ΑΠΟΨΕΙΣ

Πανελλήνιες ιερές

 27/07/2021 21:00

Εκτός από το COVID υπάρχουν και άλλα θέματα. Τώρα που μάθαμε ότι στις τουριστικές περιοχές έχει εμβολιαστεί μικρό μέρος των εποχικά εργαζόμενων –π.χ. στην Μύκονο των 10.000 κατοίκων είχαν γίνει μέχρι 14/07 9.700 πλήρεις εμβολιασμοί και είχαν εμβολιαστεί γενικά 5.400 κάτοικοι Μυκόνου. Προσέξτε ότι το 9.700 είναι άθροισμα 2 αριθμών: Α) πόσοι κάτοικοι Μυκόνου εμβολιάστηκαν στην Μύκονο και Β) πόσοι κάτοικοι άλλων περιοχών εμβολιάστηκαν στην Μύκονο. Α+Β=9.700. Το 5.400 είναι επίσης Α και Γ όπου Α είναι το προηγούμενο (δηλαδή πόσοι κάτοικοι Μυκόνου εμβολιάστηκαν στην Μύκονο) και Γ πόσοι κάτοικοι εμβολιάστηκαν αλλού. Η διαφορά 9.700-Α=4.300-Γ το πολύ είναι 4.300. Δηλαδή -επειδή δεν δουλεύουν μόνο 4.000 στην Μύκονο αλλά πολλοί περισσότεροι, η πηγή των μολύνσεων είναι προφανής. Επειδή το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα τουριστικά μέρη, βγάζουν μόνοι τους τα μάτια τους. Τώρα και να εμβολιαστούν όλοι θα περάσει ο Αύγουστος για ανοσία. Περαστικά τους.

Το ίδιο συμβαίνει με τους φοιτητές. Ελπίζω το υπουργείο Παιδείας να ακούσει τους λογικούς από τους Πρυτάνεις και τώρα να πει με την ευκαιρία και των μηχανογραφικών ότι στα ΑΕΙ θα εγγραφούν ή θα ανανεώσουν την εγγραφή τους μόνο οι εμβολιασμένοι. Αλλά πρέπει να έχουν περάσει 15 μέρες από την τελευταία δόση άρα το πολύ 20/09 πρέπει να έχει τελειώσει ώστε 05/10 να αρχίσουν μαθήματα. Γύρω στις 400 χιλιάδες είναι οι φοιτητές μέχρι 05/09 είναι 7 εβδομάδες άρα 60 χιλιάδες πρώτες δόσεις ανά εβδομάδα και 60 δεύτερες. Και επειδή οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν πρέπει να είναι έρμαια της ιδεοληψίας διοικήσεων αν κάποια Σύγκλητος θεωρεί ότι προσβάλλονται διαφόρων ειδών «δικαιώματα» το ίδρυμα αυτό να δουλέψει με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Όσοι φοιτητές από τα άλλα νομίζουν ότι θίγονται γιατί μπορούν ελεύθερα να διασπείρουν COVID ας τεθούν σε αναστολή. Σημειώνω ότι ο φοιτητής δεν πηγαίνει στο μάθημα όπως στο εστιατόριο που απαιτεί rapid test. Μόνο πλήρως εμβολιασμένοι. Οι άλλοι μετά. Του χρόνου. Προφανώς το κάθε είδους προσωπικό πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστεί.

Στις ιερές πανελλήνιες τώρα: οι μαθητές και οι μαθήτριες που έχουν δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού χωρίς να ακούν κανέναν, χωρίς να βλέπουν εκτιμήσεις βάσεων, περσινές επιδόσεις και επειδή όπως ο γιατρός του ίντερνετ δεν μπορεί να συμβουλεύσει, έτσι και ο αναλυτής εκπαιδευτικός του ίντερνετ δεν μπορεί, το μόνο κριτήριο δήλωσης είναι το εξής απλό: σε ποιο τμήμα (από αυτά που δικαιούμαι να δηλώσω) θα πήγαινα αν μπορούσα να μπω; Αυτό βάζω πρώτο. Αν δεν μπω σε αυτό; Βάζω το επόμενο δεύτερο. Και ούτω καθ’ εξής. Αποφασιστικό κριτήριο είναι εκτός από το αντικείμενο η γεωγραφική θέση. Συζητώ με την οικογένεια μου και εκτιμώ αν μπορώ -οικονομικά, να τα βγάλω πέρα εκεί. Δεν έχω κανένα λόγο σαν φορολογούμενος εγώ να χρηματοδοτώ επιπλέον -εκτός από τις σπουδές, και την διαμονή, διατροφή και ψυχαγωγία του φοιτητή.

Πόσοι από τους 77 χιλιάδες υποψήφιους των ΓΕΛ που διεκδικούν 60 χιλιάδες θέσεις (τις 7500 θέσεις διεκδικούν οι 17 χιλιάδες υποψήφιοι των ΕΠΑΛ και 7500 πηγαίνουν σε υποψήφιους από προηγούμενα έτη) θα περάσουν τελικά; Θα δούμε όταν βγουν τα αποτελέσματα. Σε γενικές γραμμές 30-40% έχουν γράψει κάτω από το 80% της ΕΒΕ δηλαδή 25-30 χιλιάδες δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης. Θα μπορούσε να μας το πει το υπουργείο αλλά δεν το είπε. Η υπουργός είπε κάτι για 9.000 και αν τους προσθέσω στους 17.000 κάνει 26 χιλιάδες. Ας προσέξουν πως θα κάνουν την δήλωση τους όσοι δικαιούνται. Καλή τους συνέχεια και μακάρι του χρόνου να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση των ΑΕΙ αντί να είναι το αποτέλεσμα στην τύχη…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Ιουλίου 2021