ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το σύνδρομο του φόβου

 13/06/2019 21:30

Σύμφωνα με όσους έχουν μελετήσει τις συμπεριφορές των σκύλων, τα σκυλιά διαισθάνονται τον ανθρώπινο φόβο απέναντί τους και διαισθανόμενα το φόβο, θα φοβηθούν και αυτά, με αποτέλεσμα να γίνουν επιθετικά.

Αυτό συνέβη στις ευρωεκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να πείσει την κοινωνία ότι είναι εξαιρετικά ισχυρός και ελέγχει τους μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να ενδέχεται να στοχοποιηθούν όσοι αντιδρούν σε κυβερνητικές συμπεριφορές.

Άνθρωποι είχαν φτάσει σε σημείο να αποφεύγουν να κάνουν ακόμη και αναρτήσεις στο facebook με τη βεβαιότητα ότι παρακολουθούνται.

Ο Κώστας Σημίτης το είχε περιγράψει αυτό ως προσπάθεια να αποκτήσει η κυβέρνηση τον πλήρη έλεγχο του δημοσίου τομέα και των θεσμών.

Παράλληλα, τα σημάδια ότι μπορεί να τελειώσει η «βασιλεία» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή οι δημοσκοπήσεις, καταγγέλλονταν και απαξιώνονταν. Αυτό διατηρούσε το φόβο και την υποψία, και δημιουργούσε την αμφιβολία για το κατά πόσο οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν σωστά την εικόνα.

Ο Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι στην προσπάθειά της να δείξει αυτοπεποίθηση, η κυβέρνηση έδειξε αλαζονεία.

Την εντύπωση διέλυσε η ίδια η κυβέρνηση όταν πρότεινε σε κάποια κοινωνικά στρώματα έναν συμβιβασμό. Να ανταλλάξουν τη θετική προς τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφο τους με παροχές.

Εκεί η κοινωνία διέγνωσε το φόβο του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσει την εξουσία. Απέκτησε την εντύπωση ότι οι παροχές δεν είναι ανταπόδοση, αλλά αποτέλεσμα του φόβου για την εξουσία που χάνεται.

Στην προσπάθειά της να διατηρήσει την αυτοπεποίθησή της, εξέπεμψε το μήνυμα του φόβου. Εκεί η κοινωνία αντέδρασε ακριβώς όπως το σκυλί που καταλαβαίνει το φόβο του ανθρώπου και γίνεται πιο επιθετικό. Και οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία ήττα αναπάντεχη για τον ίδιο, την οποία δεν είχαν καταγράψει ούτε οι δημοσκόποι, οι οποίοι εξέλαβαν τη διαβεβαίωση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν καταγράφουν σωστά, ως απειλή. Και φοβήθηκαν γιατί δεν μπορούσαν στις έρευνές τους να αποτιμήσουν αν η απόρριψη του φόβου θα διαρκέσει μέχρι την ώρα του παραβάν.

Τώρα πλέον μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα πρέπει να αντικαταστήσουν το φόβο με κάτι άλλο. Το οποίο να είναι απλοϊκά εύκολο, πλήρως εύπεπτο και ανατρεπτικό. Αυτό είναι δύσκολο!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Ιουνίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις