ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι γυρολόγοι της πολιτικής

 26/03/2019 21:00

Το φαινόμενο μετακινήσεων πολιτικών στελεχών σε αντίπαλους σχηματισμούς έχει κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες. Τα κόμματα εντάσσουν στο δυναμικό τους πρόσωπα άλλων πολιτικών διαδρομών. Με το πρόσχημα της διεύρυνσης της πολιτικής τους επιρροής, στρατολογούν πολιτικούς που προέρχονται από τους παραδοσιακά αντίπαλους πολιτικούς τους χώρους. Θεωρούν ότι, φέρνοντας πρόσωπα, θα συμπαρασύρουν μαζί και υποστηρικτές τους.

Αντί να επιχειρήσουν να διευρύνουν τα ακροατήριά τους, με τις θέσεις και τον πολιτικό τους λόγο, καταφεύγουν στην ποδοσφαιρική πρακτική των μεταγραφών. Αυτή η επιλογή, εκτός όλων των άλλων, υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών, αφού στην τελική τούς αντιμετωπίζει ως δεδομένους ακόλουθους των εκλεκτών τους. Παράλληλα απογυμνώνει αυτήν τη μερίδα των δημοσίων προσώπων από κάθε ίχνος… τσίπας και αυτοσεβασμού. Προβάλλει δε στους πολίτες την πολιτική ως μια στυγνή πράξη σκοπιμότητας και ατομικής ιδιοτέλειας. Την αποξενώνει από την ιστορική της μήτρα, την αρετή, την καθιστά ακόμη πιο αποκρουστική και πολλαπλασιάζει το πλήθος των ανθρώπων που της γυρίζουν την πλάτη.

Ίσως αυτό να αποτελεί και τη μύχια σκοπιμότητά τους: να προσδώσουν στη δημόσια ενασχόληση τόση απαξία, ώστε να ωθούνται στην άσκησή της ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι κι έτσι οι ίδιοι να παραμένουν ακλόνητοι στους θώκους τους. Τα γεγονότα μαρτυρούν ότι μάλλον τα έχουν καταφέρει…

Είναι όμως πραγματικά εξοργιστικό, κάποιοι που με τις πράξεις τους «διδάσκουν» κυνισμό και ατομισμό, την ίδια στιγμή να εκφωνούν στους πολίτες κηρύγματα περί αξιοπρέπειας, αξιακών κωδίκων και άλλων τέτοιων εύηχων σχετικών. Αποτελεί ατόφια υποκρισία το να βαφτίζονται «συστράτευση, για να φύγουν αυτοί» και «μεταρρυθμιστικά μέτωπα» από τη μια ή «συμπαράταξη για να μην επιστρέψουν οι άλλοι» και «προοδευτικά μέτωπα» από την άλλη, οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις πολιτικού αμοραλισμού στελεχών και μικροκομματικών επιδιώξεων πολιτικών σχηματισμών.

Το υπόστρωμα πάνω στο οποίο αναπτύσσονται αυτές οι μεθοδολογίες είναι ο διχασμός και ο φανατισμός, ενώ η θλιβερή συνέπειά τους αφορά εντέλει την περαιτέρω ενίσχυση των ακραίων φωνών και του λαϊκισμού.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23-24 Μαρτίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις