ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι νέοι θα φέρουν την «Ελευθερία»

Πρόεδροι και γραμματείς των πολιτικών νεολαιών και «τριαντάρηδες» αιρετοί μιλούν στην «ΜτΚ» για τους εμβολιασμούς και το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί

 18/07/2021 21:50

Οι νέοι θα φέρουν την «Ελευθερία»

Βαγγέλης Στολάκης

Να κερδίσει το στοίχημα της νέας γενιάς και να πείσει όλο και περισσότερους νέους και νέες να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια επιχειρεί η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας μάλιστα μπόνους και κίνητρα. Συγκεκριμένα, κυβερνητικοί και υγειονομικοί παράγοντες στρέφουν τα βλέμματά τους προς τους ανεμβολίαστους νέους ηλικιακά ανθρώπους οι οποίοι αν δεν σπεύσουν να εμβολιαστούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, θα είναι και εκείνοι που θα νοσήσουν από την «μετάλλαξη Δ» του κορονοϊού και εξαιτίας της μεγάλης κινητικότητας τους αλλά και της κατά κανόνα μη τήρησης των μέτρων: μάσκες και αποστάσεις αναμένεται να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη που αποτελεί εφιάλτη σε όλο τον κόσμο έχει ήδη... βαφτιστεί ως «μετάλλαξη των νέων».

Ήδη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα την παροχή του «Freedom Pass» για τους νέους 18-25 ετών, δηλαδή ενός voucher 150 ευρώ, με σκοπό να πείσει τους περίπου 940.000 νέους της ηλικιακής ομάδας να προχωρήσουν τον εμβολιασμό τους.

Πρόεδροι και γραμματείς των οργανωμένων νεολαιών των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και αιρετοί σε δήμους και βουλή που ανήκουν στη γενιά των «τριαντάρηδων» στέλνουν μέσω της «ΜτΚ» το μήνυμά τους για τους εμβολιασμούς, συμφωνούν και διαφωνούν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς και διατυπώνουν τις θέσεις τους για την πολυπόθητη «Ελευθερία».

Παύλος Μαρινάκης, Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ

«Εμβολιασμός σημαίνει ελευθερία» επισημαίνει μιλώντας στην «ΜτΚ» ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και δικηγόρος, Παύλος Μαρινάκης. Και συμπληρώνει: «η μεγάλη πτώση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες σε διασωληνωμένους και απώλειες επιβεβαιώνει αυτό που επισημαίνει το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας: ότι η μοναδική λύση για να αποφύγουμε τις εικόνες του περασμένου χειμώνα είναι ο μαζικός και γρήγορος εμβολιασμός. Όσο δεν προστατευόμαστε, ο ιός θα αναζωπυρώνεται και θα μεταλλάσσεται, με αποτέλεσμα οι περίοδοι ελευθερίας θα μικραίνουν ολοένα και περισσότερο». Ο κ. Μαρινάκης υποστηρίζει ότι τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα, πως τα εμβόλια δηλαδή είναι αποτελεσματικά και ασφαλή και πως η Ελλάδα, όπως λέει, διαθέτει ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα εμβολιασμού. «Ο ιός παραμένει εδώ και γίνεται πιο επικίνδυνος για όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί» λέει ο κ. Μαρινάκης. Σημειώνει μάλιστα, ότι η ΟΝΝΕΔ έχει ξεκινήσει μια πανελλαδική καμπάνια με σκοπό να ενημερώσει τους νέους για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού. «Κι ενώ είμαι πολύ αισιόδοξος από την αντιμετώπιση που είχαμε από τους πολίτες, με ειλικρινή λύπη διαπιστώνω πως είμαστε οι μόνοι που πήραμε μια τέτοια πρωτοβουλία. Η αντιπολίτευση εμφανίζεται υπέρ του εμβολιασμού μόνο τυπικά, χωρίς να προχωρήσει σε ουσιαστικές δράσεις, σαν να ελπίζουν κρυφά στην αποτυχία του εθνικού σχεδίου. Πρέπει όλοι μαζί, ο καθένας με το δικό του τρόπο, να στείλουμε σε όλους το μήνυμα της ελευθερίας: εμβολιαζόμαστε για να κερδίσουμε πίσω τις ζωές μας. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, νικάμε τον φόβο συνειδητοποιώντας ότι η ελευθερία είναι στο χέρι μας και εμβολιαζόμαστε το συντομότερο δυνατόν» καταλήγει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Σωτήρης Αλεξίου, Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

«Η σημερινή νέα γενιά, είναι μία μορφωμένη γενιά. Έχει σπουδάσει στα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια, αγαπά την γνώση και εμπιστεύεται την επιστήμη. Η συμβολή της μπορεί να είναι καθοριστική τόσο στον τομέα ενίσχυσης της επιστημονικής αλήθειας και με το παράδειγμα της μπορεί να δείξει τον δρόμο του εμβολιασμού, με ορίζοντα την συλλογική ανοσία» υπογραμμίζει από την πλευρά του, ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου. Ο κ. Αλεξίου, επιτίθεται στην κυβέρνηση τονίζοντας πως αντί να κάνει συμμάχους τους νέους σε αυτή τη διαδικασία τους υποτιμά και τους χλευάζει. «Μόλις είδε την δημοφιλία της να κατρακυλά δημοσκοπικά, έτρεξε να χαρτζιλικώσει τους νέους δείχνοντας την αντίληψη της. Όλα εξαγοράζονται. Η νέα γενιά δεν πρέπει να τσιμπήσει στα χαρτζιλίκια της ντροπής, πρέπει να εμβολιαστεί για το κοινό καλό. Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με ένα τέταρτο κύμα πανδημίας και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από τον Σεπτέμβρη η ζωή μας πρέπει να μπει ξανά σε κανονική τροχιά. Οι μαθητές πρέπει να πάνε κανονικά στα σχολεία τους, τα πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν με όλα τα μέσα προστασίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται δίχως φόβο» καταλήγει ο κ. Αλεξίου.

Γιώργος Τσούμας, Επικεφαλής Δικτύου Νέας Γενιάς ΚΙΝΑΛ

Υπέρ των εμβολιασμών των νέων και ο συντονιστής του Δικτύου Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Τσούμας, στέλνοντας μέσω της «ΜτΚ» το δικό του μήνυμα. «Ως Δίκτυο Νέας Γενιάς του Κινήματος τασσόμαστε αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού και στηρίζουμε το πρόγραμμα υλοποίησης του ως το ασφαλέστερο μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας, ως πράξη εμπιστοσύνης απέναντι στην επιστήμη και στον ορθολογισμό. Πιστεύουμε ακράδαντα ως Σοσιαλιστές και Δημοκράτες ότι πρέπει να είμαστε πρωτοστάτες στην επιχείρηση παρακίνησης της νεολαίας απέναντι στον εμβολιασμό και ότι η Δημοκρατία μπορεί να πείθει τα μέρη της για την αναγκαιότητα της συλλογικής προσπάθειας απέναντι στις προκλήσεις της εποχής, καλλιεργώντας αξίες όπως η αλληλεγγύη, η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός της ζωής. Αυτός είναι ο πυρήνας του αξιακού μας συστήματος και οποιαδήποτε υποχώρηση αποτελεί για εμάς ιδεολογική πληγή» λέει ο κ. Τσούμας. «Από αυτή τη θέση ασκούμε κριτική στα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης που πλήττουν την κοινωνική συνοχή και γεννούν συνεχώς κοινωνικούς αυτοματισμούς και πεδία συγκρούσεων με αναφορά στη νεολαία και τη συμπεριφορά της. Πιστεύουμε σε μια κοινωνία που το συλλογικό θα υπερτερεί του ατομικού. Και θα παλέψουμε για αυτή την κοινωνία μέχρι τέλους, ταυτισμένοι με το συμφέρον της και την προστασία των δημόσιων αγαθών όπως η δημόσια υγεία, απέναντι σε κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης της ζωής με καπιταλιστικούς όρους. Εμβολιαζόμαστε λοιπόν, αλλά δεν εξαγοραζόμαστε, με σκοπό να νικήσουμε την πανδημία το συντομότερο δυνατόν και η ατζέντα του δημόσιου διαλόγου να μετακινηθεί στα πραγματικά προβλήματα του τόπου που ταλανίζουν την καθημερινότητα μας» τονίζει μεταξύ άλλων ο συντονιστής του Δικτύου νέας Γενιάς Κινήματος Αλλαγής.

Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας ΚΝΕ

Υπέρ της αναγκαιότητας του μαζικού εμβολιασμού όχι μόνο στους νέους αλλά συνολικά στην ελληνική κοινωνία δηλώνει ο γραμματέας της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον μαζικό εμβολιασμό «απόλυτη αναγκαιότητα». Όμως, «δεν εξασφαλίζεται ούτε με εκβιασμούς ούτε με δήθεν “ανταλλάγματα” και “δωράκια” της κυβέρνησης» επισημαίνει. «Η κυβέρνηση έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη για τις παλινωδίες στην ουσιαστική ενημέρωση, τις αντιφάσεις στη διαχείριση της πανδημίας, τις ελλείψεις στα αναγκαία μέτρα προστασίας, αλλά και την υποταγή της διαδικασίας του εμβολιασμού στους ανταγωνισμούς των μεγάλων εταιρειών φαρμάκου και την πολιτική της ΕΕ, δηλαδή όλα αυτά που η ίδια και τα άλλα κόμματα του συστήματος θεωρούν περίπου ως φυσιολογικά της περιβόητης “ελευθερίας της καπιταλιστικής αγοράς”. Αυτά είναι, όμως, που ενισχύουν τον φόβο και τον ανορθολογισμό, υπονομεύουν την προστασία της δημόσιας υγείας και καλλιεργούν διχαστικές λογικές στον λαό, βγάζοντας τελικά λάδι την επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, αντί να «κουνάει το δάχτυλο» στη νέα γενιά, να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι εργασίας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου η νεολαία και ο λαός συνεχίζουν να συνωστίζονται, όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την εξασφάλιση ουσιαστικής ενημέρωσης για την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού» καταλήγει ο κ. Αμπατιέλος.

Νεολαία Ελληνικής Λύσης

«Θεμιτό είναι να ξεκαθαρίσουμε λίγο έννοιες και ρόλους. Δεν έγκειται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων ενός πολιτικού η ευθύνη εμβολιασμού ή μη των πολιτών. Αυτό έχει καθοριστεί ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων μέσω της ιατρικής επιστήμης. Ο κάθε άνθρωπος “κουβαλάει” μαζί του το δικό του ιστορικό και ως έλλογο ον αποφασίζει για την υγεία του σε συνάρτηση πάντα με τον ιατρό του» επισημαίνουν σε δήλωσή τους στην «ΜτΚ» οι εκπρόσωποι της νεολαίας της Ελληνικής Λύσης, Γιγουρτάκης Μιχαήλ, Παναγιώτης Ηρακλής και Βουδούρης Ελευθέριος. Και συνεχίζουν: «Η κυβέρνηση οφείλει να τηρεί το Σύνταγμα και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών που απορρέουν από αυτό και να σταματήσει την πολιτική εργαλειοποίηση της ιατρικής κοινότητας, βγάζοντας στο φως μέσω γνωστών ΜΜΕ, μονοδιάστατες απόψεις που δεν αντιπροσωπεύουν ολόκληρο τον επιστημονικό κόσμο».

Θωμάς Αχταρίδης, Γραμματέας Νεολαίας ΜέΡΑ 25

Την διαφωνία του με το μπόνους των 150 ευρώ στους νέους εκφράζει ο συντονιστής της νεολαίας ΜέΡΑ 25, Θωμάς Αχταρίδης, κάνοντας λόγο για εξαγορά των νέων. «Ως Νεολαία ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή, στηρίξαμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την εθνική προσπάθεια, όμως στο φιάσκο και στις παλινωδίες της Κυβέρνησης, θα είμαστε απέναντι. Οι νέες και οι νέοι, έχουν ανάγκη από ένα καλύτερο αύριο, και για αυτό παλεύουν. Την υγειονομική κρίση θα την ξεπεράσουμε μόνοι μας, χωρίς κανέναν χρηματισμό και χωρίς μεταξωτές κορδέλες» αναφέρει στο μήνυμά που απευθύνει μέσω της «ΜτΚ».


Ο νεότερος της Βουλής

Ο Ευάγγελος Λιάκος, είναι το νεότερο ηλικιακά μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου με την παρούσα σύνθεση της βουλής. Γεννημένος το 1989, σήμερα 32 ετών, εξελέγη βουλευτής Β’ Δυτικής Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία, σε ηλικία μόλις 30 ετών. Μιλώντας στην «ΜτΚ» κάνει λόγο για «στοίχημα της νέας γενιάς». «Στις 28 Μαΐου άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των νέων, ηλικίας 18-29 ετών, με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Μέσα σε λίγες ώρες, τα ραντεβού έγιναν ανάρπαστα με αρκετούς από αυτούς να επιλέγουν να μεταβούν σε εμβολιαστικά κέντρα αρκετά μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Στην πορεία όμως, φαίνεται ότι η ταχύτητα αυτή άρχισε να μειώνεται. Θέλω να πιστεύω ότι οι νέοι δεν εντάσσονται μαζικά στους αντιεμβολιαστές, δεν αρνούνται την ανάγκη εμβολιασμού, απλά σε μεγάλο ποσοστό θεωρούν ότι ο εμβολιασμός τους δεν είναι τόσο επιτακτικός, όπως συμβαίνει με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Η ανακοίνωση του «Freedom pass» από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύτηκε από μια νέα αύξηση των ραντεβού. Αυτό δείχνει ότι οι νέοι έχουν πρόθεση να εμβολιαστούν, απλά χρειάζονται κίνητρα και σωστή ενημέρωση, ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν ότι ο εμβολιασμός τους δεν αποτελεί πλεονέκτημα μόνο σε ατομικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Είναι αναγκαίο όλοι οι νέοι αλλά και όλοι οι διστακτικοί, απέναντι στον εμβολιασμό, πολίτες να κατανοήσουν ότι η πρόληψη είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία, τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία μας. Αυτό ακριβώς μας προσφέρουν τα εμβόλια» αναφέρει ο κ. Λιάκος.


Υπέρ και οι αιρετοί του δήμου Θεσσαλονίκης

Υπέρ των εμβολιασμών και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης. «Προσωπικά από την πρώτη στιγμή τάχθηκα υπέρ της ανάγκης εμβολιασμού του πληθυσμού με γνώμονα την προστασία όλων μας. Ας εμπιστευτούμε τους επιστήμονες, που στη χώρα μας είναι εξαίρετοι, για να πάρουμε πίσω την Ελευθερία που στερηθήκαμε όλους τους προηγούμενους μήνες. Και για τους μεγαλύτερους που ακόμη είναι διστακτικοί αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο με το οποίο θα χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας: σκεφτείτε ότι τα παιδιά και τα εγγόνια σας θα μπορέσουν να κάνουν επιτέλους ένα βήμα μπροστά. Να ξαναβγούν στην κοινωνία και στις δουλειές τους για να παλέψουν και να διεκδικήσουν μία καλύτερη ζωή. Για να μπορούν σε λίγο καιρό να πουν “τα κατάφερα”» υποστηρίζει ο κ. Λεκάκης.

«Αξίζει να ρισκάρουμε να χάσουμε ή να ταλαιπωρήσουμε ανθρώπους που αγαπάμε, γιατί κάποιοι, χωρίς να είναι στις περισσότερες περιπτώσεις, καν γιατροί, διαδίδουν ανακρίβειες βασισμένες σε ιστορίες συνομωσίας, αξίζει να μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο, ανασφάλειας και φόβου, εξαιτίας τους;» αναρωτιέται από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης. «Δεν αξίζει, γιατί το οφείλουμε στους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας, που έζησαν αυτόν τον πόνο, όταν έχασαν μια μάνα ένα πατέρα, ένα ή περισσότερα αδερφούς ή αδερφές από ευλογιά, από ερυθρά, από ιλαρά, από πολιομυελίτιδα και άλλες ασθένειες που σήμερα τις αγνοούμε επειδή κάποιοι πριν χρόνια ανακάλυψαν τα εμβόλια. Δικοί μας άνθρωποι τότε, πόνεσαν, από ένα άδικο χαμό, γιατί δεν υπήρχε η ενημέρωση, η γνώση και τα εμβόλια τα οποία και τότε τα κατέκριναν και αντιδρούσαν, οι μη γνώστες, θεωρώντας τους ανθρώπους που τα δημιούργησαν, αιρετικούς και τσαρλατάνους. Αυτοί οι άνθρωποι, που οι πραγματικοί τσαρλατάνοι, τους αποκαλούσαν τότε έτσι, είναι οι ίδιοι οι οποίοι μέσω της επιστήμης τους, μας δώρισαν κάτι πολύτιμο, επιπλέον χρόνο με τους ανθρώπους μας» αναφέρει στην «ΜτΚ» ο κ. Δημητριάδης.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 18.07.2021

Να κερδίσει το στοίχημα της νέας γενιάς και να πείσει όλο και περισσότερους νέους και νέες να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια επιχειρεί η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας μάλιστα μπόνους και κίνητρα. Συγκεκριμένα, κυβερνητικοί και υγειονομικοί παράγοντες στρέφουν τα βλέμματά τους προς τους ανεμβολίαστους νέους ηλικιακά ανθρώπους οι οποίοι αν δεν σπεύσουν να εμβολιαστούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, θα είναι και εκείνοι που θα νοσήσουν από την «μετάλλαξη Δ» του κορονοϊού και εξαιτίας της μεγάλης κινητικότητας τους αλλά και της κατά κανόνα μη τήρησης των μέτρων: μάσκες και αποστάσεις αναμένεται να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη που αποτελεί εφιάλτη σε όλο τον κόσμο έχει ήδη... βαφτιστεί ως «μετάλλαξη των νέων».

Ήδη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα την παροχή του «Freedom Pass» για τους νέους 18-25 ετών, δηλαδή ενός voucher 150 ευρώ, με σκοπό να πείσει τους περίπου 940.000 νέους της ηλικιακής ομάδας να προχωρήσουν τον εμβολιασμό τους.

Πρόεδροι και γραμματείς των οργανωμένων νεολαιών των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και αιρετοί σε δήμους και βουλή που ανήκουν στη γενιά των «τριαντάρηδων» στέλνουν μέσω της «ΜτΚ» το μήνυμά τους για τους εμβολιασμούς, συμφωνούν και διαφωνούν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς και διατυπώνουν τις θέσεις τους για την πολυπόθητη «Ελευθερία».

Παύλος Μαρινάκης, Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ

«Εμβολιασμός σημαίνει ελευθερία» επισημαίνει μιλώντας στην «ΜτΚ» ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και δικηγόρος, Παύλος Μαρινάκης. Και συμπληρώνει: «η μεγάλη πτώση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες σε διασωληνωμένους και απώλειες επιβεβαιώνει αυτό που επισημαίνει το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας: ότι η μοναδική λύση για να αποφύγουμε τις εικόνες του περασμένου χειμώνα είναι ο μαζικός και γρήγορος εμβολιασμός. Όσο δεν προστατευόμαστε, ο ιός θα αναζωπυρώνεται και θα μεταλλάσσεται, με αποτέλεσμα οι περίοδοι ελευθερίας θα μικραίνουν ολοένα και περισσότερο». Ο κ. Μαρινάκης υποστηρίζει ότι τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα, πως τα εμβόλια δηλαδή είναι αποτελεσματικά και ασφαλή και πως η Ελλάδα, όπως λέει, διαθέτει ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα εμβολιασμού. «Ο ιός παραμένει εδώ και γίνεται πιο επικίνδυνος για όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί» λέει ο κ. Μαρινάκης. Σημειώνει μάλιστα, ότι η ΟΝΝΕΔ έχει ξεκινήσει μια πανελλαδική καμπάνια με σκοπό να ενημερώσει τους νέους για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού. «Κι ενώ είμαι πολύ αισιόδοξος από την αντιμετώπιση που είχαμε από τους πολίτες, με ειλικρινή λύπη διαπιστώνω πως είμαστε οι μόνοι που πήραμε μια τέτοια πρωτοβουλία. Η αντιπολίτευση εμφανίζεται υπέρ του εμβολιασμού μόνο τυπικά, χωρίς να προχωρήσει σε ουσιαστικές δράσεις, σαν να ελπίζουν κρυφά στην αποτυχία του εθνικού σχεδίου. Πρέπει όλοι μαζί, ο καθένας με το δικό του τρόπο, να στείλουμε σε όλους το μήνυμα της ελευθερίας: εμβολιαζόμαστε για να κερδίσουμε πίσω τις ζωές μας. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, νικάμε τον φόβο συνειδητοποιώντας ότι η ελευθερία είναι στο χέρι μας και εμβολιαζόμαστε το συντομότερο δυνατόν» καταλήγει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Σωτήρης Αλεξίου, Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

«Η σημερινή νέα γενιά, είναι μία μορφωμένη γενιά. Έχει σπουδάσει στα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια, αγαπά την γνώση και εμπιστεύεται την επιστήμη. Η συμβολή της μπορεί να είναι καθοριστική τόσο στον τομέα ενίσχυσης της επιστημονικής αλήθειας και με το παράδειγμα της μπορεί να δείξει τον δρόμο του εμβολιασμού, με ορίζοντα την συλλογική ανοσία» υπογραμμίζει από την πλευρά του, ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου. Ο κ. Αλεξίου, επιτίθεται στην κυβέρνηση τονίζοντας πως αντί να κάνει συμμάχους τους νέους σε αυτή τη διαδικασία τους υποτιμά και τους χλευάζει. «Μόλις είδε την δημοφιλία της να κατρακυλά δημοσκοπικά, έτρεξε να χαρτζιλικώσει τους νέους δείχνοντας την αντίληψη της. Όλα εξαγοράζονται. Η νέα γενιά δεν πρέπει να τσιμπήσει στα χαρτζιλίκια της ντροπής, πρέπει να εμβολιαστεί για το κοινό καλό. Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με ένα τέταρτο κύμα πανδημίας και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από τον Σεπτέμβρη η ζωή μας πρέπει να μπει ξανά σε κανονική τροχιά. Οι μαθητές πρέπει να πάνε κανονικά στα σχολεία τους, τα πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν με όλα τα μέσα προστασίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται δίχως φόβο» καταλήγει ο κ. Αλεξίου.

Γιώργος Τσούμας, Επικεφαλής Δικτύου Νέας Γενιάς ΚΙΝΑΛ

Υπέρ των εμβολιασμών των νέων και ο συντονιστής του Δικτύου Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Τσούμας, στέλνοντας μέσω της «ΜτΚ» το δικό του μήνυμα. «Ως Δίκτυο Νέας Γενιάς του Κινήματος τασσόμαστε αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού και στηρίζουμε το πρόγραμμα υλοποίησης του ως το ασφαλέστερο μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας, ως πράξη εμπιστοσύνης απέναντι στην επιστήμη και στον ορθολογισμό. Πιστεύουμε ακράδαντα ως Σοσιαλιστές και Δημοκράτες ότι πρέπει να είμαστε πρωτοστάτες στην επιχείρηση παρακίνησης της νεολαίας απέναντι στον εμβολιασμό και ότι η Δημοκρατία μπορεί να πείθει τα μέρη της για την αναγκαιότητα της συλλογικής προσπάθειας απέναντι στις προκλήσεις της εποχής, καλλιεργώντας αξίες όπως η αλληλεγγύη, η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός της ζωής. Αυτός είναι ο πυρήνας του αξιακού μας συστήματος και οποιαδήποτε υποχώρηση αποτελεί για εμάς ιδεολογική πληγή» λέει ο κ. Τσούμας. «Από αυτή τη θέση ασκούμε κριτική στα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης που πλήττουν την κοινωνική συνοχή και γεννούν συνεχώς κοινωνικούς αυτοματισμούς και πεδία συγκρούσεων με αναφορά στη νεολαία και τη συμπεριφορά της. Πιστεύουμε σε μια κοινωνία που το συλλογικό θα υπερτερεί του ατομικού. Και θα παλέψουμε για αυτή την κοινωνία μέχρι τέλους, ταυτισμένοι με το συμφέρον της και την προστασία των δημόσιων αγαθών όπως η δημόσια υγεία, απέναντι σε κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης της ζωής με καπιταλιστικούς όρους. Εμβολιαζόμαστε λοιπόν, αλλά δεν εξαγοραζόμαστε, με σκοπό να νικήσουμε την πανδημία το συντομότερο δυνατόν και η ατζέντα του δημόσιου διαλόγου να μετακινηθεί στα πραγματικά προβλήματα του τόπου που ταλανίζουν την καθημερινότητα μας» τονίζει μεταξύ άλλων ο συντονιστής του Δικτύου νέας Γενιάς Κινήματος Αλλαγής.

Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας ΚΝΕ

Υπέρ της αναγκαιότητας του μαζικού εμβολιασμού όχι μόνο στους νέους αλλά συνολικά στην ελληνική κοινωνία δηλώνει ο γραμματέας της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον μαζικό εμβολιασμό «απόλυτη αναγκαιότητα». Όμως, «δεν εξασφαλίζεται ούτε με εκβιασμούς ούτε με δήθεν “ανταλλάγματα” και “δωράκια” της κυβέρνησης» επισημαίνει. «Η κυβέρνηση έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη για τις παλινωδίες στην ουσιαστική ενημέρωση, τις αντιφάσεις στη διαχείριση της πανδημίας, τις ελλείψεις στα αναγκαία μέτρα προστασίας, αλλά και την υποταγή της διαδικασίας του εμβολιασμού στους ανταγωνισμούς των μεγάλων εταιρειών φαρμάκου και την πολιτική της ΕΕ, δηλαδή όλα αυτά που η ίδια και τα άλλα κόμματα του συστήματος θεωρούν περίπου ως φυσιολογικά της περιβόητης “ελευθερίας της καπιταλιστικής αγοράς”. Αυτά είναι, όμως, που ενισχύουν τον φόβο και τον ανορθολογισμό, υπονομεύουν την προστασία της δημόσιας υγείας και καλλιεργούν διχαστικές λογικές στον λαό, βγάζοντας τελικά λάδι την επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, αντί να «κουνάει το δάχτυλο» στη νέα γενιά, να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι εργασίας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου η νεολαία και ο λαός συνεχίζουν να συνωστίζονται, όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την εξασφάλιση ουσιαστικής ενημέρωσης για την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού» καταλήγει ο κ. Αμπατιέλος.

Νεολαία Ελληνικής Λύσης

«Θεμιτό είναι να ξεκαθαρίσουμε λίγο έννοιες και ρόλους. Δεν έγκειται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων ενός πολιτικού η ευθύνη εμβολιασμού ή μη των πολιτών. Αυτό έχει καθοριστεί ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων μέσω της ιατρικής επιστήμης. Ο κάθε άνθρωπος “κουβαλάει” μαζί του το δικό του ιστορικό και ως έλλογο ον αποφασίζει για την υγεία του σε συνάρτηση πάντα με τον ιατρό του» επισημαίνουν σε δήλωσή τους στην «ΜτΚ» οι εκπρόσωποι της νεολαίας της Ελληνικής Λύσης, Γιγουρτάκης Μιχαήλ, Παναγιώτης Ηρακλής και Βουδούρης Ελευθέριος. Και συνεχίζουν: «Η κυβέρνηση οφείλει να τηρεί το Σύνταγμα και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών που απορρέουν από αυτό και να σταματήσει την πολιτική εργαλειοποίηση της ιατρικής κοινότητας, βγάζοντας στο φως μέσω γνωστών ΜΜΕ, μονοδιάστατες απόψεις που δεν αντιπροσωπεύουν ολόκληρο τον επιστημονικό κόσμο».

Θωμάς Αχταρίδης, Γραμματέας Νεολαίας ΜέΡΑ 25

Την διαφωνία του με το μπόνους των 150 ευρώ στους νέους εκφράζει ο συντονιστής της νεολαίας ΜέΡΑ 25, Θωμάς Αχταρίδης, κάνοντας λόγο για εξαγορά των νέων. «Ως Νεολαία ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή, στηρίξαμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την εθνική προσπάθεια, όμως στο φιάσκο και στις παλινωδίες της Κυβέρνησης, θα είμαστε απέναντι. Οι νέες και οι νέοι, έχουν ανάγκη από ένα καλύτερο αύριο, και για αυτό παλεύουν. Την υγειονομική κρίση θα την ξεπεράσουμε μόνοι μας, χωρίς κανέναν χρηματισμό και χωρίς μεταξωτές κορδέλες» αναφέρει στο μήνυμά που απευθύνει μέσω της «ΜτΚ».


Ο νεότερος της Βουλής

Ο Ευάγγελος Λιάκος, είναι το νεότερο ηλικιακά μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου με την παρούσα σύνθεση της βουλής. Γεννημένος το 1989, σήμερα 32 ετών, εξελέγη βουλευτής Β’ Δυτικής Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία, σε ηλικία μόλις 30 ετών. Μιλώντας στην «ΜτΚ» κάνει λόγο για «στοίχημα της νέας γενιάς». «Στις 28 Μαΐου άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των νέων, ηλικίας 18-29 ετών, με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Μέσα σε λίγες ώρες, τα ραντεβού έγιναν ανάρπαστα με αρκετούς από αυτούς να επιλέγουν να μεταβούν σε εμβολιαστικά κέντρα αρκετά μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Στην πορεία όμως, φαίνεται ότι η ταχύτητα αυτή άρχισε να μειώνεται. Θέλω να πιστεύω ότι οι νέοι δεν εντάσσονται μαζικά στους αντιεμβολιαστές, δεν αρνούνται την ανάγκη εμβολιασμού, απλά σε μεγάλο ποσοστό θεωρούν ότι ο εμβολιασμός τους δεν είναι τόσο επιτακτικός, όπως συμβαίνει με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Η ανακοίνωση του «Freedom pass» από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύτηκε από μια νέα αύξηση των ραντεβού. Αυτό δείχνει ότι οι νέοι έχουν πρόθεση να εμβολιαστούν, απλά χρειάζονται κίνητρα και σωστή ενημέρωση, ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν ότι ο εμβολιασμός τους δεν αποτελεί πλεονέκτημα μόνο σε ατομικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Είναι αναγκαίο όλοι οι νέοι αλλά και όλοι οι διστακτικοί, απέναντι στον εμβολιασμό, πολίτες να κατανοήσουν ότι η πρόληψη είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία, τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία μας. Αυτό ακριβώς μας προσφέρουν τα εμβόλια» αναφέρει ο κ. Λιάκος.


Υπέρ και οι αιρετοί του δήμου Θεσσαλονίκης

Υπέρ των εμβολιασμών και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης. «Προσωπικά από την πρώτη στιγμή τάχθηκα υπέρ της ανάγκης εμβολιασμού του πληθυσμού με γνώμονα την προστασία όλων μας. Ας εμπιστευτούμε τους επιστήμονες, που στη χώρα μας είναι εξαίρετοι, για να πάρουμε πίσω την Ελευθερία που στερηθήκαμε όλους τους προηγούμενους μήνες. Και για τους μεγαλύτερους που ακόμη είναι διστακτικοί αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο με το οποίο θα χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας: σκεφτείτε ότι τα παιδιά και τα εγγόνια σας θα μπορέσουν να κάνουν επιτέλους ένα βήμα μπροστά. Να ξαναβγούν στην κοινωνία και στις δουλειές τους για να παλέψουν και να διεκδικήσουν μία καλύτερη ζωή. Για να μπορούν σε λίγο καιρό να πουν “τα κατάφερα”» υποστηρίζει ο κ. Λεκάκης.

«Αξίζει να ρισκάρουμε να χάσουμε ή να ταλαιπωρήσουμε ανθρώπους που αγαπάμε, γιατί κάποιοι, χωρίς να είναι στις περισσότερες περιπτώσεις, καν γιατροί, διαδίδουν ανακρίβειες βασισμένες σε ιστορίες συνομωσίας, αξίζει να μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο, ανασφάλειας και φόβου, εξαιτίας τους;» αναρωτιέται από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης. «Δεν αξίζει, γιατί το οφείλουμε στους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας, που έζησαν αυτόν τον πόνο, όταν έχασαν μια μάνα ένα πατέρα, ένα ή περισσότερα αδερφούς ή αδερφές από ευλογιά, από ερυθρά, από ιλαρά, από πολιομυελίτιδα και άλλες ασθένειες που σήμερα τις αγνοούμε επειδή κάποιοι πριν χρόνια ανακάλυψαν τα εμβόλια. Δικοί μας άνθρωποι τότε, πόνεσαν, από ένα άδικο χαμό, γιατί δεν υπήρχε η ενημέρωση, η γνώση και τα εμβόλια τα οποία και τότε τα κατέκριναν και αντιδρούσαν, οι μη γνώστες, θεωρώντας τους ανθρώπους που τα δημιούργησαν, αιρετικούς και τσαρλατάνους. Αυτοί οι άνθρωποι, που οι πραγματικοί τσαρλατάνοι, τους αποκαλούσαν τότε έτσι, είναι οι ίδιοι οι οποίοι μέσω της επιστήμης τους, μας δώρισαν κάτι πολύτιμο, επιπλέον χρόνο με τους ανθρώπους μας» αναφέρει στην «ΜτΚ» ο κ. Δημητριάδης.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 18.07.2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία