ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι ιερές Πανελλήνιες

 16/06/2020 22:07

Αρχίζουν αύριο με το καλό οι ιερές πανελλήνιες. Τελικά το μόνο που αξίζει από το Λύκειο. Ο προηγούμενος νόμος (αυτός που άλλαξε τώρα) είχε κάνει την 3η Λυκείου ετήσιο φροντιστήριο. Όλα τελείωναν στην 2α και η 3η εξυπηρετούσε μόνο το φροντιστήριο. Κρατικό το σχολείο (28 ώρες διαφορετικά μαθήματα, 4 φροντιστήρια συστεγαζόμενα) και το ιδιωτικό φροντιστήριο για να πετύχουν τα «όνειρα» ποικίλων κατηγοριών. Η «επιτυχία» εξασφαλισμένη. 67 χιλιάδες απόφοιτοι, 82 χιλιάδες θέσεις. Κάπου θα μπεις. Εκεί που θα μπεις κατά πάσα πιθανότητα μερικά από αυτά που διαγωνίστηκες θα είναι άχρηστα. Πχ: στο Μαθηματικό ή στην Πληροφορική η Χημεία και η Φυσική είναι άχρηστα. Στη Νομική ή στο Πολιτικό τα Αρχαία είναι άχρηστα, κλπ, κλπ. Θα μπεις κάπου που δεν έμαθες αυτά που χρειάζεσαι. Αλλά δεν έχει σημασία.

Διαγωνίζεσαι για να μπεις κάπου. Ξέρεις τι θα αποδώσει η επένδυση σου; Υπάρχουν 3500 απόφοιτοι Παιδαγωγικών και 300 θέσεις τον χρόνο. Υπάρχουν 7πλάσιοι Νομικοί και Μηχανικοί όπως λένε οι αρμόδιοι. Τότε γιατί θέλουν όλοι να μπουν και να βγουν; Ακόμη και για την ναυαρχίδα των Πανελληνίων (την Ιατρική) το 40% όσων παίρνουν πτυχίο δεν μπορεί να απασχοληθεί. Έχουμε 2000 πτυχία τον χρόνο και 1200 θέσεις ειδικότητας.

Άκουσα με πολύ προσοχή τον Πρωθυπουργό να λέει ότι η κατάσταση που ζούμε με τον κορονοϊό μας κάνει να καταλάβουμε ότι πρέπει να βασιζόμαστε σε δεδομένα και επεξεργασίες. Τότε γιατί πετάμε τα λεφτά μας (δημόσια και ιδιωτικά) για να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους που δεν έχουν επαγγελματικό μέλλον; Γιατί δεν κάνουμε μια στρατηγική για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση; Τα Λατινικά μας μάραναν; Γιατί διαλύσαμε την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση; Γιατί μαλώνουμε για μια ακόμη Νομική και διπλασιάσαμε τα Πολυτεχνεία; Έστω και αν αυτά τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ξεκινάμε να τα αποκαταστήσουμε; Όλοι μαζί. Κάνοντας ένα ενιαίου τύπου Λύκειο που να έχει και γενική εκπαίδευση και επαγγελματικούς και τεχνικούς τομείς. Αντί για αυτό οι 45 χιλιάδες απόφοιτοι των ΑΕΙ (υπερβολικά πολλοί για την αγορά εργασίας μας) αναζητούν για να ξεχωρίσουν από τους άλλους μεταπτυχιακό! Για προσόντα! Λογικό και αναμενόμενο!

Άλλωστε ακόμη και κάποτε που έκανα μάθημα στην Ιατρική και τους έλεγα ότι 1 από τους 1000 θα γίνει νευροχειρουργός ο καθένας έλεγε: καλά εγώ θα γίνω, οι άλλοι 999 τι θα γίνουν; Έτσι με την φιλοδοξία πρέπει να σκέφτεται ο καθένας. Γιατί όμως εμείς σαν κοινωνία να πετάμε τα λεφτά μας;

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά. Μακάρι να μην καταστραφούν από τον κορονοϊό οι εξετάσεις. Μακάρι να μπουν εκεί που θέλουν, να ζήσουν ότι ονομάζεται φοιτητική ζωή, να μάθουν, να προετοιμαστούν για μια μετάβαση. Ας μην ξεκινούν με την προσδοκία διορισμού και την προοπτική μεταπτυχιακού. Η ζωή αξίζει να την ζεις καθημερινά. Και σε κάθε περίπτωση έχουν μπροστά τους ένα μέλλον που θα αλλάζει χωρίς να το καταλαβαίνουν απόλυτα. Καλή τύχη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Ιουνίου 2020