ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Παθολογική Κλινική ΑΧΕΠΑ: Πρωτοπόρος στη μάχη κατά των εγκεφαλικών επεισοδίων

Καινοτόμα εξωτερικά ιατρεία και εξειδικευμένη περίθαλψη στην ιστορική Α’ προπαιδευτική παθολογική κλινική του νοσοκομείου

 10/09/2019 07:00

Παθολογική Κλινική ΑΧΕΠΑ: Πρωτοπόρος στη μάχη κατά των εγκεφαλικών επεισοδίων

Της Ελένης Ρανδζή

Σωτηρία ζωής σε εκατοντάδες ασθενείς που ήρθαν αντιμέτωποι με το αγγειακό εγκεφαλικό έχει προσφέρει η μονάδα αυξημένης φροντίδας αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΜΑΦ ΑΕΕ - Stroke Unit) της Α’ προπαιδευτικής παθολογικής κλινικής (Α’ ΠΡΠ) του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», όπου χάρη στην έγκαιρη αντιμετώπιση με τη σύγχρονη μέθοδο της θρομβόλυσης, την εντατική παρακολούθηση αλλά και έγκαιρη έναρξη της αποκατάστασης, μειώνονται δραστικά η θνητότητα και η αναπηρία των αγγειακών εγκεφαλικών. Όπως αναφέρει ο διευθυντής της Α’ προπαιδευτικής παθολογικής κλινικής, καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ Απόστολος Ι. Χατζητόλιος, πρόκειται για τη μοναδική μονάδα αυξημένης φροντίδας αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, που λειτουργεί στο πλαίσιο παθολογικής κλινικής στη Μακεδονία και κατέχει αναμφισβήτητα περίοπτη θέση στην κλινική.

-20Vu0.jpg

Ο δρ. Απόστολος Ι. Χατζητόλιος.

«Για την αντιμετώπιση μάλιστα των ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό συνεργάζεται ομάδα ειδικοτήτων, δηλαδή παθολόγου, νευρολόγου, νευροχειρουργού ή και επεμβατικού ακτινολόγου αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας όπως εξειδικευμένου νοσηλευτή, φυσιοθεραπευτή και λογοθεραπευτή. Η μονάδα αυξημένης φροντίδας είναι εξοπλισμένη με την κατάλληλη υποδομή, όπου γίνεται συνεχής παρακολούθηση (monitoring) και υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών π.χ. με συνεχή χορήγηση οξυγόνου. Τα αποτελέσματα της εντατικής αυτής αντιμετώπισης έχουν ανακοινωθεί σε επιστημονικά συνέδρια και είναι πολύ ενθαρρυντικά» υπογράμμισε ο κ. Χατζητόλιος και συμπλήρωσε ότι « η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί δωρεά της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών επί διευθύνσεως του προκατόχου μου καθηγητού Δημητρίου Γρέκα και λειτούργησε εξαρχής υπό την ευθύνη μου, ως εκ της εξειδικεύσεώς μου στο πεδίο των αγγειακών εγκεφαλικών, σε συνεργασία με το συνάδελφο στην κλινική, καθηγητή Χρήστο Σαββόπουλο».

Μεγάλη συμβολή στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και γενικότερα των καρδιαγγειακών νοσημάτων έχει και το υπερτασιολογικό ιατρείο της Α’ ΠΡΠ κλινικής, το οποίο αποτελεί κέντρο αριστείας υπέρτασης (Hypertation Excellence Centre) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH), με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Εξάλλου, στην κλινική λειτουργεί και ειδικό ιατρείο αιμόστασης (πήξης - θρόμβωσης του αίματος), όπου ασθενείς «υψηλού κινδύνου» παρακολουθούνται με σκοπό την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών αλλά και ευρύτερα των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Σχετική επίσης με τον προσανατολισμό της κλινικής στα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι και η διδασκαλία του επιλεγόμενου μαθήματος των Θρομβοεμβολικών Παθήσεων για τους φοιτητές της Ιατρικής.


Ολιστική ιατρική αντιμετώπιση -

Συνεργασία με όλες τις συναφείς ειδικότητες

Γενικότερα, η Α’ ΠΡΠ κλινική τα τελευταία χρόνια έχει εντάξει στη δραστηριότητά της καινοτόμα ιατρεία και μεγάλο εύρος ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών, προκειμένου να καλύψει τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, που προκύπτουν από το σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως είναι μεταξύ άλλων η παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα.

Από τις παλαιότερες παθολογικές κλινικές η Α’ ΠΡΠ του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» λειτουργεί από το 1943. Τα τελευταία επτά χρόνια βρίσκεται υπό τη διεύθυνση του Απόστολου Ι. Χατζητόλιου. Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής σχολής του Α.Π.Θ. με εξειδίκευση στην αρτηριακή υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, στη Γερμανία και στην Αγγλία, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος, αλλά και πτυχιούχος της Νομικής σχολής του Α.Π.Θ. με εξειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο και τ. διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Απόστολος Ι. Χατζητόλιος υπηρέτησε την κλινική σε όλες τις βαθμίδες της από την εποχή της ειδικότητάς του στην Παθολογία. Με όραμα την αγάπη και ανιδιοτελή προσφορά προς τον πάσχοντα άνθρωπο, και προσωπικό στόχο τη βέλτιστη δυνατή ιατρική περίθαλψη του ασθενή κυρίως μέσα από τις δημόσιες νοσοκομειακές δομές, έθεσε ως στόχο τη διεύρυνση των υπηρεσιών της κλινικής για την ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών, αλλά και την εξειδικευμένη περίθαλψή τους με τη δημιουργία και καινοτόμων ιατρείων, κάτι που έγινε πράξη με τη βοήθεια των διακεκριμένων επιστημόνων συνεργατών του.

«Η κλινική προσφέρει μεγάλο εύρος εξειδικευμένων υπηρεσιών στους ασθενείς της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδος, κάνοντας πράξη τα αξιώματα της παθολογίας, που αποτελούν αφενός η ολιστική αντιμετώπιση του αρρώστου και αφετέρου η εξατομίκευση της αντιμετώπισης κάθε ασθενούς σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου συνυπάρχουν περισσότερα νοσήματα ως συννοσηρότητες ή και πολυνοσηρότητα» διευκρίνισε ο καθηγητής κ. Χατζητόλιος.

«Προσπαθούμε να υπηρετήσουμε το λειτούργημά μας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κλινική μας, όπου έχουμε αναπτύξει υπό το συντονισμό της ειδικότητας της Παθολογίας συνεργασία με όλες τις συναφείς ειδικότητες. Η προσπάθεια αποτυπώνεται αφενός στο εύρος των τμημάτων, που λειτουργούν με επιστημονικά καταξιωμένους γιατρούς με οργανική θέση στο πανεπιστήμιο ή το νοσοκομείο, όπως είναι το τμήμα Αιματολογίας με το αντίστοιχο αιματολογικό εργαστήριο, το τμήμα Γαστρεντερολογίας με το αντίστοιχο ενδοσκοπικό εργαστήριο, το τμήμα Νεφρολογίας και το τμήμα Ογκολογίας. Αφετέρου, στα ιατρεία που έχουμε αναπτύξει και λειτουργούν με αυστηρά επιλεγμένους και έμπειρους ακαδημαϊκούς υποτρόφους ιατρούς ή και άμισθους επιστημονικούς συνεργάτες για παθολογικούς ασθενείς με ειδικές συννοσηρότητες, όπως είναι το καρδιολογικό, το πνευμονολογικό, το ρευματολογικό και το ενδοκρινολογικό ιατρείο, το τελευταίο μάλιστα υπό την ευθύνη του προέδρου της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Ζ. Μούσλεχ», επισήμανε ο διευθυντής της Α’ ΠΡΠ του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ».

Σε επίπεδο εξωτερικών ιατρείων λειτουργούν βεβαίως τα αντίστοιχα με τα τμήματα της κλινικής ιατρεία, παθολογικά και συναφών ειδικοτήτων της Παθολογίας, αλλά και εξειδικεύσεων της παθολογίας, όπως ιατρεία αρτηριακής υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, δυσλιπιδαιμίας, ηπατολογίας, μεταβολισμού, παχυσαρκίας και διακοπής καπνίσματος.


Το μοναδικό κέντρο

κατά της παχυσαρκίας στη χώρα


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσελκύει το ιατρείο παχυσαρκίας λόγω της αύξησής της από το σύγχρονο τρόπο ζωής. Πρόκειται για το μοναδικό στην Ελλάδα αναγνωρισμένο κέντρο αντιμετώπισής της (Center of Obesity Management) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας (EASO).

«Το κέντρο παχυσαρκίας ιδρύθηκε με πρωτοβουλία μου και σε συνεργασία με την καθηγήτρια Διαιτολογίας - Διατροφολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Μαρίας Χασαπίδου και λειτουργεί με τη συμμετοχή ιατρών και επαγγελματιών υγείας πολλών ειδικοτήτων, παθολόγων, ενδοκρινολόγου, ψυχιάτρου, ψυχολόγου, διαιτολόγων, γυμναστών, ενώ δοκιμάζονται και επικουρικές μέθοδοι αντιμετώπισης όπως ο βελονισμός. Αποφασίσαμε μάλιστα να το συνδέσουμε με το ιατρείο διακοπής καπνίσματος, που αποτελεί ακόμη μία μάστιγα της εποχής για τη δημόσια υγεία, το οποίο η «ΜτΚ» παρουσίασε εκτενώς σε προηγούμενο φύλλο, λόγω της συνάφειας των αντικειμένων, που αποτελούν αφενός μορφές εξάρτησης και αφετέρου «παρενέργειες» του σύγχρονου τρόπου ζωής. Επίσης, το ιατρείο παχυσαρκίας υποστηρίζεται από το ηπατολογικό ιατρείο της κλινικής, αφού είναι γνωστή η δυσμενής επίπτωση της παχυσαρκίας στην ηπατική λειτουργία. Η παρακολούθηση των παχύσαρκων, όπως και των εξαρτημένων ασθενών από το κάπνισμα είναι τακτική από τα ιατρεία μας, και το γεγονός αυτό, όπως έχει αποδειχθεί από μεγάλες έρευνες, συμβάλλει δραστικά στην επίτευξη του τελικού στόχου» εξήγησε ο κ. Χατζητόλιος.

Εξάλλου, στο πλαίσιο λειτουργίας του αναγνωρισμένου διαβητολογικού κέντρου της κλινικής, λειτουργούν καθημερινά διαβητολογικά ιατρεία με μεγάλη προσέλευση ασθενών για την αντιμετώπιση του σύγχρονου «ύπουλου νοσήματος» του σακχαρώδη διαβήτη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το πολύ σημαντικό ειδικό ιατρείο διαβητικού ποδιού, με συνυπεύθυνο τον εξειδικευθέντα στον σακχαρώδη διαβήτη αναπληρωτή καθηγητή Τριαντάφυλλο Διδάγγελο.

Στα ιατρεία συναφών ειδικοτήτων της παθολογίας περιλαμβάνονται τα αντίστοιχα με τα τμήματα της κλινικής ιατρεία, αιματολογικό, γαστρεντερολογικό και νεφρολογικό ιατρείο, με μεγάλη δραστηριότητα, εξειδίκευση και προσφορά στους ασθενείς και υπεύθυνους έμπειρους, διακεκριμένους επιστήμονες ιατρούς.

«Έχουμε συνεργασία και με άλλους συναδέλφους από το χώρο της υγείας όπως η ιδιαίτερη συνεργασία με την έδρα Στοματολογίας της Οδοντιατρικής σχολής ΑΠΘ και τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Πουλόπουλο, καθώς παθολογικά νοσήματα συχνά εμφανίζουν εκδηλώσεις από το στόμα. Εξάλλου, η κλινική μας είναι υπεύθυνη για τη διδασκαλία ενός τμήματος φοιτητών της Οδοντιατρικής για το μάθημα «Παθολογία για οδοντιάτρους», έχοντας εκδώσει και αντίστοιχο σύγγραμμα», ανέφερε ο καθηγητής κ. Χατζητόλιος.


Πρόληψη - Ερευνητική δραστηριότητα

Σημαντικό έργο της Α’ προπαιδευτικής παθολογικής κλινικής του «ΑΧΕΠΑ» αποτελεί όχι μόνο η παρέμβαση με όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενειών, αλλά εξίσου σημαντικός στόχος είναι η πρόληψη. Η ενημέρωση τόσο των ιατρών όσο και διαφόρων φορέων αλλά και του ευρέως κοινού αποτελούν προτεραιότητα για την κλινική.

«Είναι γνωστή η ρύση του Ιπποκράτη ‘Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν’ και προς την κατεύθυνση αυτή καταβάλλουμε προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού με την οργάνωση ημερίδων αυτοτελώς ή στο πλαίσιο ευρύτερων επιστημονικών εκδηλώσεων. Οι ημερίδες αυτές βασικό στόχο έχουν την ενημέρωση για την πρόληψη των ασθενειών με τη συνεργασία των ενδιαφερόμενων, για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, την αναγνώριση οποιωνδήποτε νοσηρών εκδηλώσεων και την έγκαιρη προσφυγή στον παθολόγο ιατρό» υπογραμμίζει ο διευθυντής της Α’ ΠΡΠ κλινικής κ. Χατζητόλιος. Παράλληλα, επισημαίνει τη σημαντική ενεργό συμμετοχή της κλινικής στις εκδηλώσεις της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος, που αποτελεί μετεξέλιξη της Εταιρείας Παθολογίας Βορείου Ελλάδος, της οποίας υπήρξε ιδρυτικός πρόεδρος, με στόχο τη συνεχή ενημέρωση των παθολόγων στις επιστημονικές εξελίξεις, προς όφελος της καλύτερης δυνατής αντιμετώπισης των ασθενών.

«Πέραν του καθημερινού έργου στην υπηρεσία των ασθενών, η κλινική μας εμφανίζει έντονη ερευνητική δραστηριότητα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα στο πεδίο της παθολογίας, των εξειδικεύσεών της και των συναφών ειδικοτήτων. Παράλληλα, διεξάγεται και σημαντικό εκπαιδευτικό έργο με τη διδασκαλία του μαθήματος της παθολογίας σε τρία έτη σπουδών της Ιατρικής καθώς και του αντίστοιχου της παθολογίας των οδοντιάτρων, όπως και του επιλεγόμενου μαθήματος για τις θρομβοεμβολικές παθήσεις» υπογραμμίζει ο καθηγητής Απόστολος Ι. Χατζητόλιος.

Η Α’ ΠΡΠ κλινική του «ΑΧΕΠΑ» είναι δυναμικότητας 54 κλινών και προσφέρει νοσηλεία 50 έως και 80 ασθενών μετά τις εφημερίες. Εφημερεύει κάθε οκτώ ημέρες, ενώ καθημερινά λειτουργούν τα διάφορα τακτικά εξωτερικά ιατρεία βάσει προγράμματος που μπορεί να πληροφορηθεί το κοινό από τη γραμματεία των εξωτερικών ιατρείων. (http://www.ahepahosp.gr/eksoterika_iatreia.asp, 2313-303312, 2313-303313).

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 8/9/2019.

Της Ελένης Ρανδζή

Σωτηρία ζωής σε εκατοντάδες ασθενείς που ήρθαν αντιμέτωποι με το αγγειακό εγκεφαλικό έχει προσφέρει η μονάδα αυξημένης φροντίδας αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΜΑΦ ΑΕΕ - Stroke Unit) της Α’ προπαιδευτικής παθολογικής κλινικής (Α’ ΠΡΠ) του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», όπου χάρη στην έγκαιρη αντιμετώπιση με τη σύγχρονη μέθοδο της θρομβόλυσης, την εντατική παρακολούθηση αλλά και έγκαιρη έναρξη της αποκατάστασης, μειώνονται δραστικά η θνητότητα και η αναπηρία των αγγειακών εγκεφαλικών. Όπως αναφέρει ο διευθυντής της Α’ προπαιδευτικής παθολογικής κλινικής, καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ Απόστολος Ι. Χατζητόλιος, πρόκειται για τη μοναδική μονάδα αυξημένης φροντίδας αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, που λειτουργεί στο πλαίσιο παθολογικής κλινικής στη Μακεδονία και κατέχει αναμφισβήτητα περίοπτη θέση στην κλινική.

-20Vu0.jpg

Ο δρ. Απόστολος Ι. Χατζητόλιος.

«Για την αντιμετώπιση μάλιστα των ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό συνεργάζεται ομάδα ειδικοτήτων, δηλαδή παθολόγου, νευρολόγου, νευροχειρουργού ή και επεμβατικού ακτινολόγου αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας όπως εξειδικευμένου νοσηλευτή, φυσιοθεραπευτή και λογοθεραπευτή. Η μονάδα αυξημένης φροντίδας είναι εξοπλισμένη με την κατάλληλη υποδομή, όπου γίνεται συνεχής παρακολούθηση (monitoring) και υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών π.χ. με συνεχή χορήγηση οξυγόνου. Τα αποτελέσματα της εντατικής αυτής αντιμετώπισης έχουν ανακοινωθεί σε επιστημονικά συνέδρια και είναι πολύ ενθαρρυντικά» υπογράμμισε ο κ. Χατζητόλιος και συμπλήρωσε ότι « η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί δωρεά της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών επί διευθύνσεως του προκατόχου μου καθηγητού Δημητρίου Γρέκα και λειτούργησε εξαρχής υπό την ευθύνη μου, ως εκ της εξειδικεύσεώς μου στο πεδίο των αγγειακών εγκεφαλικών, σε συνεργασία με το συνάδελφο στην κλινική, καθηγητή Χρήστο Σαββόπουλο».

Μεγάλη συμβολή στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και γενικότερα των καρδιαγγειακών νοσημάτων έχει και το υπερτασιολογικό ιατρείο της Α’ ΠΡΠ κλινικής, το οποίο αποτελεί κέντρο αριστείας υπέρτασης (Hypertation Excellence Centre) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH), με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Εξάλλου, στην κλινική λειτουργεί και ειδικό ιατρείο αιμόστασης (πήξης - θρόμβωσης του αίματος), όπου ασθενείς «υψηλού κινδύνου» παρακολουθούνται με σκοπό την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών αλλά και ευρύτερα των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Σχετική επίσης με τον προσανατολισμό της κλινικής στα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι και η διδασκαλία του επιλεγόμενου μαθήματος των Θρομβοεμβολικών Παθήσεων για τους φοιτητές της Ιατρικής.


Ολιστική ιατρική αντιμετώπιση -

Συνεργασία με όλες τις συναφείς ειδικότητες

Γενικότερα, η Α’ ΠΡΠ κλινική τα τελευταία χρόνια έχει εντάξει στη δραστηριότητά της καινοτόμα ιατρεία και μεγάλο εύρος ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών, προκειμένου να καλύψει τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, που προκύπτουν από το σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως είναι μεταξύ άλλων η παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα.

Από τις παλαιότερες παθολογικές κλινικές η Α’ ΠΡΠ του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» λειτουργεί από το 1943. Τα τελευταία επτά χρόνια βρίσκεται υπό τη διεύθυνση του Απόστολου Ι. Χατζητόλιου. Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής σχολής του Α.Π.Θ. με εξειδίκευση στην αρτηριακή υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, στη Γερμανία και στην Αγγλία, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος, αλλά και πτυχιούχος της Νομικής σχολής του Α.Π.Θ. με εξειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο και τ. διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Απόστολος Ι. Χατζητόλιος υπηρέτησε την κλινική σε όλες τις βαθμίδες της από την εποχή της ειδικότητάς του στην Παθολογία. Με όραμα την αγάπη και ανιδιοτελή προσφορά προς τον πάσχοντα άνθρωπο, και προσωπικό στόχο τη βέλτιστη δυνατή ιατρική περίθαλψη του ασθενή κυρίως μέσα από τις δημόσιες νοσοκομειακές δομές, έθεσε ως στόχο τη διεύρυνση των υπηρεσιών της κλινικής για την ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών, αλλά και την εξειδικευμένη περίθαλψή τους με τη δημιουργία και καινοτόμων ιατρείων, κάτι που έγινε πράξη με τη βοήθεια των διακεκριμένων επιστημόνων συνεργατών του.

«Η κλινική προσφέρει μεγάλο εύρος εξειδικευμένων υπηρεσιών στους ασθενείς της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδος, κάνοντας πράξη τα αξιώματα της παθολογίας, που αποτελούν αφενός η ολιστική αντιμετώπιση του αρρώστου και αφετέρου η εξατομίκευση της αντιμετώπισης κάθε ασθενούς σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου συνυπάρχουν περισσότερα νοσήματα ως συννοσηρότητες ή και πολυνοσηρότητα» διευκρίνισε ο καθηγητής κ. Χατζητόλιος.

«Προσπαθούμε να υπηρετήσουμε το λειτούργημά μας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κλινική μας, όπου έχουμε αναπτύξει υπό το συντονισμό της ειδικότητας της Παθολογίας συνεργασία με όλες τις συναφείς ειδικότητες. Η προσπάθεια αποτυπώνεται αφενός στο εύρος των τμημάτων, που λειτουργούν με επιστημονικά καταξιωμένους γιατρούς με οργανική θέση στο πανεπιστήμιο ή το νοσοκομείο, όπως είναι το τμήμα Αιματολογίας με το αντίστοιχο αιματολογικό εργαστήριο, το τμήμα Γαστρεντερολογίας με το αντίστοιχο ενδοσκοπικό εργαστήριο, το τμήμα Νεφρολογίας και το τμήμα Ογκολογίας. Αφετέρου, στα ιατρεία που έχουμε αναπτύξει και λειτουργούν με αυστηρά επιλεγμένους και έμπειρους ακαδημαϊκούς υποτρόφους ιατρούς ή και άμισθους επιστημονικούς συνεργάτες για παθολογικούς ασθενείς με ειδικές συννοσηρότητες, όπως είναι το καρδιολογικό, το πνευμονολογικό, το ρευματολογικό και το ενδοκρινολογικό ιατρείο, το τελευταίο μάλιστα υπό την ευθύνη του προέδρου της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Ζ. Μούσλεχ», επισήμανε ο διευθυντής της Α’ ΠΡΠ του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ».

Σε επίπεδο εξωτερικών ιατρείων λειτουργούν βεβαίως τα αντίστοιχα με τα τμήματα της κλινικής ιατρεία, παθολογικά και συναφών ειδικοτήτων της Παθολογίας, αλλά και εξειδικεύσεων της παθολογίας, όπως ιατρεία αρτηριακής υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, δυσλιπιδαιμίας, ηπατολογίας, μεταβολισμού, παχυσαρκίας και διακοπής καπνίσματος.


Το μοναδικό κέντρο

κατά της παχυσαρκίας στη χώρα


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσελκύει το ιατρείο παχυσαρκίας λόγω της αύξησής της από το σύγχρονο τρόπο ζωής. Πρόκειται για το μοναδικό στην Ελλάδα αναγνωρισμένο κέντρο αντιμετώπισής της (Center of Obesity Management) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας (EASO).

«Το κέντρο παχυσαρκίας ιδρύθηκε με πρωτοβουλία μου και σε συνεργασία με την καθηγήτρια Διαιτολογίας - Διατροφολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Μαρίας Χασαπίδου και λειτουργεί με τη συμμετοχή ιατρών και επαγγελματιών υγείας πολλών ειδικοτήτων, παθολόγων, ενδοκρινολόγου, ψυχιάτρου, ψυχολόγου, διαιτολόγων, γυμναστών, ενώ δοκιμάζονται και επικουρικές μέθοδοι αντιμετώπισης όπως ο βελονισμός. Αποφασίσαμε μάλιστα να το συνδέσουμε με το ιατρείο διακοπής καπνίσματος, που αποτελεί ακόμη μία μάστιγα της εποχής για τη δημόσια υγεία, το οποίο η «ΜτΚ» παρουσίασε εκτενώς σε προηγούμενο φύλλο, λόγω της συνάφειας των αντικειμένων, που αποτελούν αφενός μορφές εξάρτησης και αφετέρου «παρενέργειες» του σύγχρονου τρόπου ζωής. Επίσης, το ιατρείο παχυσαρκίας υποστηρίζεται από το ηπατολογικό ιατρείο της κλινικής, αφού είναι γνωστή η δυσμενής επίπτωση της παχυσαρκίας στην ηπατική λειτουργία. Η παρακολούθηση των παχύσαρκων, όπως και των εξαρτημένων ασθενών από το κάπνισμα είναι τακτική από τα ιατρεία μας, και το γεγονός αυτό, όπως έχει αποδειχθεί από μεγάλες έρευνες, συμβάλλει δραστικά στην επίτευξη του τελικού στόχου» εξήγησε ο κ. Χατζητόλιος.

Εξάλλου, στο πλαίσιο λειτουργίας του αναγνωρισμένου διαβητολογικού κέντρου της κλινικής, λειτουργούν καθημερινά διαβητολογικά ιατρεία με μεγάλη προσέλευση ασθενών για την αντιμετώπιση του σύγχρονου «ύπουλου νοσήματος» του σακχαρώδη διαβήτη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το πολύ σημαντικό ειδικό ιατρείο διαβητικού ποδιού, με συνυπεύθυνο τον εξειδικευθέντα στον σακχαρώδη διαβήτη αναπληρωτή καθηγητή Τριαντάφυλλο Διδάγγελο.

Στα ιατρεία συναφών ειδικοτήτων της παθολογίας περιλαμβάνονται τα αντίστοιχα με τα τμήματα της κλινικής ιατρεία, αιματολογικό, γαστρεντερολογικό και νεφρολογικό ιατρείο, με μεγάλη δραστηριότητα, εξειδίκευση και προσφορά στους ασθενείς και υπεύθυνους έμπειρους, διακεκριμένους επιστήμονες ιατρούς.

«Έχουμε συνεργασία και με άλλους συναδέλφους από το χώρο της υγείας όπως η ιδιαίτερη συνεργασία με την έδρα Στοματολογίας της Οδοντιατρικής σχολής ΑΠΘ και τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Πουλόπουλο, καθώς παθολογικά νοσήματα συχνά εμφανίζουν εκδηλώσεις από το στόμα. Εξάλλου, η κλινική μας είναι υπεύθυνη για τη διδασκαλία ενός τμήματος φοιτητών της Οδοντιατρικής για το μάθημα «Παθολογία για οδοντιάτρους», έχοντας εκδώσει και αντίστοιχο σύγγραμμα», ανέφερε ο καθηγητής κ. Χατζητόλιος.


Πρόληψη - Ερευνητική δραστηριότητα

Σημαντικό έργο της Α’ προπαιδευτικής παθολογικής κλινικής του «ΑΧΕΠΑ» αποτελεί όχι μόνο η παρέμβαση με όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενειών, αλλά εξίσου σημαντικός στόχος είναι η πρόληψη. Η ενημέρωση τόσο των ιατρών όσο και διαφόρων φορέων αλλά και του ευρέως κοινού αποτελούν προτεραιότητα για την κλινική.

«Είναι γνωστή η ρύση του Ιπποκράτη ‘Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν’ και προς την κατεύθυνση αυτή καταβάλλουμε προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού με την οργάνωση ημερίδων αυτοτελώς ή στο πλαίσιο ευρύτερων επιστημονικών εκδηλώσεων. Οι ημερίδες αυτές βασικό στόχο έχουν την ενημέρωση για την πρόληψη των ασθενειών με τη συνεργασία των ενδιαφερόμενων, για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, την αναγνώριση οποιωνδήποτε νοσηρών εκδηλώσεων και την έγκαιρη προσφυγή στον παθολόγο ιατρό» υπογραμμίζει ο διευθυντής της Α’ ΠΡΠ κλινικής κ. Χατζητόλιος. Παράλληλα, επισημαίνει τη σημαντική ενεργό συμμετοχή της κλινικής στις εκδηλώσεις της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος, που αποτελεί μετεξέλιξη της Εταιρείας Παθολογίας Βορείου Ελλάδος, της οποίας υπήρξε ιδρυτικός πρόεδρος, με στόχο τη συνεχή ενημέρωση των παθολόγων στις επιστημονικές εξελίξεις, προς όφελος της καλύτερης δυνατής αντιμετώπισης των ασθενών.

«Πέραν του καθημερινού έργου στην υπηρεσία των ασθενών, η κλινική μας εμφανίζει έντονη ερευνητική δραστηριότητα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα στο πεδίο της παθολογίας, των εξειδικεύσεών της και των συναφών ειδικοτήτων. Παράλληλα, διεξάγεται και σημαντικό εκπαιδευτικό έργο με τη διδασκαλία του μαθήματος της παθολογίας σε τρία έτη σπουδών της Ιατρικής καθώς και του αντίστοιχου της παθολογίας των οδοντιάτρων, όπως και του επιλεγόμενου μαθήματος για τις θρομβοεμβολικές παθήσεις» υπογραμμίζει ο καθηγητής Απόστολος Ι. Χατζητόλιος.

Η Α’ ΠΡΠ κλινική του «ΑΧΕΠΑ» είναι δυναμικότητας 54 κλινών και προσφέρει νοσηλεία 50 έως και 80 ασθενών μετά τις εφημερίες. Εφημερεύει κάθε οκτώ ημέρες, ενώ καθημερινά λειτουργούν τα διάφορα τακτικά εξωτερικά ιατρεία βάσει προγράμματος που μπορεί να πληροφορηθεί το κοινό από τη γραμματεία των εξωτερικών ιατρείων. (http://www.ahepahosp.gr/eksoterika_iatreia.asp, 2313-303312, 2313-303313).

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 8/9/2019.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία