ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο θρύλος της Οδύσσειας «ζωντανεύει» στη Θεσσαλονίκη

Ρομποτικά ομοιώματα και ηθοποιοί ετοιμάζουν ένα ταξίδι στην εποχή του Ομήρου - Περισσότεροι από 37.000 μαθητές θα επισκεφτούν το θεματικό πάρκο

 18/10/2019 16:10

Ο θρύλος της Οδύσσειας «ζωντανεύει» στη Θεσσαλονίκη

Θεολόγος Ηλιού

Για πρώτη φορά θα ακούσουμε το τραγούδι των Σειρήνων που μάγεψε τους άντρες του Οδυσσέα, θα νιώσουμε τους ανέμους από τον ασκό του Αιόλου και θα αντικρίσουμε τον Κύκλπωμα, την Σκύλα και την Χάρυβδη. Όλα αυτά θα «ζωντανέψουν» στο θεματικό πάρκο «Οδύσσεια» στο NOESIS από 22 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία, καθώς όλο το ταξίδι του Οδυσσέα και τα πλάσματα που συνάντησε θα πάρουν μορφή μέσα από τρισδιάστατα μηχανοκίνητα ομοιώματα των που θα διαθέτουν κίνηση και ήχο. Μέσα από τα σκηνικά και τα τέρατα, θα εμφανίζονται και ηθοποιοί «βγαλμένοι» από μια άλλη εποχή που θα εξιστορούν όσα έγιναν στο ταξίδι του Οδυσσέα. Η ξενάγηση θα είναι διαδραστική, καθώς οι επισκέπτες θα γίνονται μέρος των όσων θα συμβαίνουν στο θεματικό πάρκο.

Το πάρκο δημιουργήθηκε από τις εταιρίες παραγωγής Dream Workers και Eksagon Exhibitions, που έχουν υπογράψει επίσης τα πετυχημένα μυθολογικά πάρκα «Ηρακλής – Οι 12 Άθλοι», «Εργοσάσιο και Μουσείου Σοκολάτας», «Μυστικοί Κόσμοιό του Ευγένιου Τριβιζά» και των πάρκο «Δεινόσαυρων». Η «Οδύσεια» θα φιλοξενηθεί στο χώρο όπου ήταν μέχρι πρόσφατα η αίθουσα με την κινέζικη τεχνολογία. «Τo NOESIS, ένας ανοιχτός χώρος ιδεών, υποδέχεται με χαρά το θεματικό πάρκο “Οδύσσεια”. Ως χώρος εμπειριών και έμπνευσης μικρών και μεγάλων, εισάγουμε έναν σύγχρονο, βιωματικό και συμμετοχικό τρόπο ξενάγησης των επισκεπτών μας» τόνισε στην συνέντευξη τύπου ο διευθυντής Έρευνας Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών, NOESIS, Βασίλης Μάτσος. Αναφερόμενος ο κ. Μάτσος στο θεματικό πάρκο σημείωσε ότι «οι έμπειροι και καταξιωμένοι συνεργάτες μας Dream Workers, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο εντυπωσιακό θεματικό πάρκο, που δίνει το έναυσμα για «πολυμήχανη» φαντασία και δημιουργική σκέψη. Αυτά άλλωστε είναι και τα βασικά στοιχεία της αποστολής του ΝΟΗΣΙΣ».

odisia-02.jpg

«Είναι μεγάλη η τιμή που συνεργαζόμαστε με το NOESIS, έναν χώρο συνυφασμένο με την εκπαίδευση και ψυχαγωγία» ανέφερε o επικεφαλής της Eksagon Exhibitions, Σταύρος Κωνσταντινίδης. Αναφορικά με το θεματικό πάρκο ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι στην «Οδύσσεια» οι επισκέπτες θα δουν με τα μάτια τους μια απόλυτη αναπαράσταση του περιβάλλοντος της αρχαιότητας. «Κατά την ξενάγηση στο θεματικό πάρκο οι επισκέπτες καλούνται να χρησιμοποιήσουν όλες τις αισθήσεις τους» κατέληξε ο κ. Κωνσταντινίδης.

«Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο που προέκυψε έπειτα από μεγάλη έρευνα και θα αποτελέσει μοναδική εμπειρία για τον κάθε άνθρωπο που θα έρθει να το επισκεφτεί» σημείωσε ο project manager των Dream Workers, Δημήτρης Συμεωνίδης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια εμπειρία που δεν μπορεί να αποδοθεί επαρκώς με τα λόγια αλλά μόνο αν τη ζήσει κάποιος θα καταλάβει αυτό που λέμε περί βιωματικού χαρακτήρα.

Την επιστημονική εποπτεία και καθοδήγηση του θεματικού πάρκου έχει ο ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Κλασσικής Φιλολογίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, κ. Ιωάννης Καζάζης, ο οποίος ανέφερε ότι «η Οδύσσεια αποτελεί ανάγνωσμα ανώτερης αισθητικής τόσο για ενήλικες όσο για παιδιά και εφήβους, γι’ αυτό τουλάχιστον η μετάφραση περιλαμβάνεται ανελλιπώς στο σχολικό πρόγραμμα από το 1963». Η Οδύσσεια μπορεί να θεωρηθεί ως η ιδεολογική μήτρα του σύγχρονου ανθρώπου καθώς όπως ανέφερε ο κ. Καζάζης «σε αυτήν ορίζεται η ανδρεία του ανθρώπου ο οποίος μπορεί να υποφέρει και τις χειρότερες συμφορές, όχι μόνον χωρίς να λυγίσει, αλλά και διατηρώντας το έμπεδον ήθος του και παράλληλα δείχνει τον άνθρωπο νικητή μέσα από την αντοχή».

Την δικιά του πινελιά στο πάρκο της «Οδύσειας» βάζει και ο γνωστός παρουσιαστής και συγγραφέας Γιάννης Σερβετάς, ο οποίος συμμετείχε με την φωνή και τα κείμενα του και στον πάρκο «Ηρακλής – Οι 12 Άθλοι». «Φέτος αναβαθμίστηκα και από Κάβειρος - υπηρέτης του Ήφαιστου, έγινα ο θεός Ποσειδώνας και θα υποδέχομαι καθημερινά με έναν διαφορετικό τρόπο τους επισκέπτες» είπε με χιούμορ ο Γιάννης Σερβετάς στην συνέντευξη Τύπου. Ο παρουσιαστής δήλωσε ιδιαίτερα τυχερός, καθώς συμμετέχοντας στα θεματικά πάρκα, θυμήθηκε πως νιώθουν τα μικρά παιδιά. «Είμαι πολύ τυχερούς που γνώρισα αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αυτή την φωτιά και κάνουν όλα αυτά τα πράγματα» είπε χαρακτηριστικά. Εκτός από την υποδοχή ο κ. Σερβετάς βάζει την υπογραφή του και στο τέλος του πάρκου καθώς, μαζί με τον κορυφαίο Έλληνα συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Ευγένιο Τριβιζά επιμελούνται και υπογράφουν το πιο απίθανο φινάλε του θεματικού πάρκου με ένα παιχνίδι-έκπληξη που δεν πρέπει να χάσει κανένα παιδί.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, οι ηθοποιοί που θα συμμετέχουν στην ξενάγηση, έδωσαν ένα μικρό δείγμα για όσα περιμένουμε:

Ξενάγηση και στα… ποντιακά!

Τέσσερις διαφορετικές ξεναγήσεις έχουν σχεδιαστεί για το θεματικό πάρκο. Η κάθε μια θα είναι ξεχωριστή, καθώς χωρίζονται σε ξεναγήσεις για παιδιά δημοτικού, για παιδιά γυμνασίου, ενώ θα υπάρχει ξενάγηση στα αγγλικά αλλά και στα… ποντιακά! «Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική και ευρηματική ιδέα γιατί ταυτίζεται και με τη μνήμη των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων και πρόκειται ουσιαστικά για μια εκδήλωση τιμής προς τα θύματα» τόνισε η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Άννυ - Ανατολή Καριπίδου, που επιμελείται την μετάφραση των κειμένων στην ποντιακή διάλεκτο. Όπως σημείωσε, ασχολήθηκε με την μετάφραση της Οδύσσειας στα ποντιακά, λόγω της αγάπη της που έχει στον Όμηρο. «Η απόδοση των κειμένων είχε ως βάση το βιβλίο της Οδύσσεια. Είναι μια περιληπτική απόδοση των ραψωδιών στην ποντιακή διάλεκτο» είπε η κ. Καριπίδου. Σύμφωνα με την ίδια, οι Πόντιοι ταυτίζοντια με την Οδύσσεια, καθώς και αυτοί «πέρασαν μια Οδύσσεια μέχρι να καταλήξουν στην Ιθάκη τους».

Περισσότεροι από 37.000 μαθητές – επισκέπτες

Το θεματικό πάρκο ήταν προγραμματισμένο να παραμείνει στο NOESIS έως τις 23 Φεβρουαρίου του 2020. Όμως λόγω της μεγάλης συμμετοχής, ήδη έχει ανακοινωθεί παράταση. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, ήδη 37.000 μαθητές έχουν δηλώσει συμμετοχή για να επισκεφτούν το πάρκο. «Η εμπειρία μας κυρίως από το προηγούμενο θεματικό πάρκο “Ηρακλής – Οι 12 Άθλοι”, μας έχει αποδείξει ότι τα παιδιά μετά την επίσκεψη τους στο πάρκο, επιστρέφουν στο σχολείο και δείχνουν μεγαλύτερη όρεξη για συμμετοχή στο μάθημα, έτσι τουλάχιστον μας μετέφεραν οι εκπαιδευτικοί. Οπότε όπως καταλαβαίνετε είναι ένα μεγάλο κίνητρο για την επίσκεψη των σχολείων… όσοι προλάβουν βέβαια γιατί το πάρκο είναι ήδη sold out» σχολίασε ο project manager των Dream Workers, Δημήτρης Συμεωνίδης.

Η εμπειρία της περιπλάνησης σε όλους τους τόπους όπου ταξίδεψε ο βασιλιάς της Ιθάκης διαρκεί περίπου 1 ώρα. Το ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές από Τρίτη έως Παρασκευή είναι 09.00-13.00. Το Σάββατο και την Κυριακή το πάρκο θα ανοίγει για το κοινό από τις 11.00 ως τις 19.00.

Η γενική είσοδος είναι στα 9 ευρώ. Το οικογενειακό εισιτήριο για δύο γονείς με δύο παιδιά κοστίζει 28 ευρώ, το οικογενειακό τριών ατόμων κοστίζει 22 ευρώ, το εισιτήριο για groups και σχολεία είναι στα 7 ευρώ, τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο. Για τους ανέργους με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ (μόνο το Σάββατο).

Για περισσότερες πληροφορίες επιστεφτείτε την ιστοσελίδα http://odysseypark.gr/ και καλέστε στο 2312315249. Για σχολικές εκδρομές και ομαδικές κρατήσεις μπορείτε να καλέσετε στο 2312315248.

«Δεν μαθαίνουν σωστά την Οδύσσεια»

Να δώσουν προτεραιότητα σε παιδία της Α’ Γυμνασίου για να επισκεφτούν το πάρκο, ζήτησε ο ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Κλασσικής Φιλολογίας και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννης Καζάζης, καθώς όπως υποστήριξε «δεν μαθαίνουν σωστά την Οδύσσεια στα σχολεία».

«Δεν νομίζω ότι ξεχωρίζουν ότι η Οδύσσεια έχει μακρύ μέλλον. Για να αποτιμηθεί σωστά πρέπει να φτάσει μέχρι το σήμερα. Σταματάμε στον κόσμο του Ομήρου. Λέμε πως ήταν η κοινωνία τότε, ποιες ήταν οι προοδυσσειακές μορφές του μύθου και σταματάμε εκεί. Το έργο όμως έχει άλλη τόση ζωή. Αν στην αρχαιότητα έζησε 7-8 αιώνες, στην νεότερη εποχή έζησε 2.000 χρόνια. Μέχρι τώρα βλέπουμε αναπλάσεις της Οδύσσειας» ανέφερε στο makthes.gr o κ. Καζάζης, τονίζοντας πως

«η ανθεκτικότητα και η αξία ενός έργου εξαρτάται από την μεταγενέστερη ιστορία του».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στα σχολικά βιβλία δεν υπάρχουν λάθη, αλλά λείπουν ερμηνείες και ιδεολογικές πληροφορίες. «Τα σχολικά βιβλία είναι σχολαστικά με την έννοια ότι λένε την μυθολογική πληροφορία, την γεωγραφική πληροφορία, την περιγραφή των ανακτόρων κ.α. Αλλά αυτά πρέπει να συνδυάζονται με την ιδεολογική πληροφορία. Για παράδειγμα δεν αναφέρουν πως έγινε ο Τηλέμαχος από παιδάκι που εμφανίζεται να τρώει σκαμπίλια από τους μνηστήρες γίνεται άντρας» σχολίασε.

Για πρώτη φορά θα ακούσουμε το τραγούδι των Σειρήνων που μάγεψε τους άντρες του Οδυσσέα, θα νιώσουμε τους ανέμους από τον ασκό του Αιόλου και θα αντικρίσουμε τον Κύκλπωμα, την Σκύλα και την Χάρυβδη. Όλα αυτά θα «ζωντανέψουν» στο θεματικό πάρκο «Οδύσσεια» στο NOESIS από 22 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία, καθώς όλο το ταξίδι του Οδυσσέα και τα πλάσματα που συνάντησε θα πάρουν μορφή μέσα από τρισδιάστατα μηχανοκίνητα ομοιώματα των που θα διαθέτουν κίνηση και ήχο. Μέσα από τα σκηνικά και τα τέρατα, θα εμφανίζονται και ηθοποιοί «βγαλμένοι» από μια άλλη εποχή που θα εξιστορούν όσα έγιναν στο ταξίδι του Οδυσσέα. Η ξενάγηση θα είναι διαδραστική, καθώς οι επισκέπτες θα γίνονται μέρος των όσων θα συμβαίνουν στο θεματικό πάρκο.

Το πάρκο δημιουργήθηκε από τις εταιρίες παραγωγής Dream Workers και Eksagon Exhibitions, που έχουν υπογράψει επίσης τα πετυχημένα μυθολογικά πάρκα «Ηρακλής – Οι 12 Άθλοι», «Εργοσάσιο και Μουσείου Σοκολάτας», «Μυστικοί Κόσμοιό του Ευγένιου Τριβιζά» και των πάρκο «Δεινόσαυρων». Η «Οδύσεια» θα φιλοξενηθεί στο χώρο όπου ήταν μέχρι πρόσφατα η αίθουσα με την κινέζικη τεχνολογία. «Τo NOESIS, ένας ανοιχτός χώρος ιδεών, υποδέχεται με χαρά το θεματικό πάρκο “Οδύσσεια”. Ως χώρος εμπειριών και έμπνευσης μικρών και μεγάλων, εισάγουμε έναν σύγχρονο, βιωματικό και συμμετοχικό τρόπο ξενάγησης των επισκεπτών μας» τόνισε στην συνέντευξη τύπου ο διευθυντής Έρευνας Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών, NOESIS, Βασίλης Μάτσος. Αναφερόμενος ο κ. Μάτσος στο θεματικό πάρκο σημείωσε ότι «οι έμπειροι και καταξιωμένοι συνεργάτες μας Dream Workers, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο εντυπωσιακό θεματικό πάρκο, που δίνει το έναυσμα για «πολυμήχανη» φαντασία και δημιουργική σκέψη. Αυτά άλλωστε είναι και τα βασικά στοιχεία της αποστολής του ΝΟΗΣΙΣ».

odisia-02.jpg

«Είναι μεγάλη η τιμή που συνεργαζόμαστε με το NOESIS, έναν χώρο συνυφασμένο με την εκπαίδευση και ψυχαγωγία» ανέφερε o επικεφαλής της Eksagon Exhibitions, Σταύρος Κωνσταντινίδης. Αναφορικά με το θεματικό πάρκο ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι στην «Οδύσσεια» οι επισκέπτες θα δουν με τα μάτια τους μια απόλυτη αναπαράσταση του περιβάλλοντος της αρχαιότητας. «Κατά την ξενάγηση στο θεματικό πάρκο οι επισκέπτες καλούνται να χρησιμοποιήσουν όλες τις αισθήσεις τους» κατέληξε ο κ. Κωνσταντινίδης.

«Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο που προέκυψε έπειτα από μεγάλη έρευνα και θα αποτελέσει μοναδική εμπειρία για τον κάθε άνθρωπο που θα έρθει να το επισκεφτεί» σημείωσε ο project manager των Dream Workers, Δημήτρης Συμεωνίδης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια εμπειρία που δεν μπορεί να αποδοθεί επαρκώς με τα λόγια αλλά μόνο αν τη ζήσει κάποιος θα καταλάβει αυτό που λέμε περί βιωματικού χαρακτήρα.

Την επιστημονική εποπτεία και καθοδήγηση του θεματικού πάρκου έχει ο ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Κλασσικής Φιλολογίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, κ. Ιωάννης Καζάζης, ο οποίος ανέφερε ότι «η Οδύσσεια αποτελεί ανάγνωσμα ανώτερης αισθητικής τόσο για ενήλικες όσο για παιδιά και εφήβους, γι’ αυτό τουλάχιστον η μετάφραση περιλαμβάνεται ανελλιπώς στο σχολικό πρόγραμμα από το 1963». Η Οδύσσεια μπορεί να θεωρηθεί ως η ιδεολογική μήτρα του σύγχρονου ανθρώπου καθώς όπως ανέφερε ο κ. Καζάζης «σε αυτήν ορίζεται η ανδρεία του ανθρώπου ο οποίος μπορεί να υποφέρει και τις χειρότερες συμφορές, όχι μόνον χωρίς να λυγίσει, αλλά και διατηρώντας το έμπεδον ήθος του και παράλληλα δείχνει τον άνθρωπο νικητή μέσα από την αντοχή».

Την δικιά του πινελιά στο πάρκο της «Οδύσειας» βάζει και ο γνωστός παρουσιαστής και συγγραφέας Γιάννης Σερβετάς, ο οποίος συμμετείχε με την φωνή και τα κείμενα του και στον πάρκο «Ηρακλής – Οι 12 Άθλοι». «Φέτος αναβαθμίστηκα και από Κάβειρος - υπηρέτης του Ήφαιστου, έγινα ο θεός Ποσειδώνας και θα υποδέχομαι καθημερινά με έναν διαφορετικό τρόπο τους επισκέπτες» είπε με χιούμορ ο Γιάννης Σερβετάς στην συνέντευξη Τύπου. Ο παρουσιαστής δήλωσε ιδιαίτερα τυχερός, καθώς συμμετέχοντας στα θεματικά πάρκα, θυμήθηκε πως νιώθουν τα μικρά παιδιά. «Είμαι πολύ τυχερούς που γνώρισα αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αυτή την φωτιά και κάνουν όλα αυτά τα πράγματα» είπε χαρακτηριστικά. Εκτός από την υποδοχή ο κ. Σερβετάς βάζει την υπογραφή του και στο τέλος του πάρκου καθώς, μαζί με τον κορυφαίο Έλληνα συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Ευγένιο Τριβιζά επιμελούνται και υπογράφουν το πιο απίθανο φινάλε του θεματικού πάρκου με ένα παιχνίδι-έκπληξη που δεν πρέπει να χάσει κανένα παιδί.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, οι ηθοποιοί που θα συμμετέχουν στην ξενάγηση, έδωσαν ένα μικρό δείγμα για όσα περιμένουμε:

Ξενάγηση και στα… ποντιακά!

Τέσσερις διαφορετικές ξεναγήσεις έχουν σχεδιαστεί για το θεματικό πάρκο. Η κάθε μια θα είναι ξεχωριστή, καθώς χωρίζονται σε ξεναγήσεις για παιδιά δημοτικού, για παιδιά γυμνασίου, ενώ θα υπάρχει ξενάγηση στα αγγλικά αλλά και στα… ποντιακά! «Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική και ευρηματική ιδέα γιατί ταυτίζεται και με τη μνήμη των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων και πρόκειται ουσιαστικά για μια εκδήλωση τιμής προς τα θύματα» τόνισε η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Άννυ - Ανατολή Καριπίδου, που επιμελείται την μετάφραση των κειμένων στην ποντιακή διάλεκτο. Όπως σημείωσε, ασχολήθηκε με την μετάφραση της Οδύσσειας στα ποντιακά, λόγω της αγάπη της που έχει στον Όμηρο. «Η απόδοση των κειμένων είχε ως βάση το βιβλίο της Οδύσσεια. Είναι μια περιληπτική απόδοση των ραψωδιών στην ποντιακή διάλεκτο» είπε η κ. Καριπίδου. Σύμφωνα με την ίδια, οι Πόντιοι ταυτίζοντια με την Οδύσσεια, καθώς και αυτοί «πέρασαν μια Οδύσσεια μέχρι να καταλήξουν στην Ιθάκη τους».

Περισσότεροι από 37.000 μαθητές – επισκέπτες

Το θεματικό πάρκο ήταν προγραμματισμένο να παραμείνει στο NOESIS έως τις 23 Φεβρουαρίου του 2020. Όμως λόγω της μεγάλης συμμετοχής, ήδη έχει ανακοινωθεί παράταση. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, ήδη 37.000 μαθητές έχουν δηλώσει συμμετοχή για να επισκεφτούν το πάρκο. «Η εμπειρία μας κυρίως από το προηγούμενο θεματικό πάρκο “Ηρακλής – Οι 12 Άθλοι”, μας έχει αποδείξει ότι τα παιδιά μετά την επίσκεψη τους στο πάρκο, επιστρέφουν στο σχολείο και δείχνουν μεγαλύτερη όρεξη για συμμετοχή στο μάθημα, έτσι τουλάχιστον μας μετέφεραν οι εκπαιδευτικοί. Οπότε όπως καταλαβαίνετε είναι ένα μεγάλο κίνητρο για την επίσκεψη των σχολείων… όσοι προλάβουν βέβαια γιατί το πάρκο είναι ήδη sold out» σχολίασε ο project manager των Dream Workers, Δημήτρης Συμεωνίδης.

Η εμπειρία της περιπλάνησης σε όλους τους τόπους όπου ταξίδεψε ο βασιλιάς της Ιθάκης διαρκεί περίπου 1 ώρα. Το ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές από Τρίτη έως Παρασκευή είναι 09.00-13.00. Το Σάββατο και την Κυριακή το πάρκο θα ανοίγει για το κοινό από τις 11.00 ως τις 19.00.

Η γενική είσοδος είναι στα 9 ευρώ. Το οικογενειακό εισιτήριο για δύο γονείς με δύο παιδιά κοστίζει 28 ευρώ, το οικογενειακό τριών ατόμων κοστίζει 22 ευρώ, το εισιτήριο για groups και σχολεία είναι στα 7 ευρώ, τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο. Για τους ανέργους με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ (μόνο το Σάββατο).

Για περισσότερες πληροφορίες επιστεφτείτε την ιστοσελίδα http://odysseypark.gr/ και καλέστε στο 2312315249. Για σχολικές εκδρομές και ομαδικές κρατήσεις μπορείτε να καλέσετε στο 2312315248.

«Δεν μαθαίνουν σωστά την Οδύσσεια»

Να δώσουν προτεραιότητα σε παιδία της Α’ Γυμνασίου για να επισκεφτούν το πάρκο, ζήτησε ο ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Κλασσικής Φιλολογίας και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννης Καζάζης, καθώς όπως υποστήριξε «δεν μαθαίνουν σωστά την Οδύσσεια στα σχολεία».

«Δεν νομίζω ότι ξεχωρίζουν ότι η Οδύσσεια έχει μακρύ μέλλον. Για να αποτιμηθεί σωστά πρέπει να φτάσει μέχρι το σήμερα. Σταματάμε στον κόσμο του Ομήρου. Λέμε πως ήταν η κοινωνία τότε, ποιες ήταν οι προοδυσσειακές μορφές του μύθου και σταματάμε εκεί. Το έργο όμως έχει άλλη τόση ζωή. Αν στην αρχαιότητα έζησε 7-8 αιώνες, στην νεότερη εποχή έζησε 2.000 χρόνια. Μέχρι τώρα βλέπουμε αναπλάσεις της Οδύσσειας» ανέφερε στο makthes.gr o κ. Καζάζης, τονίζοντας πως

«η ανθεκτικότητα και η αξία ενός έργου εξαρτάται από την μεταγενέστερη ιστορία του».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στα σχολικά βιβλία δεν υπάρχουν λάθη, αλλά λείπουν ερμηνείες και ιδεολογικές πληροφορίες. «Τα σχολικά βιβλία είναι σχολαστικά με την έννοια ότι λένε την μυθολογική πληροφορία, την γεωγραφική πληροφορία, την περιγραφή των ανακτόρων κ.α. Αλλά αυτά πρέπει να συνδυάζονται με την ιδεολογική πληροφορία. Για παράδειγμα δεν αναφέρουν πως έγινε ο Τηλέμαχος από παιδάκι που εμφανίζεται να τρώει σκαμπίλια από τους μνηστήρες γίνεται άντρας» σχολίασε.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία