Μονόλογοι

Οι Θεσσαλονικείς που προηγούνται στην "πράσινη" σταυροδοσία, τα πηγαδάκια στο συνέδριο, οι γραμμές "Ανδρουλακικών" και "ΓΑΠικών" και η... φωτιά που έβαλε στους Συριζαίους ο Κακλαμάνης

23/05/2022 14:27

Και από το Φάληρο ξανά στη Θεσσαλονίκη, ένα αεροπλάνο δρόμος που λέτε, ας αρχίσω να γράφω γι’ αυτά που είδαν τα μάτια μου και άκουσαν τα «πράσινα» αυτιά μου στις εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.


Τα πηγαδάκια πολλά, πάρα πολλά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν εκείνα το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Μαθαίνω πως πολλές «γραμμές» των Ανδρουλακικών «έσπασαν» με αποτέλεσμα αν και ο στόχος του επιτελείου του προέδρου επετεύχθη (να εκλεγούν δηλαδή δικά τους μέλη το 65% της επιτροπής), ωστόσο πολλοί δεν εκλέγονται στις πρώτες θέσεις. Από την άλλη οι Παπανδρεϊκοί τήρησαν τα… ραβασάκια που τους δόθηκαν κατά γράμμα.


Μαθαίνω επίσης, ότι μια μέρα πριν οι Βορειοελλαδίτες δέχτηκαν τηλέφωνο από συνεργάτες Βορειοελλαδίτη παράγοντα ζητώντας να υποστηριχτεί στις εκλογές για την κεντρική επιτροπή. Έλα όμως που από ορισμένους πήραν αρνητική απάντηση, όπως άλλωστε έδινε και ο Βορειοελλαδίτης όταν εκείνοι που το Σάββατο χτύπησαν τα τηλέφωνά τους, ζήτησαν βοήθεια από τον συγκεκριμένο για τις εκλογές της 8ης Μαΐου.


Ακούω επίσης πως οι Λοβερδικοί της Θεσσαλονίκης έχουν θέματα μεταξύ τους. Δεν τα έχουν «σπάσει» ακριβώς αλλά ας πούμε… παρεξηγήθηκαν. Μετά τις εκλογές της 8ης Μαΐου κι όταν στην Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης δεν εξέλεξαν όσους περίμεναν. Να σας πω την αλήθεια, μόνοι τους το περίμεναν, γιατί τα δικά μου «πράσινα» αυτιά άλλα άκουγαν…


Το πρωί του Σαββάτου πάντως στο Συνέδριο είχε ενδιαφέρον. Ο Βενιζέλος άκουγε τον Παπανδρέου και ο Παπανδρέου μετά τον Βενιζέλο. Το ποιος έκλεψε τις εντυπώσεις; Φαντάζομαι το κάθε επιτελείο αναλύει τις εμφανίσεις διαφορετικά.


Δυναμική η παρουσία και του πρώην εκπροσώπου Τύπου και στενού συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά, Παύλου Χρηστίδη ο οποίος μίλησε το απόγευμα του Σαββάτου και από κάτω είχε αρκετούς χειροκροτητές. Μόνο τον πρόεδρο του Συνεδρίου και πρώην υπουργό Πέτρο Ευθυμίου ανάγκασε να βγει εκτός και να κάνει ένα… τσιγάρο. Υπενθυμίζω ότι ο Ευθυμίου ούτε μια, ούτε δυο αλλά τρεις φορές προσπάθησε να τον θέσει εντός… χρόνου, μάταια όμως.


Bγαίνουν σιγά σιγά τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των μελών που θα στελεχώσουν την νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Πρώτος μέχρι στιγμής εκλέγεται ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, στενός συνεργάτης του Ανδρουλάκη που θα είναι και ο νέος γραμματέας του κόμματος και δεύτερος ο απερχόμενος γραμματέας, Μανώλης Χριστοδουλάκης. Από τους Θεσσαλονικείς καλά πηγαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, o Αντώνης Σαουλίδης, o Νίκος Ξυλούρης, o Χάρης Μελίδης, o Γιώργος Τρελλόπουλος, o Βαγγέλης Γκλάκας, o Μιχάλης Πάππου, o Γιάννης Κυανίδης, o Λευτέρης Τζιόλας, o Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης κ.ά.


Η ατάκα του Απόστολου Κακλαμάνη για τους Πασόκους που κατέφυγαν στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε viral, αλλά όπως μαθαίνω έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους Συριζαίους, οι οποίοι στις μεταξύ τους συζητήσεις λένε πως σε άλλη περίπτωση, η Κουμουνδούρου θα είχε σηκώσει ψηλά το θέμα και θα απαιτούσε από τον Ανδρουλάκη να καταδικάσει το ιστορικό στέλεχος. Μόνοι τους γκρινιάζουν και μόνοι τους απαντούν πώς η μη αντίδραση είναι επειδή οι εκλογές φτάνουν και τα όποια σενάρια για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να τιναχτούν προκαταβολικά στον αέρα με μια κοκορομαχία αυτή τη στιγμή.


Βέβαια, ο Κακλαμάνης έκανε και ένα καλό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού και εκείνοι που έχουν πάρει ανοιχτά τα... όπλα ενάντια στη διεύρυνση, αναγκάστηκαν να υπερασπιστούν τους Πασόκους και τη διεύρυνση. Βέβαια, τα πιο ωραία σχόλια ήταν εκείνα που έλεγαν μια μεγάλη αλήθεια: πώς δηλαδή ο Κακλαμάνης είπε όσα λένε και οι ίδιοι οι Συριζαίοι για τους της διεύρυνσης...


Θυμάστε που το 2019 ο "μόνιμα" πρώτος επιλαχών του γαλάζιου ψηφοδελτίου στην Α' Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Κοκκόρης έχασε τη θέση του από τον Νίκο Ταχιάου και ήταν δεύτερος; Ε, δεν το άφησε έτσι και πήγε στο Εκλογοδικείο. Και μόλις έφτασε η ώρα της δικαίωσής του και έτσι ο κ. Κοκκόρης πήρε τη θέση που "δικαιωματικά" κατέχει σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Εύχομαι στις επερχόμενες εκλογές να μην έχει την πρωτιά στους επιλαχόντες, αλλά την τελευταία εκλόγιμη θέση για την οποία τόσο παλεύει...



O… ανθηρόστομος