ΑΠΟΨΕΙΣ

Οκτώ ευρώ

 07/11/2022 12:00

Η ανακοίνωση του Έλον Μασκ ότι θα χρεώνει με 8 ευρώ κάποιες από τις υπηρεσίες του twitter ήταν πραγματικά απογοητευτική. Και γι’ αυτό ήταν πολύ ενθαρρυντική η διαβεβαίωση του Προέδρου Ερντογάν ότι θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον Μασκ για να τον μεταπείσει.

Αν αφαιρέσουμε το ότι δεν είναι βέβαιο ότι ο Πρόεδρος μιας χώρας 85 εκατ. κατοίκων μπορεί να συνομιλήσει με έναν επιχειρηματία, ακόμη και αν αυτός είναι ο πλουσιότερος του κόσμου.

Δηλαδή ο άνθρωπος που φέρεται να απειλεί ότι θα έλθει νύχτα στην Ελλάδα, δεν είναι βέβαιος ότι ο Μασκ θα ανταποκριθεί στην επιθυμία του να συνομιλήσουν μέρα ή νύχτα.

Βεβαίως μπορεί να αναφερόταν στο ενδεχόμενο να μην τον ξέρει. Το έχει πει και ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος μπορεί να ξεχωρίζει λόγω του όγκου του, αλλά παραδέχτηκε ότι στα πρώτα χρόνια της πρωθυπουργικής του θητείας, στις συνόδους κορυφής, ήταν βέβαιος ότι δεν τον αναγνώριζαν ως εκπρόσωπο της Βουλγαρίας. Κάποιον τους θύμιζε αλλά δεν ήταν βέβαιοι ποιον.

Η ανακοίνωση του twitter όμως δεν ήταν απλώς απογοητευτική. Ήταν η βάρβαρη διάψευση των προσδοκιών διότι οι διαμαρτυρίες αφορούσαν το ότι η χρέωση των 8 ευρώ, κρίθηκε υψηλή και αφορούσε συγκεκριμένες δραστηριότητες στο μέσο.

Όμως το ουσιαστικό πρόβλημα του twitter είναι ότι και οκτώ ευρώ σε όλους να χρεώνει, θα ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Διότι ουσιαστικά δε θέτει έναν οικονομικό αλλά έναν ψυχιατρικό πήχη. Πόσο κάνει η εκτόνωση; Στον ψυχίατρο δεν κάνει μόνο 8 ευρώ η μηνιαία κούρα.

Και πόσες μηνιαίες επισκέψεις να μπορεί να αντέξει κάποιος για να μπορεί να εκτονωθεί χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο που ακόμη και ο Λένι Μπρους, ο γνωστός «Λένι ο βρομόστομος», δεν θα τολμούσε να χρησιμοποιήσει.

Γι’ αυτό ο Έλον Μάσκ αποδεικνύεται κατώτερος των προσδοκιών. Η ανθρωπότητα χρειάζεται διαύλους επικοινωνίας, αλλά με χαλινάρι.

Τα μέλη του μέσου δεν έχουν χαλινάρι, όχι στην γλώσσα, αλλά ούτε στον αριθμό των λογαριασμών που διαθέτουν. Και μετά μονομαχούν μεταξύ τους, κάτω από τον μπλε ήλιο του τιτιβίσματος.

Στρατοί ολόκληροι, που μπορεί να είναι και μονοπρόσωποι, βγάζουν τα μάτια τους βρίζοντας ο ένας τον άλλο και προσπαθώντας να εξαϋλώσουν ηθικά τους αντιπάλους τους.

Ο Έλον Μασκ, ο οποίος από την αρχή ενδιαφερόταν να μάθει πόσα είναι τα fake προφίλ του μέσου, έχει την ευκαιρία να ξεχωρίσει την διαδικτυακή ήρα από το διαδικτυακό στάρι. Αλλά μετά που θα βρίζουμε;

Πολιτικά, βεβαίως βεβαίως...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.11.2022