ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι ξένοι αγοράζουν Θεσσαλονίκη

Ρώσοι, Τούρκοι, Ισραηλινοί, Γάλλοι, Ουζμπέκοι, Αζέροι ακόμη και Σύροι αγοράζουν από πολυτελείς κατοικίες μέχρι ισόγεια και ανώγεια

 26/09/2018 09:59

Οι ξένοι αγοράζουν Θεσσαλονίκη
Των Σοφίας Χριστοφορίδου και Θεολόγου Ηλιού

Κι όμως κινείται! Η μέχρι πρότινος… ακίνητη κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, που δεν βολιδοσκοπούν απλώς, αλλά προχωρούν και σε αγορές διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και βιοτεχνικών χώρων. Υπάρχει μία πανσπερμία αλλοδαπών που αγοράζουν ακίνητα: Ρώσοι στο Πανόραμα, Τούρκοι στη νέα παραλία, Ισραηλινοί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Γάλλοι στη δυτική είσοδο, ακόμα και Ουζμπέκοι, Αζέροι και Σύροι.

Για άλλους το δέλεαρ είναι η χρυσή βίζα που τους δίνει τη δυνατότητα πενταετούς άδειας παραμονής για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Άλλοι βλέπουν στην τουριστική άνοιξη της Θεσσαλονίκης τη χρυσή ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα διαμερίσματα ως καταλύματα. Άλλοι αγοράζουν σπίτια γιατί τα παιδιά τους σπουδάζουν σε κολέγια της πόλης, κι άλλοι γιατί θέλουν να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι Θεσσαλονίκης.

Οι περιοχές και το είδος των ακινήτων που ενδιαφέρουν τους ξένους αγοραστές ποικίλλουν από πολυτελείς κατοικίες στο Πανόραμα μέχρι ανώγεια και ισόγεια στο Φάληρο και το «Ιπποκράτειο», που ήταν για πολλά χρόνια στα αζήτητα.

Όπως αναφέρουν μεσίτες στη «ΜτΚ», σε πολλές περιπτώσεις οι αλλοδαποί αγοραστές είναι αντίστοιχοι σε αριθμό ή και περισσότεροι των Ελλήνων. «Πολλοί είναι οι ξένοι που αγοράζουν στη Θεσσαλονίκη και ευτυχώς γιατί αλλιώς δεν θα κινούνταν η αγορά» αναφέρει χαρακτηριστικά μεσίτης που δραστηριοποιείται στο Πανόραμα. Ο ίδιος είχε ενδιαφερόμενους από τη Ρωσία και τα Βαλκάνια, ειδικά από τη Βουλγαρία που τελευταία καταγράφεται ως αγορά με δυναμική. Όμως ξαφνιάστηκε όταν είδε και υποψήφιους πελάτες από χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν. Ακόμη και ένας Σύρος απέκτησε σπίτι στην εν λόγω ακριβή περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ο ακριβής αριθμός των αλλοδαπών που αγοράζουν ακίνητα στη Θεσσαλονίκη θα γίνει γνωστός περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αικατερίνη Καρακάση, καθώς οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι όλης της χώρας θα αποστείλουν στοιχεία στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που θα ελέγχει από εδώ και πέρα ανά εξάμηνο τις κινήσεις στην κτηματαγορά, κατ’ απαίτηση των θεσμών.

Πάντως η τάση είναι ισχυρή και πλέον η ζήτηση έχει οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς και αύξηση των τιμών. Τι συνέβη και οι ξένοι έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην ελληνική αγορά κατοικίας; Η σταθερότητα που ακολούθησε την αβεβαιότητα του καλοκαιριού του 2015, σε συνδυασμό με την άνοδο του τουρισμού στην πόλη, που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για καλές αποδόσεις, συνέβαλε καθοριστικά για όσους θέλουν να επενδύσουν στο να επιλέξουν τη Θεσσαλονίκη. Για τους Ισραηλινούς μετρά το εβραϊκό παρελθόν της πόλης, για τους Τούρκους και τους Βαλκάνιους η εύκολη πρόσβαση από τις χώρες τους σε μια μεγάλη πόλη, που αποτελεί και ορμητήριο για τις παραλίες της Χαλκιδικής.

Οι Ισραηλινοί επενδύουν

Η Madre d’Israel ή Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων -όπως έχουν αποκαλέσει κατά το παρελθόν τη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της ισχυρής εβραϊκής παρουσίας επί πέντε αιώνες- προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών από το Ισραήλ. Αυτήν την περίοδο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα εκ μέρους των Ισραηλινών στα μεσιτικά γραφεία, που συχνά καταλήγει και στο συμβολαιογράφο.

Οι Ισραηλινοί (είτε μεμονωμένοι ιδιώτες είτε συνεταιρικά, είτε ακόμα και εταιρείες) περιγράφονται από τους μεσίτες ως σκληροί διαπραγματευτές, με επενδυτική στόχευση. Ενδιαφέρονται για φθηνές κατοικίες, τις οποίες σχεδιάζουν να ανακαινίσουν και να τις εκμεταλλευτούν εκμισθώνοντάς τες είτε σε φοιτητές είτε σε τουρίστες μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου AirBnB), όπως αναφέρει ο μεσίτης Τιμολέων Ουζούνης. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται κυρίως σε περιοχές όπως η πλατεία Δημοκρατίας, οι οδοί Βαλαωρίτου, Συγγρού, Πτολεμαίων, Αντιγονιδών κτλ. Για παράδειγμα Ισραηλινοί έχουν αγοράσει δύο βιοτεχνικούς χώρους στο παλιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να διαμορφώσουν και να χωρίσουν το χώρο σε πολλά στούντιο, τα οποία θα νοικιάζουν είτε σε φοιτητές είτε μέσω της πλατφόρμας AirBnB.

«Αν δοθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, θα έχουμε εξελίξεις στις αγορές Ισραηλινών» εκτιμά ο Στέλιος Καραπιπέρης, επικεφαλής στον τομέα Ερευνών και Διαπραγματεύσεων της «Δανός Π.& Συνεργάτες». «Εγώ ήδη έχω αναλάβει δύο καταστήματα στην Κωλλέτη, των οποίων η προώθηση βασίζεται στο Μουσείο Ολοκαυτώματος» αναφέρει. Σύμφωνα με τον ίδιο «οι Ισραηλινοί είναι γενικότερα ανοιχτοί, κάποιοι κάνουν διερευνητικές κινήσεις και προσπαθούν να αφουγκραστούν την αγορά της πόλης. Εστιάζουν περισσότερο σε στούντιο, χωρίς ακόμα να ξέρουν αν θα το κάνουν Αirbnb για επισκέπτες ή θα επενδύσουν σε κάτι άλλο. Υπάρχουν και διάφορα Funds που ενδιαφέρονται αλλά αν δεν μπουν υπογραφές, τίποτα δεν είναι σίγουρο» προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ισραηλινό Fund ενδιαφέρεται να αγοράσει το κτίριο του Καραβάν Σαράι (επί πολλά χρόνια στέγαζε το δημαρχείο) και το διατηρητέο του παλιού ξενοδοχείου «Βιέννη». Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η συμφωνία για τουλάχιστον ένα από τα δύο έχει σχεδόν κλείσει.

Οι Τούρκοι θέλουν βίζα

Οι Τούρκοι άρχισαν να ενδιαφέρονται για την απόκτηση ενός σπιτιού στη Θεσσαλονίκη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, το 2016, αναζητώντας μία εναλλακτική λύση σε περίπτωση που η κατάσταση ξέφευγε εκτός ορίων. Το κίνητρο ήταν κάτι παραπάνω από ισχυρό αφού, με την αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ αθροιστικά, άνοιγε η πόρτα παραμονής και ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τουλάχιστον πέντε χρόνια, για τους ίδιους, τις συζύγους, τα παιδιά, τους γονείς και τα πεθερικά τους! Με το πέρας της πενταετίας η χρυσή βίζα ανανεώνεται αν το ακίνητο δεν έχει αλλάξει ιδιοκτήτη. Εξάλλου η απόσταση από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Θεσσαλονίκη καλύπτεται σε μερικές ώρες με το αυτοκίνητο. Κάπως έτσι πολλές κατοικίες στη νέα παραλία και την Καλαμαριά πέρασαν στην ιδιοκτησία Τούρκων. Βέβαια οι περισσότεροι στη συνέχεια τα εκμίσθωσαν σε μόνιμους κατοίκους, ώστε να εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα. Μεσίτης, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφέρει στη «ΜτΚ» ότι Τούρκοι αγόρασαν σχεδόν τα μισά από τα διαμερίσματα ενός κτιρίου στην οδό Π.Π. Γερμανού από τον εργολάβο, ο οποίος στη συνέχεια ανακαίνισε το κτίριο και το διαχειρίζεται για λογαριασμό των νέων ιδιοκτητών του.

Οι τούρκοι αγοραστές «χρησιμοποιούν διαμεσολαβητές και εκπροσώπους τους, ανθρώπους που είχαν μία σχέση με την πόλη και τους βοηθούσαν» σύμφωνα με τη μεσίτρια Δήμητρα Παναγιωτακοπούλου.

Πάντως ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Άγγελος Πασαλίδης εκτιμά ότι πλέον το φαινόμενο αγοράς ακινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από Τούρκους και Ρώσους έχει καταλαγιάσει το τελευταίο διάστημα. Οι αναταράξεις στην οικονομία των δύο χωρών, που αποδυνάμωσαν την ισχύ του νομίσματός τους, σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

Οι Βαλκάνιοι ψάχνουν φθηνά και παραλιακά

Αρκετοί αγοραστές από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχουν στραφεί σε οικονομικά διαμερίσματα της τάξης των 25.000 - 30.000 ευρώ σε περιοχές όπως το Φάληρο και την περιοχή του «Ιπποκρατείου», τα οποία μπορούν με μία ανακαίνιση να τα εκμισθώσουν και να έχουν έτσι ένα μηνιαίο εισόδημα.

Πολλοί Βαλκάνιοι αγοράζουν επίσης παραθαλάσσια σπίτια στην περιοχή της Περαίας και την Αγία Τριάδα. Πρόκειται για σπίτια 50 έως 60 τ.μ. με αξία από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Όπως λέει η μεσίτρια Δήμητρα Παναγιωτακοπούλου, οι Βαλκάνιοι «ψάχνουν περισσότερο εξοχική κατοικία και μία οικονομική επιλογή, που το κέντρο δεν την προσφέρει. Η πιο δημοφιλής ζήτηση είναι των 25.000 – 30.000 ευρώ».

Σύμφωνα με το μεσίτη Δημήτρη Δάικο, πολλοί παραθερίζουν εδώ για 15 ημέρες και τους υπόλοιπους τρεις μήνες το νοικιάζουν σε ομοεθνείς τους, χωρίς να το δηλώσουν στην εφορία και χωρίς να μπορεί το κράτος να ελέγξει αν πρόκειται για φιλοξενούμενους ή ενοικιαστές.

Γάλλοι αγόρασαν ολόκληρα κτίρια στη δυτική είσοδο

Ολόκληρα κτίρια έχουν αγοράσει ξένα Funds, από τη Δυτική Ευρώπη και κυρίως από τη Γαλλία, στην περιοχή γύρω από το «ΟΝΕ Salonica», στη δυτική είσοδο της πόλης, με σκοπό την αξιοποίησή τους ως τουριστικά καταλύματα.

Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Άγγελος Πασαλίδης, ήδη έχουν αγοραστεί 10 - 12 αυτοτελή κτίρια, που αποτελούνται από χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Το φαινόμενο αυτό άρχισε πριν από δύο χρόνια και είναι συνεχώς σε εξέλιξη.

«Έχουν γίνει ήδη πολλές αγορές και το φαινόμενο τώρα είναι πιο έντονο. Σκοπός τους είναι να τα μετατρέψουν σε ξενοδοχεία και καταλύματα, που σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας» σημειώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο ξενοδοχείο στην περιοχή αναμένεται να ανοίξει μέσα στο 2019. Τα ξενοδοχεία που αναμένεται να ανοίξουν, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, θα είναι τύπου «Boutique Hotel», με περιορισμένο αριθμό δωματίων, ενώ θα υπάρχουν και άλλου είδους καταλύματα.

Πάντως από την πλευρά της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, ο αντιπρόεδρός της Κωνσταντίνος Τορνιβούκας δηλώνει στη «ΜτΚ» πως δεν γνωρίζει πληροφορίες για τις συγκεκριμένες επενδύσεις. Για τις συγκεκριμένες επενδύσεις δεν έχει πληροφορίες ούτε η πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην Βόρεια Ελλάδα Μαρία Βοζίκη, αλλά ούτε το γαλλικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Δημοσιεύτηκε στη Μακεδονία της Κυριακής

Των Σοφίας Χριστοφορίδου και Θεολόγου Ηλιού

Κι όμως κινείται! Η μέχρι πρότινος… ακίνητη κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, που δεν βολιδοσκοπούν απλώς, αλλά προχωρούν και σε αγορές διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και βιοτεχνικών χώρων. Υπάρχει μία πανσπερμία αλλοδαπών που αγοράζουν ακίνητα: Ρώσοι στο Πανόραμα, Τούρκοι στη νέα παραλία, Ισραηλινοί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Γάλλοι στη δυτική είσοδο, ακόμα και Ουζμπέκοι, Αζέροι και Σύροι.

Για άλλους το δέλεαρ είναι η χρυσή βίζα που τους δίνει τη δυνατότητα πενταετούς άδειας παραμονής για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Άλλοι βλέπουν στην τουριστική άνοιξη της Θεσσαλονίκης τη χρυσή ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα διαμερίσματα ως καταλύματα. Άλλοι αγοράζουν σπίτια γιατί τα παιδιά τους σπουδάζουν σε κολέγια της πόλης, κι άλλοι γιατί θέλουν να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι Θεσσαλονίκης.

Οι περιοχές και το είδος των ακινήτων που ενδιαφέρουν τους ξένους αγοραστές ποικίλλουν από πολυτελείς κατοικίες στο Πανόραμα μέχρι ανώγεια και ισόγεια στο Φάληρο και το «Ιπποκράτειο», που ήταν για πολλά χρόνια στα αζήτητα.

Όπως αναφέρουν μεσίτες στη «ΜτΚ», σε πολλές περιπτώσεις οι αλλοδαποί αγοραστές είναι αντίστοιχοι σε αριθμό ή και περισσότεροι των Ελλήνων. «Πολλοί είναι οι ξένοι που αγοράζουν στη Θεσσαλονίκη και ευτυχώς γιατί αλλιώς δεν θα κινούνταν η αγορά» αναφέρει χαρακτηριστικά μεσίτης που δραστηριοποιείται στο Πανόραμα. Ο ίδιος είχε ενδιαφερόμενους από τη Ρωσία και τα Βαλκάνια, ειδικά από τη Βουλγαρία που τελευταία καταγράφεται ως αγορά με δυναμική. Όμως ξαφνιάστηκε όταν είδε και υποψήφιους πελάτες από χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν. Ακόμη και ένας Σύρος απέκτησε σπίτι στην εν λόγω ακριβή περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ο ακριβής αριθμός των αλλοδαπών που αγοράζουν ακίνητα στη Θεσσαλονίκη θα γίνει γνωστός περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αικατερίνη Καρακάση, καθώς οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι όλης της χώρας θα αποστείλουν στοιχεία στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που θα ελέγχει από εδώ και πέρα ανά εξάμηνο τις κινήσεις στην κτηματαγορά, κατ’ απαίτηση των θεσμών.

Πάντως η τάση είναι ισχυρή και πλέον η ζήτηση έχει οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς και αύξηση των τιμών. Τι συνέβη και οι ξένοι έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην ελληνική αγορά κατοικίας; Η σταθερότητα που ακολούθησε την αβεβαιότητα του καλοκαιριού του 2015, σε συνδυασμό με την άνοδο του τουρισμού στην πόλη, που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για καλές αποδόσεις, συνέβαλε καθοριστικά για όσους θέλουν να επενδύσουν στο να επιλέξουν τη Θεσσαλονίκη. Για τους Ισραηλινούς μετρά το εβραϊκό παρελθόν της πόλης, για τους Τούρκους και τους Βαλκάνιους η εύκολη πρόσβαση από τις χώρες τους σε μια μεγάλη πόλη, που αποτελεί και ορμητήριο για τις παραλίες της Χαλκιδικής.

Οι Ισραηλινοί επενδύουν

Η Madre d’Israel ή Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων -όπως έχουν αποκαλέσει κατά το παρελθόν τη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της ισχυρής εβραϊκής παρουσίας επί πέντε αιώνες- προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών από το Ισραήλ. Αυτήν την περίοδο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα εκ μέρους των Ισραηλινών στα μεσιτικά γραφεία, που συχνά καταλήγει και στο συμβολαιογράφο.

Οι Ισραηλινοί (είτε μεμονωμένοι ιδιώτες είτε συνεταιρικά, είτε ακόμα και εταιρείες) περιγράφονται από τους μεσίτες ως σκληροί διαπραγματευτές, με επενδυτική στόχευση. Ενδιαφέρονται για φθηνές κατοικίες, τις οποίες σχεδιάζουν να ανακαινίσουν και να τις εκμεταλλευτούν εκμισθώνοντάς τες είτε σε φοιτητές είτε σε τουρίστες μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου AirBnB), όπως αναφέρει ο μεσίτης Τιμολέων Ουζούνης. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται κυρίως σε περιοχές όπως η πλατεία Δημοκρατίας, οι οδοί Βαλαωρίτου, Συγγρού, Πτολεμαίων, Αντιγονιδών κτλ. Για παράδειγμα Ισραηλινοί έχουν αγοράσει δύο βιοτεχνικούς χώρους στο παλιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να διαμορφώσουν και να χωρίσουν το χώρο σε πολλά στούντιο, τα οποία θα νοικιάζουν είτε σε φοιτητές είτε μέσω της πλατφόρμας AirBnB.

«Αν δοθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, θα έχουμε εξελίξεις στις αγορές Ισραηλινών» εκτιμά ο Στέλιος Καραπιπέρης, επικεφαλής στον τομέα Ερευνών και Διαπραγματεύσεων της «Δανός Π.& Συνεργάτες». «Εγώ ήδη έχω αναλάβει δύο καταστήματα στην Κωλλέτη, των οποίων η προώθηση βασίζεται στο Μουσείο Ολοκαυτώματος» αναφέρει. Σύμφωνα με τον ίδιο «οι Ισραηλινοί είναι γενικότερα ανοιχτοί, κάποιοι κάνουν διερευνητικές κινήσεις και προσπαθούν να αφουγκραστούν την αγορά της πόλης. Εστιάζουν περισσότερο σε στούντιο, χωρίς ακόμα να ξέρουν αν θα το κάνουν Αirbnb για επισκέπτες ή θα επενδύσουν σε κάτι άλλο. Υπάρχουν και διάφορα Funds που ενδιαφέρονται αλλά αν δεν μπουν υπογραφές, τίποτα δεν είναι σίγουρο» προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ισραηλινό Fund ενδιαφέρεται να αγοράσει το κτίριο του Καραβάν Σαράι (επί πολλά χρόνια στέγαζε το δημαρχείο) και το διατηρητέο του παλιού ξενοδοχείου «Βιέννη». Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η συμφωνία για τουλάχιστον ένα από τα δύο έχει σχεδόν κλείσει.

Οι Τούρκοι θέλουν βίζα

Οι Τούρκοι άρχισαν να ενδιαφέρονται για την απόκτηση ενός σπιτιού στη Θεσσαλονίκη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, το 2016, αναζητώντας μία εναλλακτική λύση σε περίπτωση που η κατάσταση ξέφευγε εκτός ορίων. Το κίνητρο ήταν κάτι παραπάνω από ισχυρό αφού, με την αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ αθροιστικά, άνοιγε η πόρτα παραμονής και ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τουλάχιστον πέντε χρόνια, για τους ίδιους, τις συζύγους, τα παιδιά, τους γονείς και τα πεθερικά τους! Με το πέρας της πενταετίας η χρυσή βίζα ανανεώνεται αν το ακίνητο δεν έχει αλλάξει ιδιοκτήτη. Εξάλλου η απόσταση από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Θεσσαλονίκη καλύπτεται σε μερικές ώρες με το αυτοκίνητο. Κάπως έτσι πολλές κατοικίες στη νέα παραλία και την Καλαμαριά πέρασαν στην ιδιοκτησία Τούρκων. Βέβαια οι περισσότεροι στη συνέχεια τα εκμίσθωσαν σε μόνιμους κατοίκους, ώστε να εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα. Μεσίτης, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφέρει στη «ΜτΚ» ότι Τούρκοι αγόρασαν σχεδόν τα μισά από τα διαμερίσματα ενός κτιρίου στην οδό Π.Π. Γερμανού από τον εργολάβο, ο οποίος στη συνέχεια ανακαίνισε το κτίριο και το διαχειρίζεται για λογαριασμό των νέων ιδιοκτητών του.

Οι τούρκοι αγοραστές «χρησιμοποιούν διαμεσολαβητές και εκπροσώπους τους, ανθρώπους που είχαν μία σχέση με την πόλη και τους βοηθούσαν» σύμφωνα με τη μεσίτρια Δήμητρα Παναγιωτακοπούλου.

Πάντως ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Άγγελος Πασαλίδης εκτιμά ότι πλέον το φαινόμενο αγοράς ακινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από Τούρκους και Ρώσους έχει καταλαγιάσει το τελευταίο διάστημα. Οι αναταράξεις στην οικονομία των δύο χωρών, που αποδυνάμωσαν την ισχύ του νομίσματός τους, σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

Οι Βαλκάνιοι ψάχνουν φθηνά και παραλιακά

Αρκετοί αγοραστές από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχουν στραφεί σε οικονομικά διαμερίσματα της τάξης των 25.000 - 30.000 ευρώ σε περιοχές όπως το Φάληρο και την περιοχή του «Ιπποκρατείου», τα οποία μπορούν με μία ανακαίνιση να τα εκμισθώσουν και να έχουν έτσι ένα μηνιαίο εισόδημα.

Πολλοί Βαλκάνιοι αγοράζουν επίσης παραθαλάσσια σπίτια στην περιοχή της Περαίας και την Αγία Τριάδα. Πρόκειται για σπίτια 50 έως 60 τ.μ. με αξία από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Όπως λέει η μεσίτρια Δήμητρα Παναγιωτακοπούλου, οι Βαλκάνιοι «ψάχνουν περισσότερο εξοχική κατοικία και μία οικονομική επιλογή, που το κέντρο δεν την προσφέρει. Η πιο δημοφιλής ζήτηση είναι των 25.000 – 30.000 ευρώ».

Σύμφωνα με το μεσίτη Δημήτρη Δάικο, πολλοί παραθερίζουν εδώ για 15 ημέρες και τους υπόλοιπους τρεις μήνες το νοικιάζουν σε ομοεθνείς τους, χωρίς να το δηλώσουν στην εφορία και χωρίς να μπορεί το κράτος να ελέγξει αν πρόκειται για φιλοξενούμενους ή ενοικιαστές.

Γάλλοι αγόρασαν ολόκληρα κτίρια στη δυτική είσοδο

Ολόκληρα κτίρια έχουν αγοράσει ξένα Funds, από τη Δυτική Ευρώπη και κυρίως από τη Γαλλία, στην περιοχή γύρω από το «ΟΝΕ Salonica», στη δυτική είσοδο της πόλης, με σκοπό την αξιοποίησή τους ως τουριστικά καταλύματα.

Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Άγγελος Πασαλίδης, ήδη έχουν αγοραστεί 10 - 12 αυτοτελή κτίρια, που αποτελούνται από χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Το φαινόμενο αυτό άρχισε πριν από δύο χρόνια και είναι συνεχώς σε εξέλιξη.

«Έχουν γίνει ήδη πολλές αγορές και το φαινόμενο τώρα είναι πιο έντονο. Σκοπός τους είναι να τα μετατρέψουν σε ξενοδοχεία και καταλύματα, που σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας» σημειώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο ξενοδοχείο στην περιοχή αναμένεται να ανοίξει μέσα στο 2019. Τα ξενοδοχεία που αναμένεται να ανοίξουν, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, θα είναι τύπου «Boutique Hotel», με περιορισμένο αριθμό δωματίων, ενώ θα υπάρχουν και άλλου είδους καταλύματα.

Πάντως από την πλευρά της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, ο αντιπρόεδρός της Κωνσταντίνος Τορνιβούκας δηλώνει στη «ΜτΚ» πως δεν γνωρίζει πληροφορίες για τις συγκεκριμένες επενδύσεις. Για τις συγκεκριμένες επενδύσεις δεν έχει πληροφορίες ούτε η πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην Βόρεια Ελλάδα Μαρία Βοζίκη, αλλά ούτε το γαλλικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Δημοσιεύτηκε στη Μακεδονία της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία