ΑΠΟΨΕΙΣ

Πάνω απ’ όλα η Θεσσαλονίκη, όχι οι φιλοδοξίες

 14/01/2023 09:00

Καλή Χρονιά και Καλά μυαλά δεν είναι μία συνηθισμένη ευχή αλλά με τέσσερις τουλάχιστον εκλογικές αναμετρήσεις μπροστά μας (δύο τουλάχιστον εθνικές κάλπες και δύο γύροι αυτοδιοικητικών εκλογών) νομίζω ότι μας χρειάζονται άπαντες καλά μυαλά.

Τόσο για τους κυβερνώντες σε κράτος και δήμους, για όσους θέλουν να πάρουν την θέση αυτών αλλά και για όσους -που είναι η μεγάλη πλειοψηφία- θα κληθούν να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις.

Γιατί στις δημοκρατίες η μέγιστη δύναμη των πολιτών είναι η ψήφος. Η συμμετοχή και η επιλογή στην εκλογική διαδικασία. Μπορείς για τέσσερα χρόνια ανάμεσα στις εκλογές να διεκδικείς, να συμμετέχεις σε κινητοποιήσεις, σε απεργίες, να παλεύεις με κάθε μέσο για την ανάπτυξη της πατρίδας σου, όμως η Κυριακή των εκλογών είναι η ιερότερη στιγμή. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να σπαταλάμε την ψήφο μας.

Σε αυτή την Κυριακή βέβαια θα φτάσουμε μετά από μήνες συζητήσεων. Κυρίως στο δήμο Θεσσαλονίκης όπου η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της διοίκησης Ζέρβα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι ευχαριστημένοι από την σημερινή διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό και έχουνε ξυπνήσει (ευτυχώς) πολλοί από τον λήθαργό τους.

Η αίσθηση στην κοινωνία είναι ότι χάθηκαν 3,5 χρόνια. Στον ορίζοντα του 2030, της περίφημης Θεσσαλονίκη του 2030, εκτιμώ ότι δεν έχουμε άλλη ευκαιρία. Ακούω από πολλούς την ανησυχία η Θεσσαλονίκη να μην ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Προς τον παρόν έχει ξεπεραστεί. Το μέλλον θα δείξει αν ανατραπεί αυτή η πορεία.

Η πολυσπερμία προσώπων που θέλουν να εκφράσουν την πολιτική αλλαγή στην πόλη είναι κάτι θεμιτό και πολύ αισιόδοξο ότι θα ωφελήσει τον προοδευτικό πόλο. Αρκεί όλοι να έχουν την ίδια κοινή αντίληψη περί αυτού του πόλου. Γιατί στην προμετωπίδα όλων των συναντήσεων, συσκέψεων και ζυμώσεων που γίνονται αυτές τις μέρες πρέπει να υπάρχει η Θεσσαλονίκη. Να μην την αφήσουμε απλά να υπάρχει στο κάδρο. Αλλά να είναι η πρώτη μας έγνοια. Το αύριο της. Οι πολίτες της.

Και το σημαντικότερο όλων, η Θεσσαλονίκη. Όχι λοιπόν σε μία ατέρμονη ανταλλαγή απόψεων για τα πρόσωπα αλλά μία σοβαρή συζήτηση περί πολιτικών και οραμάτων. Ας μην ξεχνάμε πως αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε στη σημερινή κατάσταση. Διότι στις προηγούμενες εκλογές κανείς δεν ασχολήθηκε με το τί πρέσβευε ο κάθε υποψήφιος. Υπήρξε λευκή επιταγή στους υποψήφιους που είχε ως αποτέλεσμα τη απουσία ιδεών, οράματος και στόχου.

Ο στόχος πια είναι ένας, ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στο Αύριο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 08.01.2023