ΓΕΥΣΕΙΣ

Ορτύκια ατζέμ πιλάφι

Υλικά (για 4-6 μερίδες)

 14/01/2020 15:10

Ορτύκια ατζέμ πιλάφι

Ορτύκια 4 μεγάλα (ή 8 μικρά ) με τα συκωτάκια και τις καρδιές τους

Ρύζι καρολίνα 400 γρ

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

1 σκελίδα σκόρδο

1 ώριμη τομάτα

1 κουταλιά πελτέ

Ελαιόλαδο 150ml

Βούτυρο αγελάδος 50 γρ

Ζωμός κοτόπουλο 1 λίτρο

Κρασί κόκκινο ή ροζέ ξηρό 150 ml

1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί

Μπαχάρι σε κόκκους 4-5

Δάφνη 2 φύλλα

Κανέλα 1 πρέζα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με καυτό το ελαιόλαδο και το βούτυρο σωτάρουμε καλά ολόκληρα τα ορτύκια απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, έχοντας κρατήσει χωριστά τα συκωτάκια και τις καρδιές τους ψιλοκομμένα.

Αφαιρούμε τα ορτύκια και στην ίδια λιπαρή ουσία, σωτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το σκόρδο, τα συκωτάκια και τον πελτέ.

Ακολουθεί το ρύζι, το οποίο επίσης σωτάρεται για 1 λεπτό. Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα τα ορτύκια και σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι. Μόλις φύγει το αλκοόλ προσθέτουμε και την ντομάτα τριμμένη. 

Συνεχίζουμε με το μπαχάρι, τη δάφνη, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι. Ακολουθεί ο ζωμός. 

Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε για 20 περίπου λεπτά μέχρι να γίνει το ρύζι μας και να μαλακώσουν τα ορτύκια.

Σερβίρουμε σε πιατέλα με το πιλάφι μας στη βάση και τα ορτύκια ολόκληρα από πάνω.

Ορτύκια 4 μεγάλα (ή 8 μικρά ) με τα συκωτάκια και τις καρδιές τους

Ρύζι καρολίνα 400 γρ

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

1 σκελίδα σκόρδο

1 ώριμη τομάτα

1 κουταλιά πελτέ

Ελαιόλαδο 150ml

Βούτυρο αγελάδος 50 γρ

Ζωμός κοτόπουλο 1 λίτρο

Κρασί κόκκινο ή ροζέ ξηρό 150 ml

1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί

Μπαχάρι σε κόκκους 4-5

Δάφνη 2 φύλλα

Κανέλα 1 πρέζα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με καυτό το ελαιόλαδο και το βούτυρο σωτάρουμε καλά ολόκληρα τα ορτύκια απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, έχοντας κρατήσει χωριστά τα συκωτάκια και τις καρδιές τους ψιλοκομμένα.

Αφαιρούμε τα ορτύκια και στην ίδια λιπαρή ουσία, σωτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το σκόρδο, τα συκωτάκια και τον πελτέ.

Ακολουθεί το ρύζι, το οποίο επίσης σωτάρεται για 1 λεπτό. Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα τα ορτύκια και σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι. Μόλις φύγει το αλκοόλ προσθέτουμε και την ντομάτα τριμμένη. 

Συνεχίζουμε με το μπαχάρι, τη δάφνη, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι. Ακολουθεί ο ζωμός. 

Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε για 20 περίπου λεπτά μέχρι να γίνει το ρύζι μας και να μαλακώσουν τα ορτύκια.

Σερβίρουμε σε πιατέλα με το πιλάφι μας στη βάση και τα ορτύκια ολόκληρα από πάνω.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία