ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι θέσεις ευθύνης δεν είναι… καβάτζες

 13/11/2018 11:00

Οι ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων για τις εθνικές, τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι σε εξέλιξη. Οι περιπτώσεις στελεχών που αλλάζουν… «μετερίζι προσφοράς» πολλές, ίσως περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Δήμαρχοι κατεβαίνουν για βουλευτές ή περιφερειάρχες, περιφερειάρχες πηγαίνουν για δήμαρχοι και βουλευτές για ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες ή δήμαρχοι. Είναι τελικά η εσωτερική ανάγκη αυτών των στελεχών που τους ωθεί να αλλάξουν πορεία πολιτικής δράσης ή μήπως είναι αναγκαίες προσαρμογές τακτοποίησης και εξισορρόπησης φιλοδοξιών εαυτών και αλλήλων; Οι επιλογές αυτές βελτιώνουν την πολιτική διαδικασία στα μάτια των πολιτών, την κάνουν πιο ελκυστική ή μήπως πληγώνουν ακόμη περισσότερο το ήδη καταρρακωμένο κύρος και γόητρό της;

Η καχυποψία που φυσιολογικά υφέρπει σε κάθε καλόπιστο μπορεί να αρθεί μόνο με πράξεις και όχι με καλοσχεδιασμένες και καλοστημένες ατάκες. Κορυφαία πράξη υψηλού συμβολισμού και ουσίας, ικανή για να προσδώσει αξιοπιστία στο εγχείρημα της διεκδίκησης εκλογής σε νέους θώκους, είναι η παραίτηση από τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν, τη στιγμή που ανακοινώνουν τους νέους τους στόχους.

Για παράδειγμα, ποια θα είναι η καθημερινή λειτουργία του αυτοδιοικητικού μηχανισμού, πώς θα γίνει η διαχείριση μίας κρίσης ή ενός ακραίου, απειλητικού φαινομένου, όταν ο επικεφαλής του δήμου ή της περιφέρειας εκ των πραγμάτων θα περιφέρεται σε περιοδείες, επισκέψεις, εκδηλώσεις κτλ. σε εντελώς διαφορετικές περιοχές από αυτές που διοικεί;

Δεν είναι ενάρετο να παρουσιάζεις τους σχεδιασμούς και τα οράματά σου για μια περιφέρεια, έναν δήμο ή τη Βουλή, ενώ την ίδια στιγμή να κατέχεις μια θέση ευθύνης σε άλλο χώρο. Να ξεδιπλώνεις προοπτικές στους επόμενους, χωρίς να έχεις κάνει απολογισμό στους προηγούμενους. Να δεσμεύεις στο όνομά σου μία θέση ευθύνης στα χαρτιά, ενώ στην πράξη την έχεις εγκαταλείψει, ξεκινώντας τον αγώνα σου για κάτι άλλο.

Οι αιρετές θέσεις είναι θέσεις ευθύνης και προσφοράς, δεν είναι καβάτζες τίτλων και εξουσίας…

Όπως πολλές φορές, πολύ σωστά έχει δηλώσει ο Κωστής Μπακογιάννης: «…όταν λέμε ότι είμαστε διαφορετικοί, πρώτα απ’ όλα πρέπει να το αποδεικνύουμε στην πράξη…».


*Δημοσιεύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018