ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Σοσιαλιστική Διεθνή;

 01/06/2021 15:00

Κυκλοφόρησε μέσα στην εβδομάδα, μετ’ επιτάσεως, αυτή η φήμη. Την συνέδεσαν με την επιχειρούμενη στροφή του Αλ. Τσίπρα προς μετριοπαθέστερες θέσεις, κάτι που θα πιστοποιείτο με την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Σοσιαλιστική Διεθνή. Η φήμη παρουσιάζει πρόσθετο ενδιαφέρον γιατί πρόεδρος της Σ.Δ. είναι ο Γ.Α. Παπανδρέου, πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ. Βέβαια, αμέσως διαψεύστηκε και από τις δύο πλευρές και δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ο μεν Γ. Α. Παπανδρέου, λόγω της θέσεως του στο ΚΙΝΑΛ, δεν μπορεί να γίνεται το εφαλτήριο για την άλωση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι μία πράξη εχθρική προς το κόμμα που τον έβαλε στην βουλή.

Από την άλλη πλευρά ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται μπροστά στις αντιδράσεις των ιστορικών στελεχών τού κόμματος του που δεν θέλουν να απεμπολήσουν την αριστερή ταυτότητα τους εντασσόμενοι στην Σ.Δ. Επιπροσθέτως και στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντιδράσεις για τον ρόλο και την παρουσία του Γ. Α. Παπανδρέου, καθώς θυμούνται την περίοδο 2010-2011. Συνεπώς, μέχρι στιγμής η ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ, στην Σ.Δ. δεν φαίνεται πιθανή. Μετά βεβαιότητος όμως το ζήτημα θα επανέλθει στο εγγύς μέλλον, όταν θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και θα έχουν διεξαχθεί οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και θα αποσαφηνιστεί ο ιδεολογικός χαρακτήρας του κόμματος. Δηλαδή όταν το πολιτικό τοπίο θα είναι πιο ξεκάθαρο, με το κλείσιμο των εσωκομματικών λογαριασμών και στους δύο πολιτικούς χώρους.

Επίσης θα πρέπει να κρατήσουμε την καλή σχέση που έχουν οι Αλ. Τσίπρας και Γ.Α. Παπανδρέου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις μελλοντικές εξελίξεις. Σε προσωπικό επίπεδο φαίνεται ότι έχουν ξεπεράσει και οι δύο -και κυρίως ο Γ.Α. Παπανδρέου- τις αντιπαλότητες του παρελθόντος και αναζητούν περιθώρια πολιτικών συγκλίσεων, αν βέβαια υπάρχουν.

Ο Αλ. Τσίπρας, στην προσπάθεια του να κινηθεί προς την Κεντροαριστερά, επιζητεί ένα διεθνές στήριγμα. Η ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών είναι δύσκολη υπόθεση λόγω της παρουσίας του ΚΙΝΑΛ, κάτι που φάνηκε και με την άρνηση του Ισπανού σοσιαλιστή πρωθυπουργού να συναντηθεί μαζί του όταν επισκέφθηκε την Αθήνα. Απεναντίας, συναντήθηκε με την κυρία Φ. Γεννηματά, επιβεβαιώνοντας την στενή σχέση του ΚΙΝΑΛ με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές. Έτσι η ένταξη σε μια ευρύτερη συλλογικότητα των σοσιαλιστών, την Σ.Δ., αποτελεί μονόδρομο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί ένα κόμμα που θέλει να αποτινάξει τις αμαρτίες του παρελθόντος και να δείξει ένα άλλο πρόσωπο, να συνεργάζεται μόνον με τους εκπεπτωκότες Podemos.

Είναι αυτονόητο ότι η απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να αλώσει τον χώρο του ΚΙΝΑΛ, δεν βοηθά την προσπάθεια του να αναγνωρισθεί ως ισότιμο μέλος από τις διεθνείς συλλογικότητες των σοσιαλιστών. Οι αντιστάσεις που προβάλλει το ΚΙΝΑΛ είναι και ισχυρές και εύλογες. Συγχρόνως συντηρούν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που θέλει τόσο πολύ να διαρρήξει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, στον βαθμό που μένει μετέωρη η ένταξη του στην Σ.Δ., αυτό δυσκολεύει την προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να δείξει ένα άλλο, πιο μετριοπαθές πρόσωπο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Μαΐου 2021