ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Ομπρέλα προστασίας" 6,8 δισ. ευρώ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Τα νέα μέτρα καλύπτουν 1,7 εκατ. εργαζόμενους και 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες - Ποιοι και πότε θα πάρουν το δώρο Πάσχα

 05/04/2020 18:38

"Ομπρέλα προστασίας" 6,8 δισ. ευρώ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Του Στέφανου Μαχτσίρα

«Ανάχωμα» στην αναπόφευκτη ύφεση στην οποία θα εισέλθει η ελληνική οικονομία φιλοδοξεί να υψώσει η κυβέρνηση με το νέο πακέτο μέτρων ύψους 6,8 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ για Μάρτιο και Απρίλιο) που ανακοίνωσε. Τα 6,8 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνουν την ενίσχυση, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων, μαζί με τα οποία τα συνολικά κεφάλαια ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. Τα νέα μέτρα καλύπτουν 8 στους 10 εργαζόμενους και 7 στις 10 επιχειρήσεις καθώς η παρατεταμένη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορονοϊού καθιστούσε επιτακτική την ανάγκη για επέκταση των μέτρων στήριξης. Μάλιστα, αναλόγως και με την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών που θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας, δεν αποκλείεται η ανακοίνωση και νέου πακέτου στήριξης. Συνολικά με τις νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις, για τον μήνα Απρίλιο καλύπτονται 1,7 εκατ. μισθωτοί, 800.000 επιχειρήσεις και 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Όπως τόνισε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ανακοίνωση των μέτρων, η κυβέρνηση κατανέμει «με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το οικονομικό βάρος της οικονομικής κρίσης. Σεβόμαστε τις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας».

Αναλυτικά η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει τα εξής:

- Επεκτείνεται, καλύπτοντας το 80% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, το «επίδομα κορονοϊού» των 800 ευρώ. Συνολικά, μπορούν να το λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Η ενίσχυση αυτή, για όσους εργαζόμενους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα.

Ταυτόχρονα, καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες. Στους εργαζόμενους αυτούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

- Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις (αναλυτικά η λίστα με τους ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης στο makthes.gr), η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης. Συνολικά, καλύπτονται, με διαφορετικά σχήματα, περίπου 800.000 επιχειρήσεις, που αποτελούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. Οι επιχειρήσεις πλέον που εξαιρούνται είναι ελάχιστες, αφού καλύπτεται από τις ευνοϊκές προβλέψεις της πολιτείας το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας.

Για τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή για το 99% αυτών που καλύπτονται, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία. Για τις δόσεις μηνός Απριλίου, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Βασική προϋπόθεση ένταξης στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Στο πλέγμα προστασίας, περιλαμβάνονται, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου.

– Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Το συνολικό ύψος του χρηματοδοτικού σχήματος είναι 1 δισ. ευρώ.

Η λειτουργία του αποσκοπεί στην άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων, η οποία είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το κράτος, ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης. Η ενίσχυση χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, από το TAXIS. Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται –τυποποιημένα- με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) κατά την περίοδο 2 έως 10 Απριλίου 2020. Όσες επιχειρήσεις αξιοποιήσουν το σχήμα, δεσμεύονται από τη ρήτρα μη απολύσεων. Η στήριξη με τη μορφή δανείου με χαμηλό επιτόκιο θα είναι 5ετής με ένα χρόνο περίοδο χάριτος.

- Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με τους αρμόδιους υπουργούς οικονομικών και ανάπτυξης, θα διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την κρίση.

- Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την πανδημία. Για το σκοπό αυτό διατίθεται, άμεσα, από το υπουργείο Οικονομικών προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Επιπλέον, θα αξιοποιηθούν, με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης.

Αποπληρωμή επιτοκίων ενήμερων δανείων

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι το κράτος αναλαμβάνει την αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο των επιτοκίων των ενήμερων δανείων με τη διευκρίνιση πως το μέτρο δύναται να επεκταθεί για 2 μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη στις αρχές Απριλίου θα διατεθεί από την πλευρά του δημοσίου το ποσό του 1 δισ. ευρώ για την έναρξη λειτουργίας του ταμείου εγγυοδοσίας για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις ώστε στις αρχές Μαΐου να δοθούν τα πρώτα δάνεια κινήσεως για την επανέναρξη δραστηριότητάς.

Επιταγές

Οι επιταγές και τα γραμμάτια με ημερομηνία πληρωμής από 30 Μαρτίου ως και 31 Μαΐου μπορούν να λάβουν την παράταση των 75 ημερών που προβλέπει η ΠΝΠ. Το μέτρο ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους κατ’ εντολή της κυβέρνησης είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορονοϊού, όπως πιστοποιείται απ’ τη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που κοινοποιεί το υπουργείο οικονομικών. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, το μέτρο θα ισχύσει και για επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στη σχετική λίστα τον επόμενο μήνα.

Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για τους επιστήμονες

Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από το μήνα Μάιο, ανακοίνωσε για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα - αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσα από ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Το ποσό των 600 ευρώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα πρώτα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέσα στο Μάρτιο ενώ το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω voucher. Αν κρίση συνεχιστεί, τότε από το μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν εισαχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοπασχολούμενοι - ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή από τον μήνα Μάιο θα λάβουν και αυτοί την αποζημίωση των 800 ευρώ.

Παράλληλα, πλαφόν στον αριθμό των εργαζομένων που μπορούν να τίθενται σε αναστολή αλλά να τηλεργάζονται ταυτόχρονα βάζει το υπουργείο Εργασίας. Με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο, το υπουργείο επισημαίνει πως μόνο ένας στους δέκα, δηλαδή το 10% των εργαζομένων που μπαίνουν σε αναστολή από μια επιχείρηση, μπορούν να τηλεργάζονται με αμοιβή για «πρόσκαιρες ανάγκες».

Αναστολή δόσεων δανείων

Αναστολή πληρωμών δόσεων δανείων διάρκειας τριών μηνών, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που ταυτόχρονα πλήττονται και από τον κορονοϊό, προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, αναστέλλονται για 3 μήνες οι προθεσμίες που αφορούν σε διαδικασίες μετά την υποβολή της αίτησης, καθώς και πληρωμές δόσεων συμφωνημένης ρύθμισης οφειλών, στο πλαίσιο της προστασίας πρώτης κατοικίας (Ν. 4605/2019) και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών (Ν. 4469/2017). Η εν λόγω αναστολή πληρωμών αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, καθώς και τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Όσοι οφειλέτες δεν λάβουν την ανωτέρω οικονομική ενίσχυση, αλλά έχουν πληγεί από την πανδημία, δύνανται να λάβουν την ως άνω τρίμηνη αναστολή πληρωμών, μόνο κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και αξιολόγησης από την τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Τι ισχύει για το δώρο Πάσχα

Σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα δοθεί στο ακέραιο το δώρο Πάσχα, με συμμετοχή του κράτους σε ένα ποσοστό -όπου υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι σε προσωρινή αναστολή- ενώ θα χορηγηθεί και έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζομένους στην υγεία και την ΓΓΠΠ. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις του κράτους, πρέπει να καταβάλουν το δώρο Πάσχα, στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες (μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη).

Το δώρο Πάσχα για τις επιχειρήσεις που είναι σε αναστολή θα δοθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ η έκτακτη ενίσχυση μέχρι τις 10 Απριλίου. Το τμήμα του δώρου που δεν θα καταβληθεί από τους εργοδότες (για το διάστημα που δεν εργάστηκαν) θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που λειτουργούν κανονικά και δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού οφείλουν να καταβάλουν κανονικά το δώρο Πάσχα έως τη Μεγάλη Τετάρτη, ήτοι μέχρι τις 15 Απριλίου.

Σύμφωνα με το 19ο άρθρο της νέας ΠΝΠ δυο κατηγορίες εργοδοτών μπορούν να καταβάλλουν το καλοκαίρι και έως 30 Ιουνίου το δώρο Πάσχα:

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής και οι επιχειρήσεις – εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 βάσει ΚΑΔ.

