ΑΠΟΨΕΙΣ

Oι εθνικές εκλογές και οι αυτοδιοικητικές συνέπειες

 19/01/2023 15:00

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Όλα δείχνουν πως οι εθνικές εκλογές βαδίζουν για τέλος Απριλίου το νωρίτερο, κάποιοι άρχισαν να μιλούν και για τέλος Μαΐου για τις εκλογές με την απλή αναλογική και την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου για τις εκλογές με την ενισχυμένη, αν χρειαστεί να γίνουν. Να υπενθυμίσω πως το 2019 οι ευρωεκλογές διεξήχθησαν στις 26 Μαΐου και οι εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου.

Είναι ολοφάνερο πως υπάρχει πλέον μία άμεση σχέση μεταξύ των εθνικών εκλογών με τις αυτοδιοικητικές. Εννοείται πως αν, όπως εκτιμούσαν κάποιοι, οι εθνικές εκλογές διεξάγονταν το φθινόπωρο του 2022 αυτή η σχέση θα ήταν πολύ πιο χαλαρή. Σήμερα όμως οι ασχολούμενοι με τα αυτοδιοικητικά θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τούς εξής παράγοντες:

1. Μετά από δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, στο εκλογικό σώμα θα έχει επέλθει μία κούραση και είναι λογικό το ενδιαφέρον για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές να είναι περιορισμένο. Επιπλέον -και αυτό είναι εξίσου σημαντικό- αυτές οι εκλογές, επειδή θα διεξαχθούν αμέσως μετά τις βουλευτικές, θα είναι άνευ πολιτικού ενδιαφέροντος. Δεν θα στέλνουν κανένα πολιτικό μήνυμα. Τι μήνυμα να στείλεις τρεις μήνες μετά τις εκλογές;

2. Οι μηχανισμοί των κομμάτων θα είναι εξαντλημένοι από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Συνεπώς, οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα πρέπει να διαθέτουν δικούς τους μηχανισμούς, κάτι που εξ αντικειμένου ευνοεί τους νυν δημάρχους και περιφερειάρχες.

3. Τα κόμματα, επειδή θα έχουν δαπανήσει σημαντικά ποσά στις δύο βουλευτικές εκλογικές αναμετρήσεις, με μεγάλη δυσκολία θα χρηματοδοτήσουν τους αυτοδιοικητικούς υποψηφίους που υποστηρίζουν. Αυτό σημαίνει πως οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, αν δεν έχουν ίδια κεφάλαια, θα πρέπει ήδη να αρχίσουν να αναζητούν χρηματοδότες.

4. Ένα είναι βέβαιο. Αν τελικά σχηματισθεί συνεργατική κυβέρνηση η σύνθεσή της θα επηρεάσει και τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο επίπεδο των συμμαχιών. Δηλαδή, θα είναι αδιανόητο να συμπράξει η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικό επίπεδο και το ΠΑΣΟΚ στις τρείς μεγάλες πόλεις να κατεβάσει για δήμαρχο κοινό υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται πως σε περίπτωση αυτοδυναμίας τα πράγματα απλοποιούνται.

5. Λόγω και του εκλογικού νόμου, αλλά και της δεδομένης οικονομικής δυσπραγίας για εξεύρεση χρηματοδοτών, θα περιοριστεί το φαινόμενο των λεγόμενων «ανταρτών», κάτι που θα αφήσει ελεύθερο χώρο και άνεση κινήσεων στους υποψηφίους που υποστηρίζονται έμμεσα ή άμεσα από τα κόμματα.

6. Οι εθνικές εκλογές θα απασχολήσουν τα στελέχη των κομμάτων κι έτσι η σύνταξη των αυτοδιοικητικών προγραμμάτων εξ ανάγκης, θα καθυστερήσει. Τουλάχιστον στα δύο μεγάλα κόμματα η διακύβευση είναι η κεντρική εξουσία και στην κατάκτησή της θα ριχτεί όλος ο κομματικός μηχανισμός. Τα αυτοδιοικητικά προγράμματα μετά τα μπάνια του λαού.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι επόμενο, σήμερα το ενδιαφέρον για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές να περιορίζεται σε έναν μικρόκοσμο. Γίνονται βολιδοσκοπήσεις, δηλώνονται προθέσεις, όμως είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσει από τώρα ένας υποψήφιος τον αγώνα του, και μετά τις εθνικές εκλογές πιθανόν να είναι πολύ αργά. Όποιος λύσει αυτή την εξίσωση, κερδίζει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.01.2023

Δημοφιλείς Απόψεις