ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι Πρέσπες φέρνουν τις κάλπες πιο κοντά

 17/12/2018 07:05

Εκτός απροόπτου η συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφισθεί από την Ελληνική Βουλή, καθώς απαιτείται σχετική πλειοψηφία. Άρα, ο Α. Τσίπρας θα φανεί συνεπής απέναντι στον διεθνή παράγοντα, εκτός αν ο πρωθυπουργός της FYROM με τις ακροβασίες που κάνει, εξωθήσει τον Έλληνα ομόλογο του να μην φέρει την συμφωνία στην Βουλή. Κάτι που φαντάζει αυτήν την στιγμή απίθανο.

Όμως ο πρωθυπουργός θα πρέπει σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα-- καθώς έχει απέναντι του την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού-- να πετύχει την έγκριση της συμφωνίας με 151 ψήφους. Δείγμα μιας ευρύτερης κοινοβουλευτικής αποδοχής.

Τυπικά, δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης. Ουσιαστικά όμως, περί αυτού πρόκειται. Η κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, θα πρέπει να αποδείξει πως διαθέτει την απαιτούμενη πολιτική στήριξη για να συνεχίσει να κυβερνά. Γιατί σήμερα διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μαζί με τους ΑΝΕΛ, που αν πιστέψουμε τον αρχηγό τους, μόλις φέρει ο Α. Τσίπρας την συμφωνία προς κύρωση στην βουλή, αυτοί θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. 

Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και αφορά την δυνατότητα μιας κυβέρνησης να κυβερνά και να λαμβάνει αποφάσεις, ενώ δεν διαθέτει την δεδηλωμένη. Τυπικά μπορεί, καθώς ως γνωστόν μια κυβέρνηση πέφτει μόνον αν η πρόταση μομφής συγκεντρώσει 151 ψήφους. Κάτι που με τους υπάρχοντες κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς δυνάμεων είναι αδύνατον να συμβεί.

Τι πιθανότητες υπάρχουν η συμφωνία των Πρεσπών να λάβει 151 ψήφους; Με τις μέχρι τώρα δηλώσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού αυτό το ενδεχόμενο είναι σοβαρό. Βέβαια, μετά από αυτήν την ψηφοφορία το κοινοβούλιο θα έχει δύο κόμματα λιγότερα, καθώς ΑΝΕΛ και Ποτάμι δεν θα μπορούν να συγκροτήσουν κοινοβουλευτικές ομάδες. 

Όλες οι επιλογές έχουν το τίμημα τους. Ούτως ή άλλως η πορεία του Ποταμιού ήταν προδιαγεγραμμένη. Κάποιοι βουλευτές του θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι με την Νέα Δημοκρατία. Όλοι αυτοί θα τοποθετηθούν, επί της συμφωνίας, αναλόγως της μελλοντικής τους πορείας. Βέβαια, όλα μας τα σενάρια τα συγγράφουμε θεωρώντας πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει χωρίς διαρροές την συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε, γιατί στην πολιτική τίποτα δεν αποκλείεται. Ας το κρατήσουμε λοιπόν.

Βέβαια, οι εκλογές θα γίνουν όποτε το αποφασίσει ο πρωθυπουργός. Όμως αν δεν μπορέσει να περάσει την συμφωνία των Πρεσπών με 151 ψήφους θα έχει ουσιαστικό πρόβλημα διακυβέρνησης. Ένας αποδυναμωμένος πρωθυπουργός, μια αποδυναμωμένη κυβέρνηση, λίγους μήνες πριν από κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, μετά βεβαιότητος θα οδηγηθούν σε βαριά ήττα. Αυτά τα γνωρίζει η ηγετικά ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό ψάχνει απεγνωσμένα στηρίγματα στον Στ. Θεοδωράκη -αυτόν που αποκαλούσαν άνθρωπο του Μπόμπολα- και προσπαθεί να δελεάσει κάποιους βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει πολιτικά μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. 

Ανεξαρτήτως της τροπής που θα πάρει η συμφωνία των Πρεσπών, ίσως κατά τα μέσα Μαρτίου να στηθούν οι κάλπες. Μια παρενέργεια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θα είναι και ο επανασχεδιασμός των στρατηγικών των υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές, καθώς αυτές θα διεξαχθούν με άλλο εκλογικό σύστημα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Δεκεμβρίου 2018 

Δημοφιλείς Απόψεις