Εφόσον η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις - εργοδότες τίθεται σε αναστολή το επίδομα εορτών Πάσχα καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του, τον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή αυτής. Σε αυτή την περίπτωση, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με το 50% του καταβαλλόμενου μηνιαίου βασικού μισθού θα χορηγηθεί στο πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στα νοσοκομεία, στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.), στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), στην ΙΦΕΤ ΑΕ, στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), στα Κέντρα Υγείας, στα κέντρα ψυχικής υγείας και στα αγροτικά ιατρεία, στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου υγείας, στις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υπε) και στην κεντρική υπηρεσία αυτών, καθώς επίσης στο πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Παράταση τακτικής επιδότησης ανεργίας

Τέλος, παρατείνεται για 2 μήνες το επίδομα τακτικής ανεργίας, μακροχρονίων ανέργων και βοηθήματος ανεργίας εφόσον λήγει το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αναφορικά με τον τρόπο καταβολής, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης του ποσού που αντιστοιχεί στην δίμηνη παράταση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους, όπως αίτηση, προσκόμιση δικαιολογητικών, κ.λπ.

Μέτρα στήριξης: Τι λένε οι πρόεδροι ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΣΕΒΕ, ΕΒΕΑ, ΣΒΕ, ΕΕΘ

«Τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι η αρχή καθώς βλέπουμε ότι αυτά συνεχώς εξειδικεύονται ανάλογα με το μέγεθος και τη διάρκεια, αλλά κυρίως με τις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης, ο οποίος συνεχίζοντας, τονίζει πως «η ετοιμότητα που αδιαμφισβήτητα επιδεικνύει η κυβέρνηση, είναι η πιο ηχηρή απάντηση σ’ αυτό που όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε, καθώς βλέπουμε ότι με ψυχραιμία λαμβάνονται έγκαιρα ορθές αποφάσεις με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων». Ο κ. Μασούτης αποκαλύπτει ότι «σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας που διεξάγει αυτή τη στιγμή το Επιμελητήριο για την καταγραφή των απόψεων των επιχειρήσεων και των καταναλωτών που θα αφορούν τόσο στις προσδοκίες τους στο πλαίσιο του καθιερωμένου βαρομέτρου στο νομό Θεσσαλονίκης, όσο και τις απόψεις τους στο ζήτημα της τρέχουσας κρίσης του κορονοϊού COVID-19 και των μέτρων που λαμβάνονται τόσο σε επίπεδο υγείας, όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας». Ο κ. Μασούτης σημειώνει επίσης πως «στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας του το ΕΒΕΘ αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με ένα σημαντικό ποσό και αναμένουμε την έγκριση από τα αρμόδια κρατικά όργανα για την εκταμίευση του ποσού». Ο κ. Μασούτης παράλληλα, ευχαριστεί θερμά «όλους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και δίνουν καθημερινά ένα τιτάνιο αγώνα» ευχόμενος «καλή δύναμη».

«Οριζόντια υποστήριξη»

«Βρισκόμαστε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας να αποτελεί προτεραιότητα για όλους. Η μοναδική λύση στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε είναι η οριζόντια υποστήριξη των επιχειρήσεων όλων των κλάδων με άμεση χρηματοδότηση, δίνοντας έμφαση στις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι στην πλειονότητά τους υγιείς επιχειρήσεις και αποτελούν τη βάση της εθνικής μας οικονομίας» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος θεωρεί «ότι τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν». Συνεχίζοντας, αναφέρει πως «για να διασφαλίσουμε την -κατά το δυνατόν- απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση των πόρων που θα διατεθούν». Στον ΣΕΒΕ, προσθέτει «επεξεργαστήκαμε και καταθέσαμε προτάσεις στα αρμόδια υπουργεία, οι οποίες αφορούν μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας έτσι την άμεση ομαλή ρευστότητα στην αγορά και τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων από την εξάπλωση της νόσου».

«Συνολική λύση για τις επιταγές»

«Ο ΣΒΕ θεωρεί ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει λάβει έγκαιρα τα σωστά μέτρα για την έμπρακτη ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης. Παράλληλα σημειώνει ότι ο «ΣΒΕ ήδη έχει καταθέσει προς τους αρμόδιους υπουργούς τις ακόλουθες δυο προτάσεις για τα μεγάλα ζητήματα: α) της κατακόρυφης αύξησης του λειτουργικού κόστους λόγω υπερωριών, και, β) για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας όσων μεταποιητικών επιχειρήσεων έχουν ολοκληρώσει επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως ο αναπτυξιακός νόμος, το ΕΣΠΑ, κλπ.». Ο κ. Σαββάκης υπογραμμίζει πως «πρέπει να δοθεί μια συνολική λύση για το θέμα της πληρωμής των επιταγών. Η απόφαση για την παράταση των 75 ημερών είναι θετική, αλλά πρέπει να ειδωθεί το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών με τις οποίες λειτουργεί η αγορά, και οι οποίες δεν θα λήξουν έως τις 31 Μαΐου, αλλά αργότερα, οπότε και γι’ αυτές πρέπει να δοθεί ανάλογη παράταση».

«Ικανοποίηση για τα μέτρα αλλά θα χρειαστούν κι άλλα»

«Σαν επιμελητήριο είμαστε ικανοποιημένοι καθώς μετά από συνεχή μας αιτήματα στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης συμπεριελήφθησαν οι ΚΑΔ που βρίσκονται στο δυναμικό του ΒΕΘ αλλά αναμφίβολα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα καθώς δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία λήξης του συναγερμού που έχει επιβληθεί εξαιτίας του κορονοϊού» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης. Ταυτόχρονα, σημειώνει πως «μεγάλο ζητούμενο για την υλοποίηση των θετικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί είναι η συμμετοχή των τραπεζικών ιδρυμάτων τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσουν πλήρως τις κυβερνητικές αποφάσεις και να ελεγχθούν από τους αρμόδιους φορείς κατά πόσον πραγματικά διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων». Ο κ. Καπνοπώλης τονίζει επίσης την ανάγκη ύπαρξης «ενός ουσιαστικού σχεδιασμού για την μετά κορονοϊού εποχή, προκειμένου οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές».

«Η πανδημία έχει πλήξει το σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας»

«Η κυβέρνηση ευτυχώς έδειξε καλά αντανακλαστικα και πήρε χωρίς μεγάλη καθυστέρηση δραστικά μέτρα. Φαίνεται ότι χάρη σε αυτήν την ετοιμότητα γλιτώσαμε τα χειρότερα» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα πρέπει να είναι οριζόντια. Είναι χάσιμο χρόνου να διακρίνουμε τα επαγγέλματα σε πληττόμενου ΚΑΔ και σε μη πληττόμενου τη στιγμή που βλέπουμε ότι η πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισης της έχουν πλήξει το σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας». Συνεχίζοντας, προσθέτει ότι το ΕΕΘ επιμένει στην «επέκταση των μέτρων στήριξης σε όλες τις επιχειρήσεις πλην ίσως αυτών που σχετίζονται μετά τρόφιμα και τον εξοπλισμό υγιεινής». Ταυτόχρονα κάνει λόγο για «στρεβλή κουλτούρα κατανάλωσης που τείνει να δημιουργηθεί όταν οι πάντες στρέφονται στα σούπερ μάρκετ καθώς είναι και τα μόνα ανοιχτά. Πρέπει αυτά να πουλάνε μόνο είδη πρώτης ανάγκης και όχι τα προϊόντα των καταστημάτων που είναι κλειστά με απόφαση της κυβέρνησης».

«Πιο αυστηρή η εποπτεία των τραπεζών»

«Η δέσμη μέτρων που έχουν εξαγγελθεί μέχρι σήμερα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι η πολιτεία να προχωρήσει άμεσα και στις αναγκαίες εξειδικεύσεις που αφορούν κλάδους ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία» λέει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Σαν παράδειγμα αναφέρει τον τουρισμό, για τον οποίο «σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν τα μέτρα και χρειάζονται γενναίες αποφάσεις». Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «ένα μεγάλο ζητούμενο είναι η εποπτεία των τραπεζών που πρέπει να γίνει πιο αυστηρή, προκειμένου να υλοποιηθούν στην πράξη τα μέτρα της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις επιταγές κα την αποπληρωμή των δανείων», ενώ θεωρεί αναγκαία την «αναβολή της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04/05 Απριλίου 2020

