ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο τομέας της "νεοτραπεζικής" στην Ελλάδα προσελκύει το ενδιαφέρον στρατηγικών και θεσμικών επενδυτών

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στοχεύει στον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης του covid-19 και στην αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 7%

 18/05/2022 23:36

Ο τομέας της "νεοτραπεζικής" στην Ελλάδα προσελκύει το ενδιαφέρον στρατηγικών και θεσμικών επενδυτών

Ο τομέας της «νεοτραπεζικής» στην Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον, τόσο στρατηγικών όσο και θεσμικών επενδυτών, ενώ πλεονεκτήματα υπάρχουν και για την ίδρυση Μονάδων Παροχής Κοινών Υπηρεσιών (Shared Services Centers) ως υποστηρικτικά υποκαταστήματα πολυεθνικών ομίλων.

Αυτά επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στο 2nd INVESTING IN GREECE LAW FORUM που διοργάνωσε, πρόσφατα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η CLEON Conferences & Communications στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, ανέφερε ότι «στην κρίσιμη οικονομική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος στοχεύει να αποτελέσει τη βάση για το νέο μοντέλο παραγωγικών επενδύσεων της χώρας. Εξαλείφοντας πολλές από τις αδυναμίες των προηγούμενων, σκοπεύει στην εφαρμογή χρονοδιαγραμμάτων στην αξιολόγηση, στην απλοποίηση καταχώρισης στοιχείων μέσω της διασύνδεσης πληροφοριακών συστημάτων, στην ευκολότερη πιστοποίηση ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων. Στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο, τα καθεστώτα ενισχύσεων έχουν θεματικό προσανατολισμό, με έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας προβλέποντας ενισχύσεις σε επενδυτικά σχέδια ψηφιακού μετασχηματισμού, πράσινης μετάβασης, επιχειρηματικής εξωστρέφειας και συμμετοχής σε ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας. Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις, η επιβολή του εθνικού ορίου των 10 εκατ. ευρώ ανά μεμονωμένη επένδυση, αντί της εφαρμογής των μέγιστων ορίων που επιτρέπονται από την ΕΕ, περιορίζει την κινητοποίηση σε επενδύσεις μικρότερης κλίμακας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στοχεύει στον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης του covid-19 και στην αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 7% με επιχορηγήσεις άνω των 500 εκατ. για ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων αλλά και σημαντικούς πόρους για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Είναι απαραίτητο να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση των δράσεων όπως και αναγκαία παραμένει η παροχή επενδυτικών κινήτρων σε μεσαίες ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις».

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, τόνισε πως «η ελληνική οικονομία είναι καλύτερα οχυρωμένη και, έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας, με τα προγράμματα προσαρμογής, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις. Ώστε οι πληθωριστικές πιέσεις να μην αποτελέσουν τροχοπέδη για την συνέχιση των επενδύσεων στη χώρα μας. Ώστε τα μηνύματα, που λαμβάνουμε καθημερινά από το εξωτερικό αναφορικά με την έλευση επενδύσεων, και είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα, να συνεχιστούν».

Στην ενότητα με θέμα: «Ο νέος επενδυτικός νόμος καινοτομίες και προοπτικές», ο Ιωάννης Χάμπας, Associate Advisor Τομέας Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Δικτύων και Περιφερειακής Πολιτικής του ΣΕΒ, αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό νόμο ως μια επενδυτική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη». Η Αναστασία Μανδραβέλη, δικηγόρος Παρισίων, DESS Δίκαιο Βιοτεχνολογίας - ΕMBA HEC, επικεφαλής τμήματος Ελλάδας DS AVOCATS ανέλυσε πως στην γαλλική πρακτική, υπάρχει η δυνατότητα και για δημοσίους υπαλλήλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, να δημιουργούν/συμμετέχουν και να εξελίσσουν εταιρείες υλοποίησης των ερευνητικών εργασιών τους.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε παραδείγματα συμβάσεων καινοτομίας τις οποίες εκπόνησε στην Γαλλία, με τις οποίες επιτεύχθηκε νόμιμη διαφανής σύμπραξη συμφερόντων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και θεραπείες που προέρχονται από χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης, αφετέρου να δημιουργηθούν νέα έσοδα για την έρευνα και την ανάπτυξη της Υγείας.

Η Κατερίνα Σκουτέλη, Head of Legal (PhD), Tikun Olam μίλησε για την φαρμακευτική κάνναβη και αναφέρθηκε στις νομικές προκλήσεις αλλά και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Η «Ελληνικός Χρυσός» υλοποιεί τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα

Στην ενότητα με θέμα: «Εμβληματικές επενδύσεις και νομικά εμπόδια» η Ναταλί Κεδίκογλου, General Counsel (Greece) Eldorado Gold/ Hellas Gold SA περιέγραψε την αδειοδοτική διαδικασία για την τριπλή μεταλλευτική επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (Στρατώνι, Ολυμπιάδα και Σκουριές) της Eldorado Gold/Ελληνικός Χρυσός.

«Από το 2012, η "Ελληνικός Χρυσός" υλοποιεί τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα και όπως συχνά συμβαίνει με τους πρωτοπόρους, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις για να προχωρήσει η υλοποίησή της και η λειτουργία των μεταλλείων. Η εμπειρία της "Ελληνικός Χρυσός" και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά το έργο των μεταλλείων Κασσάνδρας και έχει επιβεβαιωθεί με δεκάδες αποφάσεις, κατέληξε να είναι σημείο αναφοράς για τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσει μία επένδυση του είδους της αλλά και τις διεξόδους για την επίλυσή τους.

Η νέα Επενδυτική Συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου - Ελληνικού Χρυσού που κυρώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων τον Μάρτιο του 2021 εναρμονίζει τους όρους υλοποίησης με τους αντίστοιχους άλλων άμεσων ξένων επενδύσεων μεγάλου βεληνεκούς στη χώρα, περιέχει τις απαραίτητες προβλέψεις για την εφαρμογή σύνθετων χρηματοδοτήσεων και παρέχει ένα σαφές πλαίσιο για να ολοκληρωθεί πρόσθετη επένδυση άνω των 1,9 δισ. δολαρίων (σε ορίζοντα 25ετίας) με προοπτική 3.000 άμεσων θέσεων εργασίας, ενώ τα άμεσα και έμμεσα έσοδα του Δημοσίου υπολογίζονται σε περισσότερο από 2 δισ.».

Στην συνέχεια η Ντορίνα Παπαδημητρίου, διευθύντρια Νομικής Υποστήριξης Διεθνών Δραστηριοτήτων και Οικονομικών Υπηρεσιών, Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων, ανέλυσε το νομικό καθεστώς για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και παρουσίασε προτάσεις βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου.

Ο Βασίλης Οικονομίδης, Managing Parnter της VDI Law Firm, εστίασε στην ίδρυση Μονάδων Παροχής Κοινών Υπηρεσιών (Shared Services Centers) ως υποστηρικτικά υποκαταστήματα πολυεθνικών ομίλων, μία δυναμικά εξελισσόμενη παγκόσμια τάση, που αποτελεί για την Ελλάδα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας. Ο κ. Οικονομίδης ανέλυσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας προκειμένου να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο εγκατάστασης και λειτουργίας Shared Services Centers, επωφελούμενη -μεταξύ άλλων- από την ταχεία τεχνολογική ανάπτυξη και την αλλαγή του μοντέλου στην αγορά εργασίας».

Η εισήγηση του Νικολάου Μουσά, διευθύνοντος εταίρου της ΜΟΥΣΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ επικεντρώθηκε σε ανάλυση και προτάσεις για βελτίωση του πλαισίου επίλυσης των διαφορών που αναφύονται στο πλαίσιο των επενδύσεων επ' αφορμή των χρηματοδοτικών κυρίως κινήτρων που προσφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος 4887/2022.

Ο Μιχάλης Χειμώνας, γενικός διευθυντής, ΣΦΕΕ αναφέρθηκε στον συμψηφισμό του clawback με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης υπό καθεστώς RRF, ενώ η ομιλία του Όμηρου Σαρίκα, Managing Partner (CEO), Brookstreet Equity Partners LLP επικεντρώθηκε στο πως βλέπουν οι επενδυτές το να επενδύσουν στις Ελλάδα.

Επιδίωξη η μεγαλύτερη δυνατή προσέλκυση «έξυπνων επενδυτικών κεφαλαίων» από το εξωτερικό

«Το νομικό πλαίσιο των επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής» ήταν το θέμα της ενότητας στην οποία ο Μιχαήλ Δρίτσας διευθυντής Γραφείου του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρ. Δήμα, παρουσίασε τις θεμελιακές αλλαγές που έχουν συντελεσθεί την τελευταία τριετία μέσα από τη νομοθεσία για την έρευνα και την καινοτομία.

Ο Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος, HELLENIC DEVELOPMENT BANK FOR INVESTMENTS ανέφερε ότι: «Τα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΑΤΕ (π. ΤΑΝΕΟ), ύψους 2,1 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμων υπό διαχείριση πόρων, απευθύνονται σε fund managers (GPs) για να δημιουργήσουν επενδυτικά ταμεία (Fund), που θα επενδύουν σε Ελληνικές (δυναμικές μικρομεσαίες κυρίως και startup) επιχειρήσεις με τη μορφή equity ή quasi equity. Παράλληλα, στοχεύουμε να λειτουργήσουμε ως επενδυτικός καταλύτης με προστιθέμενη αξία και να υποστηρίξουμε περεταίρω το οικοσύστημα των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών της πατρίδας μας. Και μέσω των στρατηγικών συνεργασιών και συμφωνιών που έχουμε συνάψει με συναφείς διεθνείς οργανισμούς, να επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλκυση "έξυπνων επενδυτικών κεφαλαίων" από το εξωτερικό για να επενδύσουν σε Ελληνικά σχήματα Venture Capital & Private Equity Fund».

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Consulting KPMG in Greece, Κωνσταντίνος Δήμος, αναφέρθηκε στα κίνητρα επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής και τέλος, ο Λούης Λοΐζος, συνέταιρος της Loizou & Co και πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Τεχνολογίας αναφέρθηκε στο «μέλλον της «νεοτραπεζικής» και ψηφιακής τραπεζικής στην Ελλάδα». Συγκριμένα τόνισε ότι: «Ο τομέας της "νεοτραπεζικής" στην Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο στρατηγικών όσο και θεσμικών επενδυτών. Για παράδειγμα, η πρόσφατη εξαγορά του 49% της Viva Wallet από την JP Morgan. Ενώ, τέλη του 2021 το Velocity Partners μαζί με την TECS Capital και την Everpay επένδυσαν σε pre-seed στάδιο στην ελληνική startup Finloup».

Ο τομέας της «νεοτραπεζικής» στην Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον, τόσο στρατηγικών όσο και θεσμικών επενδυτών, ενώ πλεονεκτήματα υπάρχουν και για την ίδρυση Μονάδων Παροχής Κοινών Υπηρεσιών (Shared Services Centers) ως υποστηρικτικά υποκαταστήματα πολυεθνικών ομίλων.

Αυτά επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στο 2nd INVESTING IN GREECE LAW FORUM που διοργάνωσε, πρόσφατα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η CLEON Conferences & Communications στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, ανέφερε ότι «στην κρίσιμη οικονομική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος στοχεύει να αποτελέσει τη βάση για το νέο μοντέλο παραγωγικών επενδύσεων της χώρας. Εξαλείφοντας πολλές από τις αδυναμίες των προηγούμενων, σκοπεύει στην εφαρμογή χρονοδιαγραμμάτων στην αξιολόγηση, στην απλοποίηση καταχώρισης στοιχείων μέσω της διασύνδεσης πληροφοριακών συστημάτων, στην ευκολότερη πιστοποίηση ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων. Στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο, τα καθεστώτα ενισχύσεων έχουν θεματικό προσανατολισμό, με έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας προβλέποντας ενισχύσεις σε επενδυτικά σχέδια ψηφιακού μετασχηματισμού, πράσινης μετάβασης, επιχειρηματικής εξωστρέφειας και συμμετοχής σε ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας. Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις, η επιβολή του εθνικού ορίου των 10 εκατ. ευρώ ανά μεμονωμένη επένδυση, αντί της εφαρμογής των μέγιστων ορίων που επιτρέπονται από την ΕΕ, περιορίζει την κινητοποίηση σε επενδύσεις μικρότερης κλίμακας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στοχεύει στον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης του covid-19 και στην αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 7% με επιχορηγήσεις άνω των 500 εκατ. για ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων αλλά και σημαντικούς πόρους για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Είναι απαραίτητο να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση των δράσεων όπως και αναγκαία παραμένει η παροχή επενδυτικών κινήτρων σε μεσαίες ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις».

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, τόνισε πως «η ελληνική οικονομία είναι καλύτερα οχυρωμένη και, έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας, με τα προγράμματα προσαρμογής, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις. Ώστε οι πληθωριστικές πιέσεις να μην αποτελέσουν τροχοπέδη για την συνέχιση των επενδύσεων στη χώρα μας. Ώστε τα μηνύματα, που λαμβάνουμε καθημερινά από το εξωτερικό αναφορικά με την έλευση επενδύσεων, και είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα, να συνεχιστούν».

Στην ενότητα με θέμα: «Ο νέος επενδυτικός νόμος καινοτομίες και προοπτικές», ο Ιωάννης Χάμπας, Associate Advisor Τομέας Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Δικτύων και Περιφερειακής Πολιτικής του ΣΕΒ, αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό νόμο ως μια επενδυτική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη». Η Αναστασία Μανδραβέλη, δικηγόρος Παρισίων, DESS Δίκαιο Βιοτεχνολογίας - ΕMBA HEC, επικεφαλής τμήματος Ελλάδας DS AVOCATS ανέλυσε πως στην γαλλική πρακτική, υπάρχει η δυνατότητα και για δημοσίους υπαλλήλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, να δημιουργούν/συμμετέχουν και να εξελίσσουν εταιρείες υλοποίησης των ερευνητικών εργασιών τους.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε παραδείγματα συμβάσεων καινοτομίας τις οποίες εκπόνησε στην Γαλλία, με τις οποίες επιτεύχθηκε νόμιμη διαφανής σύμπραξη συμφερόντων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και θεραπείες που προέρχονται από χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης, αφετέρου να δημιουργηθούν νέα έσοδα για την έρευνα και την ανάπτυξη της Υγείας.

Η Κατερίνα Σκουτέλη, Head of Legal (PhD), Tikun Olam μίλησε για την φαρμακευτική κάνναβη και αναφέρθηκε στις νομικές προκλήσεις αλλά και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Η «Ελληνικός Χρυσός» υλοποιεί τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα

Στην ενότητα με θέμα: «Εμβληματικές επενδύσεις και νομικά εμπόδια» η Ναταλί Κεδίκογλου, General Counsel (Greece) Eldorado Gold/ Hellas Gold SA περιέγραψε την αδειοδοτική διαδικασία για την τριπλή μεταλλευτική επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (Στρατώνι, Ολυμπιάδα και Σκουριές) της Eldorado Gold/Ελληνικός Χρυσός.

«Από το 2012, η "Ελληνικός Χρυσός" υλοποιεί τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα και όπως συχνά συμβαίνει με τους πρωτοπόρους, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις για να προχωρήσει η υλοποίησή της και η λειτουργία των μεταλλείων. Η εμπειρία της "Ελληνικός Χρυσός" και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά το έργο των μεταλλείων Κασσάνδρας και έχει επιβεβαιωθεί με δεκάδες αποφάσεις, κατέληξε να είναι σημείο αναφοράς για τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσει μία επένδυση του είδους της αλλά και τις διεξόδους για την επίλυσή τους.

Η νέα Επενδυτική Συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου - Ελληνικού Χρυσού που κυρώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων τον Μάρτιο του 2021 εναρμονίζει τους όρους υλοποίησης με τους αντίστοιχους άλλων άμεσων ξένων επενδύσεων μεγάλου βεληνεκούς στη χώρα, περιέχει τις απαραίτητες προβλέψεις για την εφαρμογή σύνθετων χρηματοδοτήσεων και παρέχει ένα σαφές πλαίσιο για να ολοκληρωθεί πρόσθετη επένδυση άνω των 1,9 δισ. δολαρίων (σε ορίζοντα 25ετίας) με προοπτική 3.000 άμεσων θέσεων εργασίας, ενώ τα άμεσα και έμμεσα έσοδα του Δημοσίου υπολογίζονται σε περισσότερο από 2 δισ.».

Στην συνέχεια η Ντορίνα Παπαδημητρίου, διευθύντρια Νομικής Υποστήριξης Διεθνών Δραστηριοτήτων και Οικονομικών Υπηρεσιών, Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων, ανέλυσε το νομικό καθεστώς για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και παρουσίασε προτάσεις βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου.

Ο Βασίλης Οικονομίδης, Managing Parnter της VDI Law Firm, εστίασε στην ίδρυση Μονάδων Παροχής Κοινών Υπηρεσιών (Shared Services Centers) ως υποστηρικτικά υποκαταστήματα πολυεθνικών ομίλων, μία δυναμικά εξελισσόμενη παγκόσμια τάση, που αποτελεί για την Ελλάδα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας. Ο κ. Οικονομίδης ανέλυσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας προκειμένου να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο εγκατάστασης και λειτουργίας Shared Services Centers, επωφελούμενη -μεταξύ άλλων- από την ταχεία τεχνολογική ανάπτυξη και την αλλαγή του μοντέλου στην αγορά εργασίας».

Η εισήγηση του Νικολάου Μουσά, διευθύνοντος εταίρου της ΜΟΥΣΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ επικεντρώθηκε σε ανάλυση και προτάσεις για βελτίωση του πλαισίου επίλυσης των διαφορών που αναφύονται στο πλαίσιο των επενδύσεων επ' αφορμή των χρηματοδοτικών κυρίως κινήτρων που προσφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος 4887/2022.

Ο Μιχάλης Χειμώνας, γενικός διευθυντής, ΣΦΕΕ αναφέρθηκε στον συμψηφισμό του clawback με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης υπό καθεστώς RRF, ενώ η ομιλία του Όμηρου Σαρίκα, Managing Partner (CEO), Brookstreet Equity Partners LLP επικεντρώθηκε στο πως βλέπουν οι επενδυτές το να επενδύσουν στις Ελλάδα.

Επιδίωξη η μεγαλύτερη δυνατή προσέλκυση «έξυπνων επενδυτικών κεφαλαίων» από το εξωτερικό

«Το νομικό πλαίσιο των επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής» ήταν το θέμα της ενότητας στην οποία ο Μιχαήλ Δρίτσας διευθυντής Γραφείου του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρ. Δήμα, παρουσίασε τις θεμελιακές αλλαγές που έχουν συντελεσθεί την τελευταία τριετία μέσα από τη νομοθεσία για την έρευνα και την καινοτομία.

Ο Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος, HELLENIC DEVELOPMENT BANK FOR INVESTMENTS ανέφερε ότι: «Τα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΑΤΕ (π. ΤΑΝΕΟ), ύψους 2,1 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμων υπό διαχείριση πόρων, απευθύνονται σε fund managers (GPs) για να δημιουργήσουν επενδυτικά ταμεία (Fund), που θα επενδύουν σε Ελληνικές (δυναμικές μικρομεσαίες κυρίως και startup) επιχειρήσεις με τη μορφή equity ή quasi equity. Παράλληλα, στοχεύουμε να λειτουργήσουμε ως επενδυτικός καταλύτης με προστιθέμενη αξία και να υποστηρίξουμε περεταίρω το οικοσύστημα των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών της πατρίδας μας. Και μέσω των στρατηγικών συνεργασιών και συμφωνιών που έχουμε συνάψει με συναφείς διεθνείς οργανισμούς, να επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλκυση "έξυπνων επενδυτικών κεφαλαίων" από το εξωτερικό για να επενδύσουν σε Ελληνικά σχήματα Venture Capital & Private Equity Fund».

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Consulting KPMG in Greece, Κωνσταντίνος Δήμος, αναφέρθηκε στα κίνητρα επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής και τέλος, ο Λούης Λοΐζος, συνέταιρος της Loizou & Co και πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Τεχνολογίας αναφέρθηκε στο «μέλλον της «νεοτραπεζικής» και ψηφιακής τραπεζικής στην Ελλάδα». Συγκριμένα τόνισε ότι: «Ο τομέας της "νεοτραπεζικής" στην Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο στρατηγικών όσο και θεσμικών επενδυτών. Για παράδειγμα, η πρόσφατη εξαγορά του 49% της Viva Wallet από την JP Morgan. Ενώ, τέλη του 2021 το Velocity Partners μαζί με την TECS Capital και την Everpay επένδυσαν σε pre-seed στάδιο στην ελληνική startup Finloup».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία