Λόγια του Βαρδάρη

  • Ο Ζέρβας στο στέκι του Παπαγεωργόπουλου και ένα καβγαδάκι σε δήμο στα ανατολικά. Γράφει ο Σαλονικιός
    13/01/2023 12:21

    Ο Ζέρβας στο στέκι του Παπαγεωργόπουλου και ένα καβγαδάκι σε δήμο στα ανατολικά. Γράφει ο Σαλονικιός


    Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για τις δημοτικές εκλογές, έστω και εάν απέχουμε ακόμη σχεδόν δέκα μήνες από αυτές, έστω και εάν προηγουμένως θα στηθούν εθνικές κάλπες, μία, μπορεί και δύο φορές. Οι ενδιαφερόμενοι να είναι υποψήφιοι εντείνουν τις προσπάθειές τους, κάνουν συναντήσεις, κλείνουν συμφωνίες, κάποιοι έχουν ανακοινώσει ήδη επισήμως την κάθοδό τους στις εκλογές, άλλοι προγραμματίζουν να το ανακοινώσουν προσεχώς.

    Διερευνητικές επαφές γίνονται ως γνωστόν και στον δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτές οι οποίες αφορούν το χώρο της αντιπολίτευσης έχουν ως αντικείμενο την αναζήτηση μιας κοινής υποψηφιότητας η οποία θα αντιπαρατεθεί στον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

    Προς ώρας, πάντως, παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ διαφόρων παραγόντων, συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Αυτό διόλου δεν στεναχωρεί φυσικά τον Ζέρβα ο οποίος προχωρά το δικό του σχεδιασμό, βάσει του πλάνου το οποίο έχει καταρτίσει.

    Ήδη έχει ανακοινώσει καμιά πενηνταριά υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και συνεχίζει τις επαφές του ώστε να κλείσει και τους επόμενους.

    Την προσεχή Δευτέρα θα έχει και μια πρώτη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, πρώτη μετά την επίσημη ανακοίνωση της νέας υποψηφιότητάς του τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και πρώτη στη νέα χρονιά.

    Η συνάντηση θα γίνει στον πολυχώρο pelosof ο οποίος βρίσκεται στην εμβληματική στοά της Τσιμισκή όπου λειτουργούσε παλαιότερα το ταχυδρομείο της πόλης. Θυμίζω ότι ο χώρος αυτός ήταν ο αγαπημένος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου τον οποίο ο πρώην δήμαρχος χρησιμοποιούσε για προεκλογικό του κέντρο.

    Προβλήματα με τα ΜΑΠ

    Μένω στο δήμο Θεσσαλονίκης καθώς, όπως μαθαίνω, παρατηρούνται δυσκολίες όσον αφορά τη χορήγηση Μέτρων Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους. Στο τέλος του 2022 ολοκληρώθηκαν επιτέλους οι διαγωνισμοί για την προμήθεια των ΜΑΠ (φόρμες εργασίας, άρβυλα, γάντια, προστατευτικά προσώπου κ.λπ.) και περίπου οι μισοί από τους συνολικά δέκα προμηθευτές έχουν αρχίσει τις παραδόσεις.

    Οι υπόλοιποι κλωτσάνε γιατί, όπως λένε, όταν είχαν καταθέσει τις προσφορές τους υπήρχαν άλλες τιμές στην αγορά και με άλλες, υψηλότερες καλούνται τώρα να παραδώσουν. Γι' αυτό και ζητάνε αναθεώρηση των τιμολογίων κατά τουλάχιστον 20%, κάτι βεβαίως που δεν είναι εύκολο.

    Συνεπώς, κάποιοι από τους περίπου 1.500 εργαζόμενους που δικαιούνται ΜΑΠ θα πάρουν κάποιες προμήθειες προς το τέλος του μήνα, για τις υπόλοιπες υπάρχει αβεβαιότητα.

    Στο μεταξύ, έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους από 310 ευρώ στον καθένα έναντι των ΜΑΠ που δικαιούνταν για τα προηγούμενα χρόνια 2018-2020, αλλά δεν τους είχαν δοθεί.

    Ωστόσο, το σωματείο των εργαζομένων θεωρεί πως τα χρήματα είναι πολύ λίγα γι' αυτό και έχει καταθέσει αγωγή σε βάρος του δήμου η οποία θα εκδικαστεί έως τον Μάρτιο. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν από 200 έως 900 ευρώ, κατά περίπτωση, ανάλογα με το πόστο τους, πέραν των 310 που έχουν πάρει.

    Καβγαδάκι

    Ας φύγουμε όμως από το κέντρο να πάμε λιγάκι ανατολικότερα όπου επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ζυμώσεις. Ζυμώσεις όχι μόνον διαπαραταξιακές, όχι μόνον μεταξύ διαφόρων οι οποίοι ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν το αξίωμα του δημάρχου στον συγκεκριμένο δήμο. Υπάρχουν και ζυμώσεις... ενδοπαραταξιακές και συγκεκριμένα στην παράταξη η οποία διοικεί το δήμο.

    Μαθαίνω λοιπόν, ότι στο σχήμα της διοίκησης επήλθε ρήξη τις τελευταίες μέρες, με αφορμή όχι πολιτικές διαφωνίες, αλλά κυρίως προσωπικές. Για ένα καβγαδάκι πρόκειται, όπως μου λένε, μεταξύ δύο κορυφαίων παραγόντων της διοίκησης, πιο κορυφαίων δεν γίνεται, το οποίο όμως, εάν δεν εκτονωθεί, ίσως στο προσεχές μέλλον να προκαλέσει και πολιτικές παρενέργειες.

    Το παρακολουθώ και θα σας έχω νεότερα, λίαν προσεχώς.