ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Ζάεφ ξεγυμνώνει τους εθνομηδενιστές

 10/12/2018 09:02

Είχαμε επισημάνει πως η συμφωνία των Πρεσπών αφήνει πολλά κενά τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν λαβή για πολλές ερμηνείες, που θα αντιστρατεύονταν τα εθνικά μας συμφέροντα. Μάλιστα είχαμε τονίσει πως ο Ζάεφ, για να κερδίσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας του, θα μπορούσε κατά την συνταγματική αναθεώρηση να «παίξει» με την αμφισημία κάποιων λέξεων. Και όλα αυτά έγιναν πολύ σύντομα.

Ήταν προφανές πως τόσο το θέμα της γλώσσας όσο και το θέμα της εθνότητας θα ήταν η πηγή πολλών προβλημάτων και το εφαλτήριο για την επαναφορά του ιστορικού αλυτρωτισμού από το παράθυρο.

Τα όσα είπε προχθές ο πρωθυπουργός της FYROM για την διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας είναι δηλωτικό των προθέσεων του να διαστείλει την ερμηνεία της συνθήκης των Πρεσπών υπέρ των συμφερόντων της χώρας του. Και βέβαια ο Ζάεφ καλώς πράττει, γιατί υπηρετεί έτσι την δική του πατρίδα. Εμείς τι κάνουμε; Η δική μας η κυβέρνηση τι κάνει; Πώς αντιδρά σε αυτήν την αυθαίρετη ερμηνεία της συνθήκης που η ίδια υπέγραψε. Μέχρι και ο αρχιτέκτονας αυτής της συμφωνίας, ο πρώην υπουργός Ν. Κοτζιάς, αγανάκτησε με την συμπεριφορά του πρωθυπουργού της FYROM. Νομίζω πως ο Α. Τσίπρας ελάχιστα πλέον μπορεί να κάνει. Έχει υποσχεθεί, ως delivery boy, στους Αμερικάνους και στους Γερμανούς πως θα τελειώσει το Σκοπιανό ζήτημα. Και έλαβε ήδη το αντίδωρο του. Την μη περικοπή των συντάξεων. Και όχι μόνον αυτό. Οι δανειστές μας κλείνουν τα μάτια τους στο όργιο των προσλήψεων, οχυρωμένοι δήθεν πίσω από το «ματωμένο» υπερπλεόνασμα.

Εξάλλου και οι πρόσφατες δηλώσεις υποστήριξης του Αμερικάνου πρεσβευτή προς την κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι άσχετες με την συμφωνία των Πρεσπών. Συνεπώς ο Α. Τσίπρας εισέπραξε προκαταβολικά το τίμημα του εθνομηδενισμού του και βέβαια τώρα δεν μπορεί να υπαναχωρήσει.

Και ο Π. Καμμένος; και οι ΑΝΕΛ; Αυτοί τι κάνουν; Έχουν ξεπουλήσει στο εφταχίλιαρο που παίρνουν κάθε μήνα κάθε εθνική ευαισθησία; Πού είναι οι λεονταρισμοί του Π. Καμμένου; Έχει κρυφτεί. Ο Ζάεφ τα γνωρίζει όλα αυτά, καθώς και ο ίδιος πήρε ανταλλάγματα. Ήταν μια συμφωνία do ut des. Με μια μόνον διαφορά. Ο πρωθυπουργός της FYROM υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τις πάγιες διεκδικήσεις της δικής του πατρίδας. Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός, για να διασωθεί πολιτικά, παραιτήθηκε από την εθνική γραμμή που κράτησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Βέβαια, αυταπατάται αν πιστεύει πως θα τον σώσει ο Πάγιατ ή η Μογκερίνι. Αυτοί δεν ψηφίζουν στην Ελλάδα. Ας τολμήσει ο Α. Τσίπρας να κάνει μια περιοδεία στην Β. Ελλάδα και τότε θα καταλάβει πόσο μεγάλο είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό κόστος από αυτήν την συμφωνία. Δεν αναφέρομαι στο εθνικό κόστος, γιατί αυτό δεν ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό.

Η όλη εξέλιξη της υπόθεσης της συμφωνίας των Πρεσπών αφήνει έκθετους και όλους αυτούς από την Κεντροαριστερά που δήλωσαν πως θα την υπερψηφίσουν, όταν θα έρθει στην Βουλή για επικύρωση. Συγχρόνως, δικαιώνει πλήρως τόσο τον Κ. Μητσοτάκη όσο και την Φ. Γεννηματά που, ευθύς εξ αρχής, τήρησαν την εθνική γραμμή που χαράκτηκε από την δεκαετία του 90. Η στιγμή της κρίσεως πλησιάζει και όλοι θα κριθούν από την ψήφο τους στο Ελληνικό κοινοβούλιο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Δεκεμβρίου 2018

Δημοφιλείς Απόψεις