ΑΠΟΨΕΙΣ

Όλοι εναντίον όλων τρέχουν για την κάλπη

 27/02/2019 22:00

Όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, τα κόμματα, σαν τον παλιό καλό καιρό, οδηγούν στα άκρα την αντιπαράθεση, οι αρχηγοί ανασύρουν από το συρτάρι της καλής ρητορείας τις σκληρότερες ατάκες και, πάντα ασυμβίβαστοι, προβάλλουν εαυτόν ως τη μοναδική λύση για τη χώρα. Σαν να μην άλλαξε μια μέρα. Σαν να μην έφτασε ο τόπος στο χείλος του γκρεμού. Σαν να μη ζήτησε επανειλημμένα το εκλογικό σώμα συνεργασίες, αρνούμενο να στηρίξει μονοκομματικές λύσεις.

Στα αριστερά του πολιτικού χάρτη, η κόντρα μεταξύ των εκεί παροικούντων τους κάνει να ξεχνούν κάθε τι που τους ενώνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ, αδιαφορώντας αν αυτό κόβει γέφυρες, το Κίνημα Αλλαγής απαντά με σφοδρή κριτική που δεν αφήνει περιθώρια συνεργασίας και οδηγεί το κόμμα πιο κοντά στη ΝΔ. Το ΚΚΕ, παραδοσιακά, εύχεται να κυβερνήσει οποιοσδήποτε εκτός αριστεράς, για να διασφαλίσει μετεκλογικά εύκολη αντιπολίτευση.

Στα δεξιά η κατάσταση μοιάζει πιο ξεκάθαρη, λόγω μεγάλης διαφοράς της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, η εικόνα όμως είναι πλαστή. Δέχεται ισχυρές πιέσεις από τα δεξιά της. Είναι εντυπωσιακό το ποσοστό Βελόπουλου στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και γνωρίζουν πολύ καλά οι κορυφαίοι της ΝΔ ότι ετοιμάζεται νέο σχήμα στον ίδιο χώρο, με ή χωρίς τον Πάνο Καμμένο. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκεί πολιτική πολύ περισσότερο για να περιχαρακώσει τα δεξιά του, παρά να αλιεύσει ψηφοφόρους από τα αριστερά του.

Σενάριο να συνεργαστούν κόμματα με συγγενή ιδεολογία δεν παίζει σ’ αυτό το σκηνικό. Θα απολαμβάνουμε λοιπόν ετερόκλητες συμμαχίες όπως αυτή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ή όπως την προηγούμενη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Έτσι, για να μην μπορεί να υπάρξει ορθολογική αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων της κοινωνίας. Απωλέσαμε και την ευκαιρία, με αλλαγές στο σύνταγμα, να οδηγηθούμε σε σταθερούς τετραετείς κυβερνητικούς κύκλους, για να είναι η κατάσταση ακόμη πιο ρευστή.

Η άλλη λύση βέβαια, αυτή που διακαώς φαίνεται να επιθυμούν όσοι κινούν τα πολιτικά νήματα, είναι να ξαναβρεθούμε πίσω στα ισχυρά μονοκομματικά σχήματα. Οπότε, επιθυμίες πολιτικών - επιθυμίες πολιτών… σημειώσατε 1.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ στις 24 Φεβρουαρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις