ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλες οι διαφορές των Ζωνών του κορονοϊού και τα μέτρα που ενεργοποιούνται την Τρίτη (φωτ.)

Από τις 6:00 το πρωί της 3ης Νοεμβρίου η χώρα παύει να χωρίζεται σε επίπεδα και εισάγονται δύο ζώνες με διαφορετικά μέτρα ανά κλάδο

 01/11/2020 11:45

Όλες οι διαφορές των Ζωνών του κορονοϊού και τα μέτρα που ενεργοποιούνται την Τρίτη (φωτ.)
Φωτογραφία αρχείου

Σε νέα πραγματικότητα καλούνται να προσαρμοστούν οι πολίτες της χώρας από την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου στις 6:00 το πρωί, καθώς ενεργοποιούνται τα μέτρα που προβλέπει το νέο σύστημα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, προβλέποντας δύο ζώνες.

Η πρώτη είναι η Ζώνη Επιτήρησης και η δεύτερη η Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου και πέρα από μία σειρά κοινών μέτρων, τα οποία έχει συνοψίσει το makthes.gr (δείτε ΕΔΩ), υπάρχουν διαφορές σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, με έμφαση κυρίως στην εστίαση.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ισχύουν τα εξής μέτρα ανά κλάδο και ζώνη:

1) Γυμναστήρια - Αθλητισμός

Ζώνη επιτήρησης: Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές, μείωση στο 75% του μέγιστου αριθμού των αθλούμενων ανά εγκατάσταση, ενώ σε ισχύ παραμένουν οι εξειδικευμένες οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα για τις προπονήσεις και τους αγώνες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. 

Στα γυμναστήρια προβλέπονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό και στο κοινό κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση. Η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στην ατομική άθληση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση απόστασης 2μ. Επίσης, θα πρέπει να τηρείται η αναλογία 1 άτομο ανά 10 τ.μ. 

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας. Επιτρέπεται η ατομική άσκηση μόνο σε εξωτερικούς ανοιχτούς χώρους, χωρίς προπονητή. Επίσης, επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε ανοιχτές εγκαταστάσεις και για συγκεκριμένα αθλήματα, όπως αντισφαίριση, σκοποβολή, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα (με μονομελές πλήρωμα), κωπηλασία (με μονομελές πλήρωμα), κανόε καγιάκ (με μονομελές πλήρωμα), θαλάσσιο σκι, στίβος, κολύμβηση (σε ανοιχτή θάλασσα), ποδηλασία, γκολφ, ιππασία και μηχανοκίνητος αθλητισμός. 

Όσον αφορά τα γυμναστήρια, αναστέλλεται κάθε λειτουργία τους. 

Σχετικά με τη διεξαγωγή αγώνων, επιτρέπονται μόνο της Α' Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League & Europa League) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της FIFA και της FIBA. 

2) Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία 

Για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα υπαίθρια μουσεία τόσο και στις δύο ζώνες προβλέπεται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.

Για τα κλειστά μουσεία προβλέπονται τα εξής:

Ζώνη Επιτήρησης: Δύο μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων και ένα άτομο ανά 15τ.μ. ενώ οι ομαδικές ξεναγήσεις επιτρέπονται έως 10 άτομα. 

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Η λειτουργία των κλειστών μουσείων αναστέλλεται. 

3) Δικαστήρια

Ζώνη Επιτήρησης: Επιτρέπονται μέχρι 30 άτομα στην δικαστική αίθουσα και σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δικαστηρίων θα εφαρμοστούν μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού στις γραμματείες. 

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Ισχύουν τα ειδικά πρωτόκολλα λειτουργίας και διεξαγωγής δικών που περιγράφονται αναλυτικά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί. 

4) Εμποροπανηγύρεις και κυριακάτικες αγορές 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται συμμετοχή 50% των πωλητών και πέντε μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων. 

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Αναστέλλεται κάθε λειτουργία τους. 

5) Εστίαση 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό καθώς και για το κοινό κατά την αναμονή, 6 άτομα ανά τραπέζι και πληρότητα έως 50% της δυναμικότητας βάσει της άδειας. Επιπλέον οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων ορίζονται από την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Επιπλέον, θα ισχύσει περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας από τις 23:30 έως τις 05:00, εκτός της παραλαβής από το κατάστημα και της διανομής κατ' οίκον. Εκτός ωραρίου λειτουργίας απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ και η ζωντανή μουσική.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Προβλέπεται πλήρης αναστολή λειτουργίας, με εξαίρεση την παραλαβή από το κατάστημα και τη διανομή κατ' οίκον 

6) Καταστήματα τροφίμων (super market, mini market, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία) 

Ζώνη Επιτήρησης: Και στα δυο επίπεδα προβλέπονται τα εξής: - 1 άτομο ανά 10τ.μ. (4 άτομα από 20 έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον). - ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια και καλάθια.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Προβλέπεται συμπληρωματικά η λειτουργία των καταστημάτων αυτών και το Σαββατοκύριακο. 

7) Κέντρα διασκέδασης (χώροι δεξιώσεων, μπαρ) 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό και για το κοινό κατά την αναμονή, 6 άτομα ανά τραπέζι και αποκλειστικά καθήμενοι. Για τα κέντρα διασκέδασης χωρητικότητας άνω των 300 ατόμων προβλέπεται πληρότητα 50% της δυναμικότητας με μέγιστο τους 300 καθήμενους, ενώ για τους χώρους διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα, προβλέπεται πληρότητα 50% της δυναμικότητας με μέγιστο τους 150 καθήμενους. Επίσης προβλέπεται απόσταση 1,8μ. ανάμεσα στα τραπέζια, περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας (κλειστά 23:30-05:00), καθώς και καθολική απαγόρευση κάθε είδους ζωντανής μουσικής.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Η λειτουργία τους αναστέλλεται.

8) Κινηματογράφοι 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται 50% πληρότητα και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου:  Οι κινηματογραφικές προβολές αναστέλλονται. 

9) Κομμωτήρια και επιχειρήσεις προσωπικής υγιεινής 

Και στα δύο επίπεδα προβλέπονται τα εξής: Μέτρα περιορισμού του αριθμού των ατόμων που βρίσκονται εντός του καταστήματος βάσει εμβαδού, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και τη μέχρι σήμερα Κοινή Υπουργική Απόφαση καθώς και κατάργηση της αναμονής και λειτουργία αποκλειστικά με ραντεβού. 

10) ΚΥΤ Προσφύγων 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται μετακίνηση των φιλοξενουμένων σε ποσοστό μέχρι 15% ανά ώρα, με ανώτατο όριο τους 750 φιλοξενούμενους ημερησίως, με βάση τις οδηγίες του διοικητή.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου:  Ισχύει αναστολή εξόδου. 

11) Λαϊκές αγορές 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται συμμετοχή του 65% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και λειτουργία παράλληλων αγορών.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου:  Προβλέπεται συμμετοχή του 50% των πωλητών, με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και επίσης λειτουργία παράλληλων αγορών. 

12) Λιανεμπόριο 

Κοινοί κανόνες για το επίπεδο Α και Β: περιορισμός βάσει εμβαδού, 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον). 

13) Μεταφορές 

Και στα δύο επίπεδα προβλέπεται έως 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα πλοία. Όσον αφορά τα ταξί, στη Ζώνη Επιτήρησης επιτρέπονται μέχρι 3 επιβάτες, ενώ στη Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου επιτρέπεται ένας μόνο επιβάτης και μέχρι 3 άτομα στα ΙΧ (με εξαίρεση τις οικογένειες). 

14) Νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή και περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 20%

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Προβλέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή και περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%  

Εξαίρεση και για τα δύο επίπεδα, τα ογκολογικά και άκρως επείγοντα περιστατικά.

15) Παιδότοποι (στεγασμένοι) 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται 1 παιδί ανά 5 τ.μ. και έως 50 παιδιά, υποχρεωτική χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 4 ετών και 1 συνοδός ανά παιδί. Επίσης, προβλέπεται τήρηση των αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα και των κανόνων υγιεινής.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων. 

16) Πρόβες και τηλεοπτικά γυρίσματα 

Υποχρεωτική χρήση μάσκας στις πρόβες και για όσους δεν είναι στη σκηνή γυρίσματος, καθώς και καταγραφή των εισερχομένων και των εξερχομένων και στις δύο ζώνες.

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται επίσης 1,5 μέτρο απόσταση για τους ηθοποιούς και 2 μέτρα απόσταση για τις χορωδίες και τα πνευστά στις πρόβες

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των συντελεστών αυξάνεται στα 2 μέτρα. 

17) Συναθροίσεις 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται η λήψη μέτρων για τον περιορισμό των συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας. Συνεπώς στις συναθροίσεις μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 50 άτομα, τηρώντας απόστασης 1,5μ.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Προβλέπεται αναστολή όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο πλαίσιο των Συνταγματικών προβλέψεων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. 

18) Συναυλιακοί χώροι, θεατρικές παραστάσεις και λοιπές παραστατικές τέχνες 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπονται 50% πληρότητα και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Αναστέλλεται η διενέργεια τέτοιων εκδηλώσεων σε κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Προβλέπεται αναστολή της προσέλευσης κοινού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοση. 

19) Συνέδρια και εκθέσεις 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπονται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. τουλάχιστον και έως 100 συμμετέχοντες, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των συμμετεχόντων.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου:  Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αναστέλλεται. 

20) Σχολεία Υποχρεωτική χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 4 ετών και στα δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας. 

21) Χώροι λατρείας 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπονται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και έως 50 άτομα, καθήμενοι.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου:  Επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα για όλες τις τελετές και λειτουργίες.

Δείτε τα μέτρα σε κάρτες, όπως τις δημοσιοποίησε η Πολιτική Προστασία:

arxaiologikoi-xoroi.jpg
estiasi.jpg
kentra-diaskedasis.jpg
laikes-agores.jpg
metakiniseis.jpg
sxoleia-ektheseis.jpg
syntahroiseis-panepistimia.jpg
podosfairo-kolumvitiria.jpg









Σε νέα πραγματικότητα καλούνται να προσαρμοστούν οι πολίτες της χώρας από την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου στις 6:00 το πρωί, καθώς ενεργοποιούνται τα μέτρα που προβλέπει το νέο σύστημα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, προβλέποντας δύο ζώνες.

Η πρώτη είναι η Ζώνη Επιτήρησης και η δεύτερη η Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου και πέρα από μία σειρά κοινών μέτρων, τα οποία έχει συνοψίσει το makthes.gr (δείτε ΕΔΩ), υπάρχουν διαφορές σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, με έμφαση κυρίως στην εστίαση.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ισχύουν τα εξής μέτρα ανά κλάδο και ζώνη:

1) Γυμναστήρια - Αθλητισμός

Ζώνη επιτήρησης: Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές, μείωση στο 75% του μέγιστου αριθμού των αθλούμενων ανά εγκατάσταση, ενώ σε ισχύ παραμένουν οι εξειδικευμένες οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα για τις προπονήσεις και τους αγώνες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. 

Στα γυμναστήρια προβλέπονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό και στο κοινό κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση. Η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στην ατομική άθληση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση απόστασης 2μ. Επίσης, θα πρέπει να τηρείται η αναλογία 1 άτομο ανά 10 τ.μ. 

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας. Επιτρέπεται η ατομική άσκηση μόνο σε εξωτερικούς ανοιχτούς χώρους, χωρίς προπονητή. Επίσης, επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε ανοιχτές εγκαταστάσεις και για συγκεκριμένα αθλήματα, όπως αντισφαίριση, σκοποβολή, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα (με μονομελές πλήρωμα), κωπηλασία (με μονομελές πλήρωμα), κανόε καγιάκ (με μονομελές πλήρωμα), θαλάσσιο σκι, στίβος, κολύμβηση (σε ανοιχτή θάλασσα), ποδηλασία, γκολφ, ιππασία και μηχανοκίνητος αθλητισμός. 

Όσον αφορά τα γυμναστήρια, αναστέλλεται κάθε λειτουργία τους. 

Σχετικά με τη διεξαγωγή αγώνων, επιτρέπονται μόνο της Α' Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League & Europa League) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της FIFA και της FIBA. 

2) Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία 

Για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα υπαίθρια μουσεία τόσο και στις δύο ζώνες προβλέπεται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.

Για τα κλειστά μουσεία προβλέπονται τα εξής:

Ζώνη Επιτήρησης: Δύο μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων και ένα άτομο ανά 15τ.μ. ενώ οι ομαδικές ξεναγήσεις επιτρέπονται έως 10 άτομα. 

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Η λειτουργία των κλειστών μουσείων αναστέλλεται. 

3) Δικαστήρια

Ζώνη Επιτήρησης: Επιτρέπονται μέχρι 30 άτομα στην δικαστική αίθουσα και σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δικαστηρίων θα εφαρμοστούν μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού στις γραμματείες. 

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Ισχύουν τα ειδικά πρωτόκολλα λειτουργίας και διεξαγωγής δικών που περιγράφονται αναλυτικά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί. 

4) Εμποροπανηγύρεις και κυριακάτικες αγορές 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται συμμετοχή 50% των πωλητών και πέντε μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων. 

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Αναστέλλεται κάθε λειτουργία τους. 

5) Εστίαση 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό καθώς και για το κοινό κατά την αναμονή, 6 άτομα ανά τραπέζι και πληρότητα έως 50% της δυναμικότητας βάσει της άδειας. Επιπλέον οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων ορίζονται από την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Επιπλέον, θα ισχύσει περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας από τις 23:30 έως τις 05:00, εκτός της παραλαβής από το κατάστημα και της διανομής κατ' οίκον. Εκτός ωραρίου λειτουργίας απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ και η ζωντανή μουσική.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Προβλέπεται πλήρης αναστολή λειτουργίας, με εξαίρεση την παραλαβή από το κατάστημα και τη διανομή κατ' οίκον 

6) Καταστήματα τροφίμων (super market, mini market, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία) 

Ζώνη Επιτήρησης: Και στα δυο επίπεδα προβλέπονται τα εξής: - 1 άτομο ανά 10τ.μ. (4 άτομα από 20 έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον). - ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια και καλάθια.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Προβλέπεται συμπληρωματικά η λειτουργία των καταστημάτων αυτών και το Σαββατοκύριακο. 

7) Κέντρα διασκέδασης (χώροι δεξιώσεων, μπαρ) 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό και για το κοινό κατά την αναμονή, 6 άτομα ανά τραπέζι και αποκλειστικά καθήμενοι. Για τα κέντρα διασκέδασης χωρητικότητας άνω των 300 ατόμων προβλέπεται πληρότητα 50% της δυναμικότητας με μέγιστο τους 300 καθήμενους, ενώ για τους χώρους διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα, προβλέπεται πληρότητα 50% της δυναμικότητας με μέγιστο τους 150 καθήμενους. Επίσης προβλέπεται απόσταση 1,8μ. ανάμεσα στα τραπέζια, περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας (κλειστά 23:30-05:00), καθώς και καθολική απαγόρευση κάθε είδους ζωντανής μουσικής.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Η λειτουργία τους αναστέλλεται.

8) Κινηματογράφοι 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται 50% πληρότητα και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου:  Οι κινηματογραφικές προβολές αναστέλλονται. 

9) Κομμωτήρια και επιχειρήσεις προσωπικής υγιεινής 

Και στα δύο επίπεδα προβλέπονται τα εξής: Μέτρα περιορισμού του αριθμού των ατόμων που βρίσκονται εντός του καταστήματος βάσει εμβαδού, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και τη μέχρι σήμερα Κοινή Υπουργική Απόφαση καθώς και κατάργηση της αναμονής και λειτουργία αποκλειστικά με ραντεβού. 

10) ΚΥΤ Προσφύγων 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται μετακίνηση των φιλοξενουμένων σε ποσοστό μέχρι 15% ανά ώρα, με ανώτατο όριο τους 750 φιλοξενούμενους ημερησίως, με βάση τις οδηγίες του διοικητή.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου:  Ισχύει αναστολή εξόδου. 

11) Λαϊκές αγορές 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται συμμετοχή του 65% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και λειτουργία παράλληλων αγορών.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου:  Προβλέπεται συμμετοχή του 50% των πωλητών, με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και επίσης λειτουργία παράλληλων αγορών. 

12) Λιανεμπόριο 

Κοινοί κανόνες για το επίπεδο Α και Β: περιορισμός βάσει εμβαδού, 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον). 

13) Μεταφορές 

Και στα δύο επίπεδα προβλέπεται έως 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα πλοία. Όσον αφορά τα ταξί, στη Ζώνη Επιτήρησης επιτρέπονται μέχρι 3 επιβάτες, ενώ στη Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου επιτρέπεται ένας μόνο επιβάτης και μέχρι 3 άτομα στα ΙΧ (με εξαίρεση τις οικογένειες). 

14) Νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή και περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 20%

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Προβλέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή και περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%  

Εξαίρεση και για τα δύο επίπεδα, τα ογκολογικά και άκρως επείγοντα περιστατικά.

15) Παιδότοποι (στεγασμένοι) 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται 1 παιδί ανά 5 τ.μ. και έως 50 παιδιά, υποχρεωτική χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 4 ετών και 1 συνοδός ανά παιδί. Επίσης, προβλέπεται τήρηση των αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα και των κανόνων υγιεινής.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων. 

16) Πρόβες και τηλεοπτικά γυρίσματα 

Υποχρεωτική χρήση μάσκας στις πρόβες και για όσους δεν είναι στη σκηνή γυρίσματος, καθώς και καταγραφή των εισερχομένων και των εξερχομένων και στις δύο ζώνες.

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται επίσης 1,5 μέτρο απόσταση για τους ηθοποιούς και 2 μέτρα απόσταση για τις χορωδίες και τα πνευστά στις πρόβες

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των συντελεστών αυξάνεται στα 2 μέτρα. 

17) Συναθροίσεις 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπεται η λήψη μέτρων για τον περιορισμό των συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας. Συνεπώς στις συναθροίσεις μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 50 άτομα, τηρώντας απόστασης 1,5μ.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Προβλέπεται αναστολή όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο πλαίσιο των Συνταγματικών προβλέψεων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. 

18) Συναυλιακοί χώροι, θεατρικές παραστάσεις και λοιπές παραστατικές τέχνες 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπονται 50% πληρότητα και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Αναστέλλεται η διενέργεια τέτοιων εκδηλώσεων σε κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου: Προβλέπεται αναστολή της προσέλευσης κοινού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοση. 

19) Συνέδρια και εκθέσεις 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπονται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. τουλάχιστον και έως 100 συμμετέχοντες, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των συμμετεχόντων.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου:  Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αναστέλλεται. 

20) Σχολεία Υποχρεωτική χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 4 ετών και στα δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας. 

21) Χώροι λατρείας 

Ζώνη Επιτήρησης: Προβλέπονται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και έως 50 άτομα, καθήμενοι.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου:  Επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα για όλες τις τελετές και λειτουργίες.

Δείτε τα μέτρα σε κάρτες, όπως τις δημοσιοποίησε η Πολιτική Προστασία:

arxaiologikoi-xoroi.jpg
estiasi.jpg
kentra-diaskedasis.jpg
laikes-agores.jpg
metakiniseis.jpg
sxoleia-ektheseis.jpg
syntahroiseis-panepistimia.jpg
podosfairo-kolumvitiria.jpg









ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία