ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι Βισίνσκι του ΣΥΡΙΖΑ στο Διαδίκτυο

 04/05/2020 09:01

Ένας υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί ότι η δεύτερη φορά Αριστερά θα «εξαχνώσει» τους αντιπάλους της. Δηλαδή, θα τους μετατρέψει σε αέρα. Επειδή είναι οδοντίατρος, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έμαθε να αποδέχεται τους στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής συνύπαρξης. Και ο Πολάκης γιατρός είναι, και μάλιστα, αριστούχος. Σημαίνει όμως ότι γνωρίζει τι σημαίνει «εξαχνώνω». Επίσης, δεν είναι μία από τις θείτσες που δίνουν νόημα στη ζωή τους μέσα από τα social media, υμνώντας τον Τσίπρα και βρίζοντας κάθε αντίπαλό του – προχθές τον ΓΑΠ, χθες τον Βενιζέλο, σήμερα τον Μητσοτάκη. Σημαίνει ότι το κόμμα τον έχει αξιολογήσει και θεωρήσει άξιο για να το εκπροσωπήσει στο Κοινοβούλιο. Έχει πάρει μια μορφή κομματικού ISO.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κανονικό κόμμα, έπρεπε να τον διαγράψει ακαριαία. Δεν θα συνέβαινε και κάτι σπουδαίο αλλά, τουλάχιστον, θα έδινε την εντύπωση ότι σέβεται τα στοιχειώδη του πολιτικού πολιτισμού. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κανονικό κόμμα για το περιβάλλον κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ποτέ δεν ήταν, δεν έγινε, δεν θέλει και δεν μπορεί να γίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημιούργημα δύο κεφαλαιωδών στρεβλώσεων του ελληνικού φαντασιακού. Του μεταπολεμικού θαυμασμού για την Αριστερά που «αγωνίστηκε αλλά ηττήθηκε» και της αδυναμίας μιας κοινωνίας να κατανοήσει ότι η πολιτική δεν αποτελεί αντιπαράθεση κάποιων «καλών» με κάποιους «κακούς» αλλά προγραμμάτων που κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει απευθυνόμενος στο νου. 

Οι ιδέες του «κάηκαν» μόλις εκτέθηκαν στην πραγματικότητα. Άρα, πρέπει να επιβιώσει αλλιώς. Το κάνει, απευθυνόμενος αφενός σε ταπεινά αντανακλαστικά («εγώ δεν έχω τίποτε να χάσω», «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα», «ας πτωχεύσουμε, θα μου σβήσουν το δάνειο») και αφετέρου στο θυμικό όσων εξακολουθούν να πιστεύουν, με θεολογική προσήλωση, ότι η Αριστερά είναι τόσο αυτονοήτως ταγμένη στην σωστή πλευρά της Ιστορίας, ώστε όποιος δεν δηλώνει Αριστερός, εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα. Δεν είναι απλώς ιδεολογικός αντίπαλος, είναι εχθρός. Και ως εχθρός, πρέπει να «εξαχνωθεί». Είναι απορίας άξιο πώς άνθρωποι που διάβασαν βιβλιοθήκες, αδυνατούν να δουν αυτό που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού: Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να «εξημερωθεί» και η προσδοκία να εξελιχθεί σε ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εκτός πάσης πραγματικότητος. Εκτός εάν οι ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν Σημίτη, έναν Πεπονή, έναν Φλωρίδη, μια Διαμαντοπούλου, έναν Μπένο αλλά εμείς βλέπουμε μόνο τους Καρανίκες.

Το ΚΚΕ είναι σταλινικό ως προς την ιδεολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταλινικό κόμμα και ως προς τις μεθόδους. Όποιος ενοχλεί, πρέπει να εξοντωθεί. Εφόσον δεν μπορεί να εξοντωθεί φυσικά, πρέπει να εξοντωθεί ηθικά. Το ρόλο του Αντρέι Βισίνσκι που έμεινε στην ιστορία επειδή ως γενικός εισαγγελέας στις Δίκες της Μόσχας μιλούσε με οχετούς ύβρεων εναντίον των κατηγορουμένων, αναλαμβάνουν σήμερα οι κατευθυνόμενοι λογαριασμοί στο Διαδίκτυο. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, δείτε τον παραλογισμό και, κυρίως, το ύφος της επίθεσης στον Τσιόδρα. Από αγράμματους, κάτι που δίνει το μέτρο του γελοίου. Και σε πλήρη συγχρονισμό με την Χρυσή Αυγή, κάτι που δίνει το μέτρο του αμοραλισμού. Ακριβώς γι΄ αυτό, λοιπόν, δεν έχει νόημα να απαιτείς από τον ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει στελέχη που εκφράζονται άθλια για τους αντιπάλους τους. Χάνεις τον καιρό σου και δίνεις την εντύπωση ότι έχεις κάποιες προσδοκίες. Ενώ δεν πρέπει να έχεις. Και το ξέρεις…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Μαΐου 2020