Του Στέφανου Μαχτσίρα

«Ανάχωμα» στην αναπόφευκτη ύφεση στην οποία θα εισέλθει η ελληνική οικονομία φιλοδοξεί να υψώσει η κυβέρνηση με το νέο πακέτο μέτρων ύψους 6,8 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ για Μάρτιο και Απρίλιο) που ανακοίνωσε. Τα 6,8 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνουν την ενίσχυση, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων, μαζί με τα οποία τα συνολικά κεφάλαια ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. Τα νέα μέτρα καλύπτουν 8 στους 10 εργαζόμενους και 7 στις 10 επιχειρήσεις καθώς η παρατεταμένη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορονοϊού καθιστούσε επιτακτική την ανάγκη για επέκταση των μέτρων στήριξης. Μάλιστα, αναλόγως και με την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών που θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας, δεν αποκλείεται η ανακοίνωση και νέου πακέτου στήριξης. Συνολικά με τις νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις, για τον μήνα Απρίλιο καλύπτονται 1,7 εκατ. μισθωτοί, 800.000 επιχειρήσεις και 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Όπως τόνισε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ανακοίνωση των μέτρων, η κυβέρνηση κατανέμει «με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το οικονομικό βάρος της οικονομικής κρίσης. Σεβόμαστε τις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας».

Αναλυτικά η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει τα εξής:

- Επεκτείνεται, καλύπτοντας το 80% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, το «επίδομα κορονοϊού» των 800 ευρώ. Συνολικά, μπορούν να το λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Η ενίσχυση αυτή, για όσους εργαζόμενους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα.

Ταυτόχρονα, καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες. Στους εργαζόμενους αυτούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

- Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις (αναλυτικά η λίστα με τους ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης στο makthes.gr), η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης. Συνολικά, καλύπτονται, με διαφορετικά σχήματα, περίπου 800.000 επιχειρήσεις, που αποτελούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. Οι επιχειρήσεις πλέον που εξαιρούνται είναι ελάχιστες, αφού καλύπτεται από τις ευνοϊκές προβλέψεις της πολιτείας το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας.

Για τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή για το 99% αυτών που καλύπτονται, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία. Για τις δόσεις μηνός Απριλίου, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Βασική προϋπόθεση ένταξης στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Στο πλέγμα προστασίας, περιλαμβάνονται, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου.

– Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Το συνολικό ύψος του χρηματοδοτικού σχήματος είναι 1 δισ. ευρώ.

Η λειτουργία του αποσκοπεί στην άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων, η οποία είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το κράτος, ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης. Η ενίσχυση χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, από το TAXIS. Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται –τυποποιημένα- με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) κατά την περίοδο 2 έως 10 Απριλίου 2020. Όσες επιχειρήσεις αξιοποιήσουν το σχήμα, δεσμεύονται από τη ρήτρα μη απολύσεων. Η στήριξη με τη μορφή δανείου με χαμηλό επιτόκιο θα είναι 5ετής με ένα χρόνο περίοδο χάριτος.

- Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με τους αρμόδιους υπουργούς οικονομικών και ανάπτυξης, θα διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την κρίση.

- Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την πανδημία. Για το σκοπό αυτό διατίθεται, άμεσα, από το υπουργείο Οικονομικών προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Επιπλέον, θα αξιοποιηθούν, με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης.

Αποπληρωμή επιτοκίων ενήμερων δανείων

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι το κράτος αναλαμβάνει την αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο των επιτοκίων των ενήμερων δανείων με τη διευκρίνιση πως το μέτρο δύναται να επεκταθεί για 2 μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη στις αρχές Απριλίου θα διατεθεί από την πλευρά του δημοσίου το ποσό του 1 δισ. ευρώ για την έναρξη λειτουργίας του ταμείου εγγυοδοσίας για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις ώστε στις αρχές Μαΐου να δοθούν τα πρώτα δάνεια κινήσεως για την επανέναρξη δραστηριότητάς.

Επιταγές

Οι επιταγές και τα γραμμάτια με ημερομηνία πληρωμής από 30 Μαρτίου ως και 31 Μαΐου μπορούν να λάβουν την παράταση των 75 ημερών που προβλέπει η ΠΝΠ. Το μέτρο ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους κατ’ εντολή της κυβέρνησης είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορονοϊού, όπως πιστοποιείται απ’ τη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που κοινοποιεί το υπουργείο οικονομικών. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, το μέτρο θα ισχύσει και για επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στη σχετική λίστα τον επόμενο μήνα.

Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για τους επιστήμονες

Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από το μήνα Μάιο, ανακοίνωσε για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα - αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσα από ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Το ποσό των 600 ευρώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα πρώτα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέσα στο Μάρτιο ενώ το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω voucher. Αν κρίση συνεχιστεί, τότε από το μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν εισαχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοπασχολούμενοι - ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή από τον μήνα Μάιο θα λάβουν και αυτοί την αποζημίωση των 800 ευρώ.

Παράλληλα, πλαφόν στον αριθμό των εργαζομένων που μπορούν να τίθενται σε αναστολή αλλά να τηλεργάζονται ταυτόχρονα βάζει το υπουργείο Εργασίας. Με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο, το υπουργείο επισημαίνει πως μόνο ένας στους δέκα, δηλαδή το 10% των εργαζομένων που μπαίνουν σε αναστολή από μια επιχείρηση, μπορούν να τηλεργάζονται με αμοιβή για «πρόσκαιρες ανάγκες».

Αναστολή δόσεων δανείων

Αναστολή πληρωμών δόσεων δανείων διάρκειας τριών μηνών, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που ταυτόχρονα πλήττονται και από τον κορονοϊό, προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, αναστέλλονται για 3 μήνες οι προθεσμίες που αφορούν σε διαδικασίες μετά την υποβολή της αίτησης, καθώς και πληρωμές δόσεων συμφωνημένης ρύθμισης οφειλών, στο πλαίσιο της προστασίας πρώτης κατοικίας (Ν. 4605/2019) και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών (Ν. 4469/2017). Η εν λόγω αναστολή πληρωμών αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, καθώς και τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Όσοι οφειλέτες δεν λάβουν την ανωτέρω οικονομική ενίσχυση, αλλά έχουν πληγεί από την πανδημία, δύνανται να λάβουν την ως άνω τρίμηνη αναστολή πληρωμών, μόνο κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και αξιολόγησης από την τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Τι ισχύει για το δώρο Πάσχα

Σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα δοθεί στο ακέραιο το δώρο Πάσχα, με συμμετοχή του κράτους σε ένα ποσοστό -όπου υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι σε προσωρινή αναστολή- ενώ θα χορηγηθεί και έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζομένους στην υγεία και την ΓΓΠΠ. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις του κράτους, πρέπει να καταβάλουν το δώρο Πάσχα, στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες (μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη).

Το δώρο Πάσχα για τις επιχειρήσεις που είναι σε αναστολή θα δοθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ η έκτακτη ενίσχυση μέχρι τις 10 Απριλίου. Το τμήμα του δώρου που δεν θα καταβληθεί από τους εργοδότες (για το διάστημα που δεν εργάστηκαν) θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που λειτουργούν κανονικά και δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού οφείλουν να καταβάλουν κανονικά το δώρο Πάσχα έως τη Μεγάλη Τετάρτη, ήτοι μέχρι τις 15 Απριλίου.

Σύμφωνα με το 19ο άρθρο της νέας ΠΝΠ δυο κατηγορίες εργοδοτών μπορούν να καταβάλλουν το καλοκαίρι και έως 30 Ιουνίου το δώρο Πάσχα:

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής και οι επιχειρήσεις – εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 βάσει ΚΑΔ.

Εφόσον η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις - εργοδότες τίθεται σε αναστολή το επίδομα εορτών Πάσχα καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του, τον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή αυτής. Σε αυτή την περίπτωση, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με το 50% του καταβαλλόμενου μηνιαίου βασικού μισθού θα χορηγηθεί στο πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στα νοσοκομεία, στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.), στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), στην ΙΦΕΤ ΑΕ, στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), στα Κέντρα Υγείας, στα κέντρα ψυχικής υγείας και στα αγροτικά ιατρεία, στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου υγείας, στις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υπε) και στην κεντρική υπηρεσία αυτών, καθώς επίσης στο πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Παράταση τακτικής επιδότησης ανεργίας

Τέλος, παρατείνεται για 2 μήνες το επίδομα τακτικής ανεργίας, μακροχρονίων ανέργων και βοηθήματος ανεργίας εφόσον λήγει το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αναφορικά με τον τρόπο καταβολής, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης του ποσού που αντιστοιχεί στην δίμηνη παράταση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους, όπως αίτηση, προσκόμιση δικαιολογητικών, κ.λπ.

Μέτρα στήριξης: Τι λένε οι πρόεδροι ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΣΕΒΕ, ΕΒΕΑ, ΣΒΕ, ΕΕΘ

«Τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι η αρχή καθώς βλέπουμε ότι αυτά συνεχώς εξειδικεύονται ανάλογα με το μέγεθος και τη διάρκεια, αλλά κυρίως με τις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης, ο οποίος συνεχίζοντας, τονίζει πως «η ετοιμότητα που αδιαμφισβήτητα επιδεικνύει η κυβέρνηση, είναι η πιο ηχηρή απάντηση σ’ αυτό που όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε, καθώς βλέπουμε ότι με ψυχραιμία λαμβάνονται έγκαιρα ορθές αποφάσεις με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων». Ο κ. Μασούτης αποκαλύπτει ότι «σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας που διεξάγει αυτή τη στιγμή το Επιμελητήριο για την καταγραφή των απόψεων των επιχειρήσεων και των καταναλωτών που θα αφορούν τόσο στις προσδοκίες τους στο πλαίσιο του καθιερωμένου βαρομέτρου στο νομό Θεσσαλονίκης, όσο και τις απόψεις τους στο ζήτημα της τρέχουσας κρίσης του κορονοϊού COVID-19 και των μέτρων που λαμβάνονται τόσο σε επίπεδο υγείας, όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας». Ο κ. Μασούτης σημειώνει επίσης πως «στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας του το ΕΒΕΘ αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με ένα σημαντικό ποσό και αναμένουμε την έγκριση από τα αρμόδια κρατικά όργανα για την εκταμίευση του ποσού». Ο κ. Μασούτης παράλληλα, ευχαριστεί θερμά «όλους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και δίνουν καθημερινά ένα τιτάνιο αγώνα» ευχόμενος «καλή δύναμη».

«Οριζόντια υποστήριξη»

«Βρισκόμαστε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας να αποτελεί προτεραιότητα για όλους. Η μοναδική λύση στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε είναι η οριζόντια υποστήριξη των επιχειρήσεων όλων των κλάδων με άμεση χρηματοδότηση, δίνοντας έμφαση στις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι στην πλειονότητά τους υγιείς επιχειρήσεις και αποτελούν τη βάση της εθνικής μας οικονομίας» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος θεωρεί «ότι τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν». Συνεχίζοντας, αναφέρει πως «για να διασφαλίσουμε την -κατά το δυνατόν- απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση των πόρων που θα διατεθούν». Στον ΣΕΒΕ, προσθέτει «επεξεργαστήκαμε και καταθέσαμε προτάσεις στα αρμόδια υπουργεία, οι οποίες αφορούν μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας έτσι την άμεση ομαλή ρευστότητα στην αγορά και τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων από την εξάπλωση της νόσου».

«Συνολική λύση για τις επιταγές»

«Ο ΣΒΕ θεωρεί ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει λάβει έγκαιρα τα σωστά μέτρα για την έμπρακτη ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης. Παράλληλα σημειώνει ότι ο «ΣΒΕ ήδη έχει καταθέσει προς τους αρμόδιους υπουργούς τις ακόλουθες δυο προτάσεις για τα μεγάλα ζητήματα: α) της κατακόρυφης αύξησης του λειτουργικού κόστους λόγω υπερωριών, και, β) για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας όσων μεταποιητικών επιχειρήσεων έχουν ολοκληρώσει επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως ο αναπτυξιακός νόμος, το ΕΣΠΑ, κλπ.». Ο κ. Σαββάκης υπογραμμίζει πως «πρέπει να δοθεί μια συνολική λύση για το θέμα της πληρωμής των επιταγών. Η απόφαση για την παράταση των 75 ημερών είναι θετική, αλλά πρέπει να ειδωθεί το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών με τις οποίες λειτουργεί η αγορά, και οι οποίες δεν θα λήξουν έως τις 31 Μαΐου, αλλά αργότερα, οπότε και γι’ αυτές πρέπει να δοθεί ανάλογη παράταση».

«Ικανοποίηση για τα μέτρα αλλά θα χρειαστούν κι άλλα»

«Σαν επιμελητήριο είμαστε ικανοποιημένοι καθώς μετά από συνεχή μας αιτήματα στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης συμπεριελήφθησαν οι ΚΑΔ που βρίσκονται στο δυναμικό του ΒΕΘ αλλά αναμφίβολα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα καθώς δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία λήξης του συναγερμού που έχει επιβληθεί εξαιτίας του κορονοϊού» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης. Ταυτόχρονα, σημειώνει πως «μεγάλο ζητούμενο για την υλοποίηση των θετικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί είναι η συμμετοχή των τραπεζικών ιδρυμάτων τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσουν πλήρως τις κυβερνητικές αποφάσεις και να ελεγχθούν από τους αρμόδιους φορείς κατά πόσον πραγματικά διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων». Ο κ. Καπνοπώλης τονίζει επίσης την ανάγκη ύπαρξης «ενός ουσιαστικού σχεδιασμού για την μετά κορονοϊού εποχή, προκειμένου οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές».

«Η πανδημία έχει πλήξει το σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας»

«Η κυβέρνηση ευτυχώς έδειξε καλά αντανακλαστικα και πήρε χωρίς μεγάλη καθυστέρηση δραστικά μέτρα. Φαίνεται ότι χάρη σε αυτήν την ετοιμότητα γλιτώσαμε τα χειρότερα» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα πρέπει να είναι οριζόντια. Είναι χάσιμο χρόνου να διακρίνουμε τα επαγγέλματα σε πληττόμενου ΚΑΔ και σε μη πληττόμενου τη στιγμή που βλέπουμε ότι η πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισης της έχουν πλήξει το σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας». Συνεχίζοντας, προσθέτει ότι το ΕΕΘ επιμένει στην «επέκταση των μέτρων στήριξης σε όλες τις επιχειρήσεις πλην ίσως αυτών που σχετίζονται μετά τρόφιμα και τον εξοπλισμό υγιεινής». Ταυτόχρονα κάνει λόγο για «στρεβλή κουλτούρα κατανάλωσης που τείνει να δημιουργηθεί όταν οι πάντες στρέφονται στα σούπερ μάρκετ καθώς είναι και τα μόνα ανοιχτά. Πρέπει αυτά να πουλάνε μόνο είδη πρώτης ανάγκης και όχι τα προϊόντα των καταστημάτων που είναι κλειστά με απόφαση της κυβέρνησης».

«Πιο αυστηρή η εποπτεία των τραπεζών»

«Η δέσμη μέτρων που έχουν εξαγγελθεί μέχρι σήμερα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι η πολιτεία να προχωρήσει άμεσα και στις αναγκαίες εξειδικεύσεις που αφορούν κλάδους ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία» λέει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Σαν παράδειγμα αναφέρει τον τουρισμό, για τον οποίο «σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν τα μέτρα και χρειάζονται γενναίες αποφάσεις». Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «ένα μεγάλο ζητούμενο είναι η εποπτεία των τραπεζών που πρέπει να γίνει πιο αυστηρή, προκειμένου να υλοποιηθούν στην πράξη τα μέτρα της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις επιταγές κα την αποπληρωμή των δανείων», ενώ θεωρεί αναγκαία την «αναβολή της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04/05 Απριλίου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία