Μονόλογοι

Οι καυγάδες και τα διαζύγια στην παράταξη Τσαμασλή, η ΕΡΤ3 που φιμώνει τα θετικά της και η κουβέντα για την επιστροφή των ανεμβολίαστων

12/10/2022 13:37

Nέο «επεισόδιο» προστέθηκε στις αρχές φθινοπώρου στη λίστα των αποχωρήσεων από την παράταξη του Δημάρχου Θερμαϊκού Γ. Τσαμασλή. Αυτή τη φορά, την παραίτησή της υπέβαλλε μια από τις στενότερες συνεργάτιδες του, η Γενική Γραμματέας του Δήμου, Νατ. Κασάπη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι της παραίτησης, προηγήθηκε έντονος καβγάς με το δήμαρχο. Ήδη η Δημοτική Διοίκηση έσπευσε να διαγράψει το όνομα της, ακόμη και από την ιστοσελίδα του Δήμου.

Δεν είναι όμως η μόνη που ήρθε σε αντιπαράθεση με τον κ. Τσαμασλή. Είχε προηγηθεί ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Επανομής, Αντ. Καζάκης, ένα από τα επιφανέστερα μέλη της τοπικής κοινωνίας και βασικός συντελεστής στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου του συνδυασμού του κ. Τσαμασλή στις προηγούμενες εκλογές, ο οποίος «έχει τραβήξει» διαχωριστικές γραμμές από τον νυν δήμαρχο.


Στο μεταξύ, παραιτήθηκαν ή ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη δημοτική του ομάδα τοπικοί σύμβουλοι σε Περαία, Ν. Επιβάτες, Αγγελοχώρι, Ν. Μηχανιώνα, ενώ ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος στη Δ.Ε. Περαίας και πρώην Αντιδήμαρχος, Π. Τροκάνας, ακούγεται ότι δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου.
Κι όλα αυτά στην αφετηρία της προεκλογικής κούρσας των δημοτικών εκλογών…


Πληροφορούμαι πως έγινε ένας ψιλοχαμούλης για τη συμβολική κίνηση της Σύνθιας Σάπικα να κόψει μία τούφα σε ζωντανή μετάδοση, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κατακραυγής για τη δολοφονία της Μασχά Αμίν και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν.
Ο γενικός διευθυντής Φίλιος Στάγκος ήταν έξαλλος που δεν είχε ενημερωθεί, φοβούμενος πως οι Αθηναίοι επόπτες του θα τον κατηγορήσουν πως δεν ελέγχει το μαγαζί που του ανέθεσαν και θα τον ψέξουν για την πρωτοβουλία της παρουσιάστριας.


Τα... έχωσε στην έμπιστη του, επικεφαλής της δημοσιογραφικής ομάδας, τα... έχωσε και στη Σάπικα. Δευτέρα πρωί πρωί έκανε σύσκεψη με προϊστάμενους, αρχισυντάκτη και τη δημοσιογράφο για να προειδοποιήσει ότι είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Βέβαια κράτησε αποστάσεις για το ίδιο το συμβάν, την ουσία του δηλαδή, με κάτι ήξεις-αφίξεις του στυλ δε διαφωνώ με την διαμαρτυρία, αλλά με την κίνηση και έπρεπε να το γνωρίζω κλπ κλπ.


Στο μεταξύ, η κίνηση της Σύνθιας ήταν από τις ελάχιστες αφορμές να ακουστεί κάτι καλό για την ΕΡΤ3 μέσα στον ορυμαγδό της κριτικής για την μετατροπή του καναλιού σε φτωχό συγγενή της Αθήνας και εξαφάνιση των τοπικών παραγωγών. Αλλά, εδώ έκανε χαμό όταν τόλμησε η ΕΡΤ3 να βγάλει έκτακτο με τη φωτιά του Σέιχ Σου, στη Σύνθια θα σταματούσε;


Μετά την κυβερνητική πρωτοβουλία, να χαριστούν το πρόστιμο των τόσων ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που δεν το είχαν καταβάλει (αλήθεια, σε εκείνους που το πλήρωσαν θα επιστραφεί;), άρχισαν να σκέφτονται στο υπουργείο Υγείας, την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ.


Κατά την ταπεινή μου γνώμη και μόνο η συζήτηση ενός τέτοιου ενδεχόμενου, είναι ένα τεράστιο λάθος.
Πρώτα από όλα, θέτει σε απόλυτο κίνδυνο τους νοσηλευόμενους (ακόμη κι αν τους ανεμβολίαστους τους αλλάξουν θέση και τους τοποθετήσουν σε υπηρεσίες που δεν έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς, αυτό θα αποτελεί μεγάλη χάρη σε αυτούς…)



Πέραν αυτού, ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα συνιστά συνιστά ήττα του ορθολογισμού απέναντι στον λαϊκισμό και ταυτόχρονα επιλογή που θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς άμεσα και το κοινωνικό σύνολο.
Τέλος, αποτελεί παραίτηση της πολιτικής αλλά και της επιστημονικής ηγεσίας της χώρας, από τη βασικότερη υποχρέωση της ηγεσίας: να καθοδηγεί και να διαπαιδαγωγεί την κοινωνία. Το αν αποτελεί μικροκομματική επιλογή για ενδεχόμενο πολιτικό όφελος, είναι αδιάφορο και αποτελεί ένα ακόμη μεγαλύτερο κακό.



Η προσωπική μου θέση, είπε, όμως, ο υπουργός Υγείας, είναι πως άτομα που δεν πιστεύουν στην επιστήμη δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ. Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει την απόφαση είτε για επιστροφή είτε για μη επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών.


O… ανθηρόστομος