ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Παραλία για 159.000 πολίτες από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι

Θετικά γνωμοδότησε σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης επί τις Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο

 05/01/2022 17:05

Παραλία για 159.000 πολίτες από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι

Φανή Σοβιτσλή

Στην τελική ευθεία, βήμα – βήμα, εισέρχεται το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την ανάπλαση, ενοποίηση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, μήκους 40 χλμ. από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, στο οποίο θα μπορούν να κινούνται ταυτόχρονα χωρίς συνωστισμό 159.000 πολίτες.

Αυτό αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία αποτέλεσε τη βάση για τη θετική γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης επί τις στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του οργάνου.

Τη γνωμοδότηση εισηγήθηκε  η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου στη διάρκεια της συνεδρίασης, όπου τόνισε ότι "η Μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου με σχεδιαστή και συντονιστή την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού, αποτυπώνει την ενιαία και ολοκληρωμένη θέση της Μητροπολιτικής Επιτροπής με την συμβολή όλων των ΟΤΑ, για την ανάδειξη της μεγάλης εικόνας του παραλιακού μετώπου του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης".

Ειδικότερα, εκτός από την επισήμανση ότι για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, τοπόσημο της περιοχής, έφτασε η στιγμή να «ανακαινιστεί» με σκοπό να ανανεώσει την οπτική και την λειτουργικότητα του, στη εισήγηση, αναφορικά με τους χρήστες της παραλίας, τονίζεται ότι “για τον υπολογισμό τους ελήφθη υπόψη αποκλειστικά η έκταση της περιοχής εφαρμογής της Μελέτης χωρητικότηταw 159.000 χρηστών, η οποία που ισοδυναμεί με τον αριθμό ατόμων οι οποίοι μπορούν να κινούνται ταυτόχρονα στην περιοχή με ανεκτές συνθήκες, από άποψη πυκνότητας”.

Το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο έχει τεθεί ήδη σε διαβούλευση με τους φορείς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τελική του μορφή, ενώ κατατίθενται απόψεις και εντάσεις, γίνονται παρατηρήσεις και προσθήκες από τους επτά δήμους, Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού, στα γεωγραφικά όρια των οποίων υπάρχουν παράκτιες εκτάσεις.

To έργο της ενοποίησης και ανάπλασης του παραλιακού μετώπου είναι κοινό αίτημα των παραπάνω δήμων, με τους οποίους η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε αγαστή συνεργασία. Εξάλλου, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας “είναι το κορυφαίο έργο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένα έργο που θα αλλάξει την ταυτότητα της πόλης. Θα ενοποιήσει το παραλιακό μέτωπο και θα φέρει σε επαφή την πόλη με τη θάλασσα. Με το έργο αυτό βάζουμε τις βάσεις για να ενοποιηθεί το σύνολο του παραλιακού μετώπου”.

Οι στόχοι του σχεδίου

Οι κύριοι στόχοι του σχεδίου, όπως αναφέρονται στη σχετική μελέτη και αποτυπώνονται στην εισήγηση που εγκρίθηκε, είναι οι εξής:

  • Εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου και των βυρσοδεψείων.
  • Ενίσχυση των προϋποθέσεων δημιουργίας περιπατητικού άξονα από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος, που πρόκειται να ανεγερθεί, ως την Πλατεία Ελευθερίας, διαμέσου των εγκαταστάσεων του παλαιού Εμπορευματικού Σταθμού, ως πορεία μνήμης της Νεώτερης Ιστορίας της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονη δημιουργία μητροπολιτικού πόλου με χρήση κεντρικών λειτουργιών, υπερτοπικού χαρακτήρα, στη δυτική είσοδο της πόλης.
  • Αναβάθμιση του άξονα περιπάτου από τον ΟΛΘ ως τον Λευκό Πύργο. Παρεμβάσεις με στόχο την απομάκρυνση της παράνομης στάθμευσης και εξέταση της εναλλακτικής χάραξης ποδηλατοδρόμου από τον Λευκό Πύργο ως τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) σε λωρίδα παρά τη Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, στο άκρο της προς τη θάλασσα.
  • Πολεοδομική ρύθμιση, με ισχυρή ανάπλαση, του συμπλέγματος ΟΜΜΘ - Ποσειδωνίου - Αλλατίνη και της εκτός σχεδίου παράκτιας περιοχής στο νότιο άκρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, με προτάσεις που περιλαμβάνουν - μεταξύ άλλων - την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων ανάπτυξης αθλημάτων κολύμβησης και ναυταθλητισμού , με μεταφορά του "Ποσειδωνίου" και τη μερική εκτροπή ή ακόμη και υπογειοποίηση τμήματος της οδού Μ. Κάλλας, με ταυτόχρονο εμπλησμό (επίχωση) της φυσικής ακτής, για ευχερέστερη κυκλοφοριακή σύνδεση με την οδό Καπ. Γκώνη.
  • Ενεργοποίηση των προβλεπόμενων και θεσμοθετημένων ρυθμίσεων στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Καλαμαριάς, αλλά και πρόταση αναμόρφωσης της κολυμβητικής ακτής στην Ν. Αρετσού.
  • Πολεοδομική ρύθμιση, με εκτεταμένες παρεμβάσεις, της προτεινόμενης περιοχής επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Πυλαίας (Π.Ε. 15) και σύνδεσή της με την ιδιαίτερα αναπτυγμένη ζώνη χρήσεων του τριτογενή τομέα, υπερτοπικού χαρακτήρα, η οποία εντοπίζεται κατά μήκος και εκατέρωθεν της Λ. Γεωργικής Σχολής, σε συνδυασμό με τη γραμμή επέκτασης του μετρό προς το αεροδρόμιο.
  • Διερεύνηση χωροθέτησης Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης εντός του παραλιακού μετώπου Δ. Θέρμης, με μεταφορά των εγκαταστάσεων που λειτουργούν εκτός αδειοδοτικού πλαισίου στο παραλιακό μέτωπο Δ. Πυλαίας – Χορτιάτη.
  • Επανάκτηση του ρόλου και των στοιχείων ανάπτυξης της παράκτιας περιοχής του Δ. Θερμαϊκού, ως κύριας ζώνης θαλάσσιας αναψυχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Επίσης στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ενσωματώνεται και η πρόταση δημιουργίας δύο Ζωνών Ιδιαίτερων Χρήσεων, όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν τα αλιευτικά καταφύγια Καλοχωρίου και Ν. Κρήνης, με στόχο να οργανωθούν λειτουργικά άτυπες συγκεντρώσεις επαγγελματικών, κυρίως, αλιευτικών σκαφών που υφίστανται σήμερα.

Πράσινα σημεία και “γωνιές” ανακύκλωσης

Με βάση τα συμπεράσματα της εισήγησης για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το εν λόγω σχέδιο αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την υλοποίηση των κατευθύνσεων του αναθεωρημένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, που αφορούν στον ανασχεδιασμό του θαλάσσιου μετώπου από την περιοχή του Εθνικού Πάρκου έως και την Επανομή. Κύριο ζητούμενο, όπως τονίζεται, αποτελεί η πρόβλεψη περισσότερων Πράσινων Σημείων ή και Γωνιών Ανακύκλωσης - κατά τα επιτρεπόμενα σύμφωνα με τις προτεινόμενες χρήσεις κάθε περιοχής - στο πλαίσιο εναρμόνισης με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης παραγωγής των στερεών αποβλήτων με την απόδοση πολλών κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων αναψυχής στο κοινό της πόλης.

Μείζονα ζητήματα, πλην της υιοθέτησης των αρχών του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, αλλά και των σχεδίων για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων και την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, η χωροθέτηση της νέας ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και η θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών από τις όποιες μελλοντικές επεμβάσεις, αλλά και η πρόβλεψη για θέσεις στάθμευσης σε πολλές από τις νέες λειτουργίες που προβλέπονται για το παραλιακό μέτωπο.

Τι προτείνεται για τις οικιστικές περιοχές

1.Περιοχή Παλιού Εμπορευματικού Σταθμού: Προτείνεται η ένταξή της στο σχέδιο πόλης, καθώς και για δυο εκτάσεις μεταξύ 26ης Οκτωβρίου και του ορίου του ΟΛΘ. Πρόκειται για το πρώην στρατόπεδο Μυστακίδη και μικρή έκταση ιδιοκτησίας του ΟΣΕ. Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα πολεοδομική ενότητα με τρία οικοδομικά τετράγωνα.

2.Νέα Παραλία έως Μέγαρο Μουσικής και η χερσαία ζώνη που θα προκύψει μετά τον εμπλησμό μπροστά από τους χώρους των Ναυταθλητικών Εγκαταστάσεων του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης και του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης: Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα πολεοδομική ενότητα που περιλαμβάνει όλη τη Νέα Παραλία από τον Λευκό Πύργο ως το Μέγαρο Μουσικής.

3.Περιοχή Μεγάρου Μουσικής, αθλητικές εγκαταστάσεις «Ποσειδωνίου» και έκταση Μύλων Αλλατίνη, καθώς και αδόμητες εκτός σχεδίου εκτάσεις που προτείνεται να ενταχθούν σε σχέδιο πόλης: Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα ενιαία πολεοδομική ενότητα με σκοπό τη δημιουργία ενός πολυλειτουργικού μητροπολιτικού πόλου αθλητισμού - ναυταθλητισμού και πολιτισμού με θετική επίδραση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με τη δημιουργία εκτεταμένων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, την αναδιοργάνωση του αστικού ιστού και των κοινόχρηστων χώρων με παράλληλη ένταξη του ΟΜΜΘ σε αυτόν, την ανάπτυξη κοινωφελών δραστηριοτήτων υπερτοπικού χαρακτήρα και, τέλος, την επανάχρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των ιστορικών διατηρητέων κτιρίων των Μύλων Αλλατίνη και την άμεση προβολή τους στο παραθαλάσσιο μέτωπο.

4.Πρώην νοσοκομείο “Παναγία” – Νότιο τμήμα Αθλητικού Κέντρου Μίκρας: Για το νοσοκομείο προτείνονται οι χρήσεις Κεντρικών Λειτουργιών Πόλης, καθώς και οι εντός εγκεκριμένου σχεδίου χώροι πρασίνου και κοινωφελών εγκαταστάσεων (αθλητισμού). Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα ενιαία πολεοδομική ενότητα που θα περιλαμβάνει τα δύο παραπάνω τμήματα. “Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, με την παρατήρηση ότι θα πρέπει να προστεθεί η ειδική χρήση "30. Γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία (μικρά, μεγάλα)", για την πρόβλεψη δημιουργίας Γωνιάς ανακύκλωσης, κατά τα επιτρεπόμενα σύμφωνα με τη Γενική Χρήση Κεντρικών Λειτουργιών Πόλης.

5.Περιοχή Ανατολικά του οικισμού Περαίας, μετά το μεγάλο κεντρικό ακίνητο που παραχωρήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για τη δημιουργία του ThessINTEC: Προτείνονται οι χρήσεις Τουρισμός - Αναψυχή, κοινωφελείς λειτουργίες και ελεύθεροι χώροι - αστικό πράσινο. Προτείνεται χαμηλός συντελεστής δόμησης 0,60. “Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τη συγκεκριμένη χρήση και όρους δόμησης της περιοχής. Οι χρήσεις που θα προκριθούν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τις υφιστάμενες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις του Δ. Θερμαϊκού”.

6.Οικισμοί Περαίας και Νέων Επιβατών: Σε βάθος δυο οικοδομικών τετραγώνων από την παραλία προτείνεται αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου με στόχο τη γενικότερη ανάπλαση και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής. Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα ενιαία πολεοδομική ενότητα. Η χρήση γης που επιλέγεται για το σύνολο της είναι «Τουρισμός Αναψυχή» με προσθήκη της ειδικής χρήσης Εκπαίδευση, για την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων εκπαίδευσης (υφιστάμενο ΙΕΚ) εντός της περιοχής.

7.Οικισμός Αγίας Τριάδας: Προτείνεται αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου με στόχο τη γενικότερη ανάπλαση και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής. Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα ενιαία πολεοδομική ενότητα. “Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, καθώς και την προτεινόμενη εκπόνηση Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης για το σύνολο της περιοχής”.

Περιοχές Παραγωγικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων

1.Πολεοδομική Ενότητα 15 της Πυλαίας: Η περιοχή της επέκτασης της Πυλαίας προτείνεται να πολεοδομηθεί ως Περιοχή Παραγωγικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Τριτογενή Τομέα και Τουρισμού για τη δημιουργία οργανωμένου υπερτοπικού πόλου κεντρικών λειτουργιών και τουρισμού – αναψυχής. Το σύνολο της περιοχής θα οργανωθεί σε μια πολεοδομική ενότητα. Προτείνονται Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης, μετά την απομάκρυνση των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων που λειτουργούν στην περιοχή.

2.Αγρόκτημα ΑΠΘ: Ορίζεται ως Περιοχή Παραγωγικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Πανεπιστημίου για την ανάπτυξη της ως χώρου εκπαίδευσης και βοτανικού κήπου με σκοπό τη δημιουργία Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου – Βοτανικός Κήπος. Το σύνολο της περιοχής θα οργανωθεί σε μια πολεοδομική ενότητα. Στη συγκεκριμένη περιοχή εντοπίζεται ο υγρότοπος «Παράκτιο Έλος Μίκρας», που περιλαμβάνει, στο δυτικό της άκρο, τις εκβολές του ποταμού Ανθεμούντα και αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για την ορνιθοπανίδα πριν από τους βιοτόπους των δέλτα του Γαλλικού και Αξιού. Επισημαίνεται ότι η περιοχή ανήκει σε Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, και οι παράκτιες χρήσεις της μπορεί να μην κινδυνεύουν ως το 2030, όμως ως το 2050, λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πιθανό να πληγούν από τρωτότητα.

3.Παραθαλάσσια έκταση Δήμου Θέρμης: Ορίζεται ως Οργανωμένος Υποδοχέας Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Δευτερογενή Τομέα -Επιχειρηματικό Πάρκο και ειδικότερα ως υποδοχέας παραγωγικών δραστηριοτήτων σχετιζόμενων με τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα για την υποστήριξη του αλιευτικού στόλου του Θερμαϊκού κόλπου. Η περιοχή προτείνεται να πολεοδομηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3982/2011. Οι προτεινόμενες χρήσεις είναι αυτές των παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης, προκειμένου να (μετ)εγκατασταθεί η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη για την εξυπηρέτηση των αναγκών του αλιευτικού στόλου της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης. Για τη συγκεκριμένη περιοχή ισχύουν τα εξής:

Περιοχές Ειδικής Προστασίας

1.Εθνικό Πάρκο Αξιού: Η περιοχή που περιβάλλει τον οικισμό Καλοχωρίου, μαζί με τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου ορίζεται ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης. Διαχωρίζεται σε δύο υποπεριοχές: την υδάτινη περιοχή προστασίας της φύσης – δέλτα ποταμών και τη χερσαία περιοχή προστασίας της φύσης. Προτείνονται οι χρήσεις Ζώνης Προστασίας της Φύσης. “Η υπηρεσία μας γνωμοδοτεί θετικά για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στην περιοχή”.

2.Παρόχθια ζώνη Δενδροποτάμου και Παλιά Βυρσοδεψεία: Προτείνεται η περιβαλλοντική και αισθητική εξυγίανση της περιοχής εκβολών Δενδροποτάμου από την παρόχθια ζώνη του έως την ΠΑΘΕ και τα όρια του στρατοπέδου Κακιούση, καθώς και την περιοχή των παλιών βυρσοδεψιών, με κατάλληλες παρεμβάσεις και διαμορφώσεις τοπίου, ώστε να καταστεί βιώσιμος και ασφαλής χώρος περιπάτου και στάσης, με θέα προς το Θερμαϊκό Κόλπο και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου. Οι προτεινόμενες χρήσεις είναι ελεύθεροι χώροι αστικού και περιαστικού πρασίνου. “Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, θέτει ωστόσο την εξής παρατήρηση προς προβληματισμό: δεδομένου ότι η περιοχή αποτελεί, πρωτίστως στη συνείδηση των δημοτών, μία υποβαθμισμένη από άποψη χρήσεων αλλά και ‘κακόφημη’ περιοχή, κινδυνεύει να απομονωθεί και να απωλέσει ακριβώς τον προστατευτέο χαρακτήρα της, μεταπίπτοντας σε μία νέα εστία υποβάθμισης, δεδομένου ότι μία περιοχή αστικού και περιαστικού πρασίνου χωρίς ιδιαίτερη επισκεψιμότητα, ιδίως μετά από μία ορισμένη ώρα, αλλά και χωρίς επαρκή φύλαξη, εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης παράνομων δραστηριοτήτων, ιδίως εάν η πρόσβαση είναι εύκολη. Για το λόγο αυτό η υπηρεσία προτείνει τη διερεύνηση ένταξης, στην περιοχή, σημειακών χρήσεων π.χ. εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως εγκατάσταση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή και κέντρα έρευνας και επιστημονική έρευνα που αφορούν μόνο την περιοχή.

3.Θερινό Ανάκτορο-Κυβερνείο – Εκτάσεις δυτικά της οδού Πλαστήρα – Πλαζ Αρετσούς: Για όλες τις επιμέρους εκτάσεις προτείνονται οι χρήσεις Ζώνης Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, με προσθήκη ειδικής χρήσης κατά περίπτωση, οι οποίες διαφοροποιούνται μεταξύ των εκτάσεων ως προς τις επιμέρους ειδικές χρήσεις. “Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις με την εξής παρατήρηση: παρά την εξασφάλιση της σύνδεσης της περιοχής με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και την θαλάσσια συγκοινωνία που θεωρητικά προκρίνει η μελέτη, κύριο ζητούμενο στο πλαίσιο της δημιουργίας χώρων αναψυχής, πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, αναψυκτηρίων και, ακόμη περισσότερο, στο πλαίσιο δημιουργίας τεχνητής κολυμβητικής ακτής, αποτελεί η εξασφάλιση ικανών και επαρκών χώρων στάθμευσης”.

4.Περιοχή δυτικά της οδού Πλαστήρα και των οδών Γαγύλη και Θέτιδος στα κατάντη προς την πλευρά της θάλασσας από την οδό Λεβαντή έως την οδό Βρυούλων και από την οδό Μικράς Ασίας έως την οδό Ησιόδου: Ρυθμίζονται οι χρήσεις γης καθώς και οι όροι και περιορισμοί δόμησης για την ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής. Για την περιοχή προτείνονται οι χρήσεις Ζώνης Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων. “Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά, με το σύνολο των παρατηρήσεων που παρέθεσε και για την προηγούμενη περιοχή”.

5.Περιοχή Θέρμης εκτός σχεδίου πόλης από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” έως το όριο της περιοχής που ορίζεται ως Οργανωμένος Υποδοχέας Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Δευτερογενή Τομέα - Επιχειρηματικό Πάρκο (Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη): Θα λειτουργεί ως μια ζώνη ελεύθερου χώρου με απαγόρευση κάθε δόμησης και δραστηριότητας . “Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά”.

6.Περιοχή Δήμου Θερμαϊκού που θα προκύψει μετά τις ακτομηχανικές παρεμβάσεις για τον καθορισμό της νέας ακτογραμμής στο μέτωπο των οικισμών Περαίας, Νέων Επιβατών και Αγ. Τριάδας: Στη ζώνη αυτή επιτρέπονται δραστηριότητες και λειτουργίες ήπιας αναψυχής που εξυπηρετούν την πρόσβαση και παραμονή στη θάλασσα και την αναψυχή του κοινού και οι οποίες δεν αλλοιώνουν τη φυσική μορφολογία της περιοχής (ελεύθεροι χώροι αστικού και περιαστικού πρασίνου). “Η υπηρεσία δεν έχει αντίρρηση. Γενικώς η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, καθώς και για την πρόταση η διαμόρφωση της περιοχής να αποτελέσει μέρος του συνολικού και ενιαίου σχεδιασμού της Οικιστικής Περιοχής Περαίας – Νέων Επιβατών”.

Ιδιαίτερες Χρήσεις Γης

1.Ανατολικό άκρο Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου: Προτείνεται η δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου, το οποίο θα εξυπηρετεί τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη της περιοχής καθώς επίσης και τη Θαλάσσια Συγκοινωνία σε περίπτωση επέκτασής της. Για την περιοχή προτείνονται οι χρήσεις λιμενικές ζώνες επιβατικής, εμπορικής, αλιευτικής, βιομηχανικής και τουριστικής δραστηριότητας, μαρίνες. “Η υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα υλοποιηθούν αυστηρά και μόνο έπειτα από κατάλληλη ακτομηχανική διερεύνηση”.

2.Αλιευτικό Καταφύγιο Νέας Κρήνης: Θα εξυπηρετεί τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη της περιοχής, για το οποίο έχει εκπονηθεί και επικαιροποιηθεί η σχετική τεχνική μελέτη (2018). “Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά, με το σύνολο των παρατηρήσεων που παρέθεσε για την προηγούμενη περιοχή”.

Στην τελική ευθεία, βήμα – βήμα, εισέρχεται το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την ανάπλαση, ενοποίηση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, μήκους 40 χλμ. από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, στο οποίο θα μπορούν να κινούνται ταυτόχρονα χωρίς συνωστισμό 159.000 πολίτες.

Αυτό αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία αποτέλεσε τη βάση για τη θετική γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης επί τις στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του οργάνου.

Τη γνωμοδότηση εισηγήθηκε  η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου στη διάρκεια της συνεδρίασης, όπου τόνισε ότι "η Μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου με σχεδιαστή και συντονιστή την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού, αποτυπώνει την ενιαία και ολοκληρωμένη θέση της Μητροπολιτικής Επιτροπής με την συμβολή όλων των ΟΤΑ, για την ανάδειξη της μεγάλης εικόνας του παραλιακού μετώπου του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης".

Ειδικότερα, εκτός από την επισήμανση ότι για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, τοπόσημο της περιοχής, έφτασε η στιγμή να «ανακαινιστεί» με σκοπό να ανανεώσει την οπτική και την λειτουργικότητα του, στη εισήγηση, αναφορικά με τους χρήστες της παραλίας, τονίζεται ότι “για τον υπολογισμό τους ελήφθη υπόψη αποκλειστικά η έκταση της περιοχής εφαρμογής της Μελέτης χωρητικότηταw 159.000 χρηστών, η οποία που ισοδυναμεί με τον αριθμό ατόμων οι οποίοι μπορούν να κινούνται ταυτόχρονα στην περιοχή με ανεκτές συνθήκες, από άποψη πυκνότητας”.

Το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο έχει τεθεί ήδη σε διαβούλευση με τους φορείς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τελική του μορφή, ενώ κατατίθενται απόψεις και εντάσεις, γίνονται παρατηρήσεις και προσθήκες από τους επτά δήμους, Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού, στα γεωγραφικά όρια των οποίων υπάρχουν παράκτιες εκτάσεις.

To έργο της ενοποίησης και ανάπλασης του παραλιακού μετώπου είναι κοινό αίτημα των παραπάνω δήμων, με τους οποίους η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε αγαστή συνεργασία. Εξάλλου, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας “είναι το κορυφαίο έργο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένα έργο που θα αλλάξει την ταυτότητα της πόλης. Θα ενοποιήσει το παραλιακό μέτωπο και θα φέρει σε επαφή την πόλη με τη θάλασσα. Με το έργο αυτό βάζουμε τις βάσεις για να ενοποιηθεί το σύνολο του παραλιακού μετώπου”.

Οι στόχοι του σχεδίου

Οι κύριοι στόχοι του σχεδίου, όπως αναφέρονται στη σχετική μελέτη και αποτυπώνονται στην εισήγηση που εγκρίθηκε, είναι οι εξής:

  • Εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου και των βυρσοδεψείων.
  • Ενίσχυση των προϋποθέσεων δημιουργίας περιπατητικού άξονα από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος, που πρόκειται να ανεγερθεί, ως την Πλατεία Ελευθερίας, διαμέσου των εγκαταστάσεων του παλαιού Εμπορευματικού Σταθμού, ως πορεία μνήμης της Νεώτερης Ιστορίας της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονη δημιουργία μητροπολιτικού πόλου με χρήση κεντρικών λειτουργιών, υπερτοπικού χαρακτήρα, στη δυτική είσοδο της πόλης.
  • Αναβάθμιση του άξονα περιπάτου από τον ΟΛΘ ως τον Λευκό Πύργο. Παρεμβάσεις με στόχο την απομάκρυνση της παράνομης στάθμευσης και εξέταση της εναλλακτικής χάραξης ποδηλατοδρόμου από τον Λευκό Πύργο ως τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) σε λωρίδα παρά τη Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, στο άκρο της προς τη θάλασσα.
  • Πολεοδομική ρύθμιση, με ισχυρή ανάπλαση, του συμπλέγματος ΟΜΜΘ - Ποσειδωνίου - Αλλατίνη και της εκτός σχεδίου παράκτιας περιοχής στο νότιο άκρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, με προτάσεις που περιλαμβάνουν - μεταξύ άλλων - την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων ανάπτυξης αθλημάτων κολύμβησης και ναυταθλητισμού , με μεταφορά του "Ποσειδωνίου" και τη μερική εκτροπή ή ακόμη και υπογειοποίηση τμήματος της οδού Μ. Κάλλας, με ταυτόχρονο εμπλησμό (επίχωση) της φυσικής ακτής, για ευχερέστερη κυκλοφοριακή σύνδεση με την οδό Καπ. Γκώνη.
  • Ενεργοποίηση των προβλεπόμενων και θεσμοθετημένων ρυθμίσεων στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Καλαμαριάς, αλλά και πρόταση αναμόρφωσης της κολυμβητικής ακτής στην Ν. Αρετσού.
  • Πολεοδομική ρύθμιση, με εκτεταμένες παρεμβάσεις, της προτεινόμενης περιοχής επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Πυλαίας (Π.Ε. 15) και σύνδεσή της με την ιδιαίτερα αναπτυγμένη ζώνη χρήσεων του τριτογενή τομέα, υπερτοπικού χαρακτήρα, η οποία εντοπίζεται κατά μήκος και εκατέρωθεν της Λ. Γεωργικής Σχολής, σε συνδυασμό με τη γραμμή επέκτασης του μετρό προς το αεροδρόμιο.
  • Διερεύνηση χωροθέτησης Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης εντός του παραλιακού μετώπου Δ. Θέρμης, με μεταφορά των εγκαταστάσεων που λειτουργούν εκτός αδειοδοτικού πλαισίου στο παραλιακό μέτωπο Δ. Πυλαίας – Χορτιάτη.
  • Επανάκτηση του ρόλου και των στοιχείων ανάπτυξης της παράκτιας περιοχής του Δ. Θερμαϊκού, ως κύριας ζώνης θαλάσσιας αναψυχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Επίσης στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ενσωματώνεται και η πρόταση δημιουργίας δύο Ζωνών Ιδιαίτερων Χρήσεων, όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν τα αλιευτικά καταφύγια Καλοχωρίου και Ν. Κρήνης, με στόχο να οργανωθούν λειτουργικά άτυπες συγκεντρώσεις επαγγελματικών, κυρίως, αλιευτικών σκαφών που υφίστανται σήμερα.

Πράσινα σημεία και “γωνιές” ανακύκλωσης

Με βάση τα συμπεράσματα της εισήγησης για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το εν λόγω σχέδιο αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την υλοποίηση των κατευθύνσεων του αναθεωρημένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, που αφορούν στον ανασχεδιασμό του θαλάσσιου μετώπου από την περιοχή του Εθνικού Πάρκου έως και την Επανομή. Κύριο ζητούμενο, όπως τονίζεται, αποτελεί η πρόβλεψη περισσότερων Πράσινων Σημείων ή και Γωνιών Ανακύκλωσης - κατά τα επιτρεπόμενα σύμφωνα με τις προτεινόμενες χρήσεις κάθε περιοχής - στο πλαίσιο εναρμόνισης με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης παραγωγής των στερεών αποβλήτων με την απόδοση πολλών κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων αναψυχής στο κοινό της πόλης.

Μείζονα ζητήματα, πλην της υιοθέτησης των αρχών του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, αλλά και των σχεδίων για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων και την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, η χωροθέτηση της νέας ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και η θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών από τις όποιες μελλοντικές επεμβάσεις, αλλά και η πρόβλεψη για θέσεις στάθμευσης σε πολλές από τις νέες λειτουργίες που προβλέπονται για το παραλιακό μέτωπο.

Τι προτείνεται για τις οικιστικές περιοχές

1.Περιοχή Παλιού Εμπορευματικού Σταθμού: Προτείνεται η ένταξή της στο σχέδιο πόλης, καθώς και για δυο εκτάσεις μεταξύ 26ης Οκτωβρίου και του ορίου του ΟΛΘ. Πρόκειται για το πρώην στρατόπεδο Μυστακίδη και μικρή έκταση ιδιοκτησίας του ΟΣΕ. Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα πολεοδομική ενότητα με τρία οικοδομικά τετράγωνα.

2.Νέα Παραλία έως Μέγαρο Μουσικής και η χερσαία ζώνη που θα προκύψει μετά τον εμπλησμό μπροστά από τους χώρους των Ναυταθλητικών Εγκαταστάσεων του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης και του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης: Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα πολεοδομική ενότητα που περιλαμβάνει όλη τη Νέα Παραλία από τον Λευκό Πύργο ως το Μέγαρο Μουσικής.

3.Περιοχή Μεγάρου Μουσικής, αθλητικές εγκαταστάσεις «Ποσειδωνίου» και έκταση Μύλων Αλλατίνη, καθώς και αδόμητες εκτός σχεδίου εκτάσεις που προτείνεται να ενταχθούν σε σχέδιο πόλης: Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα ενιαία πολεοδομική ενότητα με σκοπό τη δημιουργία ενός πολυλειτουργικού μητροπολιτικού πόλου αθλητισμού - ναυταθλητισμού και πολιτισμού με θετική επίδραση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με τη δημιουργία εκτεταμένων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, την αναδιοργάνωση του αστικού ιστού και των κοινόχρηστων χώρων με παράλληλη ένταξη του ΟΜΜΘ σε αυτόν, την ανάπτυξη κοινωφελών δραστηριοτήτων υπερτοπικού χαρακτήρα και, τέλος, την επανάχρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των ιστορικών διατηρητέων κτιρίων των Μύλων Αλλατίνη και την άμεση προβολή τους στο παραθαλάσσιο μέτωπο.

4.Πρώην νοσοκομείο “Παναγία” – Νότιο τμήμα Αθλητικού Κέντρου Μίκρας: Για το νοσοκομείο προτείνονται οι χρήσεις Κεντρικών Λειτουργιών Πόλης, καθώς και οι εντός εγκεκριμένου σχεδίου χώροι πρασίνου και κοινωφελών εγκαταστάσεων (αθλητισμού). Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα ενιαία πολεοδομική ενότητα που θα περιλαμβάνει τα δύο παραπάνω τμήματα. “Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, με την παρατήρηση ότι θα πρέπει να προστεθεί η ειδική χρήση "30. Γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία (μικρά, μεγάλα)", για την πρόβλεψη δημιουργίας Γωνιάς ανακύκλωσης, κατά τα επιτρεπόμενα σύμφωνα με τη Γενική Χρήση Κεντρικών Λειτουργιών Πόλης.

5.Περιοχή Ανατολικά του οικισμού Περαίας, μετά το μεγάλο κεντρικό ακίνητο που παραχωρήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για τη δημιουργία του ThessINTEC: Προτείνονται οι χρήσεις Τουρισμός - Αναψυχή, κοινωφελείς λειτουργίες και ελεύθεροι χώροι - αστικό πράσινο. Προτείνεται χαμηλός συντελεστής δόμησης 0,60. “Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τη συγκεκριμένη χρήση και όρους δόμησης της περιοχής. Οι χρήσεις που θα προκριθούν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τις υφιστάμενες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις του Δ. Θερμαϊκού”.

6.Οικισμοί Περαίας και Νέων Επιβατών: Σε βάθος δυο οικοδομικών τετραγώνων από την παραλία προτείνεται αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου με στόχο τη γενικότερη ανάπλαση και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής. Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα ενιαία πολεοδομική ενότητα. Η χρήση γης που επιλέγεται για το σύνολο της είναι «Τουρισμός Αναψυχή» με προσθήκη της ειδικής χρήσης Εκπαίδευση, για την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων εκπαίδευσης (υφιστάμενο ΙΕΚ) εντός της περιοχής.

7.Οικισμός Αγίας Τριάδας: Προτείνεται αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου με στόχο τη γενικότερη ανάπλαση και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής. Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα ενιαία πολεοδομική ενότητα. “Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, καθώς και την προτεινόμενη εκπόνηση Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης για το σύνολο της περιοχής”.

Περιοχές Παραγωγικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων

1.Πολεοδομική Ενότητα 15 της Πυλαίας: Η περιοχή της επέκτασης της Πυλαίας προτείνεται να πολεοδομηθεί ως Περιοχή Παραγωγικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Τριτογενή Τομέα και Τουρισμού για τη δημιουργία οργανωμένου υπερτοπικού πόλου κεντρικών λειτουργιών και τουρισμού – αναψυχής. Το σύνολο της περιοχής θα οργανωθεί σε μια πολεοδομική ενότητα. Προτείνονται Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης, μετά την απομάκρυνση των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων που λειτουργούν στην περιοχή.

2.Αγρόκτημα ΑΠΘ: Ορίζεται ως Περιοχή Παραγωγικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Πανεπιστημίου για την ανάπτυξη της ως χώρου εκπαίδευσης και βοτανικού κήπου με σκοπό τη δημιουργία Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου – Βοτανικός Κήπος. Το σύνολο της περιοχής θα οργανωθεί σε μια πολεοδομική ενότητα. Στη συγκεκριμένη περιοχή εντοπίζεται ο υγρότοπος «Παράκτιο Έλος Μίκρας», που περιλαμβάνει, στο δυτικό της άκρο, τις εκβολές του ποταμού Ανθεμούντα και αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για την ορνιθοπανίδα πριν από τους βιοτόπους των δέλτα του Γαλλικού και Αξιού. Επισημαίνεται ότι η περιοχή ανήκει σε Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, και οι παράκτιες χρήσεις της μπορεί να μην κινδυνεύουν ως το 2030, όμως ως το 2050, λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πιθανό να πληγούν από τρωτότητα.

3.Παραθαλάσσια έκταση Δήμου Θέρμης: Ορίζεται ως Οργανωμένος Υποδοχέας Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Δευτερογενή Τομέα -Επιχειρηματικό Πάρκο και ειδικότερα ως υποδοχέας παραγωγικών δραστηριοτήτων σχετιζόμενων με τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα για την υποστήριξη του αλιευτικού στόλου του Θερμαϊκού κόλπου. Η περιοχή προτείνεται να πολεοδομηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3982/2011. Οι προτεινόμενες χρήσεις είναι αυτές των παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης, προκειμένου να (μετ)εγκατασταθεί η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη για την εξυπηρέτηση των αναγκών του αλιευτικού στόλου της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης. Για τη συγκεκριμένη περιοχή ισχύουν τα εξής:

Περιοχές Ειδικής Προστασίας

1.Εθνικό Πάρκο Αξιού: Η περιοχή που περιβάλλει τον οικισμό Καλοχωρίου, μαζί με τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου ορίζεται ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης. Διαχωρίζεται σε δύο υποπεριοχές: την υδάτινη περιοχή προστασίας της φύσης – δέλτα ποταμών και τη χερσαία περιοχή προστασίας της φύσης. Προτείνονται οι χρήσεις Ζώνης Προστασίας της Φύσης. “Η υπηρεσία μας γνωμοδοτεί θετικά για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στην περιοχή”.

2.Παρόχθια ζώνη Δενδροποτάμου και Παλιά Βυρσοδεψεία: Προτείνεται η περιβαλλοντική και αισθητική εξυγίανση της περιοχής εκβολών Δενδροποτάμου από την παρόχθια ζώνη του έως την ΠΑΘΕ και τα όρια του στρατοπέδου Κακιούση, καθώς και την περιοχή των παλιών βυρσοδεψιών, με κατάλληλες παρεμβάσεις και διαμορφώσεις τοπίου, ώστε να καταστεί βιώσιμος και ασφαλής χώρος περιπάτου και στάσης, με θέα προς το Θερμαϊκό Κόλπο και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου. Οι προτεινόμενες χρήσεις είναι ελεύθεροι χώροι αστικού και περιαστικού πρασίνου. “Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, θέτει ωστόσο την εξής παρατήρηση προς προβληματισμό: δεδομένου ότι η περιοχή αποτελεί, πρωτίστως στη συνείδηση των δημοτών, μία υποβαθμισμένη από άποψη χρήσεων αλλά και ‘κακόφημη’ περιοχή, κινδυνεύει να απομονωθεί και να απωλέσει ακριβώς τον προστατευτέο χαρακτήρα της, μεταπίπτοντας σε μία νέα εστία υποβάθμισης, δεδομένου ότι μία περιοχή αστικού και περιαστικού πρασίνου χωρίς ιδιαίτερη επισκεψιμότητα, ιδίως μετά από μία ορισμένη ώρα, αλλά και χωρίς επαρκή φύλαξη, εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης παράνομων δραστηριοτήτων, ιδίως εάν η πρόσβαση είναι εύκολη. Για το λόγο αυτό η υπηρεσία προτείνει τη διερεύνηση ένταξης, στην περιοχή, σημειακών χρήσεων π.χ. εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως εγκατάσταση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή και κέντρα έρευνας και επιστημονική έρευνα που αφορούν μόνο την περιοχή.

3.Θερινό Ανάκτορο-Κυβερνείο – Εκτάσεις δυτικά της οδού Πλαστήρα – Πλαζ Αρετσούς: Για όλες τις επιμέρους εκτάσεις προτείνονται οι χρήσεις Ζώνης Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, με προσθήκη ειδικής χρήσης κατά περίπτωση, οι οποίες διαφοροποιούνται μεταξύ των εκτάσεων ως προς τις επιμέρους ειδικές χρήσεις. “Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις με την εξής παρατήρηση: παρά την εξασφάλιση της σύνδεσης της περιοχής με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και την θαλάσσια συγκοινωνία που θεωρητικά προκρίνει η μελέτη, κύριο ζητούμενο στο πλαίσιο της δημιουργίας χώρων αναψυχής, πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, αναψυκτηρίων και, ακόμη περισσότερο, στο πλαίσιο δημιουργίας τεχνητής κολυμβητικής ακτής, αποτελεί η εξασφάλιση ικανών και επαρκών χώρων στάθμευσης”.

4.Περιοχή δυτικά της οδού Πλαστήρα και των οδών Γαγύλη και Θέτιδος στα κατάντη προς την πλευρά της θάλασσας από την οδό Λεβαντή έως την οδό Βρυούλων και από την οδό Μικράς Ασίας έως την οδό Ησιόδου: Ρυθμίζονται οι χρήσεις γης καθώς και οι όροι και περιορισμοί δόμησης για την ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής. Για την περιοχή προτείνονται οι χρήσεις Ζώνης Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων. “Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά, με το σύνολο των παρατηρήσεων που παρέθεσε και για την προηγούμενη περιοχή”.

5.Περιοχή Θέρμης εκτός σχεδίου πόλης από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” έως το όριο της περιοχής που ορίζεται ως Οργανωμένος Υποδοχέας Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Δευτερογενή Τομέα - Επιχειρηματικό Πάρκο (Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη): Θα λειτουργεί ως μια ζώνη ελεύθερου χώρου με απαγόρευση κάθε δόμησης και δραστηριότητας . “Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά”.

6.Περιοχή Δήμου Θερμαϊκού που θα προκύψει μετά τις ακτομηχανικές παρεμβάσεις για τον καθορισμό της νέας ακτογραμμής στο μέτωπο των οικισμών Περαίας, Νέων Επιβατών και Αγ. Τριάδας: Στη ζώνη αυτή επιτρέπονται δραστηριότητες και λειτουργίες ήπιας αναψυχής που εξυπηρετούν την πρόσβαση και παραμονή στη θάλασσα και την αναψυχή του κοινού και οι οποίες δεν αλλοιώνουν τη φυσική μορφολογία της περιοχής (ελεύθεροι χώροι αστικού και περιαστικού πρασίνου). “Η υπηρεσία δεν έχει αντίρρηση. Γενικώς η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, καθώς και για την πρόταση η διαμόρφωση της περιοχής να αποτελέσει μέρος του συνολικού και ενιαίου σχεδιασμού της Οικιστικής Περιοχής Περαίας – Νέων Επιβατών”.

Ιδιαίτερες Χρήσεις Γης

1.Ανατολικό άκρο Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου: Προτείνεται η δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου, το οποίο θα εξυπηρετεί τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη της περιοχής καθώς επίσης και τη Θαλάσσια Συγκοινωνία σε περίπτωση επέκτασής της. Για την περιοχή προτείνονται οι χρήσεις λιμενικές ζώνες επιβατικής, εμπορικής, αλιευτικής, βιομηχανικής και τουριστικής δραστηριότητας, μαρίνες. “Η υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα υλοποιηθούν αυστηρά και μόνο έπειτα από κατάλληλη ακτομηχανική διερεύνηση”.

2.Αλιευτικό Καταφύγιο Νέας Κρήνης: Θα εξυπηρετεί τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη της περιοχής, για το οποίο έχει εκπονηθεί και επικαιροποιηθεί η σχετική τεχνική μελέτη (2018). “Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά, με το σύνολο των παρατηρήσεων που παρέθεσε για την προηγούμενη περιοχή”.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία