ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «παίκτες» και η λάθος τακτική της Ελλάδας

Η ουκρανική σκακιέρα και η χώρα μας την επόμενη ημέρα - Τι νόημα έχει η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν;

 13/03/2022 08:27

Οι «παίκτες» και η λάθος τακτική της Ελλάδας

Παντελής Σαββίδης

Η Ουκρανική κρίση έχει πολλές διαστάσεις. Στην Ουκρανία εκτυλίσσεται ένα «παιχνίδι» που οι ρίζες του μπορεί να φθάνουν στο μεσαίωνα. Η Ουκρανία είναι ο καταλύτης για την διαμόρφωση μιας νέας γεωπολιτικής αρχιτεκτονικής. Το σχήμα της μπορεί να το έχουν αμυδρά υπόψη τους οι Αμερικανοί σχεδιαστές. Και αυτοί δεν είναι σίγουροι αν θα τους βγει.

Ο κ. Πούτιν μπήκε σε έναν βάλτο χωρίς, όπως όλα δείχνουν, να γνωρίζει τις ολοκληρωτικές συνέπειες της, πέραν κάθε λογικής, ενέργειάς του. Και η ενέργειά του ήταν πέραν κάθε λογικής διότι αυτό που διαφαίνεται αυτήν την στιγμή δεν είναι ευνοϊκό για την χώρα του. Φυσικά ούτε για τον ίδιο αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Ο κ. Πούτιν είναι ένας επικίνδυνος ηγέτης. Δεν αποκλείεται, προκειμένου να σωθεί να καταφύγει, ακόμη, και στα πυρηνικά. Το κακό με τα πυρηνικά το έκανε ήδη. Εκεί που η ανθρωπότητα τα είχε εξορκισμένα, ο κ. Πούτιν τα έφερε στο δυνατό προσκήνιο. Ένας τακτικός πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει να αποκλείεται.

Ο κ. Πούτιν και η στενή ομάδα που τον περιβάλει θα θελήσουν να επιβιώσουν πάση θυσία, ανεξαρτήτως, της εξέλιξης του πολέμου. Στη ρωσική ιστορία, ο ηττημένος ηγέτης εξαφανίζεται. Το τέλος του κ. Πούτιν θα είναι άσχημο αν η πολεμική επιχείρησή του δεν στεφθεί με επιτυχία. Και εδώ δεν γνωρίζω αν ισχύει αυτό που λένε οι στρατιωτικοί. Θα ορίσεις ως επιτυχία αυτό που θα έχεις επιτύχει. Οπότε όλα καλά.

Ας προσεγγίσουμε μερικές από τις διαστάσεις της ουκρανικής κρίσης.

1. Η πρώτη είναι η ανθρωπιστική. Η πολεμική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απολύτως καταδικαστέα. Στην εποχή που βρισκόμαστε οι διαφορές δεν μπορεί να λύνονται με πολεμικές επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία περί ζωτικού χώρου και επιρροής στην μετασοβιετική σφαίρα, όπως προβάλλουν οι υποστηρικτές της ρωσικής ενέργειας, για να γίνει αποδεκτή η εισβολή στην Ουκρανία. Αν γίνει αποδεκτή αυτή η υπόθεση τότε κάθε ένας που νοιώθει ότι περιορίζεται ο ζωτικός του χώρος θα εισβάλει στις γειτονικές του χώρες για να τον διευρύνει. Η ελληνική κυβέρνηση ορθώς πήρε σαφή και κατηγορηματική θέση και κατήγγειλε την εισβολή. Ακόμη και η βοήθεια που θα έστελνε θα ήταν αποδεκτή. Αλλού ήταν τα λάθη της. Στην αφελή ρητορεία της. Χειρίστηκε επικίνδυνα ερασιτεχνικά μια μεγάλης σημασίας κρίση. Αυτό την κατέστησε, εν μέρει, μέρος του προβλήματος. Μέχρι που αντέδρασε η Ρωσία και η κυβέρνηση της Αθήνας σιώπησε. Το κακό, όμως, έχει γίνει. Η θεσμική μνήμη της Ρωσίας είναι ισχυρή. Όταν μπορέσει θα το ανταποδώσει.

2. Η Ρωσία έχει κάνει μία πρόταση για να σταματήσει τις επιχειρήσεις. Η πρότασή της, μάλλον, θα συζητείται στις συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών. Κάποιες δηλώσεις από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξαν ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Η Ρωσία είχε προτείνει να γίνει αποδεκτή η προσάρτηση της Κριμαίας και των δύο ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας των οποίων αναγνώρισε την ανεξαρτησία (Ντονέσκ και Λουγκάνσκ) και να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Η πρόταση στην μορφή που είδε το φως της δημοσιότητας δεν έλεγε αν η Ρωσία μετά από αυτά θα επανερχόταν στην προ της εισβολής κατάσταση. Αν ισχύει, η ρωσική πρόταση, ίσως, θα μπορούσε να συζητηθεί. Η Κριμαία είναι για πάντα χαμένη για την Ουκρανία. Το ίδιο και οι δύο ανατολικές περιοχές. Ο κ. Ζελένσκι δεν είδε αρνητικά το θέμα της αναφοράς στο σύνταγμα της ουδετερότητας της χώρας του. Άλλωστε, ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ έδειξαν, μετά την εισβολή να θέλουν να επιμείνουν στην αρχική τους προσπάθεια να εντάξουν στους κόλπους τους την Ουκρανία, κάτι που προκάλεσε την ρωσική αντίδραση. Η πρόταση δεν θέτει θέμα απομάκρυνσης του κ. Ζελένσκι από την προεδρία. Γιατί δεν προχωρά; Ο ένας λόγος, ίσως, είναι οι αντιθέσεις που θα υπάρχουν στην ουκρανική ηγεσία. Ο Ζελένσκι και ο κύκλος επιρροής του δεν ελέγχουν το σύνολο των δυνάμεων, όπως το ναζιστικό, όπως το αποκαλούν Τάγμα Αζόφ. Ο άλλος λόγος, ίσως, είναι σοβαρότερος. Θέλουν οι ΗΠΑ να σταματήσει ο πόλεμος; Δεν είναι σίγουρο.

3. Οι ΗΠΑ είχαν εξ αρχής σαφή στόχο και τακτική για να πετύχουν. Οι Ευρωπαίοι μπορεί να τον πληροφορήθηκαν αλλά δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να αντιδράσουν. Οι Ουκρανοί, όμως, σε τι ήλπιζαν και δεν φρόντισαν να αποφύγουν την στρατιωτική κλιμάκωση;

Οι ΗΠΑ διεξάγουν έναν proxy war με την Ρωσία τον οποίο δεν θα μετατρέψουν σε απευθείας αντιπαράθεση. Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί. Θα ήταν καταστροφικό και επικίνδυνο για την ανθρωπότητα. Οι ΗΠΑ θέλησαν να σηκώσουν ένα νέο τείχος, ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα, όπως γράψαμε και στο προηγούμενο άρθρο μας. Οι στόχοι τους είναι πολλοί. Να μερικοί:

- Έβαλαν την Ρωσία σε τέλμα. Την απομόνωσαν. Οι λόγοι είναι πολλοί.

- Αιχμαλώτισαν την Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι πιο αδύναμη στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

-Έδωσαν ρόλο στο ΝΑΤΟ.

- Διαμόρφωσαν τους όρους μίας νέας οικονομικής, στρατιωτικής και ιδεολογικής κυριαρχίας. Είναι οι συνιστώσες για την πολιτική κυριαρχία. Μόνες οι ΗΠΑ είναι μια μικρή αριθμητικά δύναμη. Ηγούμενες ενός συμμαχικού τους κόσμου η ισορροπία με την Κίνα αλλάζει.

- Η Ρωσία εξουδετερώθηκε, επόμενος στόχος η Κίνα. Το Βυζάντιο δίδαξε πως μπορείς να βάζεις άλλους να πολεμούν για σένα. Οι Αμερικανοί δεν θα πολεμήσουν με την Κίνα. Θα βρουν άλλους να το κάνουν. Όπως, τώρα, με την Ρωσία.

Οι Αμερικανοί την δεκαετία του ’90 έστειλαν στην περιοχή μας πολλούς ευφυείς διαμορφωτές της πολιτικής τους να μελετήσουν το Βυζάντιο και την Υψηλή Πολιτική του.

Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να αρχίσουν να εφαρμόζουν όσα αφομοίωσαν.

4. Η ελληνική κυβέρνηση δεν χειρίστηκε καλά την κρίση. Όπως αναφέραμε παραπάνω καλώς κατήγγειλε την ρωσική επίθεση. Αν ήθελε να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία, ας το έκανε χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ακόμη και οι ΗΠΑ σκέφθηκαν να στείλουν τα πολωνικά Μινγκ κρυφά. Η ρητορεία της ελληνικής κυβέρνησης ήταν που προκάλεσε την Μόσχα. Και οι συνέπειες αυτής της ενόχλησης κάποια στιγμή θα φανούν. Η διαχείριση του ανθρωπιστικού μέρους μιας πολεμικής κρίσης είναι υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών με την άμεση, αν χρειαστεί, ή έμμεση βοήθεια του κράτους. Οι κυβερνήσεις των κρατών βλέπουν και προσπαθούν να πάρουν θέση για την επόμενη ημέρα. Είναι αμφίβολο αν στην Αθήνα υπάρχουν θεσμοί και μηχανισμοί που παράγουν πολιτική, βλέποντας τις εξελίξεις σε βάθος ορίζοντα. Σε κρίσιμες περιόδους αυτή η έλλειψη είναι επικίνδυνη.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Τουρκία κατάφερε να έχει διπλωματικά οφέλη χωρίς να επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία, χωρίς να κλείσει τον εναέριο χώρο της και πουλώντας Bayraktar στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος την ευχαρίστησε και έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του στην Αττάλεια για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του. Ακόμη και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έσπευσε στο διπλωματικό φόρουμ της Αττάλειας, ενώ την Πέμπτη ο Ερντογάν μίλησε με τον Μπαΐντεν. Όλα αυτά είναι στοιχεία που διαψεύδουν όσους πίστευαν πως επειδή η Τουρκία συμπεριφέρεται με τον ίδιο αναθεωρητικό τρόπο, όπως η Ρωσία, θα έχει συνέπειες την επόμενη ημέρα.

Η Τουρκία θα αναβαθμισθεί και για έναν, ακόμη, λόγο. Καθώς οι ΗΠΑ υποβάθμισαν την ΕΕ σε έναν περιορισμένο περιφερειακό χώρο, θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν και έναν άλλο από το νότο της Ρωσίας. Η χώρα που έχει την δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία είναι η Τουρκία. Ας μην προκαλέσει έκπληξη αν δούμε τις ΗΠΑ να υποβοηθούν την Τουρκία να ελέγξει τον χώρο αυτό.

Από αυτήν την άποψη και βλέποντας τις εξελίξεις εντελώς αμοραλιστικά και γεωπολιτικά, την Ελλάδα θα την συνέφερε ο πλήρης έλεγχος της νότιας Ουκρανίας από την Ρωσία. Να μην υπάρχει ουκρανική διέξοδος στον Εύξεινο Πόντο.

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των διαφορετικών στάσεων ενός κράτους σε μια πολεμική εξέλιξη.

5. Μία τελευταία διάσταση των εξελίξεων που θα άξιζε της προσοχής μας είναι η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, Κυριακή 13 Μαρτίου. Μία συνάντηση που προκλήθηκε, μάλλον, από την ανησυχία που προκαλούν οι εξελίξεις.

Σε κρίσιμες στιγμές σαν και αυτήν των ημερών η Τουρκία φέρεται ψύχραιμα. Ανησυχεί για την διάχυση της κρίσης. Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας η τουρκική ηγεσία της εποχής ήρθε σε συνεννόηση με την τότε ελληνική κυβέρνηση και αντιμετώπισαν από κοινού την αποτροπή της διάχυσης του πολέμου προς νότο. Το ίδιο θα κάνει και σήμερα. Δεν θα προκαλέσει πέραν της συνήθους τακτικής της.

Τι νόημα έχει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν της Κυριακής;

Όπως επισημάνθηκε ο Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Μπάϊντεν. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τις κρίσεις και συνήθως κερδίζει. Δεν πρέπει να αποκλείεται αμερικανική παρότρυνση προς την ελληνική κυβέρνηση να υπάρξει ελληνοτουρκική συνεννόηση ώστε να ικανοποιηθεί η Άγκυρα και να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα στο ΝΑΤΟ. Και, φυσικά, να διευκολύνει τις αμερικανικές επιδιώξεις, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.

Το επίμαχο θέμα είναι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την οποία η Άγκυρα ζητά επιμόνως και, μάλιστα, με δύο επιστολές στον ΟΗΕ.

Τα νησιά είναι εξοπλισμένα και με ρωσικά συστήματα τα οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ζήτησαν να απομακρυνθούν και οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Αν αληθεύουν, μάλιστα, οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι μέρος αυτών των οπλισμών μεταφέρθηκε στην Ουκρανία, τότε έχουμε μια αποστρατιωτικοποίηση δια της διολισθήσεως. Τα ρωσικά συστήματα θα απομακρυνθούν σιγά σιγά. Και η Τουρκία θα ικανοποιηθεί. Με τι θα αντικατασταθούν; Δεν φαίνεται να ακούγεται εναλλακτική λύση. Ίσως και να μην υπάρχει. Τα νησιά θα μείνουν απροστάτευτα όπως και η Κύπρος όταν το δικτατορικό καθεστώς απέσυρε την μεραρχία. Όλα αυτά τα επισήμανε σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του και ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς.

Υπάρχουν και άλλες εξελίξεις που ενδιαφέρουν την Ελλάδα όπως η επίσκεψη του ισραηλινού προέδρου στην Άγκυρα αλλά εκεί το τοπίο, ακόμη, δεν έχει διαμορφωθεί. Η Αθήνα δεν έχει το εκτόπισμα να το επηρεάσει. Οι «παίκτες» της σκακιέρας είναι δυνατοί. Σε τέτοιες περιπτώσεις κυβερνήσεις όπως της Αθήνας είναι, απλώς, παρατηρητές και, απλώς, εύχονται μην τους τύχει κάτι πολύ αρνητικό.

Η τύχη της χώρας, δηλαδή, βρίσκεται στα χέρια πολιτικών ηγεσιών που και δεν μπορούν και δεν έχουν το σθένος να διαμορφώσουν και να επιβάλλουν εθνική πολιτική. Όπως κάνει η Τουρκία.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13.03.2022

Η Ουκρανική κρίση έχει πολλές διαστάσεις. Στην Ουκρανία εκτυλίσσεται ένα «παιχνίδι» που οι ρίζες του μπορεί να φθάνουν στο μεσαίωνα. Η Ουκρανία είναι ο καταλύτης για την διαμόρφωση μιας νέας γεωπολιτικής αρχιτεκτονικής. Το σχήμα της μπορεί να το έχουν αμυδρά υπόψη τους οι Αμερικανοί σχεδιαστές. Και αυτοί δεν είναι σίγουροι αν θα τους βγει.

Ο κ. Πούτιν μπήκε σε έναν βάλτο χωρίς, όπως όλα δείχνουν, να γνωρίζει τις ολοκληρωτικές συνέπειες της, πέραν κάθε λογικής, ενέργειάς του. Και η ενέργειά του ήταν πέραν κάθε λογικής διότι αυτό που διαφαίνεται αυτήν την στιγμή δεν είναι ευνοϊκό για την χώρα του. Φυσικά ούτε για τον ίδιο αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Ο κ. Πούτιν είναι ένας επικίνδυνος ηγέτης. Δεν αποκλείεται, προκειμένου να σωθεί να καταφύγει, ακόμη, και στα πυρηνικά. Το κακό με τα πυρηνικά το έκανε ήδη. Εκεί που η ανθρωπότητα τα είχε εξορκισμένα, ο κ. Πούτιν τα έφερε στο δυνατό προσκήνιο. Ένας τακτικός πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει να αποκλείεται.

Ο κ. Πούτιν και η στενή ομάδα που τον περιβάλει θα θελήσουν να επιβιώσουν πάση θυσία, ανεξαρτήτως, της εξέλιξης του πολέμου. Στη ρωσική ιστορία, ο ηττημένος ηγέτης εξαφανίζεται. Το τέλος του κ. Πούτιν θα είναι άσχημο αν η πολεμική επιχείρησή του δεν στεφθεί με επιτυχία. Και εδώ δεν γνωρίζω αν ισχύει αυτό που λένε οι στρατιωτικοί. Θα ορίσεις ως επιτυχία αυτό που θα έχεις επιτύχει. Οπότε όλα καλά.

Ας προσεγγίσουμε μερικές από τις διαστάσεις της ουκρανικής κρίσης.

1. Η πρώτη είναι η ανθρωπιστική. Η πολεμική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απολύτως καταδικαστέα. Στην εποχή που βρισκόμαστε οι διαφορές δεν μπορεί να λύνονται με πολεμικές επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία περί ζωτικού χώρου και επιρροής στην μετασοβιετική σφαίρα, όπως προβάλλουν οι υποστηρικτές της ρωσικής ενέργειας, για να γίνει αποδεκτή η εισβολή στην Ουκρανία. Αν γίνει αποδεκτή αυτή η υπόθεση τότε κάθε ένας που νοιώθει ότι περιορίζεται ο ζωτικός του χώρος θα εισβάλει στις γειτονικές του χώρες για να τον διευρύνει. Η ελληνική κυβέρνηση ορθώς πήρε σαφή και κατηγορηματική θέση και κατήγγειλε την εισβολή. Ακόμη και η βοήθεια που θα έστελνε θα ήταν αποδεκτή. Αλλού ήταν τα λάθη της. Στην αφελή ρητορεία της. Χειρίστηκε επικίνδυνα ερασιτεχνικά μια μεγάλης σημασίας κρίση. Αυτό την κατέστησε, εν μέρει, μέρος του προβλήματος. Μέχρι που αντέδρασε η Ρωσία και η κυβέρνηση της Αθήνας σιώπησε. Το κακό, όμως, έχει γίνει. Η θεσμική μνήμη της Ρωσίας είναι ισχυρή. Όταν μπορέσει θα το ανταποδώσει.

2. Η Ρωσία έχει κάνει μία πρόταση για να σταματήσει τις επιχειρήσεις. Η πρότασή της, μάλλον, θα συζητείται στις συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών. Κάποιες δηλώσεις από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξαν ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Η Ρωσία είχε προτείνει να γίνει αποδεκτή η προσάρτηση της Κριμαίας και των δύο ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας των οποίων αναγνώρισε την ανεξαρτησία (Ντονέσκ και Λουγκάνσκ) και να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Η πρόταση στην μορφή που είδε το φως της δημοσιότητας δεν έλεγε αν η Ρωσία μετά από αυτά θα επανερχόταν στην προ της εισβολής κατάσταση. Αν ισχύει, η ρωσική πρόταση, ίσως, θα μπορούσε να συζητηθεί. Η Κριμαία είναι για πάντα χαμένη για την Ουκρανία. Το ίδιο και οι δύο ανατολικές περιοχές. Ο κ. Ζελένσκι δεν είδε αρνητικά το θέμα της αναφοράς στο σύνταγμα της ουδετερότητας της χώρας του. Άλλωστε, ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ έδειξαν, μετά την εισβολή να θέλουν να επιμείνουν στην αρχική τους προσπάθεια να εντάξουν στους κόλπους τους την Ουκρανία, κάτι που προκάλεσε την ρωσική αντίδραση. Η πρόταση δεν θέτει θέμα απομάκρυνσης του κ. Ζελένσκι από την προεδρία. Γιατί δεν προχωρά; Ο ένας λόγος, ίσως, είναι οι αντιθέσεις που θα υπάρχουν στην ουκρανική ηγεσία. Ο Ζελένσκι και ο κύκλος επιρροής του δεν ελέγχουν το σύνολο των δυνάμεων, όπως το ναζιστικό, όπως το αποκαλούν Τάγμα Αζόφ. Ο άλλος λόγος, ίσως, είναι σοβαρότερος. Θέλουν οι ΗΠΑ να σταματήσει ο πόλεμος; Δεν είναι σίγουρο.

3. Οι ΗΠΑ είχαν εξ αρχής σαφή στόχο και τακτική για να πετύχουν. Οι Ευρωπαίοι μπορεί να τον πληροφορήθηκαν αλλά δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να αντιδράσουν. Οι Ουκρανοί, όμως, σε τι ήλπιζαν και δεν φρόντισαν να αποφύγουν την στρατιωτική κλιμάκωση;

Οι ΗΠΑ διεξάγουν έναν proxy war με την Ρωσία τον οποίο δεν θα μετατρέψουν σε απευθείας αντιπαράθεση. Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί. Θα ήταν καταστροφικό και επικίνδυνο για την ανθρωπότητα. Οι ΗΠΑ θέλησαν να σηκώσουν ένα νέο τείχος, ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα, όπως γράψαμε και στο προηγούμενο άρθρο μας. Οι στόχοι τους είναι πολλοί. Να μερικοί:

- Έβαλαν την Ρωσία σε τέλμα. Την απομόνωσαν. Οι λόγοι είναι πολλοί.

- Αιχμαλώτισαν την Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι πιο αδύναμη στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

-Έδωσαν ρόλο στο ΝΑΤΟ.

- Διαμόρφωσαν τους όρους μίας νέας οικονομικής, στρατιωτικής και ιδεολογικής κυριαρχίας. Είναι οι συνιστώσες για την πολιτική κυριαρχία. Μόνες οι ΗΠΑ είναι μια μικρή αριθμητικά δύναμη. Ηγούμενες ενός συμμαχικού τους κόσμου η ισορροπία με την Κίνα αλλάζει.

- Η Ρωσία εξουδετερώθηκε, επόμενος στόχος η Κίνα. Το Βυζάντιο δίδαξε πως μπορείς να βάζεις άλλους να πολεμούν για σένα. Οι Αμερικανοί δεν θα πολεμήσουν με την Κίνα. Θα βρουν άλλους να το κάνουν. Όπως, τώρα, με την Ρωσία.

Οι Αμερικανοί την δεκαετία του ’90 έστειλαν στην περιοχή μας πολλούς ευφυείς διαμορφωτές της πολιτικής τους να μελετήσουν το Βυζάντιο και την Υψηλή Πολιτική του.

Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να αρχίσουν να εφαρμόζουν όσα αφομοίωσαν.

4. Η ελληνική κυβέρνηση δεν χειρίστηκε καλά την κρίση. Όπως αναφέραμε παραπάνω καλώς κατήγγειλε την ρωσική επίθεση. Αν ήθελε να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία, ας το έκανε χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ακόμη και οι ΗΠΑ σκέφθηκαν να στείλουν τα πολωνικά Μινγκ κρυφά. Η ρητορεία της ελληνικής κυβέρνησης ήταν που προκάλεσε την Μόσχα. Και οι συνέπειες αυτής της ενόχλησης κάποια στιγμή θα φανούν. Η διαχείριση του ανθρωπιστικού μέρους μιας πολεμικής κρίσης είναι υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών με την άμεση, αν χρειαστεί, ή έμμεση βοήθεια του κράτους. Οι κυβερνήσεις των κρατών βλέπουν και προσπαθούν να πάρουν θέση για την επόμενη ημέρα. Είναι αμφίβολο αν στην Αθήνα υπάρχουν θεσμοί και μηχανισμοί που παράγουν πολιτική, βλέποντας τις εξελίξεις σε βάθος ορίζοντα. Σε κρίσιμες περιόδους αυτή η έλλειψη είναι επικίνδυνη.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Τουρκία κατάφερε να έχει διπλωματικά οφέλη χωρίς να επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία, χωρίς να κλείσει τον εναέριο χώρο της και πουλώντας Bayraktar στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος την ευχαρίστησε και έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του στην Αττάλεια για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του. Ακόμη και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έσπευσε στο διπλωματικό φόρουμ της Αττάλειας, ενώ την Πέμπτη ο Ερντογάν μίλησε με τον Μπαΐντεν. Όλα αυτά είναι στοιχεία που διαψεύδουν όσους πίστευαν πως επειδή η Τουρκία συμπεριφέρεται με τον ίδιο αναθεωρητικό τρόπο, όπως η Ρωσία, θα έχει συνέπειες την επόμενη ημέρα.

Η Τουρκία θα αναβαθμισθεί και για έναν, ακόμη, λόγο. Καθώς οι ΗΠΑ υποβάθμισαν την ΕΕ σε έναν περιορισμένο περιφερειακό χώρο, θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν και έναν άλλο από το νότο της Ρωσίας. Η χώρα που έχει την δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία είναι η Τουρκία. Ας μην προκαλέσει έκπληξη αν δούμε τις ΗΠΑ να υποβοηθούν την Τουρκία να ελέγξει τον χώρο αυτό.

Από αυτήν την άποψη και βλέποντας τις εξελίξεις εντελώς αμοραλιστικά και γεωπολιτικά, την Ελλάδα θα την συνέφερε ο πλήρης έλεγχος της νότιας Ουκρανίας από την Ρωσία. Να μην υπάρχει ουκρανική διέξοδος στον Εύξεινο Πόντο.

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των διαφορετικών στάσεων ενός κράτους σε μια πολεμική εξέλιξη.

5. Μία τελευταία διάσταση των εξελίξεων που θα άξιζε της προσοχής μας είναι η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, Κυριακή 13 Μαρτίου. Μία συνάντηση που προκλήθηκε, μάλλον, από την ανησυχία που προκαλούν οι εξελίξεις.

Σε κρίσιμες στιγμές σαν και αυτήν των ημερών η Τουρκία φέρεται ψύχραιμα. Ανησυχεί για την διάχυση της κρίσης. Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας η τουρκική ηγεσία της εποχής ήρθε σε συνεννόηση με την τότε ελληνική κυβέρνηση και αντιμετώπισαν από κοινού την αποτροπή της διάχυσης του πολέμου προς νότο. Το ίδιο θα κάνει και σήμερα. Δεν θα προκαλέσει πέραν της συνήθους τακτικής της.

Τι νόημα έχει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν της Κυριακής;

Όπως επισημάνθηκε ο Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Μπάϊντεν. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τις κρίσεις και συνήθως κερδίζει. Δεν πρέπει να αποκλείεται αμερικανική παρότρυνση προς την ελληνική κυβέρνηση να υπάρξει ελληνοτουρκική συνεννόηση ώστε να ικανοποιηθεί η Άγκυρα και να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα στο ΝΑΤΟ. Και, φυσικά, να διευκολύνει τις αμερικανικές επιδιώξεις, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.

Το επίμαχο θέμα είναι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την οποία η Άγκυρα ζητά επιμόνως και, μάλιστα, με δύο επιστολές στον ΟΗΕ.

Τα νησιά είναι εξοπλισμένα και με ρωσικά συστήματα τα οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ζήτησαν να απομακρυνθούν και οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Αν αληθεύουν, μάλιστα, οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι μέρος αυτών των οπλισμών μεταφέρθηκε στην Ουκρανία, τότε έχουμε μια αποστρατιωτικοποίηση δια της διολισθήσεως. Τα ρωσικά συστήματα θα απομακρυνθούν σιγά σιγά. Και η Τουρκία θα ικανοποιηθεί. Με τι θα αντικατασταθούν; Δεν φαίνεται να ακούγεται εναλλακτική λύση. Ίσως και να μην υπάρχει. Τα νησιά θα μείνουν απροστάτευτα όπως και η Κύπρος όταν το δικτατορικό καθεστώς απέσυρε την μεραρχία. Όλα αυτά τα επισήμανε σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του και ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς.

Υπάρχουν και άλλες εξελίξεις που ενδιαφέρουν την Ελλάδα όπως η επίσκεψη του ισραηλινού προέδρου στην Άγκυρα αλλά εκεί το τοπίο, ακόμη, δεν έχει διαμορφωθεί. Η Αθήνα δεν έχει το εκτόπισμα να το επηρεάσει. Οι «παίκτες» της σκακιέρας είναι δυνατοί. Σε τέτοιες περιπτώσεις κυβερνήσεις όπως της Αθήνας είναι, απλώς, παρατηρητές και, απλώς, εύχονται μην τους τύχει κάτι πολύ αρνητικό.

Η τύχη της χώρας, δηλαδή, βρίσκεται στα χέρια πολιτικών ηγεσιών που και δεν μπορούν και δεν έχουν το σθένος να διαμορφώσουν και να επιβάλλουν εθνική πολιτική. Όπως κάνει η Τουρκία.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13.03.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία