Λόγια του Βαρδάρη

  • Οι δημοσκοπήσεις σε δήμους, ο νέος σύμβουλος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και μία επανόρθωση. Γράφει ο Σαλονικιός
    21/03/2023 11:33

    Οι δημοσκοπήσεις σε δήμους, ο νέος σύμβουλος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και μία επανόρθωση. Γράφει ο Σαλονικιός

    Μετά την αναγκαστική παύση, λόγω του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, οι έρευνες κοινής γνώμης επανέρχονται σιγά σιγά. Εδώ θα αναφερθώ σε δημοσκοπήσεις οι οποίες αφορούν τις δημοτικές εκλογές καθώς οι άλλες, που αφορούν τα κόμματα, γίνονται εν θερμώ και τα συμπεράσματά τους ενδεχομένως να μεταβάλλονται προϊόντος του χρόνου και όσο θα πλησιάζουμε προς την κάλπη.

    Στους δήμους, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Βεβαίως κι εκεί, όπως μου λέει φίλος ερευνητής, πέφτει πολύ άρνηση αυτές τις μέρες, ο κόσμος τα έχει πάρει γενικώς, ωστόσο, όσοι δέχονται να απαντήσουν, προτάσσουν άλλα κριτήρια και λιγότερο το θυμικό.

    Μία έρευνα η οποία έγινε για παράδειγμα στο δήμο Θερμαϊκού, αλλά πριν από το δυστύχημα των Τεμπών φαίνεται να δείχνει ανάμεσα σε ποιους υποψήφιους θα κριθεί η αναμέτρηση. Δεν ξέρω ποσοστά, δεν μου τα αποκαλύπτουν. Ξέρω όμως ότι οι τρεις οι οποίοι θα διεκδικήσουν το αξίωμα του δημάρχου είναι ο νυν Γιώργος Τσαμασλής, ο τέως Γιάννης Μαυρομάτης και ο Θόδωρος Τζέκος.

    Θυμίζω ότι το 2019 πρώτος την πρώτη Κυριακή είχε έρθει ο Μαυρομάτης (33,3%) αλλά έχασε στον δεύτερο γύρο από τον Τσαμασλή (29,1%). Ο Τζέκος ήταν τρίτος (10,39%). Με τον Τσαμασλή έχει συμπράξει ο Σίμος Καψάλας που είχε έρθει πέμπτος το '19 (6,17%) ενώ με τον Μαυρομάτη συμπράττουν ο Γιώργος Χατζηβαλάσης, τέταρτος το '19 (7,32%) και ο Νίκος Παράσχος (5,31%).

    Δημοσκόπηση έγινε προ ημερών και στο δήμο Θεσσαλονίκης για λογαριασμό ενός εκ των φερόμενων υποψηφίων. Τα ποσοστά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία προς το παρόν καθώς το παιχνίδι είναι ακόμη στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου και το τελικό παζλ των υποψηφιοτήτων δεν έχει διαμορφωθεί.

    Φαίνεται, όμως ότι, εκτός του Κωνσταντίνου Ζέρβα ο οποίος έχει διανύσει ήδη αρκετά προεκλογικά χιλιόμετρα, ρόλο στις εκλογές θα παίξουν τόσο ο Στέλιος Αγγελούδης, όσο και ο Γιώργος Ορφανός. Λίγο πιο κάτω, μου λένε, βρίσκεται ο Σπύρος Πέγκας, ενώ οι υπόλοιποι είναι αρκετά χαμηλότερα. Αλλά όπως είπαμε, είναι νωρίς να μιλάμε για αριθμούς.

    Ο Στ. Κωνσταντινίδης

    Μια νέα συνεργασία ξεκίνησε ο γνωστός συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του «Συμβούλου Διοίκησης και Ποιότητας του Συγκοινωνιακού Έργου” στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Όπως εξηγεί το σχετικό δελτίο Τύπου ο Σταύρος ανέλαβε να υποβάλλει προτάσεις για την ποιοτικότερη παροχή των υπηρεσιών του ΚΤΕΛ, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, τη διερεύνηση κάθε καινοτομίας, που υφίσταται σε παγκόσμιο επίπεδο στους τομείς της ασφάλειας και της εξυπηρέτησης των επιβατών κ.ο.κ.

    Το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης έχει συμπληρώσει ήδη 71 χρόνια στις συγκοινωνίες. Μάλιστα, τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια ανέλαβε ξανά δρομολόγια και εντός νομού, τα οποία εκτελούσε κατά την τελευταία εικοσαετία ο ΟΑΣΘ.

    Η ενίσχυση της ηγετικής του ομάδας με την προσθήκη και του Σταύρου έχει να κάνει προφανώς και με την προετοιμασία του ΚΤΕΛ για τον διαγωνισμό τον οποίο είναι υποχρεωμένο να κάνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την ανάθεση των σαράντα λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ, οι οποίες τώρα έχουν εκχωρηθεί στο ΚΤΕΛ με απευθείας ανάθεση.

    Μία επιβεβλημένη επανόρθωση

    Οφείλω μια επανόρθωση σχετικά με κάτι που έγραψα σε χθεσινό σχόλιό μου. Αναφερόμουν συγκεκριμένα σε ένα επεισόδιο μεταξύ δύο αντιδημάρχων του δήμου Θεσσαλονίκης λέγοντας πως έλαβε χώρα στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Το ρεπορτάζ μου ήταν εσφαλμένο κατά το ήμισυ και συγκεκριμένα, όσον αφορά το χώρο και τον χρόνο που συνέβη το επεισόδιο. Αλλά επεισόδιο υπήρξε και μάλιστα σε πολύ υψηλότερους τόνους απ' ότι αρχικά είχα πληροφορηθεί.

    Οι αντιδήμαρχοι Μάκης Κυριζίδης και Σωκράτης Δημητριάδης, πράγματι δεν πλακώθηκαν μέσα στην Εκτελεστική. Δεν θα ήταν εύκολο άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο παρουσία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα. Το επεισόδιο μεταξύ των δύο συνέβη πριν από κάποιες εβδομάδες στο χώρο ενός γραφείου με τους δύο να ανταλλάσσουν απειλές και ύβρεις. Κάποια στιγμή μάλιστα, όπως με ενημερώνει πηγή μου, εκτοξεύτηκε και ένα κινητό τηλέφωνο, χωρίς ευτυχώς να βρει στόχο.

    Αφορμή για τον καβγά αποτέλεσε κάποια εργολαβία που προωθούσε ο ένας αντιδήμαρχος, με απευθείας ανάθεση, όπως το συνηθίζει, με την οποία διαφώνησε ο δεύτερος. Η διαφωνία του δεν αφορούσε την αναγκαιότητα της εργολαβίας, αλλά την τήρηση των νομίμων διαδικασιών.

    Μένω προς το παρόν σ' αυτά, δεν επιθυμώ να αναφερθώ στα υπόλοιπα που πιστέψτε με, έχουν αρκετό ζουμί. Θα το κάνω μόνον εάν παραστεί ανάγκη και ο νοών νοείτω...