ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολιτική κόντρα για τις καταλήψεις - Ποιοι συμφωνούν με ποιους και γιατί

Επικοινωνιακοί χειρισμοί για το περιεχόμενο των μαθητικών κινητοποιήσεων ενόψει και των αυριανών συγκεντρώσεων

 28/11/2018 13:29

Πολιτική κόντρα για τις καταλήψεις - Ποιοι συμφωνούν με ποιους και γιατί

Γιάννης Ιωαννίδης

Επιχείρηση ταύτισης των μαθητικών καταλήψεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών με την ακροδεξιά, βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο 24ωρο καθώς αύριο αναμένεται να προστεθούν στη λίστα των καταλήψεων σχολικές μονάδες κυρίως της Θεσσαλονίκης όπου έχουν προγραμματιστεί και δύο μαθητικές συγκεντρώσεις.

Βέβαια η άποψη, που υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι αλλά και από το δήμαρχο Αθηναίων, ότι οι κινητοποιήσεις των μαθητών είναι υποκινούμενες, δεν στερείται βάσης καθώς οι ομοιότητες που παρουσιάζουν τα διαδικτυακά καλέσματα σε ιστοσελίδες με ακροδεξιό περιεχόμενο, η αισθητική και η (αν)ορθογραφία παραπέμπουν ευθέως στο συγκεκριμένο χώρο.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο είναι προφανής η προσπάθεια να μην επανέλθει μέσω των μαθητικών κινητοποιήσεων στην επικαιρότητα το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών με τρόπο που θα δημιουργήσει προβλήματα σε μια περίοδο που θεωρείται προεκλογική.

Χθες με αφορμή την κατάληψη στο καλλιτεχνικό σχολείο Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του αφού στην ουσία διαχώρισε τις καταλήψεις σε "καλές" και "κακές", στήριξε την συγκεκριμένη καθώς όπως ανέφερε στηρίζεται σε πραγματικά προβλήματα, ενώ πήρε αποστάσεις από αυτές που υποκινούνται από ακραίες ομάδες.

Στο θέμα επανήλθε σήμερα με νεότερη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: 

«Κάποιοι στο όνομα της Μακεδονίας, επιχειρούν να ποτίσουν με το εθνικιστικό και φασιστικό δηλητήριό τους τη νέα γενιά, βάζοντας στο στόχαστρο την ίδια την Δημοκρατία».«Οι μάσκες έπεσαν», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το κόμμα, για να καταδικάσει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια εισόδου στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας της εγκληματικής οργάνωσης "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ", εκμεταλλευόμενη μαθητικές καταλήψεις που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

«Επιχειρούν να διχάσουν την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της. Κι όλα αυτά την ώρα που συνεχίζουν να έρχονται στο φως στοιχεία της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής», επισημαίνεται, με την παρατήρηση ότι «η προσπάθεια ταύτισης του γνήσιου πατριωτικού συναισθήματος με τον εθνικισμό και τον φασισμό επίσης δεν είναι καινούρια, εξακολουθεί ωστόσο να παραμένει επικίνδυνη».

«Είναι καθήκον όλων μας -κομμάτων, φορέων, ΜΜΕ αλλά και κάθε πολίτη χωριστά χωρίς αποκλεισμούς- να μην επιτρέψουμε στους οπαδούς και υμνητές αυτών που έστησαν τη χούντα και αιματοκύλησαν τη χώρα μας, αυτών που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν να βάλουν πόδι στα σχολεία μας και στις γειτονιές μας. Πρώτα απ' όλους, η σχολική κοινότητα -μαθητές, γονείς και καθηγητές- οφείλει να μπει εμπόδιο στα σχέδιά τους», υπογραμμίζεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συνέντευξη του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας Π. Ανανιάδη, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», υποστήριξε ότι δεν είναι σωστό να κάνουν κατάληψη οι μαθητές για ένα θέμα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη «να απομονωθούν οι ακραίες ομάδες που προσπαθούν να επηρεάσουν τους μαθητές».

Ανακοίνωση και από την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

"Δίκαιο", χαρακτηρίζει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης το αίτημα των μαθητών και των μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του σχολείου διεκδικώντας την επίλυση του χρόνιου κτιριακού ζητήματος.

"Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των μαθητών και μαθητριών, καθώς η στέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου σε 2 κτίρια, αποτελεί τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία και στον ενιαίο χαρακτήρα του σχολείου", αναφέρει, σε ανακοίνωση, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και προσθέτει: "σε μια περίοδο που ακροδεξιοί χρησιμοποιούν τις καταλήψεις για να σηκώσουν κεφάλι, η κίνηση των μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου έρχεται να μας αποδείξει την πραγματική χρησιμότητα της κατάληψης ως μέσου πάλης, μίας κατάληψης που στοχεύει στη βελτίωση τόσο της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσο και της καθημερινότητας μαθητών και εκπαιδευτικών".

Επισημαίνει επίσης, ότι το καλλιτεχνικό σχολείο βρίσκει και θα βρίσκει στο πλευρό του τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει: "σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα ενώνουμε μαζί τους την φωνή μας διεκδικώντας την άμεση υλοποίηση των αιτημάτων τους για σύγχρονες κτιριακές υποδομές που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες και τις ποικίλες δραστηριότητές ενός καλλιτεχνικού σχολείου και θα υποστηρίζουν τον ενιαίο χαρακτήρα του".

"Στο πλευρό τους θα μας βρίσκουν πάντα όλοι οι αγώνες των μαθητών για δημόσιο και δωρεάν σχολείο που θα προάγει την γνώση και την κριτική σκέψη, ένα ενιαίο σχολείο θεωρίας και πράξης, ένα σχολείο που θα αγκαλιάζει το διαφορετικό βασισμένο στις ανάγκες τις πολυπολιτισμικής ελληνικής κοινωνίας", καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαφωνεί το ΚΙΝΑΛ με καταλήψεις στα σχολεία για εθνικά θέματα

Το Κίνημα Αλλαγής,από την πλευρά του, διαφωνεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο με τις τελευταίες καταλήψεις σχολείων που πραγματοποιούνται με αφορμή το εθνικό θέμα της Μακεδονίας.

Στην ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας το Κίνημα Αλλαγής τονίζει: «Τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο αντιπαράθεσης εντός των σχολείων. Το σχολείο δεν μπορεί να γίνεται χώρος αντιπαράθεσης και μισαλλοδοξίας για κανένα θέμα.

Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τα μέλη της σχολικής κοινότητας ενάντια στον φανατισμό και το μίσος». Επίσης καλεί «όλες και όλους να μην επιτρέψουν να διχαστεί περαιτέρω η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά μέσα στους σχολικούς χώρους».

Στ. Θεοδωράκης: Οι πολιτικές καταλήψεις στα σχολεία πρέπει επιτέλους να σταματήσουν

Με ανάρτηση στο Facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης τάσσεται κατά των καταλήψεων στα σχολεία που έχουν πολιτικό περιεχόμενο, ενώ συνδέει τις κινητοποιήσεις των μαθητών με «προσπάθεια ψεκασμένων ακροδεξιών».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Στ. Θεοδωράκη έχει ως εξής

«Και να που οι καθιερωμένες χειμωνιάτικες μαθητικές καταλήψεις αποκτούν φέτος χρώμα μαύρο και όχι κόκκινο, όπως είχαμε συνηθίσει!

«Ελλάδα ξύπνα» τους λένε να φωνάζουν - σαν το «Γερμανία ξύπνα» του Χίτλερ.

«Η Δημοκρατία πούλησε την Μακεδονία» γράφουν τα πανό - φράση κλεμμένη από τις ομιλίες των Χρυσαυγιτών.

«Η ελληνική νεολαία όπλισε» κραυγάζει η αφίσα, πολεμικής αισθητικής. «Μακεδονία – Κατσίφας – Βόρεια Ήπειρος». «Κατάληψη υπέρ πατρίδος». «Αν είστε Έλληνες θα μας υποστηρίξετε».

Ένας εθνικιστικός αχταρμάς στα στόματα των παιδιών μας – αυτή είναι η προσπάθεια των ψεκασμένων ακροδεξιών.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι προσπαθούν να βάψουν με τα χρώματα τους την αθωότητα των παιδιών. Άλλες χρονιές έβαζαν - ακόμη και τους μαθητές των δημοτικών - να φωνάζουν εναντίον της Ευρώπης, εναντίον των τραπεζών και υπέρ της αντίστασης και της ανατροπής. Λέξεις παρμένες και αυτές από ομιλίες άλλων αρχηγών.

Οι πολιτικές καταλήψεις στα σχολεία πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Είμαστε αντίθετοι στο καπέλωμα των μαθητών. Και χθες και σήμερα και αύριο. Δεν θέλουμε να παράγουμε ούτε μαύρους, ούτε κόκκινους, ούτε μαυροκόκκινους μπαχαλάκηδες. Όπως είμαστε αντίθετοι και με τους κομματικούς στρατούς στα πανεπιστήμια… Αλλά αυτή η συζήτηση δεν είναι του παρόντος.

Αυτό που σήμερα επείγει είναι να σταματήσει το κακό. Θα γίνω συγκεκριμένος. Οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι τοπικοί βουλευτές και όλα τα πρόσωπα με απήχηση στις τοπικές κοινωνίες πρέπει να ενεργοποιηθούν. Πρέπει να ασκήσουν όλη την επιρροή τους στους γονείς και τους καθηγητές οι οποίοι θα εξηγήσουν στους μαθητές ότι δεν πρέπει να γίνονται στρατιώτες κανενός.

Να μην δανείζουν την φρεσκάδα τους και την νεανική τους επαναστατικότητα σε αυτούς που μυρίζουν μούχλα και - επί του προκειμένου – φασισμό».

Γ. Καμίνης: Δεν θα παραδώσουμε τα σχολεία στη Xρυσή Aυγή

Θέση για το θέμα πήρε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ο οποίος καταδίκασε τις καταλήψεις των σχολείων και τη ρητορική μίσους που αναπτύσσεται για τον πατριωτισμό. Ο κ. Καμίνης σε δήλωσή του αναφέρει:

«Η ακροδεξιά ρητορική του μίσους δεν έχει καμία σχέση με τον πατριωτισμό, δεν έχει καμία θέση στα σχολεία. Οι μαθητές ανέκαθεν αγωνίζονταν κατά του φασισμού και υπέρ της ελευθερίας. Δεν θα παραδώσουμε τα σχολεία στη Xρυσή Aυγή και στις παραφυάδες της».

Μ. Χρυσοβελώνη-ΑΝΕΛ: Δεν καταδικάζουμε τις καταλήψεις για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών

Στο θέμα τοποθετήθηκε με συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη η οποία δήλωσε ότι «κάθε εκμετάλλευση που γίνεται για θέματα, τα οποία έχουν τόσο πολύ μεγάλη σημασία και κάθε εκμετάλλευση πατριωτικού αισθήματος πολιτών σε οποιαδήποτε κατηγορία και αν είναι -ακόμη και μαθητών- είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα απερίφραστα».

Απαντώντας ωστόσο σε διευκρινιστική ερώτηση του makthes.gr η κ. Χρυσοβελώνη ξεκαθάρισε ότι τόσο η ίδια όσο και οι ΑΝΕΛ είναι αντίθετοι στην εκμετάλλευση των κινητοποιήσεων όπου και αν συμβαίνουν και όχι στις αυθόρμητες κινητοποιήσεις. " Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα  των παιδιών να διαμαρτύρονται για άλλα θέματα, είναι δυνατόν να μην το αναγνωρίζουμε για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η συμφωνία των Πρεσπών και η Μακεδονία;" αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά οι υφυπουργός Εσωτερικών.

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν χαρίζω στη Χρυσή Αυγή την αντίδραση των μαθητών»

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή αμφισβήτησε ότι οι κινητοποιήσεις ταυτίζονται με την ακροδεξιά δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν χαρίζω στη Χρυσή Αυγή την αντίδραση των μαθητών».

Επιχείρηση ταύτισης των μαθητικών καταλήψεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών με την ακροδεξιά, βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο 24ωρο καθώς αύριο αναμένεται να προστεθούν στη λίστα των καταλήψεων σχολικές μονάδες κυρίως της Θεσσαλονίκης όπου έχουν προγραμματιστεί και δύο μαθητικές συγκεντρώσεις.

Βέβαια η άποψη, που υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι αλλά και από το δήμαρχο Αθηναίων, ότι οι κινητοποιήσεις των μαθητών είναι υποκινούμενες, δεν στερείται βάσης καθώς οι ομοιότητες που παρουσιάζουν τα διαδικτυακά καλέσματα σε ιστοσελίδες με ακροδεξιό περιεχόμενο, η αισθητική και η (αν)ορθογραφία παραπέμπουν ευθέως στο συγκεκριμένο χώρο.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο είναι προφανής η προσπάθεια να μην επανέλθει μέσω των μαθητικών κινητοποιήσεων στην επικαιρότητα το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών με τρόπο που θα δημιουργήσει προβλήματα σε μια περίοδο που θεωρείται προεκλογική.

Χθες με αφορμή την κατάληψη στο καλλιτεχνικό σχολείο Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του αφού στην ουσία διαχώρισε τις καταλήψεις σε "καλές" και "κακές", στήριξε την συγκεκριμένη καθώς όπως ανέφερε στηρίζεται σε πραγματικά προβλήματα, ενώ πήρε αποστάσεις από αυτές που υποκινούνται από ακραίες ομάδες.

Στο θέμα επανήλθε σήμερα με νεότερη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: 

«Κάποιοι στο όνομα της Μακεδονίας, επιχειρούν να ποτίσουν με το εθνικιστικό και φασιστικό δηλητήριό τους τη νέα γενιά, βάζοντας στο στόχαστρο την ίδια την Δημοκρατία».«Οι μάσκες έπεσαν», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το κόμμα, για να καταδικάσει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια εισόδου στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας της εγκληματικής οργάνωσης "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ", εκμεταλλευόμενη μαθητικές καταλήψεις που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

«Επιχειρούν να διχάσουν την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της. Κι όλα αυτά την ώρα που συνεχίζουν να έρχονται στο φως στοιχεία της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής», επισημαίνεται, με την παρατήρηση ότι «η προσπάθεια ταύτισης του γνήσιου πατριωτικού συναισθήματος με τον εθνικισμό και τον φασισμό επίσης δεν είναι καινούρια, εξακολουθεί ωστόσο να παραμένει επικίνδυνη».

«Είναι καθήκον όλων μας -κομμάτων, φορέων, ΜΜΕ αλλά και κάθε πολίτη χωριστά χωρίς αποκλεισμούς- να μην επιτρέψουμε στους οπαδούς και υμνητές αυτών που έστησαν τη χούντα και αιματοκύλησαν τη χώρα μας, αυτών που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν να βάλουν πόδι στα σχολεία μας και στις γειτονιές μας. Πρώτα απ' όλους, η σχολική κοινότητα -μαθητές, γονείς και καθηγητές- οφείλει να μπει εμπόδιο στα σχέδιά τους», υπογραμμίζεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συνέντευξη του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας Π. Ανανιάδη, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», υποστήριξε ότι δεν είναι σωστό να κάνουν κατάληψη οι μαθητές για ένα θέμα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη «να απομονωθούν οι ακραίες ομάδες που προσπαθούν να επηρεάσουν τους μαθητές».

Ανακοίνωση και από την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

"Δίκαιο", χαρακτηρίζει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης το αίτημα των μαθητών και των μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του σχολείου διεκδικώντας την επίλυση του χρόνιου κτιριακού ζητήματος.

"Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των μαθητών και μαθητριών, καθώς η στέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου σε 2 κτίρια, αποτελεί τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία και στον ενιαίο χαρακτήρα του σχολείου", αναφέρει, σε ανακοίνωση, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και προσθέτει: "σε μια περίοδο που ακροδεξιοί χρησιμοποιούν τις καταλήψεις για να σηκώσουν κεφάλι, η κίνηση των μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου έρχεται να μας αποδείξει την πραγματική χρησιμότητα της κατάληψης ως μέσου πάλης, μίας κατάληψης που στοχεύει στη βελτίωση τόσο της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσο και της καθημερινότητας μαθητών και εκπαιδευτικών".

Επισημαίνει επίσης, ότι το καλλιτεχνικό σχολείο βρίσκει και θα βρίσκει στο πλευρό του τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει: "σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα ενώνουμε μαζί τους την φωνή μας διεκδικώντας την άμεση υλοποίηση των αιτημάτων τους για σύγχρονες κτιριακές υποδομές που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες και τις ποικίλες δραστηριότητές ενός καλλιτεχνικού σχολείου και θα υποστηρίζουν τον ενιαίο χαρακτήρα του".

"Στο πλευρό τους θα μας βρίσκουν πάντα όλοι οι αγώνες των μαθητών για δημόσιο και δωρεάν σχολείο που θα προάγει την γνώση και την κριτική σκέψη, ένα ενιαίο σχολείο θεωρίας και πράξης, ένα σχολείο που θα αγκαλιάζει το διαφορετικό βασισμένο στις ανάγκες τις πολυπολιτισμικής ελληνικής κοινωνίας", καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαφωνεί το ΚΙΝΑΛ με καταλήψεις στα σχολεία για εθνικά θέματα

Το Κίνημα Αλλαγής,από την πλευρά του, διαφωνεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο με τις τελευταίες καταλήψεις σχολείων που πραγματοποιούνται με αφορμή το εθνικό θέμα της Μακεδονίας.

Στην ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας το Κίνημα Αλλαγής τονίζει: «Τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο αντιπαράθεσης εντός των σχολείων. Το σχολείο δεν μπορεί να γίνεται χώρος αντιπαράθεσης και μισαλλοδοξίας για κανένα θέμα.

Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τα μέλη της σχολικής κοινότητας ενάντια στον φανατισμό και το μίσος». Επίσης καλεί «όλες και όλους να μην επιτρέψουν να διχαστεί περαιτέρω η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά μέσα στους σχολικούς χώρους».

Στ. Θεοδωράκης: Οι πολιτικές καταλήψεις στα σχολεία πρέπει επιτέλους να σταματήσουν

Με ανάρτηση στο Facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης τάσσεται κατά των καταλήψεων στα σχολεία που έχουν πολιτικό περιεχόμενο, ενώ συνδέει τις κινητοποιήσεις των μαθητών με «προσπάθεια ψεκασμένων ακροδεξιών».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Στ. Θεοδωράκη έχει ως εξής

«Και να που οι καθιερωμένες χειμωνιάτικες μαθητικές καταλήψεις αποκτούν φέτος χρώμα μαύρο και όχι κόκκινο, όπως είχαμε συνηθίσει!

«Ελλάδα ξύπνα» τους λένε να φωνάζουν - σαν το «Γερμανία ξύπνα» του Χίτλερ.

«Η Δημοκρατία πούλησε την Μακεδονία» γράφουν τα πανό - φράση κλεμμένη από τις ομιλίες των Χρυσαυγιτών.

«Η ελληνική νεολαία όπλισε» κραυγάζει η αφίσα, πολεμικής αισθητικής. «Μακεδονία – Κατσίφας – Βόρεια Ήπειρος». «Κατάληψη υπέρ πατρίδος». «Αν είστε Έλληνες θα μας υποστηρίξετε».

Ένας εθνικιστικός αχταρμάς στα στόματα των παιδιών μας – αυτή είναι η προσπάθεια των ψεκασμένων ακροδεξιών.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι προσπαθούν να βάψουν με τα χρώματα τους την αθωότητα των παιδιών. Άλλες χρονιές έβαζαν - ακόμη και τους μαθητές των δημοτικών - να φωνάζουν εναντίον της Ευρώπης, εναντίον των τραπεζών και υπέρ της αντίστασης και της ανατροπής. Λέξεις παρμένες και αυτές από ομιλίες άλλων αρχηγών.

Οι πολιτικές καταλήψεις στα σχολεία πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Είμαστε αντίθετοι στο καπέλωμα των μαθητών. Και χθες και σήμερα και αύριο. Δεν θέλουμε να παράγουμε ούτε μαύρους, ούτε κόκκινους, ούτε μαυροκόκκινους μπαχαλάκηδες. Όπως είμαστε αντίθετοι και με τους κομματικούς στρατούς στα πανεπιστήμια… Αλλά αυτή η συζήτηση δεν είναι του παρόντος.

Αυτό που σήμερα επείγει είναι να σταματήσει το κακό. Θα γίνω συγκεκριμένος. Οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι τοπικοί βουλευτές και όλα τα πρόσωπα με απήχηση στις τοπικές κοινωνίες πρέπει να ενεργοποιηθούν. Πρέπει να ασκήσουν όλη την επιρροή τους στους γονείς και τους καθηγητές οι οποίοι θα εξηγήσουν στους μαθητές ότι δεν πρέπει να γίνονται στρατιώτες κανενός.

Να μην δανείζουν την φρεσκάδα τους και την νεανική τους επαναστατικότητα σε αυτούς που μυρίζουν μούχλα και - επί του προκειμένου – φασισμό».

Γ. Καμίνης: Δεν θα παραδώσουμε τα σχολεία στη Xρυσή Aυγή

Θέση για το θέμα πήρε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ο οποίος καταδίκασε τις καταλήψεις των σχολείων και τη ρητορική μίσους που αναπτύσσεται για τον πατριωτισμό. Ο κ. Καμίνης σε δήλωσή του αναφέρει:

«Η ακροδεξιά ρητορική του μίσους δεν έχει καμία σχέση με τον πατριωτισμό, δεν έχει καμία θέση στα σχολεία. Οι μαθητές ανέκαθεν αγωνίζονταν κατά του φασισμού και υπέρ της ελευθερίας. Δεν θα παραδώσουμε τα σχολεία στη Xρυσή Aυγή και στις παραφυάδες της».

Μ. Χρυσοβελώνη-ΑΝΕΛ: Δεν καταδικάζουμε τις καταλήψεις για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών

Στο θέμα τοποθετήθηκε με συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη η οποία δήλωσε ότι «κάθε εκμετάλλευση που γίνεται για θέματα, τα οποία έχουν τόσο πολύ μεγάλη σημασία και κάθε εκμετάλλευση πατριωτικού αισθήματος πολιτών σε οποιαδήποτε κατηγορία και αν είναι -ακόμη και μαθητών- είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα απερίφραστα».

Απαντώντας ωστόσο σε διευκρινιστική ερώτηση του makthes.gr η κ. Χρυσοβελώνη ξεκαθάρισε ότι τόσο η ίδια όσο και οι ΑΝΕΛ είναι αντίθετοι στην εκμετάλλευση των κινητοποιήσεων όπου και αν συμβαίνουν και όχι στις αυθόρμητες κινητοποιήσεις. " Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα  των παιδιών να διαμαρτύρονται για άλλα θέματα, είναι δυνατόν να μην το αναγνωρίζουμε για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η συμφωνία των Πρεσπών και η Μακεδονία;" αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά οι υφυπουργός Εσωτερικών.

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν χαρίζω στη Χρυσή Αυγή την αντίδραση των μαθητών»

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή αμφισβήτησε ότι οι κινητοποιήσεις ταυτίζονται με την ακροδεξιά δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν χαρίζω στη Χρυσή Αυγή την αντίδραση των μαθητών».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία