ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί διαμαρτύρονται;

 21/01/2019 12:00

Τους κρέμασαν στα μανταλάκια. Οι φωτογραφίες κάποιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Μακεδονία κοσμούν τους φανοστάτες διαφόρων πόλεων της Β. Ελλάδος και της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, υπήρξαν και συλλήψεις αφισοκολλητών για παράνομη αφισοκόλληση, κάτι που έχει να συμβεί από τη δεκαετία του ’70. Οι βουλευτές και τα φερέφωνα του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν.

Τους κακοφάνηκε. Όταν αυτοί κρεμούσαν στα μανταλάκια τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τότε επιτελούσαν το δημοκρατικό τους καθήκον. Υποκριτές και καιροσκόποι.

Τώρα πληρώνονται με το ίδιο τίμημα. Και σκούζουν. Αλλά γιατί; Δεν αισθάνονται υπερήφανοι για τη συμφωνία των Πρεσπών; Αυτοί δεν αποκαλούσαν σκέτο «Μακεδονία» το κράτος της FYROM από το 1992; Για να μη μιλήσω για άλλες εποχές και ξύσω παλιές πληγές.

Δηλαδή τι ήθελαν; Να ψηφίσουν μια συμφωνία που το 80% των κατοίκων της Μακεδονίας τη θεωρεί πως προσβάλλει την ταυτότητά του και να τους χειροκροτήσουμε; Τέτοιες αυταπάτες είχαν;

Είναι πολύ λογικό απέναντι σε αυτήν τη συμφωνία να υπάρξουν αντιδράσεις που μπορεί, σε ελάχιστες περιπτώσεις, να πάρουν και ακραία, καταδικαστέα, μορφή. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Β. Ελλάδος, όπως το απέδειξε με τις δύο πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις, έχει επιλέξει την ειρηνική διαμαρτυρία. Αν και τον Σεπτέμβριο του 2018 προκλήθηκε από τους πραιτοριανούς του καθεστώτος με τη ρίψη πρωτοφανούς ποσότητος χημικών στην παραλία.

Στην πολιτική, όλες οι επιλογές έχουν το τίμημά τους, που καλείται να καταβάλει ο πολιτικός. Όσο πιο βαριά η απόφαση τόσο πιο βαρύ το τίμημα ή τόσο πιο περιφανής η επιβράβευση. 

Μια απόφαση που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τη θεωρεί επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα, θα προκαλέσει και τις ανάλογες αντιδράσεις προς τα πρόσωπα που την υποστηρίζουν. Πολύ δε περισσότερο, αν το παρελθόν τους, επί του συγκεκριμένου θέματος, είναι ιδεολογικά και πολιτικά «βεβαρημένο».

Να υπενθυμίσω στους αναγνώστες και στους διαμαρτυρόμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως το 45% των ψηφοφόρων του δικού τους κόμματος αποδοκιμάζει τη συμφωνία. Βέβαια, κάποιοι από τους βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται πως ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς τούς ενέπλεξαν σε μια περιπέτεια που θα τους στοιχίσει την πολιτική τους σταδιοδρομία. Οι ψηφοφόροι τους έχουν αναπτυγμένη την εθνική τους ευαισθησία.

Οι άλλοι βουλευτές, οι προερχόμενοι από την παραδοσιακή αριστερά, δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Ψηφίζουν σύμφωνα με τα πιστεύω τους. Βέβαια, αυτό δεν τους γλιτώνει από την οργή των πολιτών. Ο Αλ. Τσίπρας στις προεκλογικές του εξαγγελίες το 2015 δεν είπε στον ελληνικό λαό πως θα επιλύσει το σκοπιανό και μάλιστα με λύση σαν κι αυτήν.

Δίκαια, λοιπόν εξοργιζόμαστε. Κάποιοι δε θεωρούν πως τους υπέκλεψε την ψήφο τους.

Όσοι πιστεύουν πως το θέμα θα λήξει με την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή, πλανώνται πλάνην οικτράν. Οι αντιδράσεις των πολιτών, κυρίως στη Β. Ελλάδα, δεν θα καταλαγιάσουν καθώς θεωρούν πως προσβάλλεται η εθνική τους ταυτότητα. Ας μη διαμαρτύρονται λοιπόν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Καταβάλλουν το αντίτιμο της ψήφου τους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20 Ιανουαρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις