Λόγια του Βαρδάρη

  • Οι εκλογές σε ΠΑΜΑΚ και ΑΠΘ, ο τέως πρύτανης που... παραμένει και η φωτογραφία του Ζέρβα. Γράφει ο Σαλονικιός
    09/05/2023 10:52

    Οι εκλογές σε ΠΑΜΑΚ και ΑΠΘ, ο τέως πρύτανης που... παραμένει και η φωτογραφία του Ζέρβα. Γράφει ο Σαλονικιός

    Το 2023 είναι χρονιά εκλογών, σε πολλά διαφορετικά πεδία. Κατ' αρχάς εθνικές, οι οποίες φαίνεται μάλιστα πως θα είναι διπλές, 21 Μαΐου και 2 Ιουλίου. Εκλογές αυτοδιοικητικές, 8 και 15 Οκτωβρίου, εκλογές πιθανότατα στα Επιμελητήρια, κάπου προς το τέλος του 2023.

    Αυτή την περίοδο εξελίσσονται και οι διαδικασίες εκλογής των νέων διοικήσεων και νέων πρυτάνεων σε διάφορα πανεπιστήμια. Ήδη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στις 3 Μαΐου εξελέγησαν τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης τα οποία συνέρχονται αυτές τις μέρες για να επιλέξουν και τα πέντε εξωτερικά μέλη από τον κατάλογο των συνολικά 18 υποψηφίων.

    Ελπίζω αυτή τη φορά η διαδικασία να ολοκληρωθεί γιατί, θυμίζω, πως σε αυτό ακριβώς το στάδιο είχε κολλήσει η πρώτη απόπειρα εκλογής Συμβουλίου με αποτέλεσμα η διαδικασία να κηρυχθεί άγονη και να επαναληφθεί.

    Εκλογικός πυρετός επικρατεί τις ημέρες αυτές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εδώ οι διαδικασίες είναι λίγο πιο πίσω καθώς η εκλογή των έξι εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης έχει οριστεί να γίνει στις 24 Μαΐου. Οι υποψήφιοι για τις έξι θέσεις ανέρχονται συνολικά σε 15.

    Κάποιοι εξ αυτών έχουν κάπως ξεχωρίσει, ωστόσο, θα αποφύγω προς το παρόν εκτιμήσεις, καθώς υπάρχει ακόμη επαρκής χρόνος ώστε να ξεδιπλώσουν όλοι τη στρατηγική τους. Πληροφορούμαι ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι επισκέπτονται ένα προς ένα, τα 41 Τμήματα του ΑΠΘ προκειμένου να συνομιλήσουν με τους εκλέκτορες. Μάλιστα, δύο Σχολές, η Πολυτεχνική και η Επιστημών Υγείας έχουν προγραμματίσει να διοργανώσουν συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων.

    Θυμίζω ότι μετά την εκλογή του 15μελους Συμβουλίου, τα μέλη του θα αναδείξουν τον νέο πρύτανη ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου. Έως τότε πρύτανης είναι ο Δημήτρης Κωβαίος ο οποίος εξελέγη προ ημερών από τη Σύγκλητο, μετά την παραίτηση του Νίκου Παπαϊωάννου που αποφάσισε να πολιτευτεί με τη ΝΔ, συμμετέχοντας στην ένατη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

    Παρότι, πάντως, παραιτήθηκε από πρύτανης και εξελέγη και ο διάδοχός του, μαθαίνω ότι ο Παπαϊωάννου εξακολουθεί να καταλαμβάνει το γραφείο του πρύτανη στον έβδομο όροφο του κτιρίου Διοίκησης. Προφανώς θέλει το χρόνο του για να συμφιλιωθεί με τη νέα κατάσταση...

    Το σάπιο δέντρο

    Μία από τις αποφάσεις του για τις οποίες ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις είναι αυτή της κοπής χιλιάδων δέντρων από διάφορες περιοχές της πόλης με το αιτιολογικό ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα (ασθένειες ή και μη αναστρέψιμες φθορές). Η διοίκηση του δήμου διαβεβαιώνει μάλιστα ότι στη θέση των δέντρων που αποψιλώνονται θα μπουν νέα και ακόμη περισσότερα.

    Όπως έχω γράψει και πριν από λίγο καιρό, η αντικατάσταση των δέντρων θα μπορούσε να γίνει σταδιακά, σε βάθος πέντε και πλέον χρόνων, ώστε να μην στερηθεί η πόλη με μιας, το έτσι κι αλλιώς ελάχιστο πράσινο που διαθέτει. Επιπλέον, κάνοντας μια βόλτα γύρω από τους διάσπαρτους αποκεφαλισμένους κορμούς, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι “μαζί με τα ξερά, την πληρώνουν και τα χλωρά”.

    Ότι δηλαδή, κόπηκαν και δέντρα των οποίων οι κορμοί μόνον σε ασθενικά και επικίνδυνα δέντρα δεν παραπέμπουν.

    Το θέμα αυτό το βρίσκει μπροστά του ο Ζέρβας στις διάφορες περιοδείες που κάνει στις γειτονιές. Πληροφορούμαι ότι κατά την προ ημερών επίσκεψή του στην περιοχή της Μπότσαρη, πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για την κοπή των δέντρων στην οδό Κρήτης, ήταν περί τα 180 αν θυμάμαι καλά. Τότε ο δήμαρχος έβγαλε το κινητό του και τους έδειξε φωτογραφία κορμού ενός δέντρου ο οποίος ήταν σάπιος, θέλοντας να τους πείσει ότι η κοπή αυτών των δέντρων ήταν αναγκαστική επιλογή.

    Βεβαίως, ο καθείς μπορεί να αντιπαραθέσει αντίστοιχες φωτογραφίες με ρωμαλέους, καίτοι αποκεφαλισμένους πλέον κορμούς, αλλά αυτό δεν οδηγεί πουθενά.

    Σημασία έχει ότι η Θεσσαλονίκη γίνεται φτωχότερη όσον αφορά το πράσινο, σε μια στιγμή μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη.