Λόγια του Βαρδάρη

  • Οι φόβοι για τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και η γκρίνια εμπόρων της Θεσσαλονίκης για τη διοίκηση της ΔΕΘ. Γράφει ο Σαλονικιός
    23/03/2023 19:20

    Οι φόβοι για τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και η γκρίνια εμπόρων της Θεσσαλονίκης για τη διοίκηση της ΔΕΘ. Γράφει ο Σαλονικιός

    Επανάληψη όσων είχαν συμβεί το 2011 στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου φοβούνται στην κυβέρνηση. Στελέχη κυβερνητικά εκφράζουν ανησυχία ότι το κλίμα οργής και θυμού που υπάρχει στην κοινωνία για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ενδέχεται να εκφραστεί και στη διάρκεια των μεθαυριανών παρελάσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

    Οι φόβοι τους αφορούν είτε κάποια χάπενινγκ από μαθητές οι οποίοι θα παρελαύνουν είτε ακόμη και αποδοκιμασίες από το κοινό που θα παρακολουθεί τις παρελάσεις είτε βεβαίως και από οργανωμένες παρεμβάσεις, με πανό και συνθήματα, από κόμματα ή συλλογικότητες.

    Θυμίζω ότι το 2011 είχαν συμβεί πρωτοφανή γεγονότα στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Αποκορύφωμα όλων ήταν η ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη όταν διάφοροι εισέβαλαν στο χώρο της παρέλασης ενώ κάποιοι αποδοκίμασαν και τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια εξαναγκάζοντάς τον σε αποχώρηση.

    Χαρακτηριστικό ήταν επίσης το περιστατικό με τον μαθητή σχολείου της Λάρισας ο οποίος είχε μουντζώσει επιδεικτικά τους επισήμους. Όλα αυτά συνέβησαν στο αποκορύφωμα της λαϊκής οργής για τα μνημόνια όταν το κίνημα των «αγανακτισμένων» ήταν στο φόρτε του. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, αλλά δεν αποκλείεται στις μεθαυριανές παρελάσεις να δούμε εκδηλώσεις αποδοκιμασίας.

    Τι ακριβώς γίνεται στη ΔΕΘ;

    Εδώ και λίγο καιρό λειτουργεί μέσα σε χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως πολυκατάστημα outlet το οποίο πουλά ηλεκτρικές συσκευές με έκπτωση ως και 50%. Είναι η πρώτη φορά, αν δεν απατώμαι, που χώρος της ΔΕΘ διατίθεται για τέτοιου είδους χρήση, δηλαδή ένα περίπτερο μετατρέπεται σε πολυκατάστημα ηλεκτρικών ειδών.

    Δεν ξέρω εάν πρόκειται για κάποιο είδος προσομοίωσης για ό,τι σχεδιάζει η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης του εκθεσιακού χώρου το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων και εμπορικές χρήσεις. Ή εάν απλώς επιχειρείται να εισρεύσουν κάποια έσοδα στα ταμεία της, μισθώνοντας περίπτερα τα οποία έτσι κι αλλιώς παραμένουν κενά όλο το χρόνο, με εξαίρεση το δεκαήμερο του γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, πληροφορούμαι ότι η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει δυσφορία σε αρκετούς εμπόρους του κέντρου της πόλης οι οποίοι μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo δίνει τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση η οποία λειτουργεί ευθέως ανταγωνιστικά με αντίστοιχες επιχειρήσεις της αγοράς της Θεσσαλονίκης να διαθέτει εμπορεύματα σε χώρο με χαμηλό κόστος (ενοίκιο κ.λπ.), παρέχοντας συγχρόνως, έστω και ατύπως, και άλλες υπηρεσίες στους υποψήφιους πελάτες της, όπως για παράδειγμα την άνεση της δωρεάν στάθμευσης.

    Αντιλαμβάνομαι τους λόγους της δυσφορίας των εμπόρων του κέντρου, τους θυμίζω όμως ότι στο δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo συμμετέχουν και εκπρόσωποι των τριών Επιμελητηρίων (Εμποροβιομηχανικό, Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό) καθώς και του Εμπορικού Συλλόγου.

    Εάν όντως ενοχλούνται από αυτές τις αποφάσεις της ΔΕΘ-Helexpo, τότε δεν έχουν παρά να ζητήσουν το λόγο από τους εκπροσώπους τους στη διοίκηση της εταιρείας.