ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι συλλογικότητες και τα μητρώα στελεχών μπαίνουν… αρχείο...

 15/05/2019 18:01

Η διεύρυνση ενός κομματικού σχηματισμού δεν μπορεί να αφορά μόνο πρόσωπα, κυρίως προϋποθέτει πολιτική επιρροή. Η αύξηση των ακροατηρίων δεν είναι ανάλογη της προσθήκης πολιτικών προσώπων, ούτε οι ψήφοι που… κουβαλά ένας πολιτικός τον ακολουθούν απαραίτητα στις περιπλανήσεις του από κόμμα σε κόμμα, γι’ αυτό και στην πολιτική ένα κι ένα δεν κάνει πάντα δύο. 

Ως πολιτική επιλογή ενός κόμματος θα έπρεπε να στηρίζεται σε ένα ιδεολογικό αλλά και προγραμματικό υπόβαθρο, να έχει περάσει ως απόφαση, στοιχειωδώς από κάποια όργανά του, σε ιδανικές δε περιπτώσεις να συνιστά απόφαση και διακηρυγμένη θέση συνεδρίου του. Να μην προκύπτει ως αποτέλεσμα των προσωπικών δημόσιων σχέσεων του αρχηγού και της κλειστής ομάδας συνεργατών του.

Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν συμβαίνει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας τελευταία, όπου ενσωματώσεις στελεχών άλλων χώρων, καθαρά κινήσεις τυχοδιωκτισμού και σκοπιμότητας, βαφτίζονται προοδευτικά ή μεταρρυθμιστικά μέτωπα και άλλα τέτοια εύηχα μεν ψεύτικα δε, διά ταύτα.

Στην πραγματικότητα όμως στο φινάλε, λίγο πριν από τις μεγάλες εκλογικές μάχες, τα κανακέματα περί συλλογικοτήτων, συνελεύσεων γειτονιάς και διαβούλευσης από τη μια και οι καινοτομίες των μητρώων στελεχών από την άλλη μπαίνουν στο περιθώριο. Οι επιλογές των ηγετικών ομάδων για τις λίστες όλων των εκλογικών αναμετρήσεων αφορούν τελικά εκπροσώπους του κομματικού οργανογράμματος και μεταγραφές περσόνων, που περιφέρονται στην πολιτική πιάτσα και ψάχνουν στέγη, ώστε να παρατείνουν την παρουσία τους στα κοινά.

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν το έλλειμμα δημοκρατίας, αξιοκρατίας και δικαίου των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας μας, που καταλήγει σε μια εσωτερική λειτουργία τους πολύ πιο στρεβλή δυστυχώς, ακόμη κι από αυτή του ίδιου του Ελληνικού Κράτους.

Κάπως έτσι η απογοήτευση, η απαξία, ίσως και η οργή, απλώνονται σε ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, που πίστεψαν ότι θα είχαν κάποια στιγμή τη δυνατότητα της προσφοράς στα δημόσια πράγματα, προσπερνώντας τα στεγανά και τα στερεότυπα του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12 Μαΐου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις