίστωσε ότι οι δεξιότητες ανάγνωσης στις δύο τελευταίες γλώσσες αυξήθηκαν στα ύψη αμέσως μετά την έναρξη της διδασκαλίας, ενώ τα αγγλόφωνα παιδιά προχώρησαν πιο αργά.

Ένας λόγος είναι ότι τα αγγλικά γράφονται κάπως χαοτικά. Ενώ η αγγλική προφορά πολλών λέξεων έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, η ορθογραφία παρέμεινε η ίδια, λέει ο Landerl. Ως αποτέλεσμα, ο τρόπος που εμφανίζεται μια λέξη στη σελίδα μπορεί να μην είναι ο τρόπος που προφέρεται. 

Ο ίδιος ήχος μπορεί να γραφτεί με διαφορετικούς τρόπους (όπως ο ήχος "ite" σε φως και χαρταετός) και τα ίδια γράμματα μπορεί να διαβαστούν με εντελώς διαφορετικό ήχο (όπως το "ea" σε μπριζόλα, κρέας, μάθηση, ψωμί ). Υπάρχουν λέξεις όπως το γιοτ, που πρέπει απλώς να απομνημονεύονται, αλλά και λέξεις όπως η γάτα, που μπορούν να διαβαστούν γράμμα προς γράμμα.

«Αν προσπαθείς να μάθεις να διαβάζεις στα αγγλικά και δεν έχεις καλή φωνολογική επίγνωση μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες δυσκολίες», λέει ο Landerl. «Επειδή δεν καταλαβαίνεις πώς ταιριάζουν τα γράμματα και οι ήχοι».

Σε γλώσσες όπως τα φινλανδικά, τα ουγγρικά, τα βασκικά, τα ουαλικά, τα αλβανικά, τα ισπανικά, τα τσέχικα, τα ιταλικά και τα γερμανικά, τα γράμματα και οι ήχοι αντιστοιχίζονται πολύ πιο σταθερά. Είναι γνωστές ως διαφανείς ορθογραφίες.

Τα αγγλικά δεν είναι η μόνη γλώσσα που κάνει αυτές τις ιδιαίτερες απαιτήσεις στον εγκέφαλο. Η ορθογραφία της δανικής γλώσσας είναι παρόμοια ασυνεπής (και τα παιδιά της Δανίας χρειάζονται επίσης περισσότερο χρόνο για να μάθουν να διαβάζουν, σε σύγκριση με τα παιδιά σε γλώσσες που γράφονται με μεγαλύτερη συνέπεια). Τα γαλλικά είναι κάπου στο ενδιάμεσο, με ορισμένα προβλέψιμα μοτίβα, αλλά και λέξεις που απλά πρέπει να απομνημονεύονται, όπως το «monsieur».

french.png


Το ορθογραφικό χάος μπορεί να εξηγήσει, λοιπόν, γιατί ο Άλεξ πάλεψε τόσο πολύ με τα αγγλικά. Γιατί όμως συνδέθηκε τόσο καλά με τα ιαπωνικά; 

Κατά κάποιο τρόπο, τα ιαπωνικά έχουν πιο περίπλοκο σύστημα γραφής από τα αγγλικά. Αποτελείται από τρία σενάρια: Hiragana, Katakana και Kanji.

Το Kanji είναι γραμμένο με χαρακτήρες που είχαν αρχικά εισαχθεί από την Κίνα. Αυτοί οι χαρακτήρες έχουν συχνά μια προφορά με βάση την κινεζική γλώσσα και μια ιαπωνική προφορά. Η λέξη για το "βουνό", για παράδειγμα, γράφεται ως 山 και διαβάζεται ως "san" (που προέρχεται από την Κίνα) ή "yama" (με βάση την Ιαπωνία).

Ο Άλεξ λέει ότι βρίσκει την ανάγνωση του Kanji πολύ πιο εύκολη από την ανάγνωση αγγλικών λέξεων, εν μέρει επειδή μπορείτε να "αναγνωρίσετε την έννοια ενός χαρακτήρα πριν τον διαβάσετε". 

Δηλαδή, μπορείς να δεις ότι ένας χαρακτήρας είναι ένα βουνό, ή ένα ψάρι, ή ίσως έχει ένα ψαράκι μέσα, για να δείξει ότι σχετίζεται με τα ψάρια. Αντίθετα, στα αγγλικά, πρέπει να κατανοήσετε ολόκληρη τη λέξη και τον ήχο της και μετά να καταλάβετε το νόημα.

Η Hiragana και η Katakana, εν τω μεταξύ, αποτελούνται από σημάδια που αντιπροσωπεύουν συλλαβές. 

Αυτά τα σενάρια είναι πολύ συνεπή: το σύμβολο Hiragana ね προφέρεται ως "ne", για παράδειγμα. Το Hiragana είναι το πρώτο σενάριο που διδάσκονται τα παιδιά της Ιαπωνίας, λέει ο Wydell: "Δεν είναι μυστικό ότι τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν Hiragana, και μετά Katakana, πολύ εύκολα. Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του σχολείου, το 95% των παιδιών μπορεί να διαβάζει και να γράφει σε Χιραγκάνα».

Ο Άλεξ δεν θυμάται καν ότι έμαθε τη Hiragana. «Μου ήρθε τόσο φυσικά», τόνισε. 

Το να δυσκολεύεσαι να επεξεργαστείς ήχους, όπως συνέβη με τον Alex, δεν είναι τόσο μεγάλο εμπόδιο στα ιαπωνικά, λέει ο Wydell. Αλλά μπορεί να υπάρχουν άλλα προβλήματα: «Στα ιαπωνικά, πρέπει να είσαι καλός στις δεξιότητες οπτικο-χωρικής επεξεργασίας, γιατί πρέπει να διαμορφώσεις όλους αυτούς τους χαρακτήρες σε ένα μικρό τετράγωνο», λέει. «Εάν τα παιδιά της Ιαπωνίας έχουν προβλήματα με την οπτικο-χωρική επεξεργασία, τείνουν να παρουσιάζουν δυσκολίες στην ανάγνωση και τη γραφή στα Ιαπωνικά», ειδικά με τους χαρακτήρες Kanji.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη σε παιδιά με δυσλεξία που μιλούσαν καντονέζικα διαπίστωσε ότι ορισμένα διάβαζαν πιο άπταιστα στα αγγλικά και δυσκολεύονταν με την κινεζική γραφή βασισμένη σε εικόνες.

Ωστόσο, τα παιδιά με φωνολογικό και οπτικο-χωρικό έλλειμμα επεξεργασίας θα δυσκολεύονταν τόσο την αγγλική όσο και την ιαπωνική γραφή, λέει ο Wydell.


Το 2016 στη διάρκεια του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δυσλεξίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, οι επιστήμονες ανέφεραν πως δυσλεξία παρατηρείται στο 10%-15% των παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (συχνότερα στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια, σε αναλογία τέσσερα προς ένα).

Η δυσλεξία είναι μορφή μαθησιακής δυσκολίας, κατά την οποία το άτομο, μικρής ή μεγάλης ηλικίας, παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάλυση των λέξεων σε ακουστικές μονάδες συλλαβικής βάσης και στη σύνθεση συλλαβικών ακουστικών μονάδων σε λεκτικά σύνολα με εννοιακό περιεχόμενο. Και φυσικά, πλέον αντιμετωπίζεται με σύγχρονες μεθόδους, ενώ ευτυχώς εκλείπει και το φαινόμενο του κοινωνικού στιγματισμού των παιδιών.

Όμως, ένα ρεπορτάζ του BBC έρχεται να βάλει νέους παράγοντες στο παιχνίδι...

To βρετανικό δίκτυο αφηγείται την ιστορία του Άλεξ, ενός 13χρονου που αγαπά τα βιβλία, αλλά και τις ξένες γλώσσες. Οι Βρετανοί γονείς του έχουν τα αγγλικά ως μητρική γλώσσα και καθώς η οικογένεια ζούσε στην Ιαπωνία, ο μικρός μιλούσε στο σπίτι αγγλικά και στο σχολείο ιαπωνικά. μαθήματα κατ’ οίκον.

english-language-learners.jpg


Σε ηλικία 13 ετών, ωστόσο, ο Άλεξ διαγνώστηκε με δυσλεξία, μια μαθησιακή δυσκολία που επηρεάζει την ανάγνωση και τη γραφή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, το επίπεδο ανάγνωσης των Αγγλικών ήταν αυτό ενός εξάχρονου.

Τα αποτελέσματα ήταν ένα σοκ για την οικογένεια. «Νόμιζα ότι τα πήγαινα καλά. Ναι, δυσκολευόμουν, αλλά υπέθεσα ότι όλοι οι άλλοι δυσκολεύονταν. Στην πραγματικότητα, οι αριθμοί που βγήκαν ήταν αρκετά καταστροφικοί από τη δική μου οπτική γωνία» θυμάται ο Άλεξ.

Για τους ερευνητές, η ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η απόδοσή του στην άλλη γλώσσα που χρησιμοποιούσε. Όταν δοκιμάστηκε στα ιαπωνικά σε ηλικία 16 ετών, ο γραμματισμός του δεν ήταν απλώς καλός. Ήταν εξαιρετικός.

«Συγκρίναμε τα αποτελέσματα των ιαπωνικών τεστ του με αυτά 20χρονων φοιτητών», λέει ο Taeko Wydell, καθηγητής γνωσιακής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου και ένας από τους ερευνητές που μελέτησαν την περίπτωση του Άλεξ στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. «Συχνά ήταν ισοδύναμος, και μερικές φορές καλύτερος, από εκείνους τους φοιτητές του πανεπιστημίου. Άρα ήταν πολύ ικανός αναγνώστης στα Ιαπωνικά. Η γραφή του ήταν επίσης πολύ καλή» δήλωσε ο καθηγητής.

Ο Άλεξ δεν εξεπλάγη ιδιαίτερα από τα αποτελέσματα των τεστ. Του άρεσε να διαβάζει και διάβαζε πολύ. Αυτό που τον μπέρδεψε περισσότερο ήταν η πάλη του με τα αγγλικά. Όπως έδειξε το τεστ, «μιλούσα πολύ καλά και το λεξιλόγιό μου ήταν μεγάλο, αλλά δεν μπορούσα να γράψω ακόμα και εάν η ζωή μου εξαρτιόταν απ’ αυτό» λέει στο BBC.

Πώς ήταν δυνατή αυτή η δραματική αντίθεση, δεδομένου ότι η δυσλεξία θεωρείται συνήθως ως μια έμφυτη, δια βίου πάθηση;

Η απάντηση βρίσκεται στο πώς ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τη γραφή. Και πώς γράφονται οι διαφορετικές γλώσσες.

Για όσους διαβάζουν αβίαστα, μπορεί να εκπλήσσει το πόσο σκληρά πρέπει να εργαστεί ο εγκέφαλός μας για να κατανοήσει τα σημάδια σε μια σελίδα. Η ανάγνωση απαιτεί καλή λεκτική μνήμη, για παράδειγμα. Στα αγγλικά, οι αναγνώστες πρέπει επίσης να γνωρίζουν ποιους ήχους αντιπροσωπεύουν τα διαφορετικά γράμματα και πώς αυτοί οι ήχοι συνθέτουν λέξεις - μια δεξιότητα γνωστή ως φωνολογική επίγνωση.

Τα παιδιά με δυσλεξία συνήθως παλεύουν με αυτό. Μέχρι σήμερα, ο Άλεξ (ο οποίος προτιμά να μην δώσει το πλήρες όνομά του για λόγους απορρήτου) λέει ότι δυσκολεύεται να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ παρόμοιων λέξεων όπως «spear» (δόρυ) και «spear» (ρεζέρβα). Βρίσκει επίσης ιδιαίτερα δύσκολο να διαβάζει δυνατά, καθώς περιλαμβάνει ένα επιπλέον στρώμα φωνολογικής επεξεργασίας.

Αυτή η φωνολογική δυσκολία είναι λιγότερο πρόβλημα σε σενάρια με περισσότερους χαρακτήρες που βασίζονται σε εικόνες, όπως η ιαπωνική γραφή.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Για αρχή, τα ιαπωνικά έχουν και λέξεις που είναι γραμμένες. Και όμως, η ορθογραφία αυτών των λέξεων είναι ακόμα πιο εύκολη από ό,τι στα αγγλικά. Και όχι μόνο για τον Άλεξ. Αυτό συμβαίνει επειδή η ιστορία του Alex είναι ένα δραματικό παράδειγμα ενός πολύ ευρύτερου φαινομένου, που επηρεάζει άτομα όλων των ικανοτήτων: το πόσο καλά διαβάζετε και γράφετε μπορεί να εξαρτάται από τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε.

Τα παιδιά που μιλούν γλώσσες τόσο διαφορετικές όπως ουαλικά, ισπανικά, τσέχικα, φινλανδικά και πολλά άλλα, μαθαίνουν να διαβάζουν πιο γρήγορα από τα αγγλόφωνα.

japan.jpg


Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πόσο χρόνο χρειάζονται τα παιδιά για να μάθουν να διαβάζουν σε διαφορετικές γλώσσες, ή πιο συγκεκριμένα, σε διαφορετικές ορθογραφίες (συστήματα ορθογραφίας).

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η εκμάθηση της ανάγνωσης στα αγγλικά διαρκεί περισσότερο, επειδή είναι πιο δύσκολη από άλλες ορθογραφίες», λέει η Karin Landerl, καθηγήτρια αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας.

Τα παιδιά της Ουαλίας μπορούν να διαβάσουν περισσότερες λέξεις στα ουαλικά από ό,τι οι Άγγλοι της ίδιας ηλικίας στα αγγλικά. Στη Φινλανδία, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να διαβάσουν μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη του σχολείου, ενώ τα αγγλόφωνα παιδιά χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο.

Μία μελέτη που συνέκρινε παιδιά που μαθαίνουν να διαβάζουν στα αγγλικά, τα ισπανικά και τα τσέχικα διαπίστωσε ότι οι δεξιότητες ανάγνωσης στις δύο τελευταίες γλώσσες αυξήθηκαν στα ύψη αμέσως μετά την έναρξη της διδασκαλίας, ενώ τα αγγλόφωνα παιδιά προχώρησαν πιο αργά.

Ένας λόγος είναι ότι τα αγγλικά γράφονται κάπως χαοτικά. Ενώ η αγγλική προφορά πολλών λέξεων έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, η ορθογραφία παρέμεινε η ίδια, λέει ο Landerl. Ως αποτέλεσμα, ο τρόπος που εμφανίζεται μια λέξη στη σελίδα μπορεί να μην είναι ο τρόπος που προφέρεται. 

Ο ίδιος ήχος μπορεί να γραφτεί με διαφορετικούς τρόπους (όπως ο ήχος "ite" σε φως και χαρταετός) και τα ίδια γράμματα μπορεί να διαβαστούν με εντελώς διαφορετικό ήχο (όπως το "ea" σε μπριζόλα, κρέας, μάθηση, ψωμί ). Υπάρχουν λέξεις όπως το γιοτ, που πρέπει απλώς να απομνημονεύονται, αλλά και λέξεις όπως η γάτα, που μπορούν να διαβαστούν γράμμα προς γράμμα.

«Αν προσπαθείς να μάθεις να διαβάζεις στα αγγλικά και δεν έχεις καλή φωνολογική επίγνωση μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες δυσκολίες», λέει ο Landerl. «Επειδή δεν καταλαβαίνεις πώς ταιριάζουν τα γράμματα και οι ήχοι».

Σε γλώσσες όπως τα φινλανδικά, τα ουγγρικά, τα βασκικά, τα ουαλικά, τα αλβανικά, τα ισπανικά, τα τσέχικα, τα ιταλικά και τα γερμανικά, τα γράμματα και οι ήχοι αντιστοιχίζονται πολύ πιο σταθερά. Είναι γνωστές ως διαφανείς ορθογραφίες.

Τα αγγλικά δεν είναι η μόνη γλώσσα που κάνει αυτές τις ιδιαίτερες απαιτήσεις στον εγκέφαλο. Η ορθογραφία της δανικής γλώσσας είναι παρόμοια ασυνεπής (και τα παιδιά της Δανίας χρειάζονται επίσης περισσότερο χρόνο για να μάθουν να διαβάζουν, σε σύγκριση με τα παιδιά σε γλώσσες που γράφονται με μεγαλύτερη συνέπεια). Τα γαλλικά είναι κάπου στο ενδιάμεσο, με ορισμένα προβλέψιμα μοτίβα, αλλά και λέξεις που απλά πρέπει να απομνημονεύονται, όπως το «monsieur».

french.png


Το ορθογραφικό χάος μπορεί να εξηγήσει, λοιπόν, γιατί ο Άλεξ πάλεψε τόσο πολύ με τα αγγλικά. Γιατί όμως συνδέθηκε τόσο καλά με τα ιαπωνικά; 

Κατά κάποιο τρόπο, τα ιαπωνικά έχουν πιο περίπλοκο σύστημα γραφής από τα αγγλικά. Αποτελείται από τρία σενάρια: Hiragana, Katakana και Kanji.

Το Kanji είναι γραμμένο με χαρακτήρες που είχαν αρχικά εισαχθεί από την Κίνα. Αυτοί οι χαρακτήρες έχουν συχνά μια προφορά με βάση την κινεζική γλώσσα και μια ιαπωνική προφορά. Η λέξη για το "βουνό", για παράδειγμα, γράφεται ως 山 και διαβάζεται ως "san" (που προέρχεται από την Κίνα) ή "yama" (με βάση την Ιαπωνία).

Ο Άλεξ λέει ότι βρίσκει την ανάγνωση του Kanji πολύ πιο εύκολη από την ανάγνωση αγγλικών λέξεων, εν μέρει επειδή μπορείτε να "αναγνωρίσετε την έννοια ενός χαρακτήρα πριν τον διαβάσετε". 

Δηλαδή, μπορείς να δεις ότι ένας χαρακτήρας είναι ένα βουνό, ή ένα ψάρι, ή ίσως έχει ένα ψαράκι μέσα, για να δείξει ότι σχετίζεται με τα ψάρια. Αντίθετα, στα αγγλικά, πρέπει να κατανοήσετε ολόκληρη τη λέξη και τον ήχο της και μετά να καταλάβετε το νόημα.

Η Hiragana και η Katakana, εν τω μεταξύ, αποτελούνται από σημάδια που αντιπροσωπεύουν συλλαβές. 

Αυτά τα σενάρια είναι πολύ συνεπή: το σύμβολο Hiragana ね προφέρεται ως "ne", για παράδειγμα. Το Hiragana είναι το πρώτο σενάριο που διδάσκονται τα παιδιά της Ιαπωνίας, λέει ο Wydell: "Δεν είναι μυστικό ότι τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν Hiragana, και μετά Katakana, πολύ εύκολα. Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του σχολείου, το 95% των παιδιών μπορεί να διαβάζει και να γράφει σε Χιραγκάνα».

Ο Άλεξ δεν θυμάται καν ότι έμαθε τη Hiragana. «Μου ήρθε τόσο φυσικά», τόνισε. 

Το να δυσκολεύεσαι να επεξεργαστείς ήχους, όπως συνέβη με τον Alex, δεν είναι τόσο μεγάλο εμπόδιο στα ιαπωνικά, λέει ο Wydell. Αλλά μπορεί να υπάρχουν άλλα προβλήματα: «Στα ιαπωνικά, πρέπει να είσαι καλός στις δεξιότητες οπτικο-χωρικής επεξεργασίας, γιατί πρέπει να διαμορφώσεις όλους αυτούς τους χαρακτήρες σε ένα μικρό τετράγωνο», λέει. «Εάν τα παιδιά της Ιαπωνίας έχουν προβλήματα με την οπτικο-χωρική επεξεργασία, τείνουν να παρουσιάζουν δυσκολίες στην ανάγνωση και τη γραφή στα Ιαπωνικά», ειδικά με τους χαρακτήρες Kanji.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη σε παιδιά με δυσλεξία που μιλούσαν καντονέζικα διαπίστωσε ότι ορισμένα διάβαζαν πιο άπταιστα στα αγγλικά και δυσκολεύονταν με την κινεζική γραφή βασισμένη σε εικόνες.

Ωστόσο, τα παιδιά με φωνολογικό και οπτικο-χωρικό έλλειμμα επεξεργασίας θα δυσκολεύονταν τόσο την αγγλική όσο και την ιαπωνική γραφή, λέει ο Wydell.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία