ΑΠΟΨΕΙΣ

Παρέα με φαντάσματα ιδεών

 16/07/2019 18:01

Η χώρα μας και ιδιαίτερα οι πρωταγωνιστές της πολιτικής της σκηνής δεν φημίζονται για την επαφή που έχουν με τη λογική και το αυτονόητο.

Πολίτες και πολιτικοί ζούμε παρέα με τα φαντάσματα ιδεών και πρακτικών, οι οποίες στις πολιτισμένες χώρες έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή εδώ και δεκαετίες, και δεν συνειδητοποιούμε ότι η συμφιλίωση με το φαινόμενο εξασφαλίζει την επιβίωσή του.

Θα περίμενε κανείς ότι λόγω των εκλογών που έγιναν την προηγούμενη Κυριακή αυτή η «λογική» θα έκανε έστω ένα διάλειμμα. Για διαφημίσεις, για ανασύνταξη δυνάμεων, για να δημιουργήσει στερητικό σύνδρομο, για κάτι τέλος πάντων θα έκανε διάλειμμα.

Μπα. Συνεχίζει απτόητη, σαν να μην έγινε τίποτα.

Είναι δυνατόν τρεις μέρες μετά τις εκλογές, που σε έβαλαν από τη θέση της κυβέρνησης στη θέση της αντιπολίτευσης, να ασκείς κριτική για το πώς λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός στη Χαλκιδική;

Είναι δυνατόν να συγκρίνεις τις 100 ζωές που χάθηκαν στο Μάτι, κυρίως γιατί δεν έκανες αυτά που μπορούσαν και έπρεπε να γίνουν, με τις επτά ζωές που χάθηκαν στη Χαλκιδική, γιατί τα ακραία φυσικά φαινόμενα εκμηδένισαν το διαθέσιμο χρόνο αντίδρασης;

Αλλά και αν δεχθούμε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να γλιτώσει τις ζωές αυτών των ανθρώπων, ποιος έχει την ευθύνη για τον τρόπο που λειτουργεί;

Αυτός που ανέλαβε τη διοίκηση πριν από μερικές ώρες ή αυτός που διοικούσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια;

Για να μη δώσω τη δυνατότητα σε όσους τρέφονται από «παρεξηγήσεις» να μου αποδώσουν άποψη που δεν υποστηρίζω, σπεύδω να διευκρινίσω ότι δεν πιστεύω ότι η νέα διακυβέρνηση θα είναι καλύτερη ή χειρότερη από την προηγούμενη. Περιμένω να δω.

Και αυτό νομίζω ότι πρέπει να κάνει και η ελληνική κοινωνία. Να μην πέσει θύμα ιδεοληψιών, που βγάζουν αποτέλεσμα πριν από την πράξη. Αυτή τη μεθοδολογία την έχουμε πληρώσει ακριβά και φοβάμαι ότι ξεμένουμε πλέον και από χρόνο, ενώ έχουμε ήδη ξεμείνει από χρήματα.

Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετώ και την αντίδραση «προοδευτικών» ακαδημαϊκών στην κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια.

Για χρόνια τώρα βλέπουμε να σπάζουν, να ρημάζουν και να διακινούν ναρκωτικά στο χώρο που θα έπρεπε να διακινούν ιδέες.

Το makthes.gr έχει δημοσιεύσει φωτογραφία, στην οποία φαινόταν ο Γιάννης Μπουτάρης στην αυλή του ΑΠΘ να φεύγει από εκδήλωση και πίσω του να γίνεται αγοραπωλησία ναρκωτικών.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ακούω με προσοχή τις φωνές που λένε ότι η κατάργηση του ασύλου δεν θα φέρει αποτέλεσμα.

Δεν ξέρω αν έχουν δίκαιο. Ξέρω όμως ότι σύντομα θα ξέρουμε, οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί επαναστατούν και δεν αφήνουν απλά τις εξελίξεις να τους δικαιώσουν. Μήπως γιατί φοβούνται ότι η πραγματικότητα που θα προκύψει θα γκρεμίσει το ιδεολόγημα που ζει με ασφάλεια στη φαντασίωσή τους;

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Ιουλίